Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 33201 spørsmål

Lenke

Måke baby alene

Hei. Vi fant nettop en liten måke baby oppi en liten grop den har ingen søsken og den løper rundt alene men moren flyr rundt etter den. Det er blit veldig kaldt ute om kveldene. (Den ungen vi fant hadde duttet oppi en vinduskarm vi løftet den opp og slapp den fri) den ser veldig liten ut ingen vinger. Burdes den ta inn og tatt vare på eller skal vi la den være? Tenker på katter og rotter og som moren ikke har tilgang til å varme den eventuelt mat vansker.

Sander (01.07.2020 23:17)

Så lenge de voksne måkene er i nærheten, tar de seg av ungen sin. Ikke forstyrr, og la måkene få mest mulig ro.

Roar Solheim (02.07.2020 07:20)


Lenke

Fisk

Hei, jeg har en aqvareum og en av fiskene min satt fast under steinen! Og jeg fikk henne ut, men etter noen minutter så klare hun å ikke komme opp det vil si ikke klart å svømme som de andre gjorde. Jeg så nærmere og en av vingene hennes var ikke der så hun falt alltid på den ene siden. Og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre? Jeg er usikker om han dør eller blir han bedre! Og + skal jeg legge ham i akvariumet, Eller bare ha en liten stund for hams selv?.

Elham Moradi ved Eineåsen skole (02.07.2020 01:06)

Spørsmål om fisk må stilles til andre enn fugle-eksperter. Dette er dessverre feil adressat.

Roar Solheim (02.07.2020 07:19)


Lenke

Kan måker ta ungen i nebbet og fly

Anonym (01.07.2020 22:09)

Nei, de flytter ikke ungene sine på denne måten. Hvis en måke tar en måkeunge i nebbet, er det trolig for å spise opp en unge som ikke er dens egen.

Roar Solheim (01.07.2020 22:35)


Lenke

Er dette bra flis til uglekassene mine som jeg skal sette opp snart??

Anonym (01.07.2020 20:36)

Ja, dette ser flott og ideelt ut! Fyll i ca 10 cm i hver kasse.

Roar Solheim (01.07.2020 21:28)


Lenke

Fjær

Kan dere si hva slags fjær dette er - både fra hvilke fugler og hvor på fuglen? Jeg vet at den store som peker rett opp er fra kongeørn. Ta fjærene i tur og orden i retning med klokka, og med kongeørnen som fjær nr.1.

Anonym (01.07.2020 20:48)

Kongeørn - jordugle - røy - trane (?) - tiur - trane (?) - jordugle - røy - kongeørn. Kongeørnfjæra er stjertfjær fra en voksen fugl.

Roar Solheim (01.07.2020 21:27)


Lenke

Hvem har lagt disse eggene og redet?

Familien min og jeg fant 4 egg opp i et rede nede ved bakken under/ved et bjørketre.
Vi fant dem i dag den 1. Juli.2020 på hytten vår på Eikeland, i Alver (Meland, før kommune sammenslåingen) kommune i Bergen.
Jeg lurer på hvilken fugl som kan ha lagt eggene sine i redet? Og redet ser nesten forlatt ut

Maria Jin (01.07.2020 21:17)

Det er ikke lett å se eggene godt, så jeg klarer ikke å finne fram til riktig art her.

Roar Solheim (01.07.2020 21:26)


Lenke

Hverdag kommer fugler i vinduet mitt. Jeg bor i borettslag. Fugler lager vondt i hjerte mitt. Kan jeg gi meis boller?

Meera (01.07.2020 20:11)

Dette er en bydue. De anbefaler jeg nok at du ikke mater på stedet, fordi duer kan skite ned ganske mye. meiseboller er bra å bruke for småfugler, fordi de lager lite søl som faller ned Ifrøskall mm).

Roar Solheim (01.07.2020 20:25)


Lenke

Rede i hagen

Vi hAr et rede med grå fluesnapper i hagen. Det er noen duer som er her. Er de på jakt etter barna deres.

Anne Grethe Jensen (01.07.2020 19:11)

Nei, overhodet ikke. Duer er frø- og vegetasjonsetere.

Roar Solheim (01.07.2020 19:39)


Lenke

måkeplage og konsekvenser

jeg er styremedlem i et borettslag. For fjerde året på rad er vi plaget av måkeskrik og angrep av en slik art at det er nær sagt umulig å bo her. Eldre mennesker og barn blir angrepet. Vi som skal på jobb blir holdt våkne til 04 på morgen og er utslitte. Dette gjentar seg hvert år og vi vet hvorfor. Vår uteplass, verandaen, er ubrukelig. Bortsett fra å flytte måkeungene med båt ut på øyene utenfor lurer jeg på om dere har noen gode råd. Når jeg vokste opp var det skuddpremie på måker. Jeg er selv en fuglevenn, men småfuglene og andre arter er nå forvist av måkeflokker.

Anonym (01.07.2020 19:24)

Det eneste som kan fungere i slike sammenhenger, er å lage hindre slik at måkene (sannsynligvis er dette fiskemåker) ikke kan klare å hekke der de ellers har valgt å gjøre det, før neste års hekkesesong. Da må dette være klart i mars.

Roar Solheim (01.07.2020 19:38)


Lenke

Fugel

Kan fugler få halsbetennelse?
De synger utrolig mye i strekk hvor lenge kan de snakke /synge om gangen?

Louise ved Kjølberg (01.07.2020 12:50)

Det vet jeg ikke, men de kan i alle fall få bakterieinfeksjoner i lungene.

Roar Solheim (01.07.2020 17:12)


Lenke

hei jeg bor i byen . kan jeg gi mat i balkong. fuger kommer hver dag på vindu mitt.

meera (01.07.2020 13:43)

Dersom borettslaget ikke har laget regler som forbyr fugleforing, kan du selvfølgelig fore fuglene der.

Roar Solheim (01.07.2020 17:11)


Lenke

Fant en «haug» med fjær

Jeg fant to hauger med fjær som jeg mener stammer fra Kattugla i hagen. Ikke noe tegn til kadaver. Litt blod på et fjær i den ene haugen. Tar rovfugl relativt store ugleunger, eller kanskje mister de «vårdrakten», eller er dette noe helt annet?

Øyvind (01.07.2020 11:47)

Her ser det ut til at det er en voksen kattugle som har blitt tatt (alle vingefjærene er helt ferdig utvokst), kanskje av en hønsehauk. Kattugler er utsatt for å bli tatt av hønsehauk, og av og til også av hubro.

Roar Solheim (01.07.2020 11:48)


Lenke

Hei. Har hytte ved Movatnet i Levanger. Mya fugl her, av alle slag, flere fuglekasser. I den ene har bi observert noe underlig: I fjor hekket et svart-hvit fuglesnapperpar der, ivrige med mating av sine søte små. I år var et par av samme slaget og besiktiget kassen, men siden vi var der litt sporadisk i den perioden, så vi ikke hva som videre skjedde da. Men da vi på ny kom på hytta, registrerte vi et blåmeispar som ivrig fløy i skytteltrafikk fra våre opphengte meiseboller og til fuglekassen. Men: Vi observerte også et s/h fluesnapperpar som fløy ut og inn i kassen med mat! Dette skjer jevnlig, dog ikke så ivrig som blåmeisparet. Vi var mede i kassen for noen dager siden, åpnet fronten, og der lå en dynge med blåmeisunger, så vidt vi kunne se. Fluesnapperen fortsetter å mate..... Kan sistnevnte ha lagt sine egg - deretter blåmeisen lagt sine i samme reir - så har blåmeisen ruget ut alle, uten at snapperen helt har skjønt hva som har skjedd? Mater snapperen meiseungene? Er slikt samboerskap noe som er kjent innen ornitologien?
Blir hlad for svsr.
Unn Sissel Nedland

Unn Sissel Nedland (29.06.2020 12:12)

Her ser jeg bare blåmeisunger. Vanligvis vil ikke en fluesnapper fortsette å være interessert i ungene dersom blåmeisen har bygget reir og lagt egg oppå snapper-eggene. Dersom fluesnapper hunnen fortsetter å fly inn og mate blåmeisungene, så er dette et sjeldent avvik fra normal oppførsel.

Roar Solheim (01.07.2020 11:47)


Lenke

Mating av villfugler hele året - Avikling av matingen

Hei. Jeg bor i et sameie og har matet småfuglelene siden 2017. Fra ifjor begynte jeg å mate hele året. Jeg bor i 2.etasje i en 4 mannsbolig. Så jeg mater fra balkong. Bor på landet med mye skog i nærheten. Derfor er det ca 7 forskjellige fugleraser som spiser her. Jeg mater med rensede jordnøtter og fettkule med frø.Det er nå en gråspurvfamilie som er ca 20 stk + de andre. Problemet er nå at de er så mange at både jeg selv og naboene begynner å bli plaget av det. Hvordan kan jeg på best mulig måte avvikle matingen?

Barbro Rieser (29.06.2020 19:17)

Det er bare å stoppe. Fuglene finner andre matkilder omgående.

Roar Solheim (01.07.2020 11:45)


Lenke

Flytting av måker

Hei.
Der jeg jobber er det noen måker som hekker. De legger egg og klekker unger i et svært ugunstig område hvor det er mye trafikk. Jeg har gjennom våren og sommeren observert to kull med måkeunger 2 og 3 nusselige små nøster som dessverre en etter en har blitt skvist ned i asfalten av biler. Nå er det bare to unger igjen av de fem som var. Det synes jeg er veldig trist og skulle ønske det var noe som kan gjøres for at måkene ikke skal hekke akkurat der. Kan man flytte en hel måkefamilien? Jeg skjønner det er for sent å gjøre noe nå, men tenkte kanskje det gikk an å prøve til neste år. Det er nemlig noe som gjentar seg hvert år og jeg synes det er så trist at så mange måkeunger skal dø hvert år på samme plass. Jeg bor selv 50 m fra sjøen og der er det ingen måker som hekker. Hvorfor velger måkene å hekke midt i sentrum med masse forstyrrelser fra biler og folk istedenfor i fjæra?

Anniken (30.06.2020 12:50)

Du kan ikke flytte fuglefamilier. Eneste mulighet her er dersom hekkeplassen kan sperres på en måte som hindrer måkene i å hekke der neste år. Da må de selv velge en annen hekkeplass.

Roar Solheim (01.07.2020 11:44)


Lenke

Hei!
Jeg skal sette opp en haukugle kasse og en perleugle kasse men vet ikke når det er lurest å henge de opp, kan jeg henge de opp nå i sommer eller er det best å henge kassene om vinteren for at det er mindre sjanse at måren har besøkt kassene.

Anonym (29.06.2020 20:05)

Heng dem gjerne opp nå i sommer, så får de henge lenge nok til at de kan bli oppdaget.

Roar Solheim (01.07.2020 11:43)


Lenke

Jakter egentlig kattugler på jorder??

Hei!
Jeg har en kattuglekasse ved et jordet, men lurer på om kattuglene jakter på jordet eller jakter kattugla ved skogen rundt jordet??

Anonym (30.06.2020 18:56)

Hvis kattuglene har vanskeligheter med å finne mus, kan de gå omkring på jorder og plener på jakt etter meitemark!

Roar Solheim (01.07.2020 11:43)


Lenke

Kråker i potetåkeren, oppspiste spirer

Hei! Jeg har et kråkepar boende i et villmorelletre, like ved har jeg anlagt en liten potetåker bestående av kun gressklipp, løv og tang oppå et lag med aviser. Kråkeparet har fått to unger, som nå begynner å bli ganske store. De to minste hopper rundt her, og det har til nå egentlig vært litt koselig å ha dem her. De utviser særlig fascinasjon for potetåkeren, som det nå begynner å dukke opp potetplanter i. Jeg har trodd de har tatt insekter, kanskje en og annen åkersnegle eller til og med tang, men i dag oppdaget jeg flere potetspirer som står ribba og avspist, og det ble omgående slutt på idyllen. Nå har jeg satt en stol midt i åkeren og lagt et par jordsekker her og der, spent opp en fargerik plastpose på en bøyle og satt et par blomsterkrukker borttil, i håp om at det skal gjøre området litt mer fremmed for dem så de kanskje holder seg unna en stund. Men frykter effekten er kortvarig, om noen i det hele tatt. Tidlig i vår oppdaget jeg samme skade på rabarbraplantene like ved, hele stilker var knekt rett av og bladene lå utover. Rabarbraens nabo skogskjeggen hadde også fått flere av spirene ramponert. Mistenkte (de voksne) kråkene da, siden jeg ikke så spor etter hverken hjort eller grevling, men fikk aldri tatt dem på fersken og har derfor ikke vært sikker. Var bekymret for plantene, men de vokste seg til og tålte tydeligvis den tøffe starten godt. Men potetoverraskelsen i dag styrker teorien om at det faktisk ER kråkene som står bak all ugagn i hagen min i år, og nå vil jeg slett ikke ha dem her lenger. Potetplantene får jeg vel legge fiberduk over og vente til de blir kraftige nok til å tåle nye kråkebesøk, men helst skulle jeg sett at kråkene forsvant herfra. Fins det noen råd mot disse fuglene, er det f. eks. noe de slett ikke liker å være i nærheten av, lukter de ikke liker etc.? Takknemlig for alle råd.

Bente (30.06.2020 20:10)

Har dessverre ikke noen patentsvar på hvordan man kan holde slike kråker på avstand.

Roar Solheim (01.07.2020 11:42)


Lenke

Dueunger på balkongen

Hei, vi har en liten balkong der en due laget rede og har nå fått to unger dom ligger under duen på bilde under. Vi forstår det tar rundt 4-5 uker før de flyr av gårde. Det er sommer og vi får ikke brukt balkongen vår ettersom den er så liten å fuglen blir bare redd. Vi lurer på er det noen mulighet for å flytte alt sammen? Hvor nærme kan vi gå fuglen, kan vi sitte på benken over den og bruke verandaen litt?

Emma Sandvik (01.07.2020 09:33)

Vanskelig å se hvor du eventuelt kan flytte dueungene.

Roar Solheim (01.07.2020 11:41)


Lenke

Svaler stuper mot oss

Vi satt foran hytta, så begynte mange svaler å stupe mot der vi satt, noen flakset i enden av takrenna. Dette pågiken en stund, så ble de borte, men gjentok det flere ganger, det pågikk flere dager. Hvorfor hgjør de slikt?

Jon Berg (30.06.2020 09:42)

Kanskje de tester ut om det er mulig å bygge reir oppunder takrenne/takutspring.

Roar Solheim (01.07.2020 11:40)


Lenke

Humle

Hva skjer når en humle knekker vingen sin?
Kommer den bare til å sitte i ro eller kommer den til å fly etterhvert ?

Juni Karlsen Selje (29.06.2020 18:35)

Da er den ferdig.

Roar Solheim (01.07.2020 11:39)


Lenke

Enkeltbekkasin?

Er dette en enkeltbekkasin?

Anonym (29.06.2020 18:50)

Ja, det ser slik ut.

Roar Solheim (01.07.2020 11:39)


Lenke

To toner med halvtones forskjell.

Gammel granskog, i skumring/kveld hører jeg en fugl som synger ei lang tone etterfulgt av neste tone som er bittelitt lavere men like lang

Anonym (29.06.2020 19:20)

Dessverre vanskelig å finne ut av uten opptak av lyden.

Roar Solheim (01.07.2020 11:39)


Lenke

Kva fugl er dette?

Eg fekk dette biletet i midten av juni, i Nord-Hordaland. Eg har sett i fugleboken, og eg lurer på om det eventuelt kan vere ein måltrast - men eg er ikkje heilt sikker, då eg aldri har sett ein måltrast før.
Kva fugl trur du det er?

Olina Dale (30.06.2020 09:06)

Dette er en trepiplerke.

Roar Solheim (01.07.2020 11:39)


Lenke

Er dette en due ?

Prøver igjen jeg, la inn spørsmål og bilde i går men ble sikkert noe feil. Fuglen på bildet landet på et garasjetak i nærheten, i Torjulvågen, den 29. juni. Var nesten tam, vi gikk omkring, snakket og til og med satte opp stige på garasjen, klatret opp til taket og tok bildet. Dua (?) fulgte med men satt der ca 20 min. Så fløy den en runde for så å komme tilbake og satt lenge igjen. Kan dette være en tam due fra et oppdrett ?

Unni Stølen (30.06.2020 13:42)

Allerede besvart.

Roar Solheim (01.07.2020 11:38)


1-25 av 33201 siste»»