Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 438 til 13 462 av totalt 47 912 spørsmål


#Diverse

Krokus (Kråke) er pjusken og vil ikke ut å fly.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har ei tam kråke som falt ut av et ødelagt rede i hagen min den 7. Juli i år, det var enten døden eller at jeg tok vare på den. Kan tenke meg han var ei uke gammel da jeg fant han. Så jeg tok den til meg. Laget «rede» i ei stor bøtte og hadde den på et varmt rom. Matet den ca hver 3. time på dagtid med kattemat (våtfór) og brød i vann, den lille fuglen vokste seg fort stor og sterk. Til hvert måltid tok jeg Krokus med meg ut i ei mindre bøtte som også var lagd som et rede, og jeg ga han mat under fødetreet der jeg fant ham slik at foreldrene skulle følge med ham. Og det har de gjort til nå, de følger ungen sin på alle flyvninger rundt her på øya. Foreldrene har full tillit til meg, og også de er blitt halvtamme mot meg. Men nå er Krokus pjusken, han vil ikke ut å fly og spiser lite: men han drikker mye vann. Krokus har full frihet og bor i fjøset mitt, der har jeg laget egen inn/utgang til ham. Han er en fri fugl😍 Krokus «jobber» normalt sammen med meg når jeg er ute og i fjøset, han er en utrolig glad, pratsom og sosial fugl.
Men han ble skremt av noen som kom inn i fjøset på fredag, og gikk direkte på et kraftig angrep på vedkommende. Han roet seg etterhvert, men siden da har krokus vært helt mutt, slapp, tiltaksløs og vil ikke ut. Jeg Er så fortvilet, for jeg Elsker denne fuglen❤️ Krokus er veldig spesiell, og er blitt kjendis her i distriktet. Han har vært på NRK Nordland og i an.no. Dette skriver jeg i Håp om at du/dere kan finne klippene og bli litt kjent med denne Nydelige personligheta😇 Det er ikke meg selv som har kontaktet media, men tok imot tilbudet da de kontaktet meg: på den måten tenkte jeg at Krokus blir ekstra beskytter når mange kjenner ham. Og slik ble det. Det første jeg sa da jeg fant ham var at han Aldri skulle i bur, denne fuglen skulle være Fri😍 Se gjerne på min fb- side, den er åpen.
Nå er jeg fortvilet over formen til Krokus, for han har satt Elefantspor inni hjertet mitt❤️ Idag ringte jeg dyrlege og fugleforsker, men ingen kunne svare meg. Dyrlegen tipset meg om å søke hjelp på nett, så her er jeg nå.
Alt jeg ønsker er at min Glade Krokus skal bli frisk og dra ut på flyveeventyr igjen🦋😍Kan noen der hos dere hjelpe meg? Ja, én ting til: det kommer luftlyder ut av ham når han «skiter», slik var det ikke før: i tillegg til at han drikker mye vann da.
Jeg Ber oppriktig om hjelp her🙏 Kontakt meg gjerne på tlf/Mail/Messenger om dere har ei snar løysning på dette: da vil jeg være Evig takknemlig🥰

B.K.B. (26.10.2020)

Det er dessverre lite vi kan gjøre fra sentralt hold med hensyn til fugler med problemer, og har dessverre ikke mulighet til å bruke tid på å finne og se diverse filmer av kråke.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heilo og ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet sist fredag på Herdla nord for Bergen. Nærmest og i fokus er det vel en heilo (tror jeg) - den litt mindre fuglen bakenfor er jeg ikke sikker på hva er. Er bildet godt nok til at dere kan klare å fastslå hvilken art?

A. (26.10.2020)

Den nærmeste kan være en tundralo, men litt usikker ut i fra dette bildet. Bak sitter en myrsnipe.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Sykdom og skader

Skjære med en vinge

Hei. Jeg har en stor flokk med skjor i hagen og oppdaget her for noen uker siden at det var en som syntes å ha skadet vingen sin da den ikke kunne fly. Den syntes ikke knekt, mer som den manglet fjær for vingen fremsto som liten. Jeg tenkte så at hvis den fikk være i fred fra de andre så ville mulig fjærene vokse ut igjen og har derfor kun holdt et øye med den. Den har vært aktiv og jeg har sørget for at den har fått mat, og den har spist godt, samt vært sammen med "resten" av skjærene og de har ikke vært veldig stygg med den. Hørte her for 1 uke siden at den var begynt å nyse/hoste, men fremdeles aktiv. Jeg var vekkreist nå i 4 dager og kom tilbake i går. Jeg så med en gang at noe var annerledes. Den var mindre aktiv, hostet og virket tungpustet, det så også ut som at den hadde fått litt medfart, da stjerten var blitt veldig pjuskete. Jeg fikk fanget den i går kveld, og hatt den i bur over natten. Den har spist,drikker vann, virker alert, men nyser/harker en del. På nært hold kan jeg nå se at det ser ut til at den kun har en utviklet vinge, den andre virker pitteliten. Det er ingen sår eller andre synlig skader, men ut i fra det jeg kan se så kommer denne aldri til å kunne fly. Hva gjør jeg nå?

J.L. (26.10.2020)

Den kan ha fått infeksjon i lungene, i så fall må den ha antibiotika dersom den skal klare seg. Det er et veterinærspørsmål.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duer på landet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har daglig besøk av fem duer. Det dukket plutselig opp én due her i forfjor, så kom to hit året etter, nå er de fem. De er ganske sky, men de følger med når jeg er ute med mat til småfuglene. Ser de flyr seg en tur av og til, men de er her store deler av dagen. Noe jeg synes er svært hyggelig. Det har ikke vært vanlig å se duer her ute på landet. Jeg bor langt unna nærmeste by, Tromsø. Hvilken type duer er det? Hva vil de ha å spise? Kan man ellers gjøre noe for at de skal trives her? Tror du de vil bli så tam som byduene etterhvert?

N.N (26.10.2020)

Dette er byduer. De spiser brød, lettkokte havregryn og det meste av korn.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Foreldrene til en svaneunge ved Audmax Norges Landbrukshøgskole i Ås har forlatt ungen sin pga plass mangel og mat mangel..har ringt fuglehjelpen og hørt med høyskolen men får beskjed om at det får gå som det går..de lagde et falsk rede i en liten dam for å få svaneparet og nå bryr de seg ikke om at dette var feil plass rett ved veien... jeg vet ikke hva jeg skal gjøre..en eldre dame mater den 2 ganger om dagen men når isen kommer er den fanget... er det noe ågjør for hjelpe denne svaneungen..den skulle vært flyttet til årungen der de opprinnelig holdt til ... fortvilet situasjon...med vennlig hilsen Anettetangstad@gmail.com

A..T. (26.10.2020)

Denne knoppsvaneungen er stor nok til å kunne fly vekk ved egen hjelp dersom den finner behov for å gjøre det. Den trenger ikke hjelp, med mindre den skulle fryse fast i isen.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Økologi og atferd

Småfugl ( meis og mulig andre ) hakker på kledningen på huset

Hei!
Hva hakker meis og evnt andre etter i min kledning på huset ? Insekter ?
Mvh Tøger

T. (26.10.2020)

Dessverre litt vanskelig å vite.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Fuglekasser

Uglekasse

Kor høgt oppi treet skal ein uglekasse hengja?

J.E.K. (26.10.2020)

3-5 meter er passe.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Diverse

Spørsmål:

va spiser storfugel

N.N (26.10.2020)

Bar, knopper, insekter og småkryp, bær.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen på bildet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en fugl vi har sett ved huset vårt en tid nå.Bor i Trondheim. Tror det er en treklo spett men er ikke sikker. Takk for om jeg får et svar det hadde vært fint.

T.H. (26.10.2020)

Nøttekråke.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Fuglekasser

Ruging i oktober

Tok ned mine to fuglekasser fra ei bjørk i dag 26 oktober. Da jeg lettet på lokket var det tre egg i den ene og ei rudende kjøttmeis som titta på meg i den andre. Hang den opp igjen med en gang, - men burde jeg det. Ungene vil jo ikke ha en sjangs til å overleve? Bor i Trondheim.

N.N (26.10.2020)

Eggene er nok uklekte egg fra sommerens hekking, og meisen ruger ikke nå, men overnatter i kassene.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Fuglekasser

Lavskrike og fuglekasse

Jeg observerer av og til ( men sjeldnere nå) Lavskrike på hytta. Hytta ligger i Valdres , ca 950 moh og i skog.
Jeg har lyst til å montere flere fuglekasser for Lavskrike. Hvilken type kasse bør jeg bruke ? Antar store hull (50 mm?).
Evnt hva annet kan jeg gjøre for å tiltrekke seg lavskrike?

E.H. (26.10.2020)

Lavskrikene bygger egne reir i tette busker, så dem kan du nok ikke lage fuglekasser til.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Fuglekasser

Flaggspett og Fuglekasse

Jeg har et pat fuglekasser i hagen. Mest for meis, spurv etc. Og to/tre foreingsplasser. Mater de mye og koser meg med det. Av og til kommer en flaggspett. Har lyst til å fore og bebo den og.Det er jo en pen fugl. Vet den kan ta fugleunger. Bør jeg montere en kasse for flaggspett når den kommer i nærheten av andre fuglekasser? Har jo ikke så stor tomt. Vi snakker om noen meter mellom. Kan nok montere den noe høyere oppe i treet. Vil det være en fordel ? Evnt gi den en egen foringsplass rett ved kassen?
Antar den skal ha stort hull i kassen.. (50 mm?)

E.H. (26.10.2020)

Flaggspetten hekker svært sjeldent i kasser, fordi den nesten uten unntak hakker ut et eget reirhull hvert år. Derfor er det bortkastet å henge ut kasse for flaggspett. Den kan imidlertid overnatte i stærkasser og perleuglekasser med noe større inngangshull.

Roar Solheim (26.10.2020)


#Spor og sportegn

Fjær og Gulpebolle

Bilde vedlagt spørsmålet

På en liten fjellhylle i en fjellvegg fant fjær og det som jeg antar er en gulpebolle. Hvilken type fugl kan dette stamme fra ?

B. (25.10.2020)

Fjæra er fra en hubro! Da kan også gulpebollen komme fra denne fuglen!

Roar Solheim (25.10.2020)


#Diverse

Skjære angrep

Vi har et hjørne i hagen med fuglemating, og har foreløpig identifisert pilfink, gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, bokfink, grønnfink, stillits, svarttrost, skjære, ringdue, dvergspett og rødstrupe! Igår observerte jeg for første gang et angrep av to skjærer mot en fugl, jeg synes kunne minne om dvergspett, men alt gikk fort, og jeg fikk ikke observert hendelsen skikkelig! Hva slags fugl på fuglebrettet tror dere skjærene angrep?

B. (25.10.2020)

Det er det ikke mulig å si noe om uten bilde. Skjærer kan forsøke å ta andre mindre fugler som mat, og det kan ha vært hvilke som helst av artene du har som brettgjester.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Blandinsrase?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den har de krittvite flekkene på høyre vinge og kanskje litt gult på venstre vinge og den vingen med hvitt på er større enn den andre. Bildet er tatt i Svelgen Bremangerkommune

G.J.W. (25.10.2020)

Dette er en bokfink.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Diverse

Spettmeis

Skriver eksamen om en art og der jeg skal velge et trekk. Jeg har valgt spettmeis og trekket er at den kan klatre nedover med hodet først, pga store klør og liten kropp. Men finner veldig lite informasjon om hvorfor den kan gå nedover og eventuelle fordeler med dette? Noen som kan hjelpe meg? :)

M. (25.10.2020)

Har dessverre ikke noen forklaringer for hvorfor akkurat spettmeisen har utviklet denne evnen.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter spurven med stort hvitt bryst og ellers svært

Hva heter fugl stor som en spurv, har hvitt bryst og ellers svarte fjær .Så han i elva på Røros.

N.N (25.10.2020)

Du må ha sett en fossekall.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i Bergensområdet. Kvit i børstet og halvlangt nebb.

A.B. (25.10.2020)

Dette er en fossekall.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær fra hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken fugl tilhører denne fjæren? Den er ca 6-7 cm. Raufoss, Vestre Toten.

N.N (25.10.2020)

Stjertfjær fra sidensvans.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er fjær er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet dere hvilke fuggel som har sanne fjær?

F.F. (25.10.2020)

Dette er armsvingfjær fra en orrfugl.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Diverse

Eggtyveri blant sjøfugler?

Jeg oversetter for tiden en gammel finsk bok (utgitt første gang 1935) av Samuli Paulaharju om livet på øyene i Ishavet. Her beskriver han de norske fuglefjellene, og påstår at noen fugler (om det er måker, lomvier alker eller andre er ikke presisert) kan finne på å stjele egg fra naboens reir, trille dem over i sitt eget - altså ikke for å spise, men ruge på. Det høres ut som en underlig vane, sett i et evolusjonsmessig perspektiv, og på en måte det omvendte av det gjøken gjør. Kan det stemme, eller er det bare en gammel myte som han kan ha hørt av lokalbefokningen?

M.H. (25.10.2020)

Dette er ikke tilfelle. Måker tar egg fra andre fugler for å spise dem. Hvis et slikt egg blir liggende i måkas eget reir og er helt, vil måka ruge på det samme med sine egne fordi den ikke har utviklet evnen til å skille ut egg som ikke er sine egne. Men dette er et unntak som er sjeldent, og egg fra en annen art vil ikke kunne klekkes/vokse opp som måkeungene.

Roar Solheim (25.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags rovfugl er dette. Bildet er tatt i Øst-Finnmark i slutten av mai i år. Litt vanskelig lys, da bildet er tatt sent på kvelden.

N.N (24.10.2020)

Dette er en fjellvåk.

Roar Solheim (24.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ørn?

Klarte ikke svare i samme spm dessverre.

Nebbet og føttene var gule, kan det da fortsatt ha vært en fiskeørn?

D.H.A. (24.10.2020)

Nei, da er det en annen fugl. Havørn?? En våk?

Roar Solheim (24.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette samme fugler?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Er disse fuglene av samme art? Enkelte skiller seg ut med mindre mønster...

N.N (24.10.2020)

Sandløpere og en myrsnipe.

Roar Solheim (24.10.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ørn?

På padletur 23/10 rundt nesøya observerte jeg en ørn på nært hold rett ved Kreierskjæret. Lett perpleks over at den lettet fra fjæresteinene kun 15m fra meg og så fløy avgårde rett fremfor kajakken, prøver jeg nå å erindre utseendet. Det jeg husker klarest er det hvite på nedre del av kroppen. Husker det som «hvite bukser». Forøvrig var fargen lysebrun, ikke svartbrun. Størrelsen ble oppfattet som 1,5m vingespenn.
Hva slags ørn kan det ha vært?

D.H.A. (24.10.2020)

Lurer på om du kan ha sett en fiskeørn. De fleste har nå trukket til Vest-Afrika.

Roar Solheim (24.10.2020)

««første 13 438 - 13 462 av 47 912 siste»»