Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 923 spørsmål


#Fuglekasser

Æhus

Hvilke mål bør det være på et Æ- hus ?
Hvor langt fra sjøen bør det stå ?

N.N (20.11.2023)

Har dessverre ikke detaljerte tall her, men se litt på denne siden for inspirasjon: https://www.verdensarvvega.no/no/egg-og-duntradisjonen

Det er trolig mange måter å bygge et ærfuglhus/skjul på.

Roar Solheim (20.11.2023)


#Fuglekasser

Rengjøring av fuglekassene

Jeg pleier vente til frosten før jeg fjerner gamle reir i kassene pga fugleloppene. Gjør jeg fuglene en tjeneste ved å f.eks. gi en dusj insektmiddel før jeg lukker kassene, for å drepe lopper eller loppeegg som ligger i sprekker i kassen? Eventuelt andre middel, eller vil det skde fuglene?

J. (19.11.2023)

Tror ikke det vil skade fuglene, men tror heller ikke det er spesielt nødvendig. Det viktigste er å kaste ut alt det gamle reirmaterialet. Bruk gjerne gummihanske, så slipper du å ta direkte i reir hvis de er litt grisete (spesielt stærreir kan være ganske ufyselige å rense ut).

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fuglekasser

Innvendig beskyttelsesplate på fuglekassen?

Hei, jeg har en fuglekasse med kamera og til min store glede har det flyttet inn en spettmeis som overnatter der hver natt. Kassen har utvendig beskyttelsesplate i metall med åpning på 32 mm. Nå er det en flaggspett som nesten daglig prøver å komme inn i kassen, og hakker på innsiden av hullet. Kan den klare å komme seg inn hvis den hakker hullet større på innsiden, og kan jeg eventuelt sette på en beskyttelsesplate på innsiden av kassen for å hindre dette?
Vennlig hilsen Åse K.

Å.K. (17.11.2023)

Har litt vanskelig å forstå hvordan flaggspetten klarer å hakke på innsiden av kassen dersom den ikke først kommer inn gjennom hullet på 32 mm (noe den vanligvis ikke klarer). Hvis den hakker i hullet innenfor metallplata fra utsiden, vil det ikke hjelpe med en metallplate på veggen på innsiden, siden spetten da vil nå treverket mellom metallplatene fra utsiden av kassa.

Roar Solheim (19.11.2023)


#Fuglekasser

Besøk i fuglekasser nå.

Vi bor i Moss. Vi har tre meisekasser i trærne utenfor huset. To var ‘ bebodd’ i sommer. Nå ser jeg at alle får besøk av både blå - og kjøttmeis flere ganger om dagen. Fuglene er der inne i flere minutter før de kommer ut igjen. Kan dere si meg hvorfor de besøker kassene nå?

T.L. (11.11.2023)

De bruker ofte kassene til å sove i om natta om vinteren.

Roar Solheim (11.11.2023)


#Fuglekasser

Nytt hus

Eg har en helt ny fuglekasse. Bør eg ha noe i den før eg henger den opp??

A.S. (07.11.2023)

Ikke hvis det er en småfuglkasse.

Roar Solheim (07.11.2023)


#Fuglekasser

Fuglehus ugle.

Hei. Jeg fikk lyst å sette opp et hus til ugle. Jeg bor i Tromsø og lurer på om det er noe sjangs for å få ei ugle til å bosette seg i "uglehuset"?

E.B. (05.11.2023)

Perleuglekasse er mest aktuelt der det er skog.

Roar Solheim (05.11.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Er det sjøfugl som hekker I fuglekasser?

S

N.N (03.11.2023)

Teist. Fiskemåke og tjeld kan hekke på plattformer på påler.

Roar Solheim (03.11.2023)


#Fuglekasser

Reirbygging i november

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Som vedlagte bilder viser, så har et par begynt å lage reir i en fuglekasse nå i november. Er dette vanlig forberedelse til en ny vår, eller er det bare et vinterbol for fuglene når det nå blir kaldt?

T.H. (01.11.2023)

Dette er en pilfink, og de KAN hekke vinterstid. Det er nok derfor de bygger reir. De bygger IKKE reir for å ha det som en slags vinterisolasjon.

Roar Solheim (02.11.2023)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Har tømt fuglekasser, men lurer på om hva vi kan ha i bunnen nå når det går mot vinteren.

T.F. (29.10.2023)

Ikke noe. Det skal ikke legges inn noe i fuglekasser.

Roar Solheim (29.10.2023)


#Fuglekasser

Hindre mår i å spolere hekking

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vurderer å montere musebørste langs kanten av kassene for å hindre mår i å klatre fram til åpningen. Lurer derfor på om ungene klatrer ut av kassen, eller om dei flyr når dei forlater kassen, og om musebørsten eventuelt vil være et problem for dei? Nokon som har observert dette?

F. (22.10.2023)

De flyr. Musebørste har jeg ikke hørt omnoen har prøvd før, men det kan kanskje være en ide som virker.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Fuglekasser

For tidlig ute?

I sommer tømte og renset vi fuglekassene på vår eiendom. Allerede nå; i oktober, er pilfink og kjøttmeis på plass. Det ser ut som om de «flytter inn», krangler om hvem som skal innta fuglekassen, osv. Er det vanlig at småfuglene bruker fuglekassene gjennom vinteren?

T. (21.10.2023)

Ja, de sover i dem om natta.

Roar Solheim (21.10.2023)


#Fuglekasser

Ang Flaggspett.

Jeg opplever hver høst at Flaggspetten først utvider flyvehullet før den deretter tømmer kassen til f eks Pilfinken. Den plukker ut alt reirmaterialet. Ser den etter insekter og mat , dette er gjerne nå i oktober.

D.L. (18.10.2023)

Den bruker ofte kassene til å sove i om vinteren.

Roar Solheim (19.10.2023)


#Fuglekasser

Ødelagte hull i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Har hatt noen fuglekasser hengene på hytta i Kvæfjord kommune i noen år, men når vi skulle tømme dem nå på høsten var alle tre hullene blitt dobbelt så store. Det er første gang jeg har sett noe slikt. Hva kan det være? Og hvordan kan man forhindre det til neste år?
Det var forøvrig bare reir i et av kassene (uten eggeskall).

A.O. (17.10.2023)

Ekorn eller flaggspett. Lag nye fronter og hull, og kjøp metallplater m hull fra Natur og fritid og monter foran.

Roar Solheim (17.10.2023)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hvordan plassere kassen til spurvugle

B. (16.10.2023)

E eldre gran/blandingsskog. Den trenger ikke henge høyere enn 2-3 meter over bakken.

Roar Solheim (16.10.2023)


#Fuglekasser

Innflytting i oktober

Hei. Vi satt opp ei ny fuglekasse tidlig høst og har av den grunn ikke hatt noen beboere der enda. I dag la jeg plutselig merke til at et par med pilfinker er i ferd med å flytte inn. De har fløyet frem og tilbake med kvist ol i hele dag. Det er 9 oktober, så jeg regner med at det er alt for sent for flere unger. Men vil de gå gjennom samme prosess med redebygging for å ha en bolig i vinter? Vi har opprinnelig tenkt å flytte fuglekassa til en mer skyggefull del av hagen da det mest sannsynlig blir for varmt der på sommeren. Nå er jeg usikker på om vi kan flytte den mens disse to flytter inn?

K.M. (09.10.2023)

La kassa henge. Det KAN være at pilfinkene kan hekke så sent som nå.

Roar Solheim (09.10.2023)


#Fuglekasser

Hundepels i vinterkasser

Hei! Har en flokk med langpelsa hunder som røyter en god del. Bruker alltid å spare pelsen deres og sette ut til fuglene på våren. De forsyner seg flittig og jeg finner alltid pels i fuglekasser rundt omkring her. Men hva med å sette inn ny hundepels i kassene etter at kassene er rengjort for vinteren? Tanken er at fuglene skal kunne holde bedre på varmen dersom de sover på hundepels kontra en tom rengjort kasse.
Noen tanker om dette?

E. (25.09.2023)

Nei, det skal du IKKE gjøre! For det første trenger ikke fuglene slikt materiale i kassene om vinteren. De sover i kassene for å være beskyttet mot ugler og andre som kan spise dem, IKKE for isolasjonens skyld. Dernest fører slikt materiale lettere til at diverse parasitter holder til der og plager fuglene.

Hvis du legger ut hår fra langhårete hunder MÅ du KLIPPE dette opp i høyst 2-3 cm lange biter. Lange hår er LIVSFARLIGE i fuglereir fordi fuglene kan bli hengende fast med beina i slike lange hår! Har selv funnet ihjelsultet fastsittende kjøttmeis i et reir med slike lange hår!

Roar Solheim (25.09.2023)


#Fuglekasser

nest box

Bilde vedlagt spørsmålet

Hej,
We where in Norway this summer and over the last years i am still asking myself, for what birds are this next boxes, a Norwegian farmer told me for the seagull, but i think it could also be used for the oystercatcher or the Arctic tern.

E.D.G. (24.09.2023)

These are for common gulls and oystercatchers. Both may nest on them.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Fuglekasser

Garnrester i fuglekasser?

Jeg fikk tips om å spare ullgarnrester og legge i fuglekasser?
Er dette riktig?
Fuglekasser henges opp på fjellet, 960 moh i Sør-Fron

L.R. (17.09.2023)

Ikke legg I fuglekassene, men ute slik at fuglene kan plukke selv. Hvis du har garnrester, må dette klippes i korte stykker, helst ikke lenger enn 2 cm slik at fuglene ikke hekter seg fast i lange tråder - det kan skje!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Kassene brukes ofte om vinteren av hullrugere til å sove i. Men det er en fordel å kaste ut gamle reir nå, det gir mindre fare for at fuglene blir utsatt for parasitter som kan skjule seg i reirrester. Fuglene søker ikke inn i kassene for å få isolasjon, men beskyttelse mot nattlige jegere som ugler.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Uklekkede egg i fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg rengjør fuglekassene mine, og finner disse uklekkede eggene et godt stykke ned i mosen/reirmaterialet. Kan det bety at en ny familie har flyttet inn og lagt nytt materiale oppå det mislykkede kullet, hvor kanskje foreldre var døde?

N.N (10.09.2023)

Kan være fluesnapper som har bygd reir oppå meiseeggene. Meisen kan ha blitt jaget vekk, eller ha gitt opp av ulike årsaker.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Ja, Flere arter av hullrugere sover in fuglekasser om vinteren. Og det er da en fordel at gamle reir er kastet ut - de gir ikke noen form for viktig isolasjon.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Leire i uglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For et års tid siden hengte jeg opp en stor uglekasse i et skogholt (Karula nasjonalpark, sørlige Estland). Nå har jeg omsider sjekket kassen. Fant ikke noe fjær e.l. etter fugler. Men jeg fant store klumper av leire (leiraktig jord) som var klint opp i hjørnene, med en slags pellets-struktur.
Tidlig i vår mente jeg å se slik 'modellering' også i en halvsirkel rundt hullet, men det forsvant siden. Kanskje det falt av?
Nysgjerrig på hvem som står bak!

S. (05.09.2023)

Du har nok hatt spettmeis som hekkefugl i kassa.

Roar Solheim (05.09.2023)


#Fuglekasser

Ett egg igjen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Det ligger igjen ett egg i en fulgekasse. Vi tror det er kjøttmeis og lurer derfor på om klekkeperioden er ferdig? Hun lå der i mai, og vi lurer på om vi nå kan ta det med oss i barnehagen å se på det med barna.

I. (31.08.2023)

Et uklekt egg. Det ligger ofte igjen slike egg i meisereir, og de klekker ikke. Kast ut alt sammen slik at kassa er renset før vinteren. Meisene sover gjerne i slike kasser, og da er det best at gamle reir er kastet ut.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg lurer på om det er passende å sette ut/henge opp fuglekasser for vinteren nå?
jeg synes mange fuglekasser til salgs i f. eks. dyrebutikker har veldig små hull , er redd fuglene skal sette seg fast eller ikke komme inn/ut , er det noen kasser som anbefales til småfuglene ?

F. (25.08.2023)

Det er helt perfekt å sette ut fuglekasser nå. Da kan fuglene bruke dem til å sove i om vinteren. Spesielt meiser gjør dette. Hull må ikke være mindre enn 28 mm - det går for blåmeis og svarthvit fluesnapper. Ellers er 32 mm anbefalt for meiser generelt.

Roar Solheim (25.08.2023)


#Fuglekasser

Rede i fuglekasse som skal flyttes

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi hengte opp en fuglekasse i august i fjor. Pga flytting tok vi den ned nettopp. Det viser seg at det er rede i den. Skal vi ta ut redet før vi henger den opp på nytt sted, eller er det best å la det ligge?

K.F. (14.08.2023)

Gamle reder skal alltid tas ut, så bare rens kassa nå og kast redet.

Roar Solheim (14.08.2023)

1 - 25 av 2 923 siste»»