Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 3 053 spørsmål


#Fuglekasser

Er det bare å avslutte Kjøttmeisekassa?

Hei! Har hatt et kamera i en kasse som et kjøttmeispar tok over etter et fluesnapperpar gjorde et halvhjertet forsøk. De har 9 egg, og det siste ble lagt senest 6.juli, mulig det var noen dager før. Da var det ruging på mor, mens far var innom med mat. Morgenen til 15.juli klokken 04 var siste livstegn vi har fra mor, mens mulig far er observert èn gang å kun stikke nebbet inn, for så å fly av sted. Den natta var mor først ute fra ca midnatt til 04, før hun da forlot for godt etter et rugebesøk på noen få minutter siste gang. Tenker da at rugeforsøket var mislykket, eller at det skjedde noe med mor. Når kan man fjerne eggene og rydde kassa til neste år?

N.N (19.07.2024)

Vent en uke for sikkerhets skyld, deretter kan du rense kassa.

Roar Solheim (19.07.2024)


#Fuglekasser

Fjerne døde fugleunger?

Vi har kasse med kamera, et kjøttmeis-par la syv egg. To av ungene er døde, men ligger fremdeles i kassa. Kan vi fjerne disse for å prøve å unngå sykdom på de andre ungene, eller vil foreldrene kunne sky kassa og forsvinne hvis vi gjør det?

H. (12.07.2024)

Ja, bare fjern dem.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Fuglekasser

Stærkasse

No har ein kjøtmeis fått ungar der . Kjem kjøtmeisungane seg ut? Er redd kassa er for djup🤔

N.N (11.07.2024)

Ingen problemer - de kommer seg ut når de er hoppeklare.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekasser

Hei,
Jeg lurte på om det er noe anbefaling om avstand mellom fuglekasser når det gjelder spurvekasser og taksvalekasse. Har lest at begge arter liker å hekke i koloni, vil de da bli plaget av for lite distanse mellom hverandres kasse? Spurvekassen har 3 rom og taksvalekassen har to rom.

Et annet spørsmål vedrørende taksvalekasse, hvis den plasseres under tak og bak et tre, vil de ha problemer med å finne det? Det er litt bortgjemt, men passer fint mtp skygge og at det kan bli litt søl med dem.

Tusen takk for tips og råd!

L.E. (08.07.2024)

Tror svalene helst vil ha ganske fri innflyving mot reirplassen. Vanskelig å angi noe sikkert om avstander, men taksvaler bygger jo reir helt inntil hverandre. Også gråspurver kan hekke tett ved hverandre. Det kan også tårndeilere. Meiser vil derimot ha avstand, anbefalt 10+ meter mellom kassene.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei. Lurer på hvor høyt over bakken en fuglekasse for småfugl bør plasseres? Også lurer jeg på om sittepinne er lurt eller ikke og hvor tykk og lang den bør være? Mvh Turid

N.N (08.07.2024)

Glem sittepinne - det er unødvendig. Småfuglkasser trenger ikke henge høyere enn at du kan stå på bakken, åpne lokket og titte ned i kassene. Men ellers er 2-3 mob mer enn høyt nok.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Fuglekasser

Katteproblem

Hei. Vi har en fuglekasse montert på husveggen. Der har et pilfinkpar rigget seg til og klekket ut noen unger.

Dessverre oppdaget vi en nabokatt som satt på lokket med forlabben ganske langt inn i hullet i forsøket på å få tak i noen unger.

Det er et tregjerde rett under kassa, om lag 1 meter til kassetaket, som katten antakelig har tatt sats fra for å komme seg opp på.

Nå er vi bekymret for hvordan det skal gå. Vi prøver å finne ut en måte å hindre katten. Har dere noen råd?

N.N (07.07.2024)

Du kan lage en nettingtunell på ca 10 cm og sette rundt hullet. Da klarer ikke katta å få inn en labb i hullet. Deretter - skrem katta så kraftig du kan for å få den til å holde seg borte.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Fuglekasser

Reirplyndring

Hvordan hindre at noen tar eggene ut av Anne holken, og hvilket dyr eller fugler kan det være?

K.A.S. (05.07.2024)

Det er oftest mår som tar egg fra hullrugere. For å stoppe mår må kassa henge på frittstående tre, og stammen kles med glatt hardplast eller metall 2 m opp fra bakken slik at måren ikke får klofeste.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Fuglekasser

Meis med unger og besøkende fink

Har i år besøk i 3 av 4 kasser. 2 x meis og 1 x fluesnapper .
Både lørdag og i dag har jeg "stappet" tilbake en meisunge som har tatt en litt tidlig take off. Bare stas, men i dag har angjeldende kasse hatt besøk av det jeg antar er gråfink i flokk. Noen har faktisk også vært inne i kassen. Jeg tror det var i denne forbindelse at dagens unge ramlet ut. Gråfink er sjelden å se her ellers, men altså i dag en skokk på "terror besøk". Er dette "vanlig" ?

L.J. (01.07.2024)

"gråfink" er ikke et eksisterende fuglenavn, så kanskje er det gråspurv eller pilfink du hinter til.

Roar Solheim (01.07.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei.
Jeg så at fuglekasser var tomme, ikke alle.
Jeg vet det har vært fugler der, er det noen som "rydder opp" etter seg?? Fuglekassa var helt tom.
Veldig rart syns jeg

A.E. (30.06.2024)

Nei. Unntaket er kasser der vendehals kan komme inn. Den kan kaste ut reirmateriale i forsøk på å finne et egnet hekkested hvor det kanskje er flis eller naturlig treverk (i et spettehull) i bunnen.

Roar Solheim (30.06.2024)


#Fuglekasser

Egg i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget disse eggene for noen måneder siden og lurer på om fuglene har forlatt åstedet?

E. (23.06.2024)

Hvis eggene er kalde, så er de nok forlatt nå.

Roar Solheim (24.06.2024)


#Fuglekasser

Kjøttmeis kull 2 i samme reir?

Hei. Har hatt et kull med kjøttmeis i fuglekassa mi i år. Har lest de ofte legger 2 kull gjennom sommeren. Legger de kull 2 i samme reir eller må jeg ta det ut så det kan bygge nytt?

N.N (21.06.2024)

Ta helst ut det brukte reiret.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fuglekasser

Ubebodd fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har hytte ved sjøen i Hardanger og har der en fuglekasse med kamera som vi tar ned hver høst og henger opp på samme sted ved påsketider. De 2 første årene hadde vi svarthvit fluesnapper i kassene og det påfølgende året hadde vi et meisepar. Så ble det bom stopp, de 2 siste årene har kassen stått tom. Vi lurer på om det er noe vi kan gjøre for å få kassen mer attraktiv. Den henger forskriftsmessig hva høyde og avstand angår. Vil det hjelpe å legge ut mat? Lage fuglebad? Vi savner livet i kassen vår og lurer på om det er noe vi kan gjøre.

J.S. (22.06.2024)

Neppe. Dette er nok litt tilfeldigheter.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fuglekasser

Flytting fuglekasse med unger

Vi har hengt opp noen fuglekasser i trærne ved hytta på fjellet. Dessverre glemt jeg igjen en fuglekasse på benken på terrassen. Når vi kom opp igjen etter lang tid var det et rede med unger i denne. Vi tør ikke å forstyrre disse. Kan vi flytte fuglekassen eller hva gjør vi ?

A. (21.06.2024)

La den stå til ungene er ute.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fuglekasser

Spettmeis

Hei i fjor skrudde jeg opp en fuglekasse på hytta.
Det tok ikke lang tid før spettmeisen flyttet inn.
Men i år er det ingen liv.
Må jeg rense bort det gamle redet for nye leieboere?

L.T. (22.06.2024)

Ja, gjør det.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Fuglekasser

Havarerte meisekull

Hei. Opplevde i år, dvs mai/juni 2024, at fleire av kassene med kjøttmeis fekk havari, i eit inferno av fuglelopper og anna svineri. Har ikkje sett slikt før, så eg lurer på om det er sjokkvarmen i mai som har forskipla balansen i fuglekassa. Har 12 meisekasser, der 5 har enda i katastrofe med nesten flygedyktige ungar som ligg døde i reiret. Har aldri sett så mange lopper i eit og same teir før. Plar tøme kassene kvar haust, så det er ingen gamle reir frå før. Så, kan det vere varmen, her på dunnmøre, eller har fugleloppene mutert?

T.B. (18.06.2024)

Vet dessverre ikke nok til å kunne kommentere vedrørende loppene, men fugleunger dør ofte i kasser hvis foreldrene plutselig opplever en periode med vanskeligheter med å finne nok insekter og larver.

Roar Solheim (19.06.2024)


#Fuglekasser

Tårnseiler kasse åpning under?

Hei, har dere erfaring med tårnseiler kasse - hvor inngang under? Vil dette hindre spurv og pilfink? Tårnseileren benytter vel mange slike redeinnganger i høye bygninger?

M.K.L. (13.06.2024)

Vet dessverre ikke om slike innganger hindrer andre fugler i å benytte en tårnseilerkasse.

Roar Solheim (13.06.2024)


#Fuglekasser

Underlig kjøttmeis adferd.

Vi har en kamerakasse i hagen og fulgte nøye med da kjøttmeisen bygget rede i kassa i starten av mai. Etter hvert begynte hunnen å overnatte i kassa. Hun kom stadig tidligere inn for natta. Den 15. mai var det plutselig et egg i kassa. 16. mai var maken innom og matet hunnen i reiret noen ganger. Men det kom ikke flere egg, hverken den dagen eller dagene som fulgte. Så sviktet kameraet og det tok noe tid før vi fikk byttet det. Nå (12. juni) ligger hun i kassa i rugepositur stort sett hele dagen, er kun ute i kort tid av gangen. Ingen egg, ingen dyne. Hun fortsetter dag etter dag med å ligge i reirskåla, men hvorfor gjør hun det når det ikke er egg der? Har hørt om innbilt svangerskap hos hunder. Kan sånt skje også med fugler. Det egget som var der 15. mai er borte og jeg skulle tro at hun ville forlate reiret. Hørt om noe lignende?

A.B. (12.06.2024)

Ja, men det er vanskelig å forklare hva og hvorfor slike litt uvanlige hendelser skjer.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Fuglekasser

Utefuglene

Hei kan fuglene hekke hvis kassa står i sola eller må det være lunt min kasse står på sida av hus veggen?

T.E.B. (12.06.2024)

Ja, det kan de.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Fuglekasser

Blikktak på fule kasser.

kan mann kle fuglekasse taket med blikk?

N.N (11.06.2024)

Bedre å bruke takpapp.

Roar Solheim (11.06.2024)


#Fuglekasser

Alle 6 blåmeisunger plutselig døde i fuglekasse

Hei. Har en venn som hele vårwn har fulgt med på en blåmeisfamilie i fuglekasse med video. De 6 ungene har virket ved god helse og mating har pågått jevnt og trutt. For noen dager siden ble kassen angrepet av en flaggspett. Det ble spikret på "armering"men angrepene ga seg ikke til tross for at spetten ikke kom seg inn.For et par dager siden begynte ungene å dø, den ene ettef den andre og nå er alle døde. Foreldren fortsetter å komme med mat. Hva kan.den mest sannsynligeårsaken være? Stress, dårlig næringstilgang eller noe annet?

H.H. (11.06.2024)

Trolig for lite mattilgang slik at ungene sulter i hjel. Dette er dessverre et ganske vanlig fenomen for meisene.

Roar Solheim (11.06.2024)


#Fuglekasser

Rense kasse?

Dessverre gikk det galt med blåmeisungene i kamerakassa etter at hannen forsvant for en drøy uke siden. Siste ungen døde i natt. Hunnen har vært innom et par ganger etterpå. Og plutselig, i dag, var det to blåmeiser der samtidig! Enten et annet par som viser interesse for kassa, eller hunnen som har funnet en ny venn?
Samtidig ser vi at det er noen små kryp, lus el.l der. Skal jeg rense kassa med det samme, eller vente? Takk for svar!

E.G. (10.06.2024)

Ja, rens ut.

Roar Solheim (10.06.2024)


#Fuglekasser

Innbrudd?

Hei, jeg har satt opp en fuglekasse på terrassen som egt pynt, men det kom et blåmeis par og har lagt egg. De har klekket og har blitt nesten klar til å fly ut tror jeg, men idag så var det sånn at åpningen til kassen var revet opp fra utsida og blåmeisungene var ikke der. Nå har foreldrene flydd rund stedet og har ropt på dem? Hvem kan ha gjort noe sånt?

N.N (10.06.2024)

Dessverre vanskelig å vite.

Roar Solheim (10.06.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Har fluesnapperfamilier i 3 fuglekasser. Nå skal kassene skiftes ut etter at ungene er ute av redet. Vil fuglene helst bygge rede selv til neste år eller kan jeg hjelpe til ned litt byggemateriale ?

G.L. (08.06.2024)

Alle bygger reder selv, så det er bortkastet å legge inn materiale i kassene.

Roar Solheim (08.06.2024)


#Fuglekasser

Det er ikke fugle som har lagt egg i kassene i år

Alltid hatt fugler har lagt egg i kasser som vi har satt opp. I år er alle kassene tomme. Hva kan årsaken til dette være?

N.N (08.06.2024)

Færre fugler og/eller lite mat å finne.

Roar Solheim (08.06.2024)


#Fuglekasser

11 blåmeisegg / 5 unger

Hei.
Vi har ei fuglekasse i skogen ved siden av oss.
I månedsskifte april/mai, oppdaget vi at det låg 11 blåmeisegg i kassa og at moren låg og ruget på egga.
Ruginga såg ut til å gå etter planen og etter ei tid var alle egga utklekte. Ungene fekk jevnlig mat og godt stell, og ble større, og såg friske og raske ut. For nokre dagar siden, flaug 5 av ungene ut. Dei igjenværande ungane såg fremdeles friske og raske ut, hoppa rundt om i kassa og skreik etter mat som dei også fekk.
For 2-3 dagar siden, oppdaga vi plutselig at 2 av dei igjenværende ungene, var døde. Dei 4 som enno levde, såg ut til å vere i fin form og fekk jevnlig mat av foreldra.
Då vi slo på kameraet i går morgon, fekk vi oss eit sjokk: Alle 4 ungane som var igjen, var no døde!!!
Vi lurer no på kva som kan ha skjedd og om vi bør fjerne dei døde ungane?

T.N. (06.06.2024)

Ungene dør fordi foreldrene ikke klarer å finne nok insekter og insektlarver for å mate dem. Dette er dessverre et vanlig fenomen for mange småfugler. Døde unger er det fint om dere kaster ut fra fuglekassene. Hvis det ikke er noen levende unger tilbake i reiret, bør kassen renses helt - kast ut reir og døde unger. Fuglene bruker aldri opp igjen gamle reir, men bygger eventuelt nytt reir oppå det gamle.

Roar Solheim (06.06.2024)

1 - 25 av 3 053 siste»»