Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 367 til 3 416 av totalt 7 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Taksvale

Hvordan angriper taksvalene? Har taksvaler oppunder taket på stallen, og synes det er ganske så facinerende å se på taksvaleungene når de er kommet på gulvet, men er redd for å bli hakket i hodet ellet bombardert med bæsj når jeg ser på dem😕

A. (22.07.2016)

Tror nok svalene ikke gjør annet enn å snittfly i forsøk på å skremme deg vekk. De hakker ikke i hodet, så du trenger ikke å være redd for dem.

Roar Solheim (23.07.2016)


#Økologi og atferd

måkeunge på plenen

I ettermiddag oppddaget jeg en måkeunge på plenen utenfor blokken der jeg bor I Oslo, måkene holdt vakt fra overn og det var mye skriking. 3 skjærer prøvde å ta ungen, men måkeforeldrene var påpasselige. Vet ikke hvor ungen kommer fra eller hva jeg skal gjøre med den, foreldrene holder på på 3. timen her ute nå. Ungen går att og fram på plenen og innimellom hekker etc og er litt fortappt

A.T.T.9. (19.07.2016)

Du skal bare la måkene få være i fred. Sannsynligvis har måkene hatt reir på ett av hustakene.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger døde !

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en kjøttmeisunge utenfor kassa si, så oppi kassa og der lå det to døde til. Hva kan ha skjedd her ? Pleier ikke kjøttmeis å få fler i kullet en bare tre ? Og har da moren dødd underveis? De var jo helt dekket av fjær og virket klare for livet.

K. (19.07.2016)

Ja, de voksne kan ha omkommet, og det hender at et kjøttmeiskull bare omfatter 2-3 unger, spesielt hvis det er så sent på sommeren som dette kullet.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Ringte.

Hei. Ringduepar bygger reir i et lavt bjørnetre i hage. Det er 21 juli. Er ikke dette sent med tanke på rutetider og tiden det tar før de kan fly.

N.N (21.07.2016)

Ringduene kan ha mer enn ett kull om sommeren, muligens helt opp til 3 kull.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Blå fuglebæsj

Vi opplever at det i år er mye blå fuglebæsj rundt hytta ved Gjeving. Hvilken fugl kan dette være? Ikke sett dette før.
Takk for svar

N.N (21.07.2016)

Umulig å si hvilken art, bare at fuglene har spist bær (blåbær eller krekling). De fleste spurvefugler, vadefugler og en del andre i fjellet spiser bær og lager slik blå avføring om høsten.

Roar Solheim (22.07.2016)


#Økologi og atferd

Due

Kan kattugle fange ringdue?

L. (16.07.2016)

Det vil nok i så fall være et særtilfelle. Kattuglene pleier ikke å fange fugler større enn opp mot trostestørrelse.

Roar Solheim (16.07.2016)


#Økologi og atferd

stokkandunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg glemte å legge ved bilde på forige spørsmål 😕 prøver på nytt. Møtte denne sultne gjengen på tur. De var knøttsmå og mye mindre enn alle andre stokkandungene i området. Hvor gammel vil du si dissa ca er? Utfra størrelsen vil du si de er født utenfor sesong? De andre endne bet etter dem når jeg mata dem. Hvorfor gjør de det? skjønner de ikke at de er små unger av samm art? De eneste som ikke bet dem var en gjeng hvite pekinender/stokkender. De var rolige mot store og små 😊

A.G. (15.07.2016)

Disse ser ut til å være mellom noen dager til opp mot en uke gamle. Andunger brys seg ikke om hensyn som "av samme art". Er det konkurranse om maten, blir alle som ikke er kullsøsken jaget vekk i første omgang, dernest kan selv egne søsken bli jaget hvis det er lite mat. Dette er nok unger fra en hunn som har lagt om nytt kull etter at det første trolig har gått tapt.

Roar Solheim (15.07.2016)


#Økologi og atferd

Stare

Har interessante observasjoner. Har i år hatt 3 starekull. Det første i "normaltid", hoppa ut 4 veker sidan. Så to seine kull, det siste flaug ut i går 12.juli. Det spesielle med dei to seine kulla var at siste 12-14 foringsdagene var det kun en forelder. Som pensjonist og orkesterplass på tunet var dette lett å registrere.
Det var imponerande å oppleve den innsatsen dei la for dagen.
Er dette vanleg hos staren ifølge ekspertisen?

E.F. (13.07.2016)

Litt vanskelig å si. Det at bare EN av foreldrene var å se, KAN tenkes å ha sammenheng med at den andre har omkommet under ungeperioden...

Roar Solheim (13.07.2016)


#Økologi og atferd

Linerlekoloni?

I et tre i Hagen vår samles over 100 linerler hver kveld, dette har de gjort i flere år. Er dette vanlig? Kan dere si noe om denne adferden?

N.N (13.07.2016)

Dette var veldig spesielt, og det er noe jeg faktisk aldri har hørt om ! Hvis du klarer å få tatt et bilde av horden av linerler, ville det være av stor interesse.

Roar Solheim (13.07.2016)


#Økologi og atferd

Sosial linerle

Hei. Er linerle spesielt sosiale eller nysgjerrige?

N.N (13.07.2016)

Ikke mer enn andre spurvefugler.

Roar Solheim (13.07.2016)


#Økologi og atferd

Døde fugleunger?

Hei! I vinduskarmen (vindu står åpent hele tiden) på utedoen, har en liten fluesnapper lagt redet sitt. Det var 5 egg der og nå er det kommet 3 unger. Vi bruker ikke doen (har installert forbrenningstoalett annet sted), og er en sjelden gang innom for å se (0-1 gang per dag). Vi holder på med utbedringer av hytta, samt gjennomført borring etter vann - og dette har medført en del bråk, men et stykke unna utedoen (vindu er i motsatt retning av selve hytta, så både utedoen, samt hytta skjermer for mennesker og bråk). I dag var vi innom doen og ser at det er kommet 3 unger, som må ha blitt født i løpet av de to siste dagene. Men de har ingen reaksjon, ingen bevegelse når vi kommer inn - og vi lurer på om de faktisk er døde? Hvis så skulle være, hvor lenge vil mor/far fortsette å varme de? Og er det slik at ungene instinktivt ikke gir verken lyd eller bevegelse når andre enn mor/far kommer?

B. (12.07.2016)

Hvis du lager små pipelyder/pistrelyder like ved ungene, vil de reagere og åpne gapene. Hvis de over hodet ikke rører på seg, er de trolig døde. Da kan det være at de voksne har omkommet. Det er uvanlig at så små nyklekte fugleunger dør hvis begge foreldrene er til stede.

Roar Solheim (12.07.2016)


#Økologi og atferd

Plystrende måkeunger

Jeg jobber på et sykehus der flere måker har unger på taket.
Jeg har langt merke til at måkeungene "plysyrer" kronisk. Sånn trist sutrende "skvii skvii" lyd som høres langveisfra. Hva signaliserer denne lyden? Hva vil de oppnå? Har de smerter? Hvorfor får måker unger på tak?

I. (12.07.2016)

Lyden du hører er ungenes tigging etter mat, selv om den høres sørgmodig ut for oss, betyr det ikke at fuglene har samme følelser slik lyden oppfattes for oss. Fiskemåkene hekker på hustak fordi egg og unger da er trygge mot dyr som mink og rødrev. Selv om noen unger omkommer fordi de enten faller ned for tidlig, eller kan bli drept i trafikken, så overlever nok flere unger blant hustakhekkerne enn hos de fiskemåkene som hekker på bakken.

Roar Solheim (12.07.2016)


#Økologi og atferd

Stokkand

Er det normalt at stokkender får unger i juli?

L.R.G. (11.07.2016)

De fleste klekker unger mye tidligere, men noen kan legge sene kull dersom det første kullet går tapt tidlig. Dermed er dette ikke noe unormalt, men heller en fåtallig hendelse.

Roar Solheim (11.07.2016)


#Økologi og atferd

Revir

Har fasaner revir? Vi hadde mange her i vinter som holdt sammen i flokk, men nå har vi bare en hanne her igjen. Og han er trofast her. Det var to hanner og ei ho her igjen i våres. Da var det basketak mellom hannene over en periode. En av de vant vel henne. Når klekkes ungene?

N.N (09.07.2016)

Fasanhannene ser ut til å ha egne revir som de forsvarer mot andre hanner. Innenfor dette reviret kan de ha flere høner hekkende. Vet ikke om hunnfuglene opptrer aggressivt overfor hverandre når de har kyllinger. Fasaner bør ha klekket kyllinger for lengst.

Roar Solheim (09.07.2016)


#Økologi og atferd

Tordenvær og måkeatferd

Hei, for noen år siden observerte jeg noe veldig rart på et hustak i Tønsberg. Et tordenvær var under oppseiling, svære tunge skyer og lynglimt rett ved. På et hustak så jeg en lang rekke måker sitte etter hverandre langs mønet. De satt alle samme vei, og alle satt med gapende nebb vendt oppover. Finnes det en forklaring?

I.W.H. (09.07.2016)

Nei, dessverre - det gjør det nok ikke.

Roar Solheim (09.07.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva spiser endene

N.N (08.07.2016)

"Endene" dekker et bredt spekter med arter, og når spørsmålet er såpass unyansert, må svaret bli tilsvarende "alt mulig" (dessverre).

Roar Solheim (08.07.2016)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Hei, har svarttrost rede i nærheten og lurer på om det er vanlig at hunnen er alene om å ligge på eggene? Da første ungen kom, kom hannen såvidt innom på besøk.
Endrer eggene størrelse/fasong under ruging?

A.Ø. (08.07.2016)

Det er nok mest hunnfuglene som ruger hos trostene, og spesielt dersom dette er en sekundær hunn (hvis hannen har en annen hunn i tillegg som er tidligere med eggleggingen). Dersom hannen dør, vil hunnen kunne klare å ruge og fostre opp ungene alene, selv om det er en stor påkjenning.

Roar Solheim (08.07.2016)


#Økologi og atferd

havørn

Hei, avhenger nok sikkert litt av om hvor i landet det er osv.
Men vet du når havørn-uungene hopper ut av reiret/lærer seg å fly?

Mvh

A. (06.07.2016)

Nei, det kan jeg ikke gi deg noe eksakt svar på, annet enn at det trolig skjer i løpet av juli måned, avhengig av hvor tidlig eller sent ørnene har lagt egg.

Roar Solheim (07.07.2016)


#Økologi og atferd

Måkeunger på fortau

I går så jeg en død måkeunge på fortau ved busstoppet mitt. Det er ett rede oppe i fjellet over. I dag lå der enda en død måkeunge ved siden av, og de voksne måkene svirret rundt og hylte og prøvde å angripe alle som gikk forbi.
Kan man gjøre noe med dette? Altså, det er jo nærmest farlig å stå på busstoppet å vente på bussen pga måkene som angriper alt og alle.

Redet er kanskje for langt ut på kanten eller har dårlige kanter på Redet.
Etter mine observasjoner ligger redet ca 4-6m oppe på en fjellhylle.

N.N (06.07.2016)

Nei, her er det dessverre ikke stort en kan gjøre. Noen måker velger dessverre reirplasser som viser seg fatale for ungene, og dersom de ikke lærer av dette kan de gjenta feilvalget året etter.

Roar Solheim (07.07.2016)


#Økologi og atferd

fluesnapper

Hei
Fugler har alltid fasinert meg, og rundt hytta er det ørn og masse andre arter av stort og smått. Men fluesnapperen er nærmeste, i kassene rundt hytta. Hvordan kan den pipe med nebbet fullt av innsekter ?

K. (06.07.2016)

Mange fugler kan gi lyd fra seg uten at nebbet er åpent. Bl.a. roper ugler med lukket nebb!

Roar Solheim (07.07.2016)


#Økologi og atferd

nattravn

Har hørt og sett nattravn tidlig i juni men ikke i slutten av juni. Område er Spydeberg, Østfold. Lager de sin rare lyd når de finner make eller hele tiden. Har de revir eller jakter de insekter over store områder? når trekker de sørover?

E.B. (06.07.2016)

Nattravn kan ha mer enn ett kull i løpet avg sommeren, og derfor kan en høre dem også sent på forsommer/midtsommer.

Roar Solheim (07.07.2016)


#Økologi og atferd

Måke

hei, jeg jobber på Fornebu. Det er flate tak og vi har hatt stor glede av å følge hekkende måker og etterhvert måkeunger de siste årene. I år var det ikke mange unger som kom, og noen døde raskt. Er spesielt bekymret for et par som ligger på hver sin side av bygget og ruger og ruger. De har ligget I mange uker, men ingen unger. Ser ikke ut til at de har det så godt. Hvor lenge kan de ligge på denne måten?

C.K. (04.07.2016)

Det mangler dessverre observasjoner og data på hvor lenge etter forventet klekketid fugler fortsetter å ruge før de innser at eggene ikke klekkes.

Roar Solheim (04.07.2016)


#Økologi og atferd

Kjernebiter

En kjernebiter fløy i drivhuset.
Beit meg noe jævlig i fingeren før den fløy avsted igjen!!
Håper den greide seg for det var en vakker kraftig fugl.

G.O. (04.07.2016)

Kanskje ikke så overraskende at du kjente DET nebbet, siden kjernebiterne kan knekke kirsebærsteiner!

Roar Solheim (04.07.2016)


#Økologi og atferd

To kull

Hei! Kjøpte fuglekasse med kamera til min far i 2013 og har det har vært så gøy å følge med på. Det har variert mellom blåmeis og kjøttmeis som har lagt egg. Desverre døde "kullet' ifjor pga kulde men ellers har alle 7-9 eggene blitt klekt ut og vokst seg til. I år hadde blåmeisflokken forlatt kassa tidlig i juni,noe vi syns var tidligere enn ansre år. Men til vår overraskelse har det nå komt 4 nye kjøttmeisunger oppi kassa! Vi har aldri opplevd det før, hva kan være grunnen til at det skjer nå? Virker som at samme reiet er brukt også.

T. (03.07.2016)

Da er det nok kjøttmeisene som har startet et kull nr 2 eller et erstatningskull i en ny kasse, hvor det tilfeldigvis allerede har vokst opp et blåmeiskull. Kjøttmeis kan ha enten sene kull, eller to kull, og ikke nødvendigvis i samme reir som kull nr 1.

Roar Solheim (03.07.2016)


#Økologi og atferd

Blåmeisungene har fosterforeldre?

I en av fuglekassene i hagen vår er det nettopp kommet ut to blåmeisungene. Men det er ikke blåmeisforeldre som har matet dem. Vi har observert to fugler som har hatt det veldig travelt med mating, og vi tror det er løvsanger eller en som ligner. Har ikke hørt om andre enn gjøken som legger egg i andres reir, men kan det forekomme at fugler okkuperer et reir hvor en annen art allerede har lagt egg?

E. (03.07.2016)

Nei, dette er helt usannsynlig. Løvsangere hekker IKKE i kasser, så dersom noe annet enn blåmeis har matet ungene utenfor kassa, så er det helt eksepsjonelt.

Roar Solheim (03.07.2016)


#Økologi og atferd

Kannibalisme

Hei

Her ser man en hegreunge bli spist av en av foreldrene. Trodde ikke kannibalisme var så utbredt? Er dette vanlig blant andre fugler også? https://www.zooom.no/hegrekolonien/195223381/ny-hegreunge-spist-av-en-av-foreldrene

E. (23.06.2016)

Selv om dette ikke er dokumentert på film tidligere, er det ikke noe unaturlig at fugler som spiser kjøtt og fisk, kan spise sitt eget avkom dersom ungene dør av næringssvikt. Det er overlevelsesmessig fornuftig også - de voksne bruker det lille som er igjen av energi som de har investert i ungen (som likevel døde). De fleste rovfugler og ugler gjør dette, og det er ikke uventet at hegrer (som er funksjonelle rovfugler) også oppfører seg slik.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

kjænebiters farvel den 29/6 16

svermen av kjernebitere forlot min post mellom 28-29/6 16 er det andre som merka seg skillet,og har datofestet det.+det er så merklig stille her etter at de drog. bruset fra de fyldige klikkelydene, har gledet meg fra slutten av april

K. (30.06.2016)

Vi har ingen lignende rapporter fra andre, men det kan godt hende at det du registrerer er en generell oppførsel hos kjernebiterne straks ungene er store nbk til at de kan flytte mer omkring på jakt etter føde.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

Gulspurv

Hvor lang tid fra egg til de forlater redet?

Ha fått reier ved hyttedøren

H. (01.07.2016)

Gulspurvungenes reirtid er ca 11-12 døgn. De forlater reiret før de kan fly skikkelig, og hopper omkring på bakken noen dager.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

Når eggene ikke klekkes

I et par år har jeg fulgt med på et svanepar i reiret deres. I år ble fruen(?) liggende så lenge på reiret at jeg trodde hun hadde dødd i rugeprosessen. Partneren var hele tiden i området. I dag så jeg dem begge på svømmetur.De var barnløse. Når og hvordan innser svanen (eller andre fugler) at "slaget er tapt" når det gjelder ruging?

N.N (29.06.2016)

Det vet vi ikke, men det er nok en gradvis prosess som kanskje kan komme inntil et par uker etter forventet klekketid. Det mangler direkte observasjoner på hvor lenge ulike arter ruger før de gir opp.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

Tilrettelegge for Trosten.

Hei. Jeg har en trost som har lagt reir i takrennen min som knapt ble oppmuntret før hun la reir i den. Og en trost har lagt reir i ei bjørkbuske i treet i hagen. Har et Trostreir på vindusbrettet til naboen (heldigvis bor det ingen der per nå) og et i et tre i naboen sin hage (en annen nabo, hun var kjap og fikk flyttet reiret i treet før den la egg. At Trosten legger egg i treene er jo bare koselig, men det er litt upraktisk med den i takrennen. Kan jeg lage som en kasse og feste i treene slik at hun kanskje legger egg der til neste år. Ikke en vanlig fuglehus/kasse, men bare en kasse med bunn, og sider som ikke er så dyp.

S. (01.07.2016)

Det er absolutt mulig å gjøre dette, men liten sjanse for at trosten velger denne fremfor en annen plass. Siden trostene er gode til å bygge reir på mange ulike underlag, er de vanskelige å "styre" til bestemte plasser.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hva slags biotop hekker spurveugla i?

T. (01.07.2016)

Den hekker i salt fra høyereliggende barskog til blandingsskog (kulturlandskapsskog) i lavlandet på Østlandet. Den bruker gjerne gamle reirhull etter tretåspett eller flaggspett. Gammel, hogstmoden granskog er ofte gode hekkeplasser for spurveugle.

Roar Solheim (02.07.2016)


#Økologi og atferd

Gribb eller havørn

Hvem er farligst av gribb og havørn?

K. (28.06.2016)

For oss mennesker er ingen av disse farlige. Gribbene lever av selvdøde dyr som den finner i naturen mens havørn også finner mye selvdøde dyr, men tar i tillegg mye fisk.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

FUGLUNGE

TROR DET ER TROSTUNGE EN KATT KOM MED,DEN VIRKER IKKE SKADET. HVA KAN DEN FÅ Å SPISE? HVORDAN ER DET BEST Å OPPBEVARE DEN?

H.O. (29.06.2016)

Den bør settes ut i terrenget snarest med håp om at den får kontakt med foreldrene igjen. Å fore opp en fugleunge er en stor og vanskelig oppgave og frarådes.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett

Bilde vedlagt spørsmålet

En gjerdesmett har reir inne i veggen og har gravd seg opp i glavaen. Det er unger i reiret. Er dette vanlig? Dette er på sommerhuset i Sverige.

N.N (29.06.2016)

Dette er ganske typisk for gjerdesmett, å utnytte hulrom på bygninger. Ellers bygger den rede under grastorv, i røtter og rotvelt, i bergsprekker osv.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Måsebaby

Heisann! En måsebaby falt ned i bakgården vår i går. Den er omlag 10 cm stor. Har grå dun og svarte prikker. Flyr ikke.

Mammaen bor på taket. Vi lurer på om det er noe vi kan eller skal gjøre. Vi klarer ikke å få lagt babyen tilbake i redet, hvis det er et alternativ. Skal den ha noe mat? Varme? Vann? Har den det best i en bakgård (uten katter og andre dyr) og den slags, eller lever den bedre hvis vi får flyttet den ut av bakgården?

E. (29.06.2016)

Ungen hoppet sikkert ned av taket av egen fri vilje. Måkeunger forlater redet så å si umiddelbart, og for de som hekker på tak, så hopper de ned lenge før de kan å fly. Om dere skal flytte den fra bakgården så må dere være sikre på at foreldrene observerer flytting og ser hvor dere setter fra dere ungen.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Jeg har mange fugler på foringsplassen og har alltid hatt blåmeis der men den siste tiden ca en måned har jeg ikke sett en eneste hva kan dette skyldes?

N.N (29.06.2016)

På denne tiden av året så foretrekker meisene larver og insekter, og såfremt dette er å finne. Nå som meisekullene stort sett er på vingene så vil foreldrene lære opp sine unger til å finne slik mat. Når det blir høst å kaldere i været vil du nok få besøk av blåmeisa igjen!

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Måkeunge i en inngjerdet hage.

Vi har hatt en måkeunge i Hagen vår en uke og det er ganske plagsomt. Mine barnebarn kan nesten ikke være ute for de store sitter "vakt" og kommer stupende. Vi har en innelukket hage så den kommer seg ikke ut på egen hånd. Vi gir den ikke mat, men foreldrene forer ofte. Hva kan vi gjøre for å bli kvitt den?

E. (29.06.2016)

Flytt den utenfor hagen, men sørg for at foreldrene ser hvor dere setter den.

Morten Ree (29.06.2016)


#Økologi og atferd

Måse i skjurerrede

Ei maåse setter seg for 2.år på rad i et skjurerede i ei gran i hagen min. Har aldri opplevd tidligere å se ei måse i et tre og slett ikke sittende som om hun ruger. Lurer fælt på hva dette er?

R.J. (25.06.2016)

Trolig er det en fiskemåke, og de kan faktisk bygge rede oppe i trær. Det bringer eggene ute av faresonen for å bli spist av rødrev eller mink.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Økologi og atferd

Kråker

Hei. Jeg har matet et kråkefa i to år. Dvs jeg slenger ut litt matrester til de når jeg har. I år har de tatt med ungene sine (5 stk) og de er sammen i hagen, henter mat,småkrangler,snakker og samarbeider om å holde andre fugler unna matfatet. De er jo blitt ganske så store nå og holder fremdeles sammen. Er det vanlig at de holder sammen slik som en flokk når de er så store? Når forlater de familien og finner seg maker?

A.G. (25.06.2016)

Jeg vil tippe at kråkeungene holder seg sammen med sine foreldre i det minste til ut i august, kanskje også lengere. Det gir dem bedre sjanser til å klare seg alene om vinteren.

Roar Solheim (25.06.2016)


#Økologi og atferd

Natsangere

Synger nattsangere i regnvær ?

N.N (24.06.2016)

De synger ikke hvis det er kraftig regn, men hvis det er lett duskregn kan kanskje noen synge. Det hele er gradsforskjeller. Kraftig regn overdøver sangen, og da kaster ikke fuglene bort energi på å synge.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan mater svanene ungene sine

N.N (23.06.2016)

De mater dem ikke, men viser dem hvor de skal beite på planter i vannet. Svaneungene spiser selv.

Roar Solheim (24.06.2016)


#Økologi og atferd

Hva driver tårnseileren med her?

Vi har i årevis hatt pilfinker i en krok av huset, opp under taket. Det blir både 2-3 kull i løpet av sommeren. De siste dager har 3 tårnseilere forsøkt å komme seg inn der, til tross for at det er fugleunger der nå. Hva gjør jeg nå som den ene har satt seg der? Har prøvd å dunke i veggen osv men den rører seg ikke og nå får ikke pilfinken matet ungene sine. Redd for å skade tårnseileren hvis jeg kommer opp dit med stige men alternativt sulter vel pilfinken sine unger ihjel.

T.R. (23.06.2016)

Tårnseileren prøver å finne en egnet hekkeplass, men blir vel ikke sittende i timesvis på kassa slik som dette? I så fall kan du nok sette opp en stige og ta ned seileren. Kast den opp lufta slik at den kommer seg på vingene.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Økologi og atferd

Fluesnappere jaget flaggspett

hei. Jeg har hytte i Meldal kommune. Blandigskog, 570 moh. Her har jeg flere fuglekasser og foring med litt matrester fra i vinter. I en av fuglekasene er svart og hvit fluesnapper med unger. I dag kom en flaggspett på foringsautomaten. Men den ble jaget av flere fluesnappere, minst 3. Hvorfor gjorde fluesnapperne det? Kan flaggspetten true fluesnapperungene? Og det var flere Fluesnappere enn foreldrene i kassen. Fikk de hjelp av av slekta?

E.W. (22.06.2016)

Flaggspett kan ofte hakke seg inn i reiret til hullrugere og spise egg eller unger, derfor er det ikke underlig at fluesnapperne forsøker å mobbe vekk en flaggspett. Flere fluesnappere kan ta del i dette, dersom det hekker andre par i nærheten.

Roar Solheim (23.06.2016)


#Økologi og atferd

Måker og alder

Vi har en måke som går i sitt niende år. Vi fant den forlatt i fjæra en vindfull dag. Da var den bare en liten kylling. Den ble oppfostret på kattemat hj i Oslo. Da den ble flyvedyktig var den tilbake på hytta i samme område hvor vi fant den. Hvert år er den på plass. Vi gir den mat. Den tilkaller ikke andre måker, den lyder navnet Arnold. Spørsmålet er hvor gammel kan den bli. Mvh Margareth

N.N (21.06.2016)

Det kommer an på hva slags måke dette er. Noen av måkeartene kan bli opp mot omkring 30 år gamle!

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

grågås og vipe

For 5-10 år sidan var det mykje vipe på garden, no er det berre grågås -i aukande mengder. Det var mykje "slossing" mellom dei ei stund og no er vipa fullstendig borte. Kan grågåsa hatt tatt over plassen og øydelagt reira til vipa- for ho la det i åkeren før?!

I. (21.06.2016)

Grågås er en art som har økt i antall og utbredelse, mens vipene har gått tilbake over hele landet, men vipenes tilbakegang har nok ikke noen sammenheng med vekst i antall gjess. Dette er nok en mer tilfeldig samvariasjon.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Alenemor

En fluesnapper hunn ble alenemor etter at en nøtteskrike kom og tok hannen idet den skulle mate ungene ved kassehullet.
Hunnen ropte etter hannen i flere timer men fortsetter å mate ungene.
Mitt spørsmål er kan hun klare oppgaven alene ?

R.H.K. (21.06.2016)

Ja, det bør hun klare. Mange fluesnapperhunner er hunn nr 2 for en og samme hann, og de må som regel fore opp ungene alene, så denne burde kunne klare oppgaven dersom det ikke blir næringssvikt (f. eks. under langvarig regnvær).

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Vann?

Hva spiser og drikker blåmeisen om sommeren?

R.G. (21.06.2016)

Den drikker vann, og spiser insekter og sommerfugllarver.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Fluesnappere

Hei.
Har en fuglekasse med kamera, og følger med et fluesnapperpar med 8 unger. Litt over 2 døgn siden de ble klekket.
Er 8 unger litt i overkant av hva de kan klare å for opp?
Vet man hvor stor prosent av fluesnapperungene som i gjennomsnitt overlever de to første ukene?
Dersom en unge dør i reiret, prøver da foreldrene å få den ut av kassen?
Det kan se ut som moren noen ganger tar mat ut av gapet på en unge og spiser den selv. Kan det i så fall bety at ungen har fått "for stor tugge"? (Vi synes å se at faren er merrask og uvøren ved matingen.)
Vi har hatt bare 8-9 grader her nu i lang tid. Er det en stor risiko for kullet?
Dersom en unge fremtrer som et svakt individ, vil da foreldrene prøve å stimulere den til å spise, eller er det alltid de som er mest ivrig som får maten?

H.E.R. (20.06.2016)

Fluesnapperne legger stort sett 6-7 egg, og ved god mattilgang 8 egg. Jeg har hatt flere kull med 8 unger, så foreldrene kan gjerne klare å fore dem opp. Når det er forskjell på ungenes størrelse og vitalitet, vil nok foreldrene først og fremst fore de mest livskraftige ungene, spesielt dersom det kniper med mattilgangen. Ungeproduksjonen er en stor investering, og foreldrene mater ikke ungene tilfeldig. Når en hunn noen ganger napper mat ut fra gapet på en unge, KAN det være fordi den er sen med å svelge unna, eller har problemer med dette. Da kan det være at en mer ivrig unge heller får denne maten.

Roar Solheim (21.06.2016)


#Økologi og atferd

Kråker

Hva spiser kråker til daglig?

C. (17.06.2016)

De spiser nesten alt mulig, siden de er altetere.

Roar Solheim (20.06.2016)


#Økologi og atferd

Hvorfor rede på bakken?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg og mamma passerte et løvtre i skogen der vi bor, i 20-tiden, og la merke til en liten fugl som fløy lydløst opp fra en grop under treet. trodde det var en flaggermus og ville se hvor den holdt til, for treet var levende, og ikke hult. Der så vi fugleunger som stille ventet på fuglemor (jfr bildet).

Hvilken fugl kan det være, og hvorfor har den redet sitt på dette stedet? Virker dumt å ha redet så synlig uten beskyttelse på bakken for en fugl som kan fly, og sårbart for rovdyr.

R. (19.06.2016)

Redet ser faktisk ganske godt beskyttet ut, siden det ligger inne i trestammen. Ungene er for små til at jeg kan se hvilken art dette kan være.

Roar Solheim (20.06.2016)

««første 3 367 - 3 416 av 7 005 siste»»