Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 773 til 1 797 av totalt 6 892 spørsmål


#Økologi og atferd

Rovfugler

Hei!
Jeg lurer på hvor mye mat fugler egentlig må spise i løpet av et døgn . Tenker da spesielt på fugler som tar andre fugler, som spurvehauk, dvergfalk og vandrefalk for eksempel.

Litt mer konkret: hvor ofte må en spurvehauk ta en kjøttmeis? Eller hvor ofte må en vandrefalk ta ei due?
Er ikke viktig med et eksakt tall, men hadde vært interessant å få en liten indikasjon. Har prøvd å lete etter informasjon om dette men har ikke funnet det noen steder.
Er takknemlig for svar. Evt. om du har tips om hvor jeg kan lete etter svar.
Mvh.

F. (05.01.2020)

Dette har dessverre heller ikke jeg eksakte tall for, så jeg kan ikke gi deg noe mer nøyaktig enn det du selv klarer å søke deg fram til.

Roar Solheim (05.01.2020)


#Økologi og atferd

fugleforing

Har hatt hagen full av småfugler av alle slag--etter nyttår, er det ikke en fugel!! kan de ha blitt skremt av raketter nyttårsaften? Eller er det for fint vær? dette er i vestfold

T.H.V. (04.01.2020)

Spørsmålet ditt er det dessverre umulig å vite svar på.

Roar Solheim (04.01.2020)


#Økologi og atferd

Kvinand

Så flere par med kvindender, der hannen drev å "knakk" nakken. Er ikke dette litt tideligt? Når er det de for fullt begynner med "knekkingen"?

N.N (03.01.2020)

De kan drive med slik kurtise hele vinteren, men det blir mer intenst utover våren.

Roar Solheim (03.01.2020)


#Økologi og atferd

Nyttår

Hva gjør fuglene på nyttårsaften egentlig? Det er ganske intenst med både lyd og lys rundt midnatt i de fleste bebyggelser. Blir de skremt bort av all fyrverkeriet, eller gjemmer de seg?

N.N (01.01.2020)

Det vet jeg dessverre ikke. Noen kan nok bli skremt og forsøke å flykte unna nyttårsfyrverkeri.

Roar Solheim (01.01.2020)


#Økologi og atferd

Fuglar som syng heile natta

Hei!
Me har hengt opp kokosnøtt og nek til fuglane i hagen heile jula, så det bur no ein del fuglar i hagen verkar det som. Problemet er at dei kvitrar heile natta no frå 1 til 7 om morgonen. Høyres ut som det er meir vår enn vinter ute. Sjølv har eg aldri høyrd dette før, men det er ganske irriterande. Er det normalt at fuglar er vakne kvar natt og kvitrar i desember?

N.N (31.12.2019)

Det er sannsynlig at du har rødstrupe(r) i hagen, og de synger også om vinteren for å markere vinterterritoriene sine. De kan synge om natta, og spesielt hvis det er litt belysning fra gatelys o.l., og særlig når det er mildt.

Roar Solheim (31.12.2019)


#Økologi og atferd

Ringdue

Hvorfor flyr ringduene anderledes på vinteren enn på våren/sommeren?

S. (29.12.2019)

Det har jeg ikke sett, så du må kanskje spesifisere hva du synes er annerledes?

Roar Solheim (29.12.2019)


#Økologi og atferd

Kråker

Hei, jeg er journalist i avisen Fremover i Narvik. Det er for tiden store flokker med kråker her i byen. De sitter i trær og på bygg. Jeg lurer på om det er noen forklaring på hvorfor de samler seg i store flokker? Er dette vanlig? Er det noe som hører årstiden til eller? Hva lever kråkene av nå på vinteren (bortsett fra å "rane" fuglebrettene?

A.K.H. (25.12.2019)

Kråker samler seg ofte i flokker om vinteren, og særlig før de setter seg til å sove om kvelden. De sitter sammen på soveplasser i trærne. dette gjør at de lettere kan oppdage fiender som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (25.12.2019)


#Økologi og atferd

Fuglesang om natta

Hei igjen og tusen takk for svar.
Vi bor i en bygd i Sunnhordland på Vestlandet. Har nettopp funnet nettsiden fuglelyder.net og fuglen vi hører minner veldig om en gjerdesmett, men det kan godt hende at det er en rødstrupe, ja. Vi trodde at de fleste fuglene stort sett gikk til ro om natta.
Fortsatt god jul og godt nyttår :-)

N.N (25.12.2019)

Både rødstrupe og gjerdesmett holder vinterterritorier, og synger spesielt når det er mildt og snøfritt. Begge kan synge om natta, spesielt inne i bebygde strøk hvor det er en del lys f. eks. fra gatelykter.

Roar Solheim (25.12.2019)


#Økologi og atferd

Svermer med fugl i desember

Bergen, fjellveien. Store svermer med fugler. Småfugl. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd de samlet seg for felles reise til varmere strøk.
Ser at når de flyr, har de et lite hvitt felt bak på stjerten. Kan noen fortelle meg hva dette er for fugl. Meister? Rart at de da er i flokk i så store mengder.

M.F. (21.12.2019)

I år er det uvanlig store mengder med bjørkefink som overvintrer i Bergen, og jeg antar at det er denne arten du har observert. Mange av disse kan sees i Nygårdsparken. Årsaken til den gode bjørekfinkforekomsten skyldes en veldig god frøsetting hos bøk i høst.

Frode Falkenberg (21.12.2019)


#Økologi og atferd

Fugleflokk i Bergen

Hei,

Då eg gjekk tur med hunden i natt møtte vi på ein fugleflokk med mange individ, det må ha vore tusenvis. Dei samla seg tett i tett, og laga ein veldig karakterisisk høg lyd. Dessverre var det mørkt, så eg kan ikkje med sikkerhet sei korleis dei såg ut, anna enn at dei var lyse og veldig små. Sjå vedlagt video. Veit du kva type fuglar dette er? Er dette vanlig oppførsel?!!

N.N (21.12.2019)

Dette kan kanskje være gråsisik. De ferdes som regel i flokker om vinteren.

Roar Solheim (21.12.2019)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kom over denne fuglen i i nærheten av Prestfoss (Sigdal kommune, Buskerud) den lå i veibanen og klarte ikke å fly avgårde. Var usikker på hva jeg skulle gjøre så tok den opp la den inn i skogen. Ble veldig nyskjerrig på hvilken art dette er og om den er fullvoksen? Har søkt litt rundt men ikke klart og finne bilde som kan fortelle meg hvilken art det er. Håper noen har tid til og svare, hadde vært interessant og vite. Med vennlig hilsen tor herdal

T.H. (17.12.2019)

Dette er en jerpe. Gi beskjed dersom den ikke kommer seg eller omkommer, da er den av museal interesse. Den har nok hatt et sammenstøt med en bil.

Roar Solheim (17.12.2019)


#Økologi og atferd

Kråker

Hei! Dit jeg skal må jeg gå gjennom kirkegården. Mangfoldige kråker samles på bakken der. Hvorfor?

B.M. (17.12.2019)

Enten finner de noe å spise her, eller så bruker de trærne på kirkegården til å sove i om natta. På filmkuttet ser det ut som at de går omkring og plukker opp noe.

Roar Solheim (17.12.2019)


#Økologi og atferd

hva er bokfinken sitt materialvalg til reir

Hei jeg driver og lager en boligannonse for bokfink og lurer på hva materialvalget til reiret er?

T.E. (10.12.2019)

Bokfinken bygger reir av mose, strå, rottrevler, fjær og hår.

Roar Solheim (12.12.2019)


#Økologi og atferd

Lever stillitsen i flokk?

Jeg har besøk av fire stillitser på fuglebrettet hver dag. De kommer alltid sammen og er tett inntil hverandre.

M. (10.12.2019)

Ja, i vinterhalvåret opptrer stillitsene gjerne i flokker.

Roar Solheim (11.12.2019)


#Økologi og atferd

Fargesyn for hakkespett

En erfaring jeg gjorde for en tid tilbake var at hvitrygg hakkespett gjorde "hærverk" på hus og løe. Den var sky og gjemte seg bak stammene på trærne eller flyktet når jeg viste meg utenfor huset. Når jeg hadde jeg en oransje kjeledress på var den ikke så sky. Det nærmeste jeg da kom den var da 10-15 meter. Uten kjeledressen ville det vært umulig. Har hakkespetten (tror det var hvitryggspett) fult fargesyn eller ble den forvirret av fargen?

H. (08.12.2019)

Det var nok mer sannsynlig en flaggspett du så, den er kjent for å kunne hakke på husvegger. De fleste fugler har fargesyn, men jeg vet ikke om de reagerer spesielt på klær av ulik farge.

Roar Solheim (08.12.2019)


#Økologi og atferd

Småsporv om natta

Her i Stryn har vi sporv på fuglebrettet heile året. Men lurer på kvar dei er om natta. Og et dei berre når veret er bra? Når det bles og kjem nedbør, er det ingen sporv ved "matfatet".

J.T. (06.12.2019)

De sitter nok gjemt inne i tette kratt om natta og når det er dårlig vær.

Roar Solheim (07.12.2019)


#Økologi og atferd

Fuglekvitter

Hvordan kvitter fugler, anatomisk sett? Bruker de halsen og har de stemmebånd? Eller lager de lyd inni munnen eller på andre måter?

J.C.W.N. (04.12.2019)

Fuglene har stemmebånd, og kan lage lyd kontinuerlig (lurer på om det er på inn- og utpust). En gresshoppesanger kan synge med sin surrelyd i 10-15 minutter uten stopp!

Roar Solheim (04.12.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva slags bytte fanger jaktfalken

N.N (29.11.2019)

Er dette en standard skoleoppgave? Spørsmålet dukker nemlig opp igjen med jevne mellomrom.
Jaktfalken er en fuglejeger.

Roar Solheim (29.11.2019)


#Økologi og atferd

Endrer måltrosten sang?

Hei
Endrer måltrosten sangen sin i løpet av døgnet? Synger den forskjellig om morgenen kontra kvelden for eksempel?

G.V.H. (27.11.2019)

Det har jeg aldri hørt om at fuglene gjør, og heller ikke sett beskrevet noe sted.

Roar Solheim (28.11.2019)


#Økologi og atferd

Linerle 24. november

Hei.Ved Åros i Søgne (på Sørlandet)så jeg ei linerle 24.11.19. Kan den klare seg gjennom vinteren? Hva spiser den i så fall?

T.H. (27.11.2019)

Linerlene spiser insekter. Hvis de finner slike smådyr helt nede i fjæra, kan de klare seg.

Roar Solheim (27.11.2019)


#Økologi og atferd

Fuglesang

De siste nettene fra rundt klokken 0200 har en fugl satt igang å kvitre og synge noe voldsomt utenfor vinduet mitt i Tønsberg - høres veldig ut som en trost. Det er første gang i år jeg hører dette på høsten. Synes det var så merkelig nå på vinteren - det er jo fortsatt lenge til det blir lyst. Ikke at det gjør noe; fuglesang er trivelig året rundt. Men jeg er veldig nysgjerrig på om det er noen bestemt årsak for at denne ene fuglen velger å synge igjennom vinternatten.

A. (25.11.2019)

Mistenker at det kan være rødstrupe - de synger om vinteren, særlig når det er mildt. De markerer vinterterritorier.

Roar Solheim (25.11.2019)


#Økologi og atferd

Gås og havørn

Hei,
jeg jakter grågås gjennom hele høsten, og i høst hadde jeg en en ganske spesiell opplevelse. Jeg skøyt en gås med rifle på noen "hundre" meter. Påfølgende kom en havørn sirklende over, før den landet oppå brystet til gåsa jeg nettopp hadde skutt. Jeg røyste meg da opp og begynte å løpe ut mot vannet for å berge kjøttet på gåsa. Da tok havørna til vingene og løftet gåsa rundt 15-20 meter opp i luften, før den slapp gåsa i bakken. Denne grågåsa veide jeg etterpå til 3,9 kg. Er det normalt at havørna kan løfte så tungt?

J.H. (18.11.2019)

Dette er nok opp mot grensen for hva ei havørn klarer å lette oppover i lufta med, trolig var det grunnen til at den til slutt slapp den tunge gåsa. En havørn kan veie opp mot 7 kg, og rovfugler klarer ikke å fly opp med noe som veier opp mot sin egen kroppsvekt.

Roar Solheim (18.11.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Fossekall.
Har stor glede av å observere Fossekallen(e) langs Figgjoelva. I dag sang den ene for meg ei lang stund, til tross for regnvær. 100 m lenger oppe i elva, satt en annen (maken?) på en stein og hørte på.
Er det vanlig at Fossekallen synger vinterstid?

N.N (18.11.2019)

Tipper at de markerer vinterterritorier.

Roar Solheim (18.11.2019)


#Økologi og atferd

Konglebit

Spiser Konglebit kadaver av Sau,rådyr,elg m.m?

T. (16.11.2019)

Konglebit er en frø-eter. Finkefugler spiser ikke kjøtt.

Roar Solheim (16.11.2019)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hvordan er reiret til kongeørnen?

S. (15.11.2019)

Kongeørn bygger store kvistreir enten i bergvegger, eller i gamle, store trær (oftest furutrær som er 250 til 300 år gamle eller eldre).

Roar Solheim (15.11.2019)

««første 1 773 - 1 797 av 6 892 siste»»