Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 533 spørsmål


#Sykdom og skader

Skjære som ikke flyr.

Har tatt film av en tidligere nevnt skjære. Den prøver så godt den kan å holde seg på avstand. Jeg har bare satt meg ish 2-3 meter unna og observert den. Den puster en gang vert tredje sekund og ser seg rundt omkring.

M.J. (16.07.2024)

Se svar på første spørsmål.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Sykdom og skader

Skjære som ikke klarer å fly med stive bein

Fant en skjære i veikanten som bare klarer å orme seg fram med vingene sine. Begge bein blir liggene stivt bak. Den blir stresset når jeg kommer nær og skriker og biter så jeg har forøvrog latt den ligge etter ett forsøk på å forflytte den. Kan noe gjøres eller er det best å avlive den?

M.J. (16.07.2024)

Ja, denne fuglen ser ut til å være såpass skadet at det trolig bør avlives (i henhold til filmklippet lagt inn senere).

Roar Solheim (16.07.2024)


#Sykdom og skader

Hikkelyder

Tror dette er en grønnfink, men usikker. Den virker ikke frisk, men spiser og flyr når den må. Har hikkelyd og ser ut til å slite med svelget. Hva kan man gjøre?

I.G.J. (15.07.2024)

Det er neppe noe du kan gjøre her. Fuglen er nok syk, men vanskelig å vite hva dette dreier seg om.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Sykdom og skader

Syk fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne skjæra har vært i hagen vår de siste dagene og vi la merke til at den så deformert ut i hodet. I dag fant vi den død i oppkjørselen. Ser ut som det er øyet som har blitt stort- stakkar!

Synes det har vært mye leven og bråk fra skjorene de siste dagene i hagen- kan det tenkes at fuglen har blitt hakket/utstøtt og plaget av de andre?

Tenkte å sende inn bilde i tilfelle dette er fugleinfluensa eller noe.

N.N (04.07.2024)

Denne har en uvanlig stor byll i øyet, og dette er ikke noe denne fuglen kunne ha levd særlig lenge med. De andre skjærene kan ha mobbet/jaget den vekk på grunn av fuglens unormale tilstand.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Sykdom og skader

Brukket/skadet vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant en skjære med knekt vinge, ser tydelig åpent brudd og den har pirket av seg noe av vinge fjærene, fikk fakket den og satt den i bur, og en liten pappeske med høy, den spiser og drikker godt men lurer bare på om skaden er for stor til å prøve å gi den en sjangse.

M. (02.07.2024)

Tror ikke dette kan bli bra slik at fuglen kan fly igjen. Bruddet må i så fall sjekkes av en fuglekyndig person.

Roar Solheim (03.07.2024)


#Sykdom og skader

Skadet fiskemåke

Hei,
Det er en skadet fiskemåke som holder seg i nærheten av hytta vår. Den halter og det er tydelig at det er noe med benet. Hvordan kan vi hjelpe den?
Har lagt ut mat den kan spise.

V. (01.07.2024)

Vanskelig å vurdere uten bilde av skaden. Utlegging av mat er trolig det beste dere kan gjøre.

Roar Solheim (01.07.2024)


#Sykdom og skader

Er linærlen en spreder av salmonella

N.N (28.06.2024)

Ikke såvidt vi kjenner til.

Roar Solheim (28.06.2024)


#Sykdom og skader

Syk dompap

Veldig syk dompap på foringsplassen idag dessverre. Voksen hunn. Fjærløs på hodet og området var rødt og sårt. Det var på en måte bare øyne og nebb. Pustet hurtig og overflatisk og det kom væske og skum ut av nebbet i hvitt og gult. Selve fjærdrakten virket oppblåst. Lignet ikke på salmonella for den var ikke apatisk slik jeg har sett før. Ønsket å fange den for å la den slippe smertene,- men den fløy avgårde. Hvilken sykdom kan dette være?

K.V. (21.06.2024)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei funnet en måke som ikke vil fly, vært i badekaret i natt. Peser og har flakkende blik, hva gjør vi. Hadde olje rundt nebbet når vi fant den

S.K.J. (20.06.2024)

Ser ut til å være en svartbak. Du kan holde den inne noen dager og se om den kommer seg, hvis ikke må den kanskje avlives. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du holder til.

Roar Solheim (20.06.2024)


#Sykdom og skader

Linerle

Hei.
I går straffen liner la unge vinduet og lå på siden, klarte ikke og reise seg. Lot den ligge en stund, men ble ikke bedre. Tok den innog pakket den inn i teppe for og holde den varm (mye katter her). Hodet går liksom fram og tilbake. Har fått i den sukkervann og vanlig vann. Men spiser ikke. Hva kan jeg gjøre mer. Har vært inne i ett døgn snart.

A. (17.06.2024)

Hvis den ikke viser tegn til bedring, er det spørsmål om det er indre skader som tilsier at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Sykdom og skader

Grønnsisik som ikke kan bevege beina

En grønnsisik fløy på vinduet. Det er en unge. Den klarer å fly, men klarer ikke bevege beina og bare detter når den lander. Den bare velter over på siden når jeg setter den ned. H a gjør jeg?

M. (14.06.2024)

Vent og se om det bedrer seg etter 1-2 dager. Hvis ikke kan den ha ryggskade, og bør nok avlives.

Roar Solheim (15.06.2024)


#Sykdom og skader

Fugl fløy på vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

En liten fugl (kjenner ikke til arten?), fløy på vinduet og jeg gikk ut for å se til den. Den lå på ryggen og pustet voldsomt med nebbet åpent. Jeg plukket han opp og han åpnet øynene når jeg snudde han på bena. Han bæsjet litt og nå sitter han i armen min, øynene igjen og har en ynglende bevegelse ( ser ut som rask puls eller pust for meg, men aner ikke).

V. (12.06.2024)

Denne har nok fått en hjernerystelse, og trenger tid for enten å komme til hektene, eller så kan den også dø. Hold den inne til du ser hva som skjer.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Sykdom og skader

Hvordan avlive

Hei, jeg ser det flere ganger blir rådet om avliving i tilfeller med knekt vinge og andre større skader. Lurte på hva som er den mest humane og praktiske måten å gjøre dette på?

N.N (12.06.2024)

Den mest effektive og raske metoden er å slå hodet på fuglen flatt med en stokk, stein eller lignende - det er som med ett å slå av lysbryteren.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Sykdom og skader

Død due med korn/frø

Fant en død due på terrassen idag, av merkene på vinduet har den nok flydd inn i vinduet og brukket nakken. Når jeg plukket den opp og la den i dobbel plastpose snudde jeg den og la merke til at den hadde et hull øverst på venstre bryst, med små beige kuler på størrelse med popkorn-kjertler i. Jeg tenkte at dette kanskje var en type egg fra et insekt, og la merke til at rundt om på terrassen lå det flere slike kuler. Når jeg plukket dem opp for å kaste dem var "konsistensen" veldig hard, mer som et frø/popkorn enn et egg. Mener å ha hørt en gang at maiskorn etc er farlig for fugler da det sammen med vann kan utvide seg i magen og rett og slett sprenge seg ut, men det høres nesten for tullete ut til å være sant. Tror dere det er det som har skjedd? Tok dessverre ikke bilde av såret før jeg pakket inn fuglen.

O. (09.06.2024)

Nei, dette er nok ikke dødsårsak her.

Roar Solheim (09.06.2024)


#Sykdom og skader

Blåmeis eller kjøttmeis skadet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant den på bakken, den fløy ikke og ser ikke ut som den er helt voksen. Måtte ta den med meg da denne var midt i en bilvei og ingen steder å eventuelt sette den. Ser ut som foten er skadet. Skal jeg la den være her litt eller sette ut i skogen eller hva?

N.N (05.06.2024)

Dette er en ung kjøttmeis. Mistenker at den kanskje kan ha kollidert med en bil. Den blir trolig fremdeles matet av sine foreldre, så kanskje best å sette den ut igjen nær der du fant den (men ute av veien).

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Skadet ung skjære

Denne sitter utenfor en matbutikk og ser ut til å være født nå i år. Den løfter ene foten, ser ut som den er skadet, og har fått halefjærene ødelagt. Kan den overleve selv? Bør jeg gjøre noe for å hjelpe?

M. (05.06.2024)

Fugler kan klare seg og leges på egen hånd. Alltid vanskelig å vurdere OM man bør gjøre noe, og om man SKAL gjøre noe, dessverre.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Funn av skadet, men ellers fin allmenntistand fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vingen er skadet, vil gjerne hjelpe den så det kan leges og kan leve fritt igjen!
Hvordan mate den? Og hva skal den mates med? Vet ikke alder, skal den ha slags velling eller "vanlig" mat? Og hvordan "oppbevare" den?

L. (02.06.2024)

Ung gråtrost. Vanskelig å vurdere skaden slik du holder fuglen, og om vingen vil kunne leges eller ikke. Spiser bl. a. meitemark, bær og overmoden frukt.

Roar Solheim (03.06.2024)


#Sykdom og skader

Måke med skadet vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Den har «slått leir» i hagen vår. Er ikke flyvedyktig, men virker ellers frisk. Usikker på om den får i seg nok mat. Hvis vi prøver å nærme oss så løper den, så vi holder avstand. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe?

N.N (29.05.2024)

Legg ut mat til den. Hvis det er vinge brudd tar det noen uker før den evt kan bli bra.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Sykdom og skader

Dueunge (ganske stor) i busken

Hei, det sitter en dueunge i busken. Den er ganske stor, men det er nok skadet. Jeg har gitt den mat og vann. Den går bare littegrann bort, og halter. Den sitter nå på tredje dagen i samme busk. Det bor et duepar i et stort bjørketre noen meter fra busken. Hva gjør jeg?

N.N (28.05.2024)

Dessverre umulig å vurdere uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (28.05.2024)


#Sykdom og skader

Døde fugler

Har I det siste funnet noen døde Grønnsisik i hagen, ved fuglebrettet. I dag så jeg en Grønnfink som satt og pusta tungt. Senere lå den død. Trist og bekymringsfullt, og lurer på hva det kan være, og hva vi burde gjøre

A. (27.05.2024)

Vet dessverre ikke hva det kan være. Ikke mye du kan gjøre.

Roar Solheim (27.05.2024)


#Sykdom og skader

Skjære med misfarging

Hei!

Den siste tiden har en skjære holdt til i hagen vår. Den en alene og har en gråhvit flekk på ansiktet. Flekken dekker området rundt øyne og ned mot nebbet. Skjæra har nebbet åpent hele tiden, også når den flyr. Den har også forvillet seg inn i huset. Noe vi ikke har opplevd her før, selv om det tidvis er mye fugleliv i hagen.

Jeg lurer på om skjæra er syk, og i så fall, om det er noe vi bør være oppmerksomme på. Vi har f.eks. et plaskebasseng til barna som kan utgjøre en smitterisiko i så fall.

Mvh Kathrine
Ære.

K. (23.05.2024)

Det kan hende at den har en slags hudsykdom/infeksjon, men dette er ikke noe som betyr noe for dere. Dessverre vanskelig å vurdere noen ganger hva som kan være i veien.

Roar Solheim (23.05.2024)


#Sykdom og skader

Fugl fløy inn i vinduet.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fugl fløy inn i vinduet. Ser skadd ut. Den er våken men ligger i ro og bare puster raskt. Ser ut som den ene høyre vingen kan være skadet selv om jeg ikke er sikker på dette. Ser ut som den har smerter. Skal jeg bare la den ligge i ro eller avlive den?

J. (05.05.2024)

Ta den inn i en eske slik at den er beskyttet, og følg med. Enten kommer den seg, eller så dør den.

Roar Solheim (05.05.2024)


#Sykdom og skader

Døde Grønnsisik

Hei
De siste dagene har vi funnet noen døde Grønnsisik i hagen, ved foringsbrett. Vi har gravd de ned, men burde de heller leveres noe sted for å finne årsaken?

A.K. (29.04.2024)

Det er det lokaleMattilsynet som må vurdere dette.

Roar Solheim (29.04.2024)


#Sykdom og skader

Fugl ute gjemmer hodet i fjærene og nekter å fly

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant en fugl utenfor huset i dag (2024-04-27) som ikke virker helt i form. Den kan bevege seg og flakser med vingene og går. Vi kan ikke se noen skade. Vi ville passe på at den ikke var i trøbbel for andre større fugler i området og har tatt den med inn. Fuglen har tilgang på frø, smør og vann. Den gjorde lite motstand for å bli plukket opp, og satt på fingen frivillig. Nå har vi funnet et fat med litt mat som den får være i fred på.

Den er gul svart og hvit og likner på bilder av en Grønnsisik, men vi er ikke eksperter (se bilde).

Vi tror den er en voksen fugl, men vi vet ikke.

Alle tips for hva vi kan gjøre mottas med takk!

L.R. (27.04.2024)

Ja, grønnsisik. Gi den tid og se om den kommer seg eller dør. Den Kan ha fått hjernerystelse ved vinduskollisjon.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Sykdom og skader

Måke 2

Bør den avlives? Måke på Kreta. Fått vann et par ganger, noe piggere. Men står kun korte stunder på beina.

L.L.B. (27.04.2024)

Hvis du er på stedet noen dager til, så la fuglen få en sjanse. Se om den blir bedre eller dårligere. I siste tilfelle bør trolig fuglen avlives.

Roar Solheim (27.04.2024)

1 - 25 av 1 533 siste»»