Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 481 spørsmål


#Sykdom og skader

Fugl uten øye

Dessverre kom katten vår inn med en liten meis. Men fuglen så ut til å mangle begge øynene. Han kom inn med den når det var mørkt ute, noe som er uvanlig da det som regel er på dagtid og når det er lyst ute det yrer med fugleliv her. Vi tror ikke katten har tatt ut øynene da den ikke hadde andre tydelige sår. Hva kan vær3 årsaken til at en meis mangler begge øynene.

I. (02.12.2023)

Umulig å vurdere dette uten nærbilde av fuglens øyne.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Sykdom og skader

Svarttrost mot vindu

Tidligere idag fløy en svarttrosthunne inn i vinduet hos oss. Den ble sittende på bakken i ca 20 min. Jeg har lagt den i en svart boks med teppe over og satt den i en utebod som holder 5+gr. Sjekker tilstanden om 3-4 timer. Bør jeg flytte den over i noe annet hvis den fortsatt virker slapp og området? Hva med vann og mat?
Det er ca 6-7 minusgrader ute så jeg tenkte det var ok å sette den litt lunt for ikke å få for stort varmetap.
Ser frem imot å høre fra dere.
Asgeir

N.N (29.11.2023)

Ta den gjerne inn. Hvis den ikke kommer seg etter noen timer, kan du sette fram vann og små biter av eple eller pære til den.

Roar Solheim (29.11.2023)


#Sykdom og skader

Løvsanger med klumpføtter?

Hei, hadde i dag besøk av en løvsanger med deformerte føtter, det så ut som klumpete utvekster på begge beina, har dessverre ikke bilde, men det var altså rundt nederste del av føttene, tær og opp til ankel var dekket med noe som så ut som en klump på begge beina. Han kunne ikke bruke de til å holde seg på noe, han satt på bakken og spiste solsikkefrø, stakkars. Skulle ønske jeg kunne hjelpe.
Vet du hva det kan være?

A.G.H. (24.11.2023)

Vet dessverre ikke hva det er, men slike plager har av og til en del spurvefugler, trolig en virusinfeksjon. Vet ikke om de kan bli bra igjen etter slike utbrudd.

Roar Solheim (24.11.2023)


#Sykdom og skader

Svartender

Ligger mange døde svartender på husebysanden i Farsund.
Hva kan ha skjedd?

E.R. (22.11.2023)

De KAN ha sultet ihjel, men dessverre er det også en fare for at de kan ha blitt rammet av fugleinfluensa.

Roar Solheim (22.11.2023)


#Sykdom og skader

Skadd fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Når en fugl flyr på vinduet og blir liggende å skjelve, skal vi da bare la den ligge?
Jeg har ikke rørt fuglen, for jeg tror nakken vil brekke om jeg rører den.
Noe jeg kan foreta meg? Vondt å se at den lider.
Mvh
Magnhild. Tlf 41697512

M.G.S. (14.11.2023)

Flaggspett. Slike bør tas inn til de enten kommer seg, eller dør. Hjernerystelse.

Roar Solheim (15.11.2023)


#Sykdom og skader

Skadet kjøttmeis

Hei, det var en kråke som var i ferd med å ta en kjøttmeis, og den landet til slutt veldig hardt i bakken. Den var helt paralysert, så jeg tok den med meg inn for å varme den og slippe den fri senere. Men nakken dens var helt slapp og falt forover uansett hva jeg prøvde. Jeg hadde den i noen timer for å se om den kom seg, men den var tydelig smerte preget og lam i hele kroppen. Så jeg forhørte meg med litt folk og søkte på Google og kom fram til at det er best å avlive den. Hva blir den mest humane måten å gjøre det på?

M.H. (09.11.2023)

Det raskeste er faktisk å holde fuglen med hodet ned mot en hard flate, og så gi den et hardt kakk i hodet med en hard gjenstand. Da knuser du kraniet, og fuglen dør momentant. Selv om det høres brutalt ut, er den den mest "humane" måten å avlive et dyr på - det er som brått å skru av lysbryteren.

Roar Solheim (09.11.2023)


#Sykdom og skader

Syk spurv?

Idag er det ca 0 grader, det er snø, fuglemateren min er full av fugler, og rett utenfor vinduet der jeg sitter har jeg fuglefrø strødd på en putekasse. De fleste fuglene kommer, spiser, flyr birt i et eneste kjør ( stor glede å se!). Nå har en spurv sittet helt stille , veldig puslete i fjerne og helt oppblåst ( i motsetning til de andre) og spist og spist i hvertfall 15-20 minutter. Reagerer ikke på at jeg beveger meg ( sitter typ halv meter unna). Er det vanlig oppførsel? Må si jeg aldri har opplevd det før, så lurer jo litt på om den er syk...eller om bare usannsynlig sulten...det har vært flere andre ( spurver og meiser) bortom og spist sammen m den, men de flyr etter å ha spist litt.

E.H. (31.10.2023)

Umulig å vite, men høyst mulig at den er syk.

Roar Solheim (31.10.2023)


#Sykdom og skader

Katten min har fanget en fugl

Katten min har fanget en fugl og tatt den med hjem. Det var noen fjær på gulvet, men jeg kan ikke se noe blod. Da jeg åpnet esken for å prøve å gi ham litt vann, fløy fuglen til vinduet. Så tok jeg ham ut, men han kunne/ville ikke fly. Hvordan skal jeg ta vare på ham og hva skal jeg mate ham?
Takk for hjelpen!

G. (23.10.2023)

Dette er en rødstrupe. Hold den i bur eller kasse. Sett fram vann of f. Eks finsmuldret meisebolle.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Sykdom og skader

Rødstrupe

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant nylig en forkommen rødstrupe utenfor husveggen. Vinger, føtter og nebb ser ut til å være i orden. Har tatt den inn i varmen, hatt den i et bur og lagt inn noen solsikkekjerner til den. Håper den kommer seg så jeg kan slippe den fri. Noe mer jeg kan gjøre i håp om at den overlever .

O.G. (19.10.2023)

Finhakket meisebolle er trolig bedre mat for denne. Nei, ikke annet å gjøre.

Roar Solheim (19.10.2023)


#Sykdom og skader

Døde grønnfinker

Hei, jeg bor på Gran i Innlandet og har skog på alle sider av huset. I fjor begravde vi et par grønnfinker som døde på høsten. I år har vi begravd mer enn 10. Er det fordi de er gamle eller er ungfugler? Eller er det sykdom i bestanden?

S.W.G. (14.10.2023)

Det KAN hende at det er sykdommen gulknop som slår ut grønnfink på nytt. De ble rammet av denne sykdommen for noen få år siden.

Roar Solheim (14.10.2023)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei. Jeg fant en skadet skjære inatt, den virker frisk. Men den vil ikke fly. Den tar ikke ut vingene, og står ikke oppreist (den velter). Jeg kan se at den har ett lite sår på høyre fot. Har hatt den inne i varme inatt, og den har kviknet til noe. Den drikker vann, spiser minimalt. Den greier ikke å flytte seg noe særlig på egenhånd, selv om den prøver. Hva skal jeg gjøre? Den virker ikke til å være smertepreget

N.N (13.10.2023)

Den KAN ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu, eller det kan være andre skader. Hold den inne noen dager og se om den kommer seg. dessverre ikke noe mer du kan gjøre enn det.

Roar Solheim (14.10.2023)


#Sykdom og skader

Syk dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Seint i sommeren hadde jeg en tykk dompap hun i hagen.. men nå har jeg en dompap til (eller de samme) det ser ut som en svulst? Noen som vet mer, bør jeg være bekymret for andre fuglene

Y.A. (10.10.2023)

Dette kan se ut som fuglekopper.

Roar Solheim (10.10.2023)


#Sykdom og skader

Knekt nakke

En spettmeis fløy på vinduet i dag og ser ut til å ha knekt nakken. Den lever og er våken, men den klarer ikke å løfte hodet (skjevt eller fly. Hva skal man gjøre? Klarer nok ikke å avlive den, og vet heller ikke hvordan det eventuelt skal gjøres. Noen tips?

N. (09.10.2023)

La fuglen ligge inne i en eske til i morgen, og se om det har bedret seg, eller om den dør innen den tid. Dessverre ikke så mye annet du kan gjøre. Den har nok fått en kraftig hjernerystelse.

Roar Solheim (09.10.2023)


#Sykdom og skader

Sykdom hos kjøttmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Hadde denne kjøttmeisen på fuglebrettet i dag. Hva kan det være for slags sykdom?

A.O. (09.10.2023)

Fuglekopper.

Roar Solheim (09.10.2023)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hei! Kan du hjelpe meg? Jeg har funnet skadet ånd på gaten og tok den hjem. Jeg ser blod som lekker fra nebbet hennes. Er der mulig hjelpe henne?

N.N (08.10.2023)

Umulig å gi noen råd uten bilder av denne. (Går ut i fra at det er en And og ikke en Ånd du fant?)

Roar Solheim (08.10.2023)


#Sykdom og skader

Skjære «uten» nebb

Hei!
I vår observerte vi ei skjære nesten uten nebb. Den har vært her sammen med make i hele sommer. Nå har vi fått sett den på nært hold på fôringsplassen. Det ser ut som den har «åpent» avkortet nebb , nesten så det er av rett nedenfor «neseborene». På ene siden av det som er igjen av nebbet, ser det ut som den har noen utvekster. Ellers ser den velfødd og fin ut.
Hva kan ha skjedd med nebbet? Skade el. sykdom?
Noe vi bør være obs på nå som det går mot vinter?
Mvh Ingrid Hole Grønvold

I.H.G. (29.09.2023)

Trolig misdannelse fra klekking av - det hender nå og da.

Roar Solheim (29.09.2023)


#Sykdom og skader

Liten fugl

Katten min tok en småfugl på balkongen som den kom inn med Jeg fikk Katten til å slippe fuglen som nok var i sjokk Jeg satt den ut på bordet der den ble sittende en stund Når jeg kom ut fløy den bort mot noen trær Jeg tror at den mistet et bein Kan den leve med et bein?

N.N (26.09.2023)

Ja, det kan mange fugler klare.

Roar Solheim (26.09.2023)


#Sykdom og skader

Hvordan kan vi hjelpe denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant en måke på veien utenfor huset vårt. Den flyttet seg ikke når vi kjørte mot den. Vi la merke til at den ikke kan fly, og heller ikke lager noe lyd. Vi har tatt den inn i badekaret og gitt den solsikkekjerner og vann. Hva gjør vi nå? Kan vi hjelpe den til å bli frisk? Alle tips tas imot med takk!

L.B.E. (25.09.2023)

Dette ser ut til å være en ung gråmåke. Den bør sjekkes av en fuglekyndig person for å vurdere om den kan komme seg eller ikke.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei. Jeg så en skjære med en brukket vinge på vei hjem fra jobb. Lurer på hva som er mulig å gjøre for å hjelpe fuglen. Er et godt sykke unna den og vet ikke om den befinner seg på samme sted.

M. (20.09.2023)

Den må fanges inn og sjekkes av en fuglekyndig person for å vurdere om skaden kan leges eller ikke.

Roar Solheim (20.09.2023)


#Sykdom og skader

Kråke med skadd vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg fant ei kråke for noen dager siden som ikke ville fly og som"drar" på vingen. Hun spiser, drikker og driter som man ville forventet av en fugl på den størelsen. Jeg holder henne i et ganske stor hundebur hvor hun har vaglepinner som hun kommer seg fint opp på. Hva kan det komme av at hun "drar" på vingen og hvor mye vil det komme på å få det sjekket?

M. (18.09.2023)

Denne har tydelig en vingeskade som bør sjekkes av fuglekyndig person. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du bor og spør om hjelp til å sjekke skaden. hvis det er et komplisert brudd kan det hende at fuglen bør/må avlives.

Roar Solheim (18.09.2023)


#Sykdom og skader

Hva er det med denne

De sitter å gisper etter luft. Har de overspiste solsikkefrø. Kan plukke de opp

V.N. (14.09.2023)

Grønnfink. Syk. Kan være gulknop eller kanskje salmonella.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Sykdom og skader

Døde grønnfink

Hei.
Huff, det dør så mange grønnfink her hos meg på Tjøme denne sommeren😢
Hva kan årsaken være?

H. (13.09.2023)

Vanskelig å vite. Det KAN hende at sykdommen gulknop slår ut grønnfink igjen, slik den gjorde for en del år siden, men dette må det veterinærundersøkelse av døde fugler til for å kunne besvares.

Roar Solheim (13.09.2023)


#Sykdom og skader

Syk bydue

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er en due som har gått rundt i bakgården i to dager nå, den er oppblåst og når jeg prøver å gå i mot den viser den nesten ingen motstand og prøver ikke å fly når jeg strekker ut hånda. Jeg er ikke helt sikker på hva det er jeg kan gjøre, eller om det er noe jeg kan gjøre i det heletatt. Er det noen jeg kan ta kontakt med f.eks. Noen som tar hånd om syke fugler?

P. (07.09.2023)

Dessverre vanskelig. Trolig best å la denne være i fred og se om den kan komme seg.

Roar Solheim (07.09.2023)


#Sykdom og skader

Måkeunge i Vestfold

Hei. Det ble stilt et spørsmål ang en måkeunge
ved et gartneri i Vestfold i går.
Her kommer en liten video.

N.N (06.09.2023)

Denne bør nok fanges inn og sjekkes av fuglekyndig person. Ser ut til at det kan være en skade her som ikke vil leges.

Roar Solheim (06.09.2023)


#Sykdom og skader

Syk eller skadet skjor-unge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tror dette er en ung skjære, virker skadet. Fotografen stod knappe halvannen meter fra i flere minutt og fuglen virket til å sove. Som bildet viser er den svært puskete. Da den fløy vekk, var det knappe 10 meter, hvorpå den gjemte seg under den parkerte bilen. Vi tror den lider og spør om vi bør vi avlive fuglen?

H.M. (05.09.2023)

Nei, ikke ta livet av den. Hvis skjæra finner mat selv, kan den komme seg etter hvert.

Roar Solheim (05.09.2023)

1 - 25 av 1 481 siste»»