Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 749 til 773 av totalt 6 897 spørsmål


#Økologi og atferd

Redebygging Svarttrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fått et hyggelig besøk av en svarttrost som har bygget et rede og lagt fire egg i en sykkelkurv i portrommet vårt på Majorstua midt i Oslo. Jeg har observert andre svarttrostreder på veldig utsatte plasser. Et annet var f.eks i lav høyde mellom to trestammer midt i en løype hvor det luftes mye hunder. Selve redene virker jo veldig solide, så hvorfor kan det synes at svarttrosten velger litt utsatte plasser å bygge rede?

T.B. (07.05.2022)

Det er ikke sikkert at fuglen opplever reirplassene som usikre. De kan jo ikke vite at en sykkelkurv er noe som er festet til et bevegelig objekt.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Inntrenger eller trøbbel i kjærleiken?

Hei!
Jeg har blåmeis i kassa mi. Far har vært inne å gitt mor mat, og reiret begynner å ta form.Idag hørte jeg "bjeffing" i kassa, og der kommer det inn en annen blåmeis. Det ble stor ståhei, og begge pilte ut. Nå ikveld lå blåmeisen å sov, da en blåmeis flaug inn å la seg ned. Det likte den andre dårlig, og jage den andre ut. Er dette en hormonell mams som er lei av kjæresten, eller kan en helt ny blåmeis være så frekk å prøve å kutte et reir? Jeg ser jo ikke forskjell, og lurer jo på om dette kan skremme begge bort fra å ville være der om det ikke er far men en slitsom tyv.

T. (06.05.2022)

Det kan være et forsøk på parasitterende egglegging, dvs at en hunn forsøker å legge egg i mer enn bare sitt eget reir.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Stær

Hvor er stæren de første ukene etter at ungene har forlatt fuglekassa, og før se samler seg for høsttrekket.
(Har 8 kasser med i 3 grupper, og alle forlot kassene samme på samme klokkeslett og samme dato i 2021!)

A.S. (08.05.2022)

Det vet jeg nok ikke, annet enn at de flyr omkring på leting etter mat (mark, insekter, bær mm).

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Reir uten aktivitet siste uke m.m.

For ei uke siden var det 3 egg i ei kasse med pilfink, siden har det vært dødt til i dag, da egga blei hakka hull på og frakta ut (av Pilfinken, har kamera i kassa). Og i tre kjøttmeiskasser med reir ferdig har det også vært nærmest dødt siste uke. Forklaring?Tørke? Kjølig? Lite insekter?

J.O.S. (06.05.2022)

Vanskelig å si. Det kan være et konkurrerende par som kaster ut eggene.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, e tok detta bilde her idag den 8 mai i Skjåk, men e lura på kæ detta æ te fugl?

S.B. (08.05.2022)

Dette er trolig en gransanger.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Fargeblind gås

Er grågåsa fargeblind ?

E.D. (08.05.2022)

Nei.

Roar Solheim (09.05.2022)


#Økologi og atferd

Duer og kråker

Hei, jeg lurer på om duer og kråker kan drepe hverandre for å spise hverandre. Er de kanibaler? Eller slåss de bare for å drepe?

N.N (06.05.2022)

Kråker kan nok spise døde duer (og kanskje avlive dem), men duer er IKKE kjøttspisere.

Roar Solheim (06.05.2022)


#Økologi og atferd

Gjess på åkeren

Hei! Hvorfor samles gjess og ender seg på åkeren. Leter de etter noe spisende, eller er det bare en stor åpen plass der de kan ha oversikt over området rundt seg?
Hilsen Teodor 12 år

T.H. (01.05.2022)

Det er for å lete etter noe å spise.

Roar Solheim (04.05.2022)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Har en kjøttmeis i fuglekassen . Det var ingen egg som vi kunne se i reiret på fredag når vi reiste bort. Idag, søndag, var det 8 egg i reiret. Kan den legge mer enn 1 egg pr dag??

T.U. (01.05.2022)

Nei. Den legger kun ett egg om dagen, men eggene er ofte dekket av en ulldyne inntil kullet er fullagt.

Roar Solheim (04.05.2022)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hvorfor er det ofte tre i flokk når de flyr og mye lyd?

A. (01.05.2022)

Vanskelig å si sikkert, men det KAN være to hanner som konkurrerer om en hunn.

Roar Solheim (04.05.2022)


#Økologi og atferd

Kråker

Så en gang mange kråker fly i ring høyt oppe, det måtte ha vært over hundre stk. En etter en fløy de så ut av ringen til den var oppløst. Hva var det? Kråketing?

T.T. (29.04.2022)

Umulig å vite sikkert. De KAN ha forfulgt en horn- eller jordugle, som har fløyet høyere og høyere, til alle kråkene til slutt ga opp forfølgelsen. Har selv sett dette en gang.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Troster

Hei. Vi har et ganske stort tun som trosten koser seg på. Vi har forskjellige typer trost som går å spiser her hver dag. Kan være veldig mange av gangen. I dag var det ca 7 og da vi skikket ut satt alle helt stille i flere minutter. Hva kan grunnen være til det? Lytter de etter mark, er det rovfugl eller husets katt de merker? Vi ble så nysgjerrig på hvorfor 😀

G.K.F. (29.04.2022)

Dersom en av fuglene mistenker at noe farlig er i nærheten, eller har oppdaget en rovfugl, sitter fuglene gjerne helt stille i flere minutter til faren er over.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Grågås hekker i trær?

Hei, det ser ut som at et grågås-par har planer om å starte familie i en stor furu. Hunnen har i hvert fall lagt seg til i et gammelt skjærerede i toppen. Vet at ender hekker i trær, men er dette vanlig for grågås?

C.N. (30.04.2022)

Ja, gjess kan faktisk velge å hekke oppe i trær når de kan finne et kvistreir å legge eggene på. Båd4 grågås og kanadagås gjør dette nå og da.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Hakke på trær

Finnes det andre fugler enn hakkespetter som hakker på trær?

T. (28.04.2022)

Ja, men ikke som hakker seg inn i treverket. Mange hakker for å finne småkryp mellom barksprekker.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Økologi og atferd

Skjære som hakker på trær

Hei, i dag observerte vi en skjære som satt som en hakkespett å hakket en furustamme, etterhvert ristet den i greier og i barnålene. Er det noe mat der som skjæra spiser?

E.A.H. (27.04.2022)

Det vet jeg dessverre ikke. Kanskje var det noe spiselig, men kanskje var det andre årsaker til oppførselen, uten at jeg har noen god forklaring.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ny paring etter høneuka?

Hei! Mener jeg har lest tidligere at røyene vender tilbake for ny paring en viss tid etter høneuka. Det er nå midt i høneuka på det sentrale østlandet, og jeg kunne gjerne tenke meg å utvide sesongen. Kunne også være interessant å vite hvor lenge etter høneuka tiurene spiller og kjemper ved leiksentrum fordi det kan være en fin tid å eventuelt spore opp nye leiker, og om spillet går mot andre tider av døgnet enn det normale (0330 -1030).

H.D. (27.04.2022)

Det gjør de dersom de mister det første kullet (hvis eggene blir spist). Men slik gjenparring skjer innen 3 uker etter høneuka, ikke senere.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ender i trær

Kan ender sitte i trær? Isåfall hvordan klarer de å holde seg fast?

S. (26.04.2022)

Ja, det klarer de. Svømmehuden er ikke til hinder for at en and kan stå på en kvist, like godt som andre fugler.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Økologi og atferd

Uglelyder

Vi hører ugle hver kveld og natt, etter vi har lyttet til uglelyder på nett er det mest sannsynlig en Hubro vi hører, når vi spurte googel hvorfor den lager lyder fikk vi ikke noe fornuftig svar, er for å tiltrekke seg en partner? Eller for å vise sitt revir? Eller det noe annet?

M.L.B. (24.04.2022)

Lydene har mange funksjoner. Både å tiltrekke en make, men også for å kommunisere med en make, f. eks. når en hann kommer med mat til maken sin.

Roar Solheim (24.04.2022)


#Økologi og atferd

Kamp om husvære

I den ene fuglekassen som henger ute her, så har det vært vekselsvis stær og kjøttmeis som har flydd frem og tilbake med reir-materiale. I dag fant jeg et stær egg rett under kassen, og lurer på om kjøttmeisen har klart å dytte dette ut av kassen eller om det kan være et annet stær par som har gjort det? Er det vanlig med så hard kamp om husvære?

N. (23.04.2022)

Nei. Trolig en annen stærhunn som parasitterer på stæren sim holder kassa. Den fjerner ett vertsegg og legger sitt eget i reiret.

Roar Solheim (23.04.2022)


#Økologi og atferd

Spurv stor mage

Får spurvene stor mage når de har egg? Eller er det en annen grunn til at noen spurver er større enn andre på denne tiden av året?

I. (23.04.2022)

Ikke slik at du kan se det. Men fuglene kan bruse med fjærene og ser da større ut.

Roar Solheim (23.04.2022)


#Økologi og atferd

Hva gjør kråka i skjæreredet?

Et skjærepar har bygd rede i et tre i bakgården og jeg tror eggene er klekket. To kråker ser ut til å ville overta redet, i hvert fall sittter skjæreparet i treet og ser på at kråkene er oppi redet. Skjærene forsøker åpenbart å jage vekk kråkene, men de store kråkene lar seg ikke skremme. Hva vil kråkene i redet? Tar de skjæreungene? For de mater dem vel ikke? Stort drama.

B.B. (22.04.2022)

Kråkene er ute etter å spise egg eller unger fra skjærene, så disse to kråkefuglartene er aldri på god fot med hverandre.

Roar Solheim (22.04.2022)


#Økologi og atferd

Fugler kan telle ?

Jeg ble fortalt at Vibe kan telle.1 ,2 mange.Satte opp et kamuflasjetelt 15 m fra et vibereir og gjemte meg.Viba kom ikke.Så tok jeg med meg 3 venner.Vi ble 4.Etter en stund gikk 3 hjem og jeg ble igjen.Etter en kort stund kom Vi ba tilbake til reiret.Hvordan telte Viba.Jo mange gikk inn i kamuflasjeteltet og mange forlot teltet.Da tenkte Viba mange inn og mange ut ,derfor ingen igjen.? Kan dette stemme ?

R.H. (22.04.2022)

Vet dessverre ikke detaljer for hvordan fuglene vurderer mengder, men mange fugler kan skille mellom små nummer.

Roar Solheim (22.04.2022)


#Økologi og atferd

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en løvsanger?

A. (21.04.2022)

Ja, det ser slik ut.

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

Skjære paret i hagen vår ble angrepet av en større flokk skjærer

Hei, vi har kost oss med at et skjære par har hatt rede i et tre bak huset på tomta vår i flere år nå. Til stor begeistring så vi at de også i år igjen rustet opp det gamle redet men beklageligvis har i dag parret blitt herset med av en ganske stor flokk med andre skjærer.

Vet jo at skjærer kan mobbe et annet individ men aldri før sett at et par får gjennomgå på denne måten.

Lure derfor på hva grunnen kan være. Kan en av parret være sykt? Eller kan det være et forsøk på å stjele rede?

A.M. (21.04.2022)

Dette er nok mer kamp om territorier og ressurser (mat). Skjærene kan av og til ha så tette territorier at enkelte aldri får fram unger!

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hvor stort er reviret til ett kongørn par i hekkingen?

T. (20.04.2022)

Kan variere fra rundt 50 km2 til nesten 150 km2. Avhenger av tettheten av mulige byttedyr.

Roar Solheim (21.04.2022)

««første 749 - 773 av 6 897 siste»»