Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 17 649 til 17 698 av totalt 18 357 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krysning

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Denne gåselignende anda holder til ved Akerselva oppe ved Idun. Er dette en ung Gravand eller en bondeavla rømning eller en arti krysning?

N.N (27.04.2009)

Hallo,
Denne fuglen har vi fått bilder av tidligere. Det kan være en rømt tamand, eller en krysning mellom en tamand (hvit) og en stokkand. Fuglen ser i alle fall ut til å være en hann.

Roar Solheim (27.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fjor mai tok jeg bilde av denne fuglen i Grimstad, og har lurt på hvilken det er siden.

Å. (26.04.2009)

Dette er faktisk en fjellmyrløper, en vadefugl som er ganske sjelden. Den hekker på veldig våte myrer i fjellet i Sør-Norge, og i lite antall. Det er veldig sjelden å se den slik du har gjort. Siden jeg selv bor i Grimstad, hadde det vært veldig morsomt å vite mer nøyaktig hvor du fotograferte fuglen.

Roar Solheim (26.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt dårlig video men lurer på hva slags fugl dette er?

Å. (24.04.2009)

Du har gjort opptak av en syngende måltrost.

Roar Solheim (24.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde av noe som ligner på låvesvale. Tatt i Sør-Afrika

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var litt bråkjekk med en jente på jobben, og sa at jeg selvsagt kunne se hva slags fugl hun hadde tatt bilde av. Det var før hun fortalte at hun hadde tatt det i Afrika.

Det ser litt ut som en herjet låvesvale, og det ville jo ikke vært umulig å se det i Afrika, men som dere ser har den ikke farge under nebbet, og stjerten ser også litt kort ut i forhold til en låvesvale.
Ifølge Gyldendals store ser ikke en juv slik ut heller, men kan det hende at den ser ut som dette første sommeren i Afrika før den blir ferdig farget, eller er det en helt annen fugl enn låvesvale?

T. (22.04.2009)

Dette er ikke en låvesvale. Denne fuglen er en hvitstrupesvale (Hirundo albigularis), som finnes primært i sør-Afrika. Flott bilde!

Roar Solheim (23.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva har jeg tatt bilde av?

Bilde vedlagt spørsmålet

Litt dårlig bilde dette, den fløy så høyt oppe. Kan det være en ørn?

A.R. (20.04.2009)

Nei, dette er nok en musvåk.

Roar Solheim (22.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugler?

Nå er dette 1,5 år siden, men spørsmålet har jeg stilt meg hver gang jeg har tatt turen ut i skogen sør i Elverum. Det var en kveld tidlig i Oktober rett i det solen begynte å gå ned da jeg forlot ei hogstflate etter å ha sittet på elgpost. Jeg fikk litt av et syn da jeg så de to uglene som satt siden av hverandre på en skråstilt skat / stør nede ved bakken i et lite parti som gikk ut av den store hogstflata. Nå er det ikke så lett å størrelse bestemme de da jeg så på de gjennom kikkert på 50-70 meter, men de så store ut. De var markant spraglet ganske hvit / mørk grå i fargen. De hadde ikke horn som en hubro som jeg har sett på bilder. Jeg satt å så på de en vel 3 minutter og på den tiden hadde de vridd hodet flere ganger. En halvtime til en times tid tidligere hadde jeg hørt noen merkelige lyder som kom fra granskogen nedenfor der jeg så de, det minnet om et par dager gamle kattunger. Om dette kan relateres til uglene vet jeg ikke. Dette var langt til skogs så kattunger var det iallefall ikke ;) Har de noen formening om hva det var?

I.H. (21.04.2009)

Det er stor mulighet for at du kan ha sett to slagugler! De er temmelig lyse, selv om de har mørke flekker. Øynene er mørke som hos kattugla. Jeg har selv jobbet med slagugler øst for Elverum siden 1979, og kjenner godt til arten fra disse strøkene. Selv om det ikke er ofte at du treffer på dem ute i skogen slik du beskriver, så hender det. Slagugla har et dypt rop, som på avstand nesten kan minne om bjeffet fra en elghund.

Roar Solheim (22.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Sto og iakttok to havørner som låg på vinden.
Så kommerden 3. fuglen inn i bilde, det eg trur var ei ørn.
Men denne hadde ein stor kvit runding under kvar vinge, om vingen er 30 cm breid, var diameteren på det kvite feltet mellom 15-20 cm.
Kva var dette?

R.V. (22.04.2009)

Det er ikke helt lett å si, så lenge du ikke angir størrelsen på denne siste fuglen i forhold til havørnene. Men jeg mistenker at det kan være en ung kongeørn du har sett. Ungfuglen har et hvitt felt ved indre deler av håndsvingfjærene, men det fortoner seg som regel oftest mer avlangt en rundt.

Roar Solheim (22.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk på fuglebrettet i april

Jeg er nysgjerrig på en fulg som vi har hatt på fuglebrettet i noen dager nå. Den er på størrelse med meisene, og er markert rød nærmerst helt inntil nebbet rundt hele hodet. Videre er det noe hvitt og svart i markerte skiller på hodet. Ellers ser kroppen gyllen ut, og vingene har noe svart, hvitt og gult på seg. En meget vakker fugl!!

N.N (20.04.2009)

Du har nok hatt besøk av en stillits! Dette er en finkefugl som av og til kommer innom fuglebrettet. Den er meget vakker med rødt, hvitt, gult og svart på seg (søk den opp i fugleboka eller på nettet). Om høsten og vinteren spiser den frø, gjerne fra tistler og borrer. Nebbet er tynt og litt langspisst, nettopp for at den skal kunne plukke frøene ut fra de frøstandene som disse skjermplantene har.

Roar Solheim (20.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Det var en rødvingetrost!

Bilde vedlagt spørsmålet

Vil bare takke for en usedvanlig rask og god respons. I dag tok jeg kameraet med ut i skogen og knipset et bilde av den ivrige sangeren. Så langt jeg kan se har du helt rett, tror det er en rødvingetrost, standhaftig på vakt i myldret av svarttrost og gråtrost :) I dag hørte jeg også tydelig etterspillet. Greit å vite hvem som vekker meg hver morgen :-)

N.N (19.04.2009)

Ja, dette er tydelig en rødvingetrost. Rødvingetrostene har dialekter som kan variere ganske mye rundt omkring i landet. Jeg har gjort lydopptak av en del av dem, og det er skvaldringen etter de første fløytetonene som er fellestrekket ved alle dialektene. Artig at du klarte å fotografere fuglen slik at du kunne identifisere den helt sikkert!

Roar Solheim (20.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt ved Kragerø.

R. (20.04.2009)

Dette er en gravand, og det er hannfuglen du har tatt bilde av (stor rød knøl ved nebbrota).

Roar Solheim (20.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kanskje en trost?

Ja, hvor i landet burde jeg selvfølgelig ha sagt noe om. Dette er i Nes kommune i Akershus. Jeg bor nær en liten granskog som på denne tiden "koker" av våryre fugler. Jeg er meget godt kjent med det rabalderet som gråtrost og skjære kan skape, men dette er så klare og vakre toner at jeg ikke umiddelbart forbinder det med trostens skvaldring. Men, ja, det er mye gråtrost i området. Kan det være trostens lokkerop? Og hvis ja, hvorfor er det bare en eller to stykker som frembringer disse tonene, og ikke hele flokken? Eller kan det være en annen art en gråtrost?

N.N (19.04.2009)

Hallo,
dette er absolutt ikke gråtroster, men det kunne tenkes at det er startstrofene til rødvingetrost, eller også sang fra duetrost - den har en ganske kort sang med klare toner, en mellomting mellom svarttrostens melankolske sang og måltrostens optimistiske skvatring med repetisjoner. Men jeg er ikke sikker, og kan nok ikke fastslå art med sikkerhet i dette tilfellet.

Roar Solheim (19.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kallesang

Hei,
Tidlig hver morgen og sen ettermiddag og tidlig kveld hører jeg en fugl kalle. Den synger 5 klare plystretoner, 3 stigende og 2 fallende toner. De 3 siste toner er raskere enn i de 2 første. Eeen - tooo, en-to-tre. Jeg har funnet sangen til de fleste vanlig småfugler på nettet, uten å finne igjen denne spesielle. Fuglen jeg hører sitter i toppen av en gran, alltid på samme sted, men jeg ennå ikke klart å se den. Skikkelig irriterende siden jeg har matet småfuglene i hele vinter og nå ikke vet hvem av dem som synger så ivrig hver morgen og kveld. Kanskje ikke så lett å forstå, men jeg er veldig nysgjerrig på hvilken fugl dette er.

Mvh Petter S.

N.N (18.04.2009)

Det kan være en av trosteartene. Hvor i landet er det du hører denne lyden, og hva slags terreng er det?

Roar Solheim (19.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Nå er småfuglene kommet tilbake til de nordlige delene av landet.
Blandt alle som jeg kjenner navnet på er det en liten flokk som jeg ikke klarer å finne ut hva er.
Den oppholder seg i lag med Gråsisik og Bokfink, spiser solsikkefrø som jeg har strødd ut på gårdsplassen.
Den er noe større enn Gråsisiken, i brystet er den lys orange, så går det over i litt mer spraglete, men under buken er den lys grå. Den er brun med noe sjateringer ellers på kroppen, men har to hvite tverrstriper på vingene.
Når den ses bakfra så virker det som den er noe rosa oppå ryggen under vingene. Den har mørke ben og gult nebb.
Har lurt på om det kunne være Polarsisik, men det stemmer ikke helt.

J.O.H. (17.04.2009)

Dette er en bergirisk - en slektning av de to sisikene du nevner. Polarsisiken er mye lysere, og hvit på overgumpen. I tillegg har den lik gråsisiken en liten svart flekk under nebbet, i strupen. det mangler denne her.

Roar Solheim (17.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skjelne fugler

Har oppservert en Mandarinand hann på Bakkestranda i Skien.dette er nedre deler av Telemarksvassdraget.Oppservert 10.04.2009.Er det vanlig at mandarinand oppholder seg i Norge?

N.N (16.04.2009)

Mandarinand er opprinnelig en asiatisk fugleart som er blitt innført til Europa som parkfugl. Etter hvert har noen eksemplare rømt og lever i vill tilstand. Hvert år blir det gjort noen få observasjoner i Norge (14 steder i 2008). Den er også påvist hekkende i landet.

Morten Ree (17.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tenkte først det var en bokfink, men har bokfinken så mye rødt på hodet og ryggen? Jeg finner ingen som ligner helt i fugleboka.
Bilde tatt på øvre romerike i dag.

N.N (16.04.2009)

Ja, dette er e3n gammel bokfink hann. Dvs at den er klekket i 2007 eller tidligere.

Roar Solheim (16.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Jeg bor på østlandet på et lite tettsted. Gjentatte ganger hører jeg en fugl som synger rundt elleve-tolv tiden om kvelden. Jeg har også hørt den på dagtid, men den er letteste å høre på kvelden da det stort sett er stille på de andre. Jeg har hørt alarmering fra noen småfugler når denne fuglen synger. Sangen er et veldig lyst "huuuuuuuii". Jeg har lenge forsøkt å finne ut hvilken fugle dette er, men uten suksess dessverre. Ha du en anelse?

I. (15.04.2009)

Her trengs en mer omfattende beskrivelse av sted, landskapstype, hvor ofte og når du hører fuglen, hvor langt "ropet" varer, høres det ut som en plystrelyd, går tonen opp eller ned mot slutten, osv. osv. Det er slett ikke alltid lett å bestemme fuglelyder bare ut i fra en bokstavbeskrivelse.

Roar Solheim (15.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan!
I påsken tok jeg et bilde av det jeg trodde var en ørn men flere sier det kan være en gribb. Jeg vil veldig gjerne få svar på hvilken fugl det egentlig er. Har lest litt om ørner i Norge og slik som jeg forstod er det ikke observert veldig mange.
Her ligger bildet:
http://www.flickr.com/photos/fures/3412123333/sizes/o/

K.F.J. (15.04.2009)

Dette er en ung havørn. Det er helt tydelig når en ser på føttene, stjertfjærene og mønsteret på undersiden av bakkanten av vingene. Vingeformen er også helt havørn. Men hodet er fotografert fra en vinkel som gjør at fuglehodet faktisk kan ligne ganske mye på en gribb, så forslaget er faktisk ganske bra! Men det ER altså en havørn.

Roar Solheim (15.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stor fugl på sørlandet

Hei, jeg har bodd på sørlandet i mange år, nærme kristiansand. Flere år har jeg sett en stor fugl som kretser over oss. Den er stort sett for høyt oppe til at jeg kan se hva slags fugl det er. Noen år er det to fugler. I dag så jeg begge to, og jeg synes det er et flott vår tegn. Hva slags fugl kan det være snakk om? Jeg vet lite om hva slags hauker vi har her på sørlandet. De skriker ganske typisk stor hauk.

V. (15.04.2009)

Hvis du hører lyd fra disse fuglene, så er det nok helst et musvåkpar som er oppe og markerer leveområdet sitt. De har et mjauende rop (slike våkerop har blitt en klisje i mange filmer, særlig amerikanske, når noe litt skummelt skal markeres i en ute-scene!). Musvåken er svært vanlig i skoglandskap langs Agder-kysten, og akkurat nå er tiden for dem til å markere reirområdene sine. På solvarme dager kan du ofte se dem, fordi de sirkler inne i oppadstigende varmluftsbobler. De kommende dagene er værvarselet bra i denne regionen, og det burde ligge godt til rette for å kunne observere musvåker!

Roar Solheim (15.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Påske gjest

så en anderledes fugl i påsken i Aremark,Østfold.
Oransje bryst ned til stjert og rundt øyne.Rygg og hode olivengrønn,ikke spettete fjær drakt.Størrelsen var litt mindre enn dompap. vi fikk dessverre ikke tatt noe bilde av denne. Men vi har sett igjennom våre og andres fuglebøker

S.K.K. (13.04.2009)

Det høres ut som at dere har sett en rødstrupe. Sjekk denne i bøkene.

Roar Solheim (13.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei

Jeg så en fugl i hagen her i dag og trodde først det var en trost, men den er brun og ser ut til å ha for kort hale. http://karlsbakk.net/bilder/webgal/hva_slags_fugl/ - bildene er dårlige, men den fløy da jeg prøvde å åpne vinduet...

R.S.K. (13.04.2009)

Bildene viser en svarttrost hunn.

Roar Solheim (13.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gul spurvefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg og min søster oppdaget denne fuglen i et bjørketre i hagen vår i Rypefjord i Hammerfest kommune. Vi klarer ikke å finne ut hva den heter. Kan du hjelpe oss?

T.Ø. (13.04.2009)

Dette er en kjøttmeis. Gul underside, gulgrønn i nakken, blågrå rygg og vinger, og hvitt kinn i et blåsvart hode. Hvis den hadde vist brystet mot dere, ville også en tydelig midtstilt sort bryststripe vært synlig.

Roar Solheim (13.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for en fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

gikk tur og kom over denne, har ikke sett denne før.

E.L. (13.04.2009)

Dette er en krikkand hann. Flott bilde! Det er ikke lett å få så gode bilder av krikkendene, for de er vanligvis temmelig sky!

Roar Solheim (13.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørneobservasjon?

Vi vr på vei til Hvaler sist lørdag ettermiddag. Rett syd for Fredrikstad, på Kråkerøy, observerte vi to store fugler rolig evevende høyt på himmelen i østlig retning fra der vi kjørte. Dvs. at fuglene da befant seg over utløpet av Glomma, eler over Øra området. Vi reagerte begge på størelsen på fuglene da de flakset med vingene en kort stund. Første tanke var jo at det var et par større måker som drev på, men det stemte liksom ikke med flygehøyde og størelse. Ved nærmere ettersyn tydet alt på at dette var ørn. Havørn? Lange nærmest rektangulære vinger når de viste undersiden, og kun en javn bue i vingene når de viste seg mot/forfra. Umulig å se farge/tegninger siden de var høyt oppe og mye motlys.
Kan dette ha vært et havørnpar?

På forhånd takk.

Hugo Strøm

H.S. (13.04.2009)

Det er vanskelig å si sikkert ut i fra den begrensede beskrivelsen, men ditt inntrykk av at vingene på fuglene var rektangulære, kan tyde på at dette har vært to havørner. De er absolutt ikke usannsynlige gjester ved Øra! Ellers er det en del våker å se på trekk nå, men de gir ikke det samme rektangulære inntrykket av vingene. Min karakteristikk av en havørn med utstrakte vinger som du ser mot himmelen, er at det er ei stor låvedør som kommer glidende (!)Dette kan dreie seg om ungfugler, og kanskje er det ørner som vil etablere seg i området. det samme skjer for tiden langs Agder-kysten.

Roar Solheim (13.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med Bart?

Såg idag et fuglepar der fuglene hadde bart. Barten var like stort som ansiktet på begge sider,såg ut som kattens værhår.Fuglene var 8-9 cm,gråaktig evt. med noe grøntskjær i fjærene

A.L.S. (12.04.2009)

Kan du ha sett en fugl som har vært i ferd med å samle inn reirmateriale? Meiser og noen andre plukker bl. a. dyrehår til sine reir, og f. eks. elghår er populære. De er veldig lange, og en fugl med slike i nebbet kan nok sikkert gi inntrykk av det samme som en katt med lange værhår.

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var temmelig sikker på at dette var ei jordugle, men da den satt på en stolpe så jeg at den hadde "ører", og da ble jeg veldig usikker.

S. (12.04.2009)

Dette er slektningen - en hornugle. Fjærtoppene (som ikke har noe med ører å gjøre) er her ikke synlige, men mengden tverrstreker på stjerten (og det faktum at de er veldig smale) viser at det er en hornugle. Jordugla har færre og bredere tverrstriper på stjerten. Når du forstørrer bildet, ser du også at fjærene på hodet over ansiktet er gråspraglete/vatrete. Hos jordugla er fjærene her rent gulorange med mørke flekker (flekkene er mer tydelige).

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget den i hagen vår her på Sunde som ligger ved Hafrsfjord.Nebbet så ut som en saks.Den var ikke så veldig redd, kastet litt brød til den for å se om den kunne ta til seg mat med det merkelige nebbet og det så ut som at teknikken satt inne.Bildene er tatt med mobilkamera så kvaliteten er ikke helt god når jeg førstørrer bildene.

M.A. (12.04.2009)

Jeg får ikke opp bildet, så jeg kan ikke se hva du har fotografert. Men hvis nebbet minner om en saks, er det spørsmål om du kan ha fotografert en av korsnebb-artene?

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken større fugl har hunden min funnet denne fjæra av

Bilde vedlagt spørsmålet

Det ser ut til å være en større fugl - kanskje en hauk.
Håper bildet er bra nok for bestemmelse.
Lengde 33 cm

G.A.S. (12.04.2009)

Dette er en håndsvingfjær av enten fjellvåk eller musvåk. Men du har fotografert den bare fra undersiden, og da er det ikke helt lett å se hvilken av de to artene det er. Et foto fra fjæras overside hadde gjort det litt enklere.

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så denne fuglen langs bredden av Bjerkreimselva i Rogaland i påsken. Den flyttet seg ikke selv om vi gikk ganske nærme. I fugleboka og på internett finner jeg ingen som ligner med dette nebbet, men det nærmeste kan kanskje være en skarv? Noen bedre forslag?

L. (12.04.2009)

Dette ser ut til å være en moskusand, eller en tamform av denne anda (er ikke helt sikker på hvordan alle varianter ser ut, men det er definitivt en forvillet/rømt tamfugl).

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon av ørn øst i Oslo.

Observerte en stor fugl idag. Kan det ha vært en ørn? Den fløy svært høyt med lite vingebevegelser. Observert kl. 14.40 idag på HØYBRÅTEN.

S.J. (12.04.2009)

Dette er altfor mangelfull beskrivelse til å kunne si hva slags fugl du kan ha sett. Det er mange store fugler som kan trekke over Oslo på denne tiden av året. Dersom det har vært en rovfugl, er musvåk eller fjellvåk mest sannsynlige arter. Traner kan gli lange strekninger uten vingeslag, det samme kan store måker. Det er nok lite sannsynlig at det er en ørn du har sett over byen, selv om heller ikke det er umulig. Både kongeørn, havørn og fiskeørn kan godt krysse over Oslo dersom de skal forbi byen.

Roar Solheim (12.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappmeis

Vi bor ikke så langt fra pasvik, kun rundt 25 km i flystrekning. Har sett flere lappmeiser, og er ganske sikre på at det er den. Hva kjennetegner den?

N.N (11.04.2009)

Ja, da har du mulighet til å få nærkontakt med lappmeis. Den kan minne om en stor granmeis, men den er brun på rygg og kroppssider, ikke grå slik granmeisen er. Kalotten på hodet er brunsvart(ikke helsvart som hos granmeis). Lappmeisen har et trekantet, sort felt (smekke) under nebbet. I nedkant er dette feltet bredere enn hos granmeis.

Roar Solheim (11.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på fugle art

Så en fugl på brettet i dag. Likner på en fink, brun, men med 2 oransje striper på ryggen. Har du noen formening om hva slags fugl dette kan være?

T.S. (10.04.2009)

Beskrivelsen er noe mangelfull. Bjørkefinken har en orange skulderflekk, men den passer ikke å beskrive som "stripe på ryggen". Sjekk denne arten i fugleboka. Det hjelper om du har beskrivelse av farger og tegninger på resten av kroppen til fuglen, samt beskrivelse av hvor dette er i landet.

Roar Solheim (10.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Smell med vingene i Oslo, nord.

Torsdag 9. april om morgenen, så jeg en sort fugl i Oslo, nord. Den smalt med vingene, både enkeltsmell og dobbeltsmell. Før jeg fikk hentet kikkert, var den forsvunnet ned i villabebyggelsen. Har hørt om dette fenomenet tidligere, men hva slags fugl kan jeg ha sett?
Morgentåke og motlys kan ha lurt meg på fargen. Størrelsen tipper jeg var omtrent som en skjære.

C.J. (09.04.2009)

På denne tiden av året (og døgnet), så spørs det om du har sett en due. Flere av dueartene kan slå vingene sammen slik at det smeller. Dette er en del av fluktspillet til fuglene. Båpde byduer og ringduer gjør dette. Kanskje kan tyrkerduene også klappe slik med vingene, men dette er jeg ikke sikker på.

Roar Solheim (10.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

and v/Akerselva

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Hvilken and var det jeg så idag?

M. (08.04.2009)

Dette er en tamand variant. Disse tamendene er i utgangspunktet avlet fram fra stokkender, og kan derfor ha større eller mindre likhter med stokkand. Denne har hodefarge, nebb, stjert og føtter like stokkanda, mens resten av kroppen viser et mer rotete bilde.

Roar Solheim (08.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn i Vestfold

Ei venninne og jeg var ute og rei på tur en dag da vi fikk øye på en stor fugl. Det lignet veldig på en ørn, med kroket nebb, gråbrun i fargen hele veien. Hadde et stort vingespenn, men rakk ikke å se så mye farger og sånn på vingene før den satt seg i et tre like ved oss. Den hadde også en "hvit lapp" innerst på nebbet. Har sett litt bilder av ørn på nettet, men kan ikke si jeg har sett noen med hvit lapp innerst på nebbet. Dette er nok veldig dårlig forklart for har lite peil på fugl, men tenkte bare jeg kunnde høre hvertfall.

N.N (08.04.2009)

Det høres ut som at dere kan ha sett en rovfugl (ikke hvit, men mer gulaktig innerst på nebbet mot hodet). Men i Vestfold på denne tiden av året, er det mer sannsynlig at dere har sett en musvåk enn en ørn. Adferden ligner også mer på musvåk. En ørn ville nok ha stukket av og ikke latt dere observere den oppe i et tre slik du beskriver.

Roar Solheim (08.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarte ikke å finne ut av det i fugleboka.

S. (07.04.2009)

Dette er en bokfink hann, en voksen fugl (trolig klekket i 2007 eller tidligere).

Roar Solheim (07.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg har tidlegare teke bilde av ei einsleg and på ei lita elv i Ulsteinvik på Sunnmøre. Eg har trudd det er stokkand. Men no har ho fått selskap av eit par som eg er meir sikker på er stokkand. Men kva er då den som eg har teke feil av? Ho er brun, men med eit mørkt, blenkjande grønskjær i vengefjørene. Ho er større enn dei som eg trur er eit stokkandpar. Sjå bilde av dei på http://aksel.knutsen.be i kapitla "2009-03-06 Fleire ender i Ulsteinvik" og "2008-11-07 And i Ulsteinvik" Med venleg helsing Aksel Knutsen

A.K. (07.03.2009)

Dette er en slags tamand. Den ser ut som en av de typene som e avlet fram på bakgrunn av stokkand, men disse tamformene er mye større enn ville stokkender. Typen har sikkert et eget rasenavn, men disse er jeg ikke kjent med.

Roar Solheim (07.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tanzania

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan ikkje finne bilde av denne i fugleboka mi.
Regnskogen rundt Mt.Kilimanjaro.

B. (09.03.2009)

Jeg har ikke fuglelitteratur til å dekke alle artene i denne regionen, men denne fuglen KAN ligne mye på en trostefugl som kalles glotrost på norsk (Zoothera piaggiae). Men den er ikke helt identisk, så det kan også være snakk om en fugl fra en annen familie. Det er spørsmål om den er på størrelse med en gråtrost, eller mindre, mer på størrelse med kjøttmeis (?). Kommer dessverre til kort når litteraturen mangler.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Tidlig morgen i Frognerparken, på haugen mot vestre Gravlund så jeg en fugl jeg ikke kjente igjen. Den var veldig sky og skvatt fryktelig da jeg kom. Størrelse som trost, men slankere og smale vinger. Den var lys grå med noe enda lysere grå på vingene. Kunne ikke se mønster, for den fløy for fort vekk. Jeg la merke til langt, smalt nebb. Så en litt senere også, som ble like skremt, og fløy virrende bort i tåka. Da den skvatt, ga den fra seg et lite hest skrik.
Forresten en super morgen, da både bokfinken, rødstrupen, gråtrost,stær og rødvingetrost var kommet siden i går!

L.S. (04.04.2009)

Adferden du beskriver kan passe på en vadefugl, men jeg kan ikke finne hvilken art som kan stemme helt med beskrivelsen. Vadefugler kan av og til lande på grøntarealer, gjerne plener inne i by. De er ofte mer sky enn de mennesketilpassede byfuglene.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i nabolaget

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei...
vi har fått 2 stk fugler osm har slått seg ned i nabolaget vårt, er mulig denne er vanlig, men jeg har ikke sett den før, jeg kunne heller ikke finne noe på nett, eller den lille fugleboken jeg har.

mvh
Harald

H.B. (04.04.2009)

Dette er en moskusand, tamformen av en andeart som heter knoppand. De hører ikke hjemme i vill tilstand i Norge, så disse er nok rømte tamfugler. Men så er spørsmålet hvor ditt nabolag er, for bildet ser ikke ut som om det er tatt i Norge (???)

Roar Solheim (05.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl observert ved østensjøvannet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, var ute med familien i dag og kikket på dyrelivet ved Østensjøvannet i Oslo. Der fikk vi øye på noen fulger vi ikke har sett før, en sort "and" med noe jeg ville beskrevet som hybridsvømmeføtter, spisst nepp og en hvit lapp over nebbet. Har lagt ved et bilde som viser hvordan den ser ut.
Hadde vært artig å visst hva slags fugl det var snakk om her, og om den er vanlig her til lands.

F.L. (04.04.2009)

Hallo,
Dette er nok ikke noen hybrid eller andefugl. Derimot har du møtt en av riksefuglene. dette er en sothøne, kanskje den mest tallrike av riksefuglene i Norge. I alle fall er det den du lettest får øye på, for den svømmer åpent ute på vannet. De andre riksefuglene gjemmer seg oftest bort i tett vegetasjon i vannkanten. Riksefuglene har føtter som er tilpasset både å gå på land, og å svømme. Derfor har de hudlapper på siden av tærne. Det er nok dette som kan sette deg på tanken av en mellomting mellom en and og noe annet. Sothøna hekker ved næringsrike grunntvannssjøer, og særlig slike som har takrørbelter langs kanten. Sothøna er svært vanlig og tallrik på Østensjøvann, men finnes også i en rekke vann i lavlandet.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett

Hei!
Jeg har hytte i Fageråsen i Trysil og mater småfuglene om vinteren.
22. mars kom en stor fugl som etter mye strev klarte å sette seg på en meisebolle. Ve første øyekast så det ut som en stor grønnfink.
Jeg så i fugleboken, det så ut til å være en gråspett hun, den hadde ikke rød flekk på hodet.
Er det vanlig i tregrensen - ca 1000 moh? Det var mye snø, ikke lett å finn annen føde.

C.Q. (04.04.2009)

Du høre sannsynlig ut at du har hatt besøk av en gråspett. Den er ganske vidt utbredt i barskog i Hedmark, og kan nok gå så høyt som du beskriver (til forskjell fra grønnspetten, som er en lavlands- og kystbundet fugl). Gråspetten kommer gjerne på forplasser. Fett og talg er populære forsorter, og en meisebolle er nok bra mat også for gråspetten.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl?

Hei!
I dag så jeg en stor mørk fugl med rett avkuttet hale og vinger som var lyse fra midten og ut til tuppene. Den svevet høyt oppe i lufta, slo noen slag med vingene for så å sveve lenge igjen. Vingene var store og hadde en svakt buet fasong som endte i en svak spiss. Den minnet om en ørn i måten å sveve på, men dette var langt oppi lufta over huset mitt på torshov, skulle ikke tro det var noen ørn her... Kan det ha vært en annen type rovfugl?

B.O. (02.04.2009)

Du har sannsynligvis sett en våk på trekk. Det kan være musvåk eller fjellvåk, og i dag har vært en ypperlig dag for slike fugler til å trekke. De stiger på oppadstigende varmluft. Når en slik luftboble stiger opp fra bakken, "skrur" våken seg opp inne i bobla mens den stiger til værs. Når oppdriften i lufta avtar, seiler våken i trekkretningen igjen, og leter etter en ny oppstigende varmluftsboble. Både musvåk og fjellvåk kan du se på trekke over hele Østlandet, gjerne rett over byen. Fjellvåken er som regel noe lysere på undersiden enn musvåken, men det finnes lyse musvåker også. derfor er det ikke mulig å si sikkert hvilken av disse du kan ha sett, men sannsynligvis var det en av dem. Et tredje alternativ kan være at du har sett en fiskeørn – den bruker også å komme på trekke nå (overvintrer i Afrika). Fiskeørna har gjerne en markant ”knekk” i vingeknoken, slik at vingen kan virke svakt buet. Vanskelig å avgjøre dette sikkert.

Roar Solheim (02.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp med artbestemmelse...

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet ble tatt i går(1 april) og 2 av tre fuglearter klarte vi å bestemme. Men den siste - den som har en blågrå hette på hode og hovedfarge rustrød klarte vi ikke.Vingene har også markante tegninger i sort og hvitt. Dette ble tatt i Akershus

N.N (02.04.2009)

Bildet viser en bokfink hann (grønnfink til venstre). Les mer om bokfinken på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11995

Frode Falkenberg (02.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

usikker på hva det er

Bilde vedlagt spørsmålet

tik bilder av denne her om dagen menn er ikke sikker på hva det er
så drnn sngripe noe i grøftekanten

N.N (01.04.2009)

Dette er en musvåk. De sitter gjerne i nærheten av veier, og stuper ned når en mus eller noe løper over veibanen. De går også på kadaver.

Frode Falkenberg (01.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krysning mellom stokkand og gås...?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
har et lite spm. ang en observasjon jeg gjorde ved Akerselva i Oslo i dag da jeg var ute for å mate ender. En av fuglene utmerket seg ved at det så ut som en krysning mellom en stokkand og en type gås. Kroppen var stor som en gås (større enn de andre endene), grå og hvit med røde/oransje bein. Hodet var grønt som hos en stokkand hann.

Jeg lurte på om det er vanlig at ender og gjess parer seg og at slike kryssninger oppstår?

E.E. (31.03.2009)

Dette er en tamand-variant, eventuellt en kryssning mellom en tamand og stokkand. Mange tamandformer er framavlede varianter av stokkand. De er både større og tyngre, og gjerne med andre farger og mønster, enn stokkand.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappmeis

Hei. Har akkurat kjøpt en cd med fuglelyder (197 nordiske). Der kjenner vi igjen sangen til lappmeisa, den har vi hørt flere ganger i vårt nærområde. Men så leser vi i fuglebøker og på denne siden at den nesten ikke er å finne i vårt område (Skaun - Sør-Trøndelag)Kan det være en annen fugl med lignende sang? Evt. hvilken?

Mvh
S. M.

N.N (12.03.2009)

Det er veldig lite sannsynlig at det er lappmeis dere har hørt. Lappmeisa har sin hovedutbredelse i skogene i Finnmark og er sparsom sørover i skogene langs svenskegrensa til Femundsmarka.
Lappmeisas lyder har lignende innhold som både granmeis og til dels stjertmeis.

Morten Ree (30.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva er den sjeldeneneste fugelen i verden?

hva er den sjeldeneneste fugelen i verden?

J.F. (15.02.2009)

Et vanskelig spørsmål ettersom flere arter er i grenseland av utryddelse, noen er regnet for utryddet, andre er ikke observert på årevis, mens andre er registrert med noen få individer i tillegg til at nye arter med ukjent utbredelse er blitt funnet.

Gulbrystpitta (gurney's pitta/pitta gurneyi) er av mange regnet som den sjeldneste, med kun 18 registrerte individer. Den lever i regnskogen i Asia (Thailand).
Elfenbeinsspetten (ivory-billed woodpecker/campephilus principalis) som "levde" i USA ble påstått gjennoppdaget for et par år siden, men observasjonen var veldig usikker. Hvis den fortsatt finnes i live så er nok den absolutt en het kandidat som verdens sjeldneste fugl.

Hvis vi skal holde oss til Europa og Middelhavslandene (Western Paleartic)som er det området vi hører til i fuglesammenheng, så har vi arten smalnebbspove (slender-billed curlew/numenius tenuirostris), som er helt på randen av utryddelse og ikke er observert på mange år (hekker i Sibir, overvintrer i Marokko) og skallet ibis (waldrapp/geronticus eremita)som kun har noen få individer tilbake (Marokk ogSyria).

Aktuelle linker:
http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=278

http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=58

http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=65

http://images.google.com/images?q=gurney's%20pitta

Morten Ree (30.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hortulan?

Sist søndag observerte jeg en fugl jeg aldri før har sett.Stod i vinduet og kikket på 2 sidensvans vi har hatt i hagen i det siste.Vi har foret de med epler.Den nye fuglen satt i et gullregntre ved foringen,jeg så den bare forfra og den var gul på sidene,litt mindre enn sidensvansen, litt store øyne.Kan det være Hortulan?

H.T. (02.03.2009)

Nei, du har ikke sett en hortulan på denne tiden av året. Derimot er det mer sannsynlig at du har hatt besøk av en gulspurv. Dersom hodet var markant gult, har nok dette vært en gammel hann.

Roar Solheim (29.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl ved foringsbrettet

I dag (20.2) så jeg en ny fugl i hagen. Den var på størrele med en kjøttmeis, hadde svart kalott på hodet, var ellers mørk grå / oliven, lysere under buken, ingenting hvitt. Kan det være en munk? Hvordan har den havnet her, da, like sør for Narvik, midt på vinteren?

M.J. (21.02.2009)

Dette høres ut som en munk hann. Enkelte av dem forsøker hvert år å overvintre i Norge, selv om Narvik hørtes vel langt mot nord. Dersom den har hatt tilgang til en del bær, samt kunne finne mat på fuglenbrett, så kan den klare vinteren selv der det er kaldt og mye snø.

Roar Solheim (29.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags and ?

finnes det en and som er helt hvit, med kun svart farget hode og helt svart stjert ?? - den var bare litt større enn toppand,toppender er ikke sky her..kansje var det en Bergand ? selv om den er lys på ryggen så den kansje helt hvit ut på avstand i sollyset ? men bergand er ikke så vanlig her i Telemark har jeg lest ..
den dykket endel,var sky og fløy, så rakk ikke ta foto.skal undrest hva slags and det var :-)

T....F. (23.03.2009)

Det er ikke helt enkelt å si sikkert hva du har sett. det kommer an på hvor mye av hodet du mener var mørkt. var det hele hodet, halsen og brystet, eller bare selve hodet? Bergand hann er ikke noe dårlig forslag, for på avstand kan nok den virke hvit i hele kroppen, unntatt stjerten og hode+bryst.

Roar Solheim (29.03.2009)

««første 17 649 - 17 698 av 18 357 siste»»