Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 544 til 568 av totalt 6 905 spørsmål


#Økologi og atferd

Skogdue med små unger nå i slutten av september

Hei vi er heldige og bor helt inntil skogen , Rett utenfor har vi et stort bjørketre hvor skogdua har reir: De har holdt til i reiret i hele sommer men først i dag (30/9) så jeg dua med to knøttsmå dungrå unger: som strekker seg mot mors nebb: Dette kan da ikke gå bra så sent på året, eller?

T.T.F. (30.09.2022)

Jo, da. Duene har 3-4 kull i løpet av året. De starter veldig tidlig, og kan ha unger svært seint.

Roar Solheim (30.09.2022)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei! Har i det siste sett at skjærene napper opp sopp som nå på høsten dukker opp enkelte steder i plenen. Kan ikke huske å ha sett dette før. Spiser de den eller er det bare smakstester på om det er spiselig?

B. (30.09.2022)

Det var en interessant observasjon. Det kan hende at de lagrer soppen for senere spising, noe lavskrikene gjør. Ellers er det underlig at fugler stort sett ser ut til ikke å bry seg om sopp.

Roar Solheim (30.09.2022)


#Økologi og atferd

Matauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fuglevennen, fikk besøk av et par grønnspetter i dag - hun og han. De lette etter mark på plenen sammen med skjærer og trost. Er dette vanlig, at de letter etter mat på denne måten?

R.E. (28.09.2022)

De leter som regel etter mat på bakken, men tror det helst er maur, ikke mark.

Roar Solheim (28.09.2022)


#Økologi og atferd

Lappugle

Hei!
Var ute å gikk tur å hørte en lyd jeg ikke har hørt før, stopper for å ta opp lyden så andre kan høre senere. Plutselig kommer en lappugle flyvende og jeg må dukke for ikke å få den I fleisen. Den tar en runde setter seg i skogen og flyr å setter seg i et tre 15-20 m unna, så oppdager jeg at det sitter en lappugle til på andre siden av meg. Holder meg rolig. Den største sitter å "vagger/ruller på hodet". Veldig fascinerende.
Hva betyr det? Å ble de egentlig forstyrret av meg. Ville jo ikke plage de, så gikk bare. Holdt meg unna den ruta dagen etter så de ikke tror jeg følger etter dem. Har sett den ene lappuglen før i år også, da har den flydd forran meg og inn i skogen. Så trur ikke de ville meg noe vondt,men lurte litt på om noen har opplevd noe sånt før?

A. (24.09.2022)

Dette er nok en uvanlig hendelse, men ikke lett å tolke hva som kan ha ligget til grunn for det du observerte, dessverre.

Roar Solheim (24.09.2022)


#Økologi og atferd

Småfugl i svalgang

Hei! Vi har en svalgang der småfuglene elsker å være. I fjor vinter tettet vi med netting under taket for at ikke fuglene skulle bygge rede på loftet vårt. Nå på høsten virker de desperate etter å komme inn her igjen,hakker på nettingen. Hvorfor vil fuglene inn her nå på høsten?

B.W.H. (22.09.2022)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (22.09.2022)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor lufter Skarven vingene

K.G. (20.09.2022)

For å tørke dem - de får vann i fjærene når de dykker, til forskjell fra de fleste andre dykkende fugler.

Roar Solheim (20.09.2022)


#Økologi og atferd

Bønner

Hei!
Jeg lurer på om fugler kan spise bønner. Det har blitt tresket på jorder rundt her og det ligger igjen ganske mye bønner.

B. (19.09.2022)

Tror duer bør kunne spise bønner, men vet dessverre ikke om de gjør det.

Roar Solheim (19.09.2022)


#Økologi og atferd

Lomvi

Hvor lenge kan den være under vann?

H.N. (18.09.2022)

Det har jeg dessverre ikke tall for.

Roar Solheim (18.09.2022)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser rypa rognebær

N.N (18.09.2022)

Det tror jeg ikke, men kan ikke si det sikkert. De oppholder seg sjeldent der det vokser rognetrær.

Roar Solheim (18.09.2022)


#Økologi og atferd

HUBRO

Jeg bor på ei øy, Gjerdinga i Ytre Namdal hvor hubroen hekker. Observerte tre avkom på vinger i slutten av juli i år. Er vant til å høre hubroen ule hele vinteren og våren, da med lange intervaller mellom ulene på inntil et minutt. I sommer hørtes ingen uling, men nå som nettene er blitt mørke hører jeg en intens uling fra fjellet, maks to sekund mellom hver lyd. Hva tyder denne forskjell i frekvens på? Og hvorfor uler den, hva er formålet? Jeg skulle også gjerne vite om det finnes forskning på hubro som kan sette mer lys over denne mystiske fuglen?

T.A. (16.09.2022)

Det er gjort masse forskning på hubro. Men jeg kan ikke tolke eksakt hvorfor fuglene du har kontakt med, roper akkurat nå. Det KAN imidlertid ha sammenheng med at det gjerne er på denne tiden av året av ungfuglene flyr vekk fra foreldrenes territorium. Da hender det at de stedfaste, gamle hubroene roper en del (kanskje for å drive ungene av sted, og for å holde eventuelle andre unge hubroer på spredning unna sitt område).
I 2019 kom en egen hubro-monografi (The Eagle Owl) på engelsk. Søk på Natur og Fritid etter den.

Roar Solheim (16.09.2022)


#Økologi og atferd

Orrfuglspel i september

Me er på fjellet på Osterøy og høyrer orrfuglspel ! Kan dette stemme ? Eller er det noko anna me høyrer som er til forveksling likt ? Her er mykje orrfugl på våren !

K.R.S. (15.09.2022)

Ja, orrfuglene kan spille ganske intenst nå på høsten.

Roar Solheim (15.09.2022)


#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Når tid på høsten begynner nøtteskrikene og streife rundt omkring?

O.H. (15.09.2022)

Det gjør nok enkelte ungfugler allerede. Voksne streifer ikke, men er nokså stedfaste året rundt.

Roar Solheim (15.09.2022)


#Økologi og atferd

Hvor intelligente er småfuglene?

Hei! En person på en Facebook-side for fugler, påstår at småfuglene kommer og banker på vinduene når fuglebrettet er tomt. Jeg har liten tro på at småfuglene er så smarte at de forstår at de kan få kontakt med oss på den måten. Jeg tror ikke engang at de forstår hva et hus er. Når det gjelder større fugler som skjære, kråke og ravn, tror jeg kan være smarte nok til å forstå at vi oppholder oss inne i huset. Småfugler kommer av og til og banker på ruten her. Men det er vanligvis om våren. Trolig ser de sitt eget speilbilde og tror det er en rival. Finnes noe forskning på om småfugler som kjøttmeis, spurv m.fl. kan banke på menneskers vinduer for å gi beskjed om at fuglebrettet er tomt og at menneskene må legge ut mer mat?

L.B.H. (15.09.2022)

Her er nok begge forklaringer riktig. Det er utvilsomt tilfeller der fuglene klart kobler mat og mennesker, og hakker mot vinduet når de ser folk på innsiden. Har selv opplevd dette med meiser, og at meiser vet at det er JEG som kommer med maten. Men hakking på vinduer har også sammenheng med reaksjon mot speilbilde.

Roar Solheim (15.09.2022)


#Økologi og atferd

Hvorfor kakker småfugler på vinduene om høsten.

Hei! Jeg ser at noen på en facebookside om fugler, mener at småfuglene kommer og hakker på vindusrutene fordi de vil gi beskjed om at fuglebrettet er tomt. Selv har jeg liten tro på at småfuglene er så intelligente at de forstår at vi er inne i huset/hytten. Om våren og forsommeren ser jeg at noen fugler angriper speilbildet sitt i ruten. Da er jeg rimelig sikker på at dette er fordi de tror det er en rival. Er det noe forskning på om småfuglene forstår at menneskene bor inne i huset og at de hakker på vinduene for å få oss til å legge ut mat,- eller om de gjør dette av andre grunner som f.eks. at de vil jage bort fuglen de ser i ruten?

L.B.H. (15.09.2022)

Her er nok begge forklaringer riktig. Det er utvilsomt tilfeller der fuglene klart kobler mat og mennesker, og hakker mot vinduet når de ser folk på innsiden. Har selv opplevd dette med meiser, og at meiser vet at det er JEG som kommer med maten. Men hakking på vinduer har også sammenheng med reaksjon mot speilbilde.

Roar Solheim (15.09.2022)


#Økologi og atferd

Falk spiser Falk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei kom over denne Falken som spiste på en annen falk. Det har tydeligvis vert en kamp. Dette er i Nordsjøen . Helt sør i Nordsjøen på valhallfeltet.
Hvilken falk er dette? Er de vanligvis kanibaler?

T.M. (14.09.2022)

Spurvehauk som spiser på en annen spurvehauk. De jakter ikke hverandre, men hvis sukten er stor, så kan slikt som dette skje.

Roar Solheim (14.09.2022)


#Økologi og atferd

Kan en rype få to kull på et år?

Hei
Rypekyllingene var så små 10 sept. 2022. Så spørsmålet er: Kan rypa få to kull med kyllinger på et år?

H.P. (12.09.2022)

Nei, det tror jeg ikke de har tid til, men dersom ryper og andre skogshøns mister det første eggkullet, kan de legge et nytt erstatningskull. Da blir det små kyllinger sent på sommeren, slik du har observert.

Roar Solheim (12.09.2022)


#Økologi og atferd

mat til småfugler

hvorfor spiser småfugler bare rips men ikke solenær

N.N (11.09.2022)

Det har jeg ikke svar på, dessverre. Litt underlig, siden også solbær inneholder sukker, som fuglene er ute etter.

Roar Solheim (11.09.2022)


#Økologi og atferd

Befrukta fugleegg

Fuglefoster spiser plomma. Hvor blir det av fugleskiten inne i egget? Eller har de ett annet system?

L. (11.09.2022)

De produserer ikke skitt mens de ligger i egget. Plommenæringen tas opp "intravenøst" dvs gjennom navlestrengen, og det gir ikke restavfall i tarmene.

Roar Solheim (11.09.2022)


#Økologi og atferd

Skjærer fjerner mose i plen

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom hjem en dag og plenen var full mose som var nappet opp. Trodde det var min mann som hadde fått arbeidslyst, men det viste det seg å være skjærefugler som hadde utført jobben.

E.M. (10.09.2022)

Det spørs om det er insekter/larver de har lett etter, for mosen i seg selv har liten verdi for skjærene.

Roar Solheim (10.09.2022)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant dessverre denne fuglen ligge død på trappen- har ikke sett en slik før- hvilken fugl er det?

B. (09.09.2022)

Dette er en ung dompap.

Roar Solheim (09.09.2022)


#Økologi og atferd

Svaler

Vi har aldri sett så mange svaler her hos oss. De flyr rundt huset i store flokker, både i dag på morgenen og i går kveld. Vi bor i Ø. Slidre på ca 560moh.
Hvorfor er det sånn nå?

L.A.N. (09.09.2022)

De flokker seg før de trekker sydover. Ser slike samlinger med låvesvaler mange steder selv også.

Roar Solheim (09.09.2022)


#Økologi og atferd

Kråker

Rart å se så mange kråker som samler seg i løpet av dagen,sitter for det meste på strømledninge, er det noen grunn for det?

N.N (07.09.2022)

Vanskelig å si, dessverre.

Roar Solheim (07.09.2022)


#Økologi og atferd

Spurvehauk og småfugl.

Hei, jeg lurte på hvorfor det er mye mer småfugl i Norge enn spurvehauk?

H. (06.09.2022)

Spurvehauk er en småfugljeger. Det er aldri flere av de som spiser enn av dem som blir spist - da ville haukene sulte i hjel, og det er akkurat det som skjer. Hver vinter dør mange unge spurvehauker av sult fordi de ikke klarer å finne nok mat.

Roar Solheim (06.09.2022)


#Økologi og atferd

To døde småfugl

Jeg fant to døde småfugl i veikanten. Den ene var tydelig truffet av en bil, men den andre satt ved siden av som en fugl bruker å sitte. Jeg trodde den den var i live siden øynene var åpne, men den rørte seg ikke. Da jeg gikk nærmere så det ut som om den hadde sittet ved siden av sin «partner» og sørget seg i hjel. Er dette tilfellet eller kan det være tilfeldig landing om begge ble truffet av bilen samtidig?

C.M. (05.09.2022)

Nei, ingen fugler "sørger seg til døde". Men det er et åpent spørsmål om fugler opplever en sorgreaksjon hvis partner omkommer. Mye tyder på at fugler som lever sammen som par hele året, kan vise slike reaksjoner. De fuglene du observerte kunne også dreie seg om en unge og en foreldrefugl.

Roar Solheim (05.09.2022)


#Økologi og atferd

Hamstring og kresen granmeis

Også midt på sommeren kan granmeis komme og mates fra hånden min, som regel med en småfuglblanding av ulike ting. Da ser jeg at fuglen kan plukke og kaste opptil 8-10 ganger før den finner et frø som den er fornøyd med, gjerne et lite som er lett å spise. Men den kan gjerne kjenne på og kaste flere små før den bestemmer seg. Jeg lurer på om den (unaturlig) store mengden mat forvirrer den, likeså om hvorfor det selv midt på sommeren er hektisk aktivitet på fuglebrettet, som jeg gjetter først og fremst er hamstring. De samme fuglene (tror jeg) kjører skytteltrafikk ut i skogen og tilbake, en stor matkilde utløser instinktet til å hamstre til trangere tider?

E.A.J. (04.09.2022)

Fuglene er energi-effektive, og sjekker hvilke frø som er mest lønnsomme å forsøke å åpne. Meiser flyr ofte vekk fra fórplassen for å spise et frø, så det at de flyr vekk betyr ikke nødvendigvis at de hamstrer frøet.

Roar Solheim (05.09.2022)

««første 544 - 568 av 6 905 siste»»