Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 943 spørsmål


#Fuglekasser

Kjøttmeis i fuglekassen

En kjøttmeis har bodd i en fuglekasse på husveggen i vinter, og fortsatt ennå nå i begynnelsen av mars. Er det større sannsynlighet for at kjøttmeisen vil velge denne kassen også til reirplass da? Eller har det ingenbetydning hvor kjøttmeisen bor vinter og tidlig vår?

M.L. (02.03.2024)

Det tror jeg dessverre ingen har undersøkt og kan besvare.

Roar Solheim (02.03.2024)


#Fuglekasser

Uglekasse

Hei!
Ei uglekasse ble satt opp for 3-4 år siden, har ennå ikke sett noe ugle i kassen. Bør jeg flytte kassen eller bare vente. Vet det er ugler i området…

D. (02.03.2024)

Du må nok bare vente. Ikke flytte, men eventuelt henge opp en alternativ kasse.

Roar Solheim (02.03.2024)


#Fuglekasser

Kan fuglekasse henge på ventilasjonsrom?

Hei.
Kan vi henge opp fuglekasse med webkamera på eit tårn på bygningen som huser ventilasjonsanlegg? Mulig det er noko støy frå dette, det er vi usikre på då vi ikkje er på taket og hører...

H.S.V. (01.03.2024)

Det et neppe noe problem.

Roar Solheim (01.03.2024)


#Fuglekasser

Stær

Jeg lurer på om stæren fjerner gammelt reirmatriale selv?
Jeg har alltid brukt å tømme kassene, men leste en plass att dette var unødvendig å gjøre på kasser der stær hadde reir pga den ordnet dette selv.

B.B. (27.02.2024)

Det lønner seg å rense ut kassene, helst om høsten, men du rekker det fint hvis du gjør det nå innen midten av mars.

Roar Solheim (27.02.2024)


#Fuglekasser

hvilke fuglekasse for fugl som spiser edderkopper?

Hei!
Ønsker å lage en fuglekasse for en fugl som liker godt edderkopper som mat, og en som liker å spise mus og rotter.
For sistnevnt er det kattugle? Hvordan liker disse fuglekassen, hull, dybde mm?

I. (06.02.2024)

De fleste hullrugende småfugler kan nok ta edderkopper, men vi har ikke noen arter som er spesialister på edderkoppjakt. Kattuglekasser bør være 40-50 cm høye, ca 25 x 25 cm bunn, og ha hull som er ca 10 cm i diameter (maks 12).

Roar Solheim (06.02.2024)


#Fuglekasser

Hull til uglekasse.

Hei! Jeg har hatt en stor uglekasse der jeg har hytte i Nordhordland. Fikk den laget av innsatte i fengselet i nærheten. Så jeg er usikker på om hullet i kassen er for stort da det ikke har vært hekking i den på mange år. Det er mye mår her og de kommer seg lett inn i alle større fuglekasser. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre måren i å klatre opp og spise egg og unger?

L.B.H. (02.02.2024)

Hullet er nok ok for kattugle. Heng kassa i et frittstående tre og kle trestammen ca 2 m over bakken med 60+ cm glatt metall eller hardplast slik at måren ikke får tak. Da berger du uglenes egg.

Roar Solheim (02.02.2024)


#Fuglekasser

Mår i uglekassen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har satt opp fuglekasse til kattugler, og uglene hekket der i fjor. I dag skulle vi re se ut, og legge inn nytt spon til ny sesong. Da hoppet det ut en mår, som tydeligvis også trives i den fine kassen. Vil uglene klare å jage bort måren når de er klar for ny hekkesesong? Hvis ikke; er det noe vi kan gjøre for å jage bort måren?

N.N (27.01.2024)

Når måren først har oppdaget kassa, er løpet kjørt for kattuglene dersom de legger egg der - da vil de nok bli tatt av måren. Flytt kassa 50-100 meter unna, gjerne i et frittstående tre, og kle stammen med glatt materialer (hard plast, metall) i ca 60-70 cm høyde omtrent 2 meter over bakken. Da klarer ikke måren å klatre opp.

Roar Solheim (27.01.2024)


#Fuglekasser

Vedlikehold av fuglekasser

Hei!
Vi kjøpte oss et hus nå i vinter, hvor det er flere fuglekasser på tomta. Vet ikke hvilket vedlikehold de har gjennomgått, men mistenker at det er minimalt, så lurer på hva jeg burde gjøre. Bør jeg tømme de nå, eller kan jeg risikere å forstyrre evt fugler i de? Om noen sover kan jeg vel bare komme tilbake senere?

S. (26.01.2024)

Ja, det er bra å tømme kassene nå. De første meisene begynner å bygge reir fra midt i april, og gamle reir bør alltid renses ut av kassene etter endt hekking (september er en bra tid for slikt).

Roar Solheim (27.01.2024)


#Fuglekasser

Rødstjert

Hei.

Kan jeg bruke stærkassene fra Biltema og håpe på Rødstjert i dem??

O.W. (18.01.2024)

Vet dessverre ikke hvordan de ser ut eller størrelse, men det jan nok gå.

Roar Solheim (18.01.2024)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Skal fuglekasser rengjøres etter hver srsong

N.N (15.01.2024)

Ja,hvert år. Best å gjøre på ettersommer/tidlig høst.

Roar Solheim (15.01.2024)


#Fuglekasser

Metallplate på fuglekasse

Hei og godt nytt år. Er det noen som lager metallplater til å ha rund åpningen på fuglekasser. Er plaget med hakkespetter og da vil ikke småfuglene bruke kassene mer, er min erfaring. Eller kan man lage de selv på en eller annen måte?

T.G. (06.01.2024)

Kontakt Natur og Fritid (se nettsidene): der får du kjøpt slike.

Roar Solheim (06.01.2024)


#Fuglekasser

2024 starter med noen kalde uker! Overnatting

Hei, har to av denne og ser at småfugler bruker dem om natten. Ser etter norsk produsent, siden det er blitt vanskeligere å handle fra engelske ex-brexit produsenter. Kjenner dere noen i Norge som lager, eller har lyst til å lage lignende? Mine hagevenner og jeg vil gjerne ha! https://thewildlifecommunity.co.uk/collections/birds/products/tall-nest-pocket

B.A. (03.01.2024)

Du kan like gjerne lage vanlige fuglekasser for overnatting - de er minst like bra og populære.

Roar Solheim (03.01.2024)


#Fuglekasser

Småfugler

Heisann, leser at flere å flere får småfuglene til å overvintre i fuglekassene sine. Trodde ikke de gjorde slikt jeg. Men når de gjør det, lages det rede inni kassa da? Å hva skal til for å få en fuglefamilie til å overvintre? Sprengkulde??

J.V. (20.12.2023)

De "overvintrer" ikke i kassene, men bruker kasser til å sove i om natta. Det beste er faktisk å rense ut gamle reir dersom det er mose-meisereir, mens reir etter pilfink og gråspurv (halvveis over bygde reir med strå og fjær) kan få ligge. De sistnevnte kan være attraktive for gjerdesmetter å sove i. Gamle meisereir er ugunstige fordi de kan inneholde en del parasitter. Meisene sover i kassene for å få beskyttelse mot nattlige jegere, IKKE for å få isolasjon fra reirmaterialer.

Roar Solheim (21.12.2023)


#Fuglekasser

Hvor tett kan stærkasser henge

Jeg har flyttet til et sted hvor trær er en mangelvare - kun busker og telefonstolper (ikke lenger i bruk), og observerte i sommer 'store' flokker med stær. For å hjelpe disse neste år, tenker jeg å henge opp stærkasser på garasjevegg og på de 'nedlagte' telefonstolpene jeg vurderer stødige nok. Et spørsmål som da melder seg er naturligvis om jeg kan henge flere kasser på samme stolpe og samme vegg?
Jeg tenker også å henge opp meisekasser, og lurer da på om meis og stær kan bo i kasser på samme vegg?

T.S. (18.12.2023)

For stær så kan du gjøre dette. La det bli litt mellomrom mellom kassene (20+ cm). For meiser går dette ikke - de vil ha større avstand mellom kassene (minst 5-10 m).

Roar Solheim (18.12.2023)


#Fuglekasser

Laksand

Hekker laksand i Lygna vassdraget i Lyngdal.Skal henge ut noen kasser hvist de hekker her.

N.N (15.12.2023)

Jeg kjenner ikke så lokale detaljer om laksand, så for å finne ut det, må du kontakte lokale fuglefolk i området.

Roar Solheim (15.12.2023)


#Fuglekasser

Kvinandkasse

Hei, har en kvinandkasse som jeg tenkte å henge opp til våren. Hvor nærme vannet bør den henge, og hvor høyt over bakken?

N.N (09.12.2023)

Kan henge 2-3 m over bakken. Heng den helst minst 50-100 m unna vannkanten, slik at ikke unger av andre hekkearter risikerer å hoppe ut og havne i vannet.

Roar Solheim (10.12.2023)


#Fuglekasser

Overnatting i fuglekasse

Hei. Jeg har en fuglekasse nå i vinter(07.12.239) der det stikker ut mose eller noe lignende i hullet om kvelden. Er det en fugl som isolerer åpningen mens den overnatter? Har aldri sett det før. Det er minus 10 grader og kystklima her jeg bor. Har hatt fuglekasser i mange år og mater fuglene med solsikkefrø og peanøtter om vinteren.

O.H. (07.12.2023)

Nei, fuglene bygger sjeldent reir vinterstid som isolasjon. dette er nok heller litt fra vårens reir som har kommet i åpningen. Spørsmålet er hvor stor kassa er - er hullet så stort at ekorn kan komme inn? I så fall kan det være deler av et ekornbol du ser.

Roar Solheim (07.12.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan lite om fugler, Oppdaget i dag at noen har satt opp en fuglekasse rett ved hytta vår på Sjusjøen. Ble bare nysgjerrig, for jeg syns åpningen var så stor, iallefall 10 cm. hvilke fugler er denne beregnet på?

T.M. (03.12.2023)

Dette er nok en kasse for perleugle og kanskje også haukugle.

Roar Solheim (03.12.2023)


#Fuglekasser

Raserer fuglekassene

Her i Stavanger har jeg nå i høst fått ødelagt flere fuglekasser. Det er unge flaggspett som driver på. Det er en fugl jeg knapt har sett på disse traktene før. Hvor lenge vil dette pågå? Jeg gir snart opp. Ødelegger de kassene den kommer over. Metallplate hjelper ikke heller. Er det håp om fuglen vil gi seg utover vinteren?

M.L. (02.12.2023)

Dessverre vanskelig å vite noe sikre svar på det du spør om. Du bør kanskje bare la kassene være, og deretter bytte frontstykker/reparere kassene i april, like før ny hekkesesong.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Fuglekasser

Blåmeis overnatter i mun fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har igjen fått besøk av en blåmeis (trolig den samme som var i sommer) og han overnatter i min fuglekasse om natten nå. Veldig koslig, men hva gjør jeg med avføringen som ligger der? Skal jeg fjerne denne eller ikke?
Jeg har lagt filterunderlag på gulvet i kassa og en meisebolle til mat.
Tusen takk!

S.E.V. (01.12.2023)

Fuglen skiter om natta, så da kan du bare la det ligge. Meisebollen kan du trygt ta ut - den er bare i veien. Fuglen spiser ikke av den om natta inne i kassa.

Roar Solheim (01.12.2023)


#Fuglekasser

Æhus

Hvilke mål bør det være på et Æ- hus ?
Hvor langt fra sjøen bør det stå ?

N.N (20.11.2023)

Har dessverre ikke detaljerte tall her, men se litt på denne siden for inspirasjon: https://www.verdensarvvega.no/no/egg-og-duntradisjonen

Det er trolig mange måter å bygge et ærfuglhus/skjul på.

Roar Solheim (20.11.2023)


#Fuglekasser

Rengjøring av fuglekassene

Jeg pleier vente til frosten før jeg fjerner gamle reir i kassene pga fugleloppene. Gjør jeg fuglene en tjeneste ved å f.eks. gi en dusj insektmiddel før jeg lukker kassene, for å drepe lopper eller loppeegg som ligger i sprekker i kassen? Eventuelt andre middel, eller vil det skde fuglene?

J. (19.11.2023)

Tror ikke det vil skade fuglene, men tror heller ikke det er spesielt nødvendig. Det viktigste er å kaste ut alt det gamle reirmaterialet. Bruk gjerne gummihanske, så slipper du å ta direkte i reir hvis de er litt grisete (spesielt stærreir kan være ganske ufyselige å rense ut).

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fuglekasser

Innvendig beskyttelsesplate på fuglekassen?

Hei, jeg har en fuglekasse med kamera og til min store glede har det flyttet inn en spettmeis som overnatter der hver natt. Kassen har utvendig beskyttelsesplate i metall med åpning på 32 mm. Nå er det en flaggspett som nesten daglig prøver å komme inn i kassen, og hakker på innsiden av hullet. Kan den klare å komme seg inn hvis den hakker hullet større på innsiden, og kan jeg eventuelt sette på en beskyttelsesplate på innsiden av kassen for å hindre dette?
Vennlig hilsen Åse K.

Å.K. (17.11.2023)

Har litt vanskelig å forstå hvordan flaggspetten klarer å hakke på innsiden av kassen dersom den ikke først kommer inn gjennom hullet på 32 mm (noe den vanligvis ikke klarer). Hvis den hakker i hullet innenfor metallplata fra utsiden, vil det ikke hjelpe med en metallplate på veggen på innsiden, siden spetten da vil nå treverket mellom metallplatene fra utsiden av kassa.

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fuglekasser

Besøk i fuglekasser nå.

Vi bor i Moss. Vi har tre meisekasser i trærne utenfor huset. To var ‘ bebodd’ i sommer. Nå ser jeg at alle får besøk av både blå - og kjøttmeis flere ganger om dagen. Fuglene er der inne i flere minutter før de kommer ut igjen. Kan dere si meg hvorfor de besøker kassene nå?

T.L. (11.11.2023)

De bruker ofte kassene til å sove i om natta om vinteren.

Roar Solheim (11.11.2023)


#Fuglekasser

Nytt hus

Eg har en helt ny fuglekasse. Bør eg ha noe i den før eg henger den opp??

A.S. (07.11.2023)

Ikke hvis det er en småfuglkasse.

Roar Solheim (07.11.2023)

1 - 25 av 2 943 siste»»