Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 629 til 2 678 av totalt 7 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Linerle - som er sint eller beskytter reiret sitt

Hei, jeg har fått besøk av en linerle på terrassen i en blokk, den har bygget reir oppunder taket der. En dag jeg kom ut lå det mye reirmateriell utover terrasse gulvet og rundt om på hagemøblene, etter dette begynte linerlen å hoppe mot terrassedøren / vinduet, det ser ut som den vil jage oss bort, den "angriper" sikkert flere hundre ganger i løpet av en dag, hvis vi er mye i stuen. Den skiter også ned hagemøblene. Etter noen dager ble nå redet fjernet, fordi dette ble veldig plagsomt for oss, fuglen er fremdeles sint og hopper mot vinduet. Det jeg lurer på er om dette er en vanlig oppførsel, trodde ikke en liten fugl reagerte slik når den ikke hadde lagt eggene sine ennå, forstått at det er først i midten av mai. Lei for at fuglen mister redet sitt, hvordan kan vi / burde vi gått frem for å gjøre det beste for fuglen ?

R.O. (27.04.2018)

Det er sannsynlig at den prøver å jage vekk det den oppfatter som en rival, sitt eget speilbilde. Dette skjer til stadighet mange steder.

Roar Solheim (28.04.2018)


#Økologi og atferd

Jordbær

Liker fugler jordbær, og er jordbær sunt for dem?

E.M. (27.04.2018)

Ja på begge spørsmål. Særlig troster og kråkefugler kan spise jordbær.

Roar Solheim (28.04.2018)


#Økologi og atferd

Spurvehauk

Når tid legger spurvehauken egg?
Bruker den det samme som ifjor eller lager dem nytt hvert år..?

G.I.S. (27.04.2018)

Har dessverre ikke bøker tilgjengelig for øyeblikket, så jeg får ikke sjekket dette nøye. Tror nok de kan legge egg i april-mai, men er ikke sikker på hvor tidlig de kan starte. Det er kanskje litt avhengig av hvor tidlig eller sen våren er også. Mener også at spurvehauk gjerne bruker samme reir gjennom flere år.

Roar Solheim (27.04.2018)


#Økologi og atferd

Fuglekasse - skremt kjøttmeis

Hei.

Vi har et fuglehus i hagen. Huset står på stang, ca 1 meter over bakken.
I dag løftet min samboer av taket på fuglehuset, og der kom det jommen en kjøttmeis (eller lignende) flygende ut. Det var et reir, og noe som ut som egg i fuglehuset.
Er det fare for at kjøttmeis-mor ble skremt og ikke vil komme tilbake? Er det noe annet vi bør tenke på?
Mvh

T. (26.04.2018)

Hvis dere la på lokket raskt, vil kjøttmeisen komme tilbake. Bare la den få ro noen dager. Kjøttmeis i kasser kan sjekkes med noen dagers mellomrom, men fuglen må ikke fanges eller løftes opp, DA kan den forlate reiret.

Roar Solheim (26.04.2018)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis egglegging i fuglekasse.

Jeg har fuglekasse med kamera og infrarødt lys. Kjøttmeisen har begynt å legge egg der nå. Det blir et nytt egg ca. hver dag (4 til i dag). På dagtid er kassa for det meste tom hele dagen, men til kvelds (ca. 18-19-tida) kommer hunnen hjem for natta og ruger. Neste morgen er det gjerne et nytt egg i tillegg til de andre. Jeg lurer derfor på følgende: ligger de første lagte eggene i en slags "dvale"? Kjøttmeisen kan legge mange egg. Når ungene forlater redet er de tilnærmet like store; hvordan kan det forklares?

Ø.D. (25.04.2018)

Hunnen ruger ikke nå. Hun står med kroppen godt over eggene slik at hun ikke varmer dem opp. Det er først når alle eggene er lagt at hun legger seg ned oppå eggene, og da starter fosterutviklingen. Derfor klekkes meiseeggene omtrent samtidig.

Roar Solheim (26.04.2018)


#Økologi og atferd

Skjærunge

Kan det være mulig at skjæra har fått unge allerede.?Har 2 skjærer her og den ene driver på mate den andre,som oppfører seg som en unge.

N.N (26.04.2018)

Nei. Dette er nok det som kalles makeforing, hvor hannfuglen mater hunnen før hun skal legge egg.

Roar Solheim (26.04.2018)


#Økologi og atferd

er høner åtseletere

Jeg lurer på om høner egentlig er åtseletere?

Y. (26.04.2018)

Høner spiser både vegetabilsk og animalsk føde. Viltlevende hønsefugler spiser insekter, mark, larver og andre småkryp, og går heller ikke av veien for å spise smådyr som mus og lignende. Derfor kan de nok også kanskje hakke på og spise av større, døde dyr også, selv om de nok helst tar smådyr som de kan fange selv.

Roar Solheim (26.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåneisen

Hei

Nå har jeg sett at Blåmeisen
overnatter i Reiret og når den sover om kvelden virker det som om den dirrer i kroppen er det fordi at den Verper eller er det fordi at den sover tung

T.E.B. (25.04.2018)

Vet dessverre ikke hvorfor fuglen dirrer eller skjelver - det kan hende at det er en del av mekanismen for å holde oppe kroppsvarmen. Eggleggingen skjer gjerne om morgenen omkring soloppgang, så dirringen har neppe noe med dette å gjøre dersom det foregår hele natten.

Roar Solheim (25.04.2018)


#Økologi og atferd

Måker flytter inn

Vi bor ca 10-15 km fra sjøen. De siste årene er det stadig flere måker som hekker i området rundt i boligfeltet her. Er en del flate industri tak i området også så jeg skjønner at det er enkelt å finne redeplass. Men hvorfor forlate sjøen og sitt vanlige habitat for å hekke i et industri og boligfelt?
Måkene forsvinner herfra så snart ungene kan fly skikkelig.

Som parentes og delvis svar på mitt eget spørsmål kanskje kan jeg også bekrefte at måkene spiser brunsnegl. Går "manngard" på plenen vår til tider og plukker småsnegl.
Takker på forhånd for svar, glimrende nettside!

L. (24.04.2018)

Fiskemåkene kan ha trukket en del inn fra ytre skjærgård for å slippe unna predasjon fra bl. a. mink og svartbak. På hustakene er de langt mer trygge, og dette har de forstått. Fiskemåker kan bli opp mot 30 år gamle, så de har lang tid på å samle seg erfaring.

Roar Solheim (24.04.2018)


#Økologi og atferd

ringdue

hva spiser ringdue

M. (23.04.2018)

De er stort sett vegetasjonsspisere. Kan dessverre ikke sjekke litteratur nå, men de spiser både frø, korn og vegetasjon fra åkre. Det er nok endringer i langdbruksproduksjon som har ført til at ringduene har økt kraftig i antall og utbredelse de siste 30-40 årene.

Roar Solheim (23.04.2018)


#Økologi og atferd

Kattuglekasse i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har hengt opp en kattuglekasse i hagen (kanskje litt før vi hadde satt oss inn i hva det innebærer) og nå er det ett kattuglepar som viser tydelig interesse. Inntil i går har det bare vært en hann - ugle i nærheten, men i går kveld satt både hunnen og hannen ved kassen. Kun hannen har vært inni kassen, og de har ikke begynt hekking.
Er blitt litt bekymret da jeg nå har lest steder at kattuglene kan være aggressive rundt reiret. Det bor en del barn i området og det er vanskelig å gardere seg mot at barn leker under treet. Treet er vanskelig å klatre i og jeg tror ikke noen klarer å klatre opp der. Hva tror dere? Bør vi flytte kassen?

Det er kamera i kassen og vi har som utgangspunkt veldig lyst å ha den der. På bildet er åpningen dekket til, tildekkingen var bare forbigående i høst.

N.J.N.B. (22.04.2018)

Dette tror jeg ikke dere skal engste dere for. Bare la kattuglene starte hekking hvis de velger å benytte kassa, og kos dere med uglenes familieliv. Det er først når ungene hopper ut at man skal være forsiktig og ikke la barn gå bort til ugleungene alene. I noen tilfeller forsvarer kattugle hunnen ungene med å angripe, men det er oftere at de bare holder seg på avstand.

Roar Solheim (22.04.2018)


#Økologi og atferd

Ørn og hauk

Vil ørn og hauk krangle om territoriet sitt? Hønsehauk og kongeørn

N.N (22.04.2018)

Nei, de har ikke noe med hverandre å gjøre. Men en kongeørn vil kunne spise en hønsehauk dersom den får sjansen til å slå kloa i en av dem.

Roar Solheim (22.04.2018)


#Økologi og atferd

Død måke

Søndag 15. Mai gikk vi over Fridtjof Nansens Plass ved Rådhuset i Oslo. Plutselig sa det klask, og en død måke lå på asfalten ca. 1,5 meter fra oss. Kan det være en rovfugl som har hatt den i klørne og mistet den? Hadde dessverre ikke anledning til å ta bilde. Hilsen Anne-Lise Bergh

N.N (22.04.2018)

Ja, jeg mistenker at den kan ha blitt tatt av en vandrefalk, som har mistet den i lufta.

Roar Solheim (22.04.2018)


#Økologi og atferd

Hvor langt kan en svane fly på en dag?

Hei,
I Aftenposten 22/4-18 står det at en svane kan fly 150 mil på en daf. Kandette stemme?

E.S.E.2.Å. (22.04.2018)

Ja, det lyder absolutt sannsynlig. trolig kan de i noen tilfeller fly lenger også.

Roar Solheim (22.04.2018)


#Økologi og atferd

Funnet gravlykt ved skjærereir

Et skjærepar bygger rede høyt oppe i naboens thuja som vender mot oss, og i dag morges oppdaget vi en gravlykt (i plast med "gull" lokk) i hagen.
Vi mistenker at lykten kan ha blåst ut av skjærereiret, det var kraftig vind kvelden før, eller at skjæra kan ha mistet den i flukt.
Det er en kirkegård i nærheten, er det vanlig at skjærer stjeler gravlykter? Stjeler de dem i så fall for å spise stearin eller fordi de er blanke?

S. (21.04.2018)

Skjærene kan ha plukket med sen denne bare for å sjekke om den inneholdt noe spiselig (stearin?), men den har neppe tatt den med seg inn i reiret. Mer sannsynlig har fuglene bare etterlatt den på plenen, dersom det er skjærene som har bragt denne med seg.

Roar Solheim (21.04.2018)


#Økologi og atferd

Kattugle

Er kattugler monogame?

N.N (20.04.2018)

Hovedsakelig, men det er påvist polygami (en hann med to hunner), selv om dette trolig er svært uvanlig hos kattugle.

Roar Solheim (20.04.2018)


#Økologi og atferd

Haukugle

For halvannen uke siden observerte jeg en haukugle som fanget en mus, la den i en greinkløft, jaktet videre og tok nok en mus og fløy så av gårde med begge musene. Betyr dette at den allerede har reirunger som den mater i midten av april eller kan haukuglen hamstre?

N.N (20.04.2018)

Haukuglene kan starte hekkingen tidlig, men de lagrer også mus midt på vinteren hvis det er lett å fange dem. Dermed kan dette være en hann som jakter, mens hunnen ligger og ruger. Alltid greit med noen mus i bakhånd hvis det skulle bli dårlig vær et par dager!

Roar Solheim (20.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeisen hakker i fuglekassa i dagevis

Et blåmeispar har tatt i bruk i fuglekassa, og de flyr inn myke mosedotter.
De har også hakket inni fuglekassa i dagevis, og jeg lurer på hvor de gjør det.
Det er uhøvlet bord inni fuglekassa,men kan det hende at noen blåmeiser for sikkerhets skyld uansett hakker på veggen, slik at ungene skal klare å kravle seg ut når den tid kommer?
Dersom det blir litt sagmugg av hakkingen, vil den samle fukt på bunnen, som vel også kan være bra?
Og er det mulig at hakkingen i tillegg er bra for nebbet?

F.F.O.F. (19.04.2018)

Av og til ser vi at meiser kan hakke slik inne i kassene, kanskje rundt flyvehullet på innsiden. Men jeg har dessverre ikke noen forklaring til hvorfor de gjør dette.

Roar Solheim (19.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hvor gammel blir en blåmeis? Hilsen to nysgjerrige elever og en lærer.

N.N (19.04.2018)

Meiser kan bli opp mot 10 år. Tror en av de eldste ringmerkede meisene ble ca 13 år gammel.

Roar Solheim (19.04.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

når beginner grågåsa å hekke I Nordland

E.L. (19.04.2018)

Det vet jeg dessverre ikke. Prøv å få kontakt med lokale fuglefolk - de har bedre grunnlag for å vite dette.

Roar Solheim (19.04.2018)


#Økologi og atferd

Lærer ikke Måker av erfaring?

Hei
Kanskje et litt dumt sp m , jeg vet jo at dyr ikke er tenkende vesen som oss.
Men vi har i de siste 3 årene hatt et måkepar på taket. Litt bråk er det jo, men det er til å leve med. Men problemet er at ALLE ungene faller ned hvert år . Dette er en høy toetasjers villa. Og ungene havner på verandaen eller foran inngangsdøra. Og blir liggende skader der. Da sitter mor og far og holder vakt, og kommer skrikende mot oss når vi går ut og inn. De har blitt mer og mer pågående etterhvert, I fjor fløy de på bilen min, da jeg hev meg inn i den for å komme unna de skrikende fuglene. Jeg klarer ikke å stole på at de faktisk ikke flyr på oss, når vi går rett forbi de skadede ungene. Vi har heller ikke noen alternativ inngang .
Så vi har en uke hver vår hvor vi nesten ikke kan gå ut og inn, det er helt grusomt .
Er det håp om at de ikke kommer tilbake i år ? De har faktisk ikke oppfostret en unge de siste 3 åra
Og ca når kan jeg forvente at de kommer hvis de dukker opp i år og?

I.N. (18.04.2018)

Hvor har du det fra at dyr ikke tenker?? Dette er faktisk helt feil, selv om de ikke tenker formulert i ord slik som vi mennesker gjør. Men det er ikke dermed sagt at de umiddelbart forstår hvorfor ungene ramler ned. Dette er trolig fiskemåker, som har funnet ut at det er trygt å hekke på hustak. Der takene har en høy kant, ramler ikke ungene ned, men klarer seg fint. Her må det være litt uheldige omstendigheter som gjør at ungene ramler ned. Selv om det for oss ville ha vært logisk å skifte hekkeplass, er det kanskje ikke like innlysende for måkene, siden ulykken skjer etter at ungene er klekket ut, dvs at selve rugingen har vært vellykket.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis med dunliknande fjær

Eg såg eit kjøttmeis som sat i ei busk ein kveld som ser ut som den er noko oppblåst (ser i alle fall større ut enn kjøttmeiser pleier gjere) og den har grå fjør som nesten ser ut som dun på vingene og ryggen. Er som om dei grå fjærene stikk ut som små "hår" frå kroppen. Den plukkar seg mykje i fjørene. Kan dette vere ein sjukdom den har fått?

V.G.O. (18.04.2018)

Ikke godt å si. Når en meis sover, stikker den nebbet mellom ryggfjærene, og disse stikker av og til litt ut over vingene, slik at de kan se noe dunpjuskete ut.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor lenge kan pingviner holde pusten under vann?

N.N (18.04.2018)

Det har jeg dessverre ikke noen data på. Du må nesten selv søke på nettet om pingviner og se om du finner opplysninger om dette i det som er skrevet der.

Roar Solheim (18.04.2018)


#Økologi og atferd

Aggressive måker

Hei. Jeg nesten inni Østmarka i Oslo, langt fra hav og sjø. Oppå hustaket ved siden av er det derimot en ca 10 måker som flyr inn på balkongen, i blokka, og hakket på hodet til katten min som liker å sitte ute på bordet. Jeg må IT å jage dem, men de er helt utrolig sinte og det går nesten ikke an å sitte ute her. Hva kan man gjøre?? Hjelp, så aggressive de er. I går fløy de ned i en barnehage rett ved ogprøvde å hakke på ungene. Det skal da vel ikle være sånn?

M.T. (17.04.2018)

Antar at dette er fiskemåker. De har i de senere tiårene funnet ut at det kan være trygt å hekke på hustak. De slipper unna rødrev og mink, og kanskje også svartbaken, som har økt i ytre del av skjærgården. Men fordi fiskemåkene er gode foreldre, vil de opptre aggressivt mot farer som katter og nærgående folk. Har dessverre ikke noen standard løsninger på disse situasjonene.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Linerle som flyr gjentatte ganger på mitt vindu

Hei. Vi har nettopp bygget på huset. Det sto ferdig i fjor sommer. Da vi flyttet inn la vi merke til en Linerle som fløy mot og inn i terasse vinduet vårt. Det holdt den på med i dagevis, som vil si 50-100 ganger mot vinduet. Ut på høsten ble den borte. Nå er den kommet tilbake igjen, og fortsetter der den slapp i fjor. Jeg vet ikke om det er samme fugl, men troligen, siden den har helt lik adferd. Hva kan vi gjøre? jeg vil ikke at den skader seg.

A. (17.04.2018)

Den tror den ser en rival eller artsfrende i sitt eget speilbilde. Du må forsøke å dekke til vinduet på utsiden der linerla flyr mot vinduet, slik at den ikke kan se dette speilbildet - det er eneste måte for å få den til å holde opp.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Kråker

Jeg har kråker som hakker på vinduene mine. Starter om morgenen i 6 tiden. Har holdt på sånn lenge. Kan dere gi noe forklaring på dette??

N.N (17.04.2018)

Vanligvis hakker fugl på vinduer fordi de ser sitt eget speilbilde. Hakkingen kan enten dreie seg om forsøk på å jage bort en "rival", men det kan også hende at det i noen tilfeller handler om å forsøke å oppnå kontakt med den innbilte partneren som fuglen ser i sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

Flytter Blåmeisa reiret sitt?

Vi har en fuglekasse med kamera inni. Det tas bilde og film hver gang fugler er i kassa. Det har vært spennende å følge med. Første året hadde vi fluesnapper i kassa. Året etter var det Blåmeis. I fjor var det Blåmeis igjen- etter en kamp nærmest på liv og død mellom Blåmeisa og Fluesnapperen. I år har både Kjøttmeis og Blåmeis vært innom, men Blåmeisa har bygget reir. Den kom tiidlig, har overnattet i kassa flere netter. Men av videofilm ser vi at Kjøttmeisa har vært innom flere ganger hun også. I og med at Blåmeisa begynte å bygge reir så tidli, rakk vi ikke ta ut reiret fra i fjor. For to dager siden begynte plutselig Blåmeisa å flytte UT reirmaterialet. Den ha virkelig stått på de siste dagene, så nå er reiret snart tomt. Har du forklaring på dette?
Vi er taknemlige for svar!
Med vennlig hilsen 2B, Namsos Barneskole

G.S. (17.04.2018)

Ikke godt å si hvorfor de gjør dette, men dine observasjoner er svært interessante! De viser at hullrugere som meiser faktisk KAN rense ut gamle reir, noe jeg virkelig har lurt på om skjer. Det kan hende at de gjør dette for å bli kvitt parasitter i det gamle reiret. Slike reir kan inneholde lopper og larver fra møll og andre nedbrytere. Ved å kaste ut det gamle reiret og deretter bygge nytt med nytt reirmateriale, kan meisene kanskje redusere belastningen ved en høy parasittbestand.

Roar Solheim (17.04.2018)


#Økologi og atferd

hakkespett

Har lest litt om hvordan den er skapt for å tåle rystelsene under hakkingen - dempe det som hjernen normalt sett hadde blitt alvorlig skadet av.
Forleden dag ble jeg obs på pauser på 30 til 45 sek mellom hver "hakkeserie". Følger disse et spesifikt mønster eller varierer det sterkt mellom ulike individ?

Ø.S. (16.04.2018)

Det kan jeg ikke svare deg på, annet enn med det generelle mønsteret at de fleste fugler synger en stund/strofe, tar pause og synger så på nytt. Kanskje er pausene for at de skal lytte etter eventuelle naboer eller rivaler. Spettenes tromming er deres måte å "synge" på, så også de har pauser mellom hver trommevirvel.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeisreir

Hei! Noen blåmeiser begynte å bygge reir i fuglekassa mi på fredag, men de har så vidt gjort noe som helst. Det ligger bare noen få mose-biter der, og de stikker nesten aldri innom. Jeg lurer bare på om du kanskje vet hvorfor de bruker så lang tid på å bygge reiret... PS: hadde blåmeiser i fuglekassa i fjor og, og da brukte de mye kortere tid på å bygge reiret.

S. (15.04.2018)

Ikke godt å vite dessverre. Det KAN hende at de bare vil markere at reirplassen er opptatt, og at de vil starte byggingen noe senere. Slike variasjoner i oppførsel er det ikke alltid enkelt å finne en forklaring til.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Andeegg utan skall

Eit andepar (vill stokkand) har funna seg til rette i hagedammen vår. Dei har parra seg mange gonger og vi har tenkt at andemor kanskje vil legge eggene sine på siv-øya midt i dammen. No har vi sett 2 egg i vatnet - men desse er utan skal. - Kva er det som skjer? Kvifor har eggene ingen skall?

H.L.T. (15.04.2018)

Kanskje denne andehunnen har mangel på kalk for å kunne produsere eggeskall? Dette høres noe uvanlig ut. Vet dessverre ikke om det kan finnes arvemessige årsaker som gjør at noen rett og slett ikke klarer å produsere eggeskall (?).

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Kor djupt kan ein fugl dukka ?

Eg skal laga ein quiz om fugler, og då vil eg ta med det spørsmålet som står ovanfor.

Ø.N. (15.04.2018)

Dette avhenger helt av hvilke arter det er snakk om, det er forskjellig fra art til art. Noen dykker i alle fall ned til 70-80 m dyp, men noen kan nok dykke dypere også. Du bør egentlig lete på nettet selv og lese om dette. Søk på engelsk på pingviner, alkefugler (penguins, auks) og se hva du finner.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Når legger blåmeisa egg?

Hei. Jeg lurer på hvor lang tid et blåmeispar bruker på å bygge reir, og hvor fort etter at reiret er ferdig de første eggene kommer?

Mvh Ludvig og Janne

L.L.D. (16.04.2018)

Tidligere har blåmeis ofte lagt egg i slutten av april/begynnelsen av mai. Dette avhenger av hvor i landet det er snakk om, og hvor tidlig eller sent våren kommer.I år er det mye snø mange steder, og våren blir kanskje senere enn de siste årene. Derfor kan det også hende at egglegging hos meisene starter senere enn ellers.

Roar Solheim (16.04.2018)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan kan ugler se byttet sitt så godt

N.N (15.04.2018)

De uglene som ser best, har en mye større tetthet av synsceller i øyet enn det vi mennesker har, derfor ser de detaljer på mye lenger avstand enn hva vi klarer.

Roar Solheim (15.04.2018)


#Økologi og atferd

Stjertmeis

I vinter har jeg sett mange flere stjertmeis enn jeg pleier; også på fuglebrettet. Er det spesielt mange av dem i år? (Bor i Trondheim.)

N.N (15.04.2018)

Jeg tror det er mange som har sett stjertmeis på forplasser i vinter, så kanskje har det vært en invasjon av dem flere steder, men vi har ikke sikre opplysninger om invasjon.

Roar Solheim (15.04.2018)


#Økologi og atferd

daglig flygelengde grågås

Hvor langt dr døgn flyr grågåsflokken

N.N (13.04.2018)

Vanskelig å si. De flyr kanskje 80-90 km/t, så avstand vil avhenge av hvor lenge de flyr før de raster.

Roar Solheim (14.04.2018)


#Økologi og atferd

Kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Ruger begge kjønnene?
Mater de hverandre mens de ruger og i så fall hvor ofte. ?
Kan en se forskjell på kjønnene.

S.M. (14.04.2018)

Nei. Det er bare hunnen som ruger. Hannen jakter og skaffer mat.

Roar Solheim (14.04.2018)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Jeg har et spørsmål

Har det hendt at Blåmeisen ikke har bygget reir hvis det har vært for kaldt?

N.N (14.04.2018)

Vanskelig å si. Snøfall og snødekke er ofte mer problematisk enn lav temperatur.

Roar Solheim (14.04.2018)


#Økologi og atferd

Store mengder kråker

Hei. I lengre tid har store mengder kråker hatt tilhold på jordet utenfor huset vårt. Nå har like stor mengde måker slått følge og det begynner å bli lite trivelig ute. Tidligere har det kun vært en og annen kråke og en måkeflokk når jordet pløyes. Er det vanlig at de slår seg ned over lengre tid i store flokker eller kan det være noe annet som tiltrekker dem?

E.N. (13.04.2018)

Det er nok meitemark og andre småkryp på jordet som lokker fuglene dit for å spise.

Roar Solheim (13.04.2018)


#Økologi og atferd

Aggressive fugler

Har hhv en blåmeis hun og en svarttrost hun som holder seg på vår terrasse. Blåmeisen sitter på vinduskarmen og flyr gjentatte ganger mot ruta. Svarttrosten sitter under terrrassebordet og flyr gjentatte ganger opp i glassplata. Begge ser ganske medtatte ut i fjærene pga all «slåssinga» som har pågått i flere dager nå. Tror de ser sitt eget speilbilde og vil jage bort «konkurrenten». Har forsøkt å «skremme» blåmeisen bort ved å sette utstoppede fugler i vinduskarmen innenfor men den bryr seg ikke om det. Hva kan jeg gjøre for å hjelpe fuglene? Denne atferden ser jo ut til å skade dem.

G.H. (13.04.2018)

Du må prøve å dekke til de glassflatene der fuglene ser sine egne speilbilder, slik at de ikke lenger ser "konkurrenter" på disse stedene - det er disse innbilte artsfrendene de forsøker å jage vekk.

Roar Solheim (13.04.2018)


#Økologi og atferd

Skjærer og bygging av rede

I treet utenfor vinduet mitt holder tre skjærer på å bygge rede. To av fuglene har hvite bryst, mens den tredje har grått. Lurer på hvorfor de er tre. Trodde det kun var skjære paret som pleier å bygge.

E.S. (11.04.2018)

Det KAN hende at den ene er en av ungfuglene fra i fjor. Hos en del fugler er slike "hjelpere" kjent, og det kan ha sammenheng med at det er vanskelig for skjærene å finne et ledig, bra territorium.

Roar Solheim (12.04.2018)


#Økologi og atferd

Svaner.

Hver kveld i ni-tida flyr flere små flokker med svaner over huset vårt mot sør. I åtte-tida om morgenen flyr de motsatt vei på nøyaktig samme sted. Slik har de holdt på i ca 14 dager. Vi bor på Skatval i Trøndalag. Hva skjer?

A.M. (11.04.2018)

Tipper at de flytter seg mellom beiteområder på dagtid, og steder hvor de oppholder seg om natta når de sover.

Roar Solheim (11.04.2018)


#Økologi og atferd

fjordårets unge måker og norske fugler

de som ble født i fjord hekker de i år

A.Ø. (11.04.2018)

Mange fuglearter hekker som ettåringer, mens mange som blir gamle først hekker når de er flere år gamle (dette varierer mellom arter og innen hver art). Måker kan bli mer enn 30 år gamle, og store måker hekker ofte ikke før de er minst 3-4 år gamle.

Roar Solheim (11.04.2018)


#Økologi og atferd

jaktfalk

Lever jaktfalken med seg selv eller lever den med en familie?

N.N (11.04.2018)

Dette spørsmålet er noe underlig formulert. En hver viltlevende fugl lever i grunnen "med seg selv". Spørsmålet er vel heller om fuglene holder sammen i par hele året eller ikke? Jaktfalk KAN holde seg sammen i det hekkeområdet de har valgt, gjennom vinteren, men de jakter nok og holder seg mest for seg selv, og søker sammen i hekketiden. De fleste fugler lever IKKE parvis utenom hekketiden.

Roar Solheim (11.04.2018)


#Økologi og atferd

Spurvehauk tar skjære

Hei
Ville bare dele denne videon av en spurvehauk som tok en skjære som jeg filmet for noen år siden, veldig spesiell hendelse rett utenfor vinduet!
https://www.youtube.com/watch?v=pe-3PRioUps

Har også mange bilder fra hendelsen, tror du de kan være av interesse for noen?

M. (10.04.2018)

Opptaket viser at det er en spurvehauk hann som har fått tak i skjæra. Det ser ut til at den har en fot rundt nakken på skjæra. Angrep på skjære er farefullt for en liten spurvehauk, fordi skjæra kan knekke bein eller vinger på hauken dersom den kan klare å bruke nebbet sitt.

Roar Solheim (10.04.2018)


#Økologi og atferd

Stokkand

Hva eter stokkand

S. (09.04.2018)

Stokkender spiser frø, vegetasjon, insekter og til og med smådyr som salamandere og frosk.

Roar Solheim (09.04.2018)


#Økologi og atferd

Småfugler som synger masse

Hvorfor samler de seg i treet og dynger så intenst?

H.W. (09.04.2018)

Dette er nok kontaktlyder blant sisiker i en stor flokk.

Roar Solheim (09.04.2018)


#Økologi og atferd

store svaneflokker observert

Vi har sett flokker på 30-100 pluss svaner samlet på jorder i Eidsberg i Østfold de siste dagene/ukene, er det vanlig og kan du si noe om hva de gjør?

H.N. (08.04.2018)

De beiter nok på jordene, men jeg kan dessverre ikke si om dette er vanlig eller ikke på dine kanter.

Roar Solheim (08.04.2018)


#Økologi og atferd

Svanefart

Hvor for svømmer knoppsvanen?

E.T. (08.04.2018)

Det har jeg dessverre ikke noen data på.

Roar Solheim (08.04.2018)


#Økologi og atferd

Rødstrupen er ikke alene lenger.

I hele venter har jeg hatt daglig besøk av en enkelt rødstrupe. Fuglen har nesten druknet i gjengen av meiser, finker og nå siste tiden svarttrost.Den har imidlertid fått i seg føde av solsikkefrø og meiseboller og levd et greit liv. Men i dag, o8.04. er det plutselig to stk. Er det dama som har dukket opp? Og hvor har hun holdt seg i vinter?

B.E.H. (08.04.2018)

Det kan godt være riktig tolkning, men ikke nødvendigvis. Rødtrupene etablerer vinterterritorier og jager andre unna, og det kan hende at det er en hann som holdt seg alene hos deg i vinter. Derfor ser folk sjeldent mer enn EN rødstrupe på egen forplass om vinteren. Kanskje er det nå en hann som har fått seg en hunn (som kan ha vært i Danmark eller England i vinter).

Roar Solheim (08.04.2018)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Hei.
Vi bor i et hus på Hvaler. Hvert år på denne tiden har vi en trost som angriper vinduene våre. Den går bare på de vinduene som vender mot sør og vest, så vi har gått ut i fra at den angriper sitt eget speilbilde. Det varer ikke i så lang periode, men er det noen måte vi kan hindre dette på. Er det noe som kan skremme den vekk fra vinduene våre. Den er rimelig voldsom og kan vel skade seg?
Mvh Anne

N.N (08.04.2018)

Prøv å henge noe på utsiden av vinduet - metallstrimler eller lignende. Fuglen prøver å jage vekk det den oppfatter som en rival, men som er dens eget speilbilde.

Roar Solheim (08.04.2018)

««første 2 629 - 2 678 av 7 005 siste»»