Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 319 spørsmål


#Økologi og atferd

Rovfugler

Hvilke rovfugler avleverer byttet i lufta

I.A. (10.08.2022)

Mange, men har dessverre ikke noen oversikt. Kjerrhaukene gjør i alle fall dette.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Økologi og atferd

Måker og måkeunger

Jeg var vitne til at en voksen måke ristet ihjæl en måkeunge. Er dette normalt? Virket veldig brutalt. Jeg trodde først den voksne måken skulle irettesette eller få den til å slutte å skrike eller lignende, men når jeg forstod at dette ikke var tilfelle så jaget jeg den store vekk.. men det var dessverre for seint for ungen :( Måkeungen kan ikke ha vært så mange ukene gammel, men den gikk rundt på bakken. Fikk skikkelig vondt av den stakkar :(

S. (10.08.2022)

Måker prøver å spise andre måkers unger, så dette kan ha vært forsøk på å få tak i mat.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor nikker måkeunger

N.N (09.08.2022)

Vet ikke helt om jeg er enig i, eller forstår hva du mener med at de nikker? Har ikke notert meg dette som noen typisk oppførsel hos måkeunger.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Økologi og atferd

skjærefjær i plenen og i hagestua

Hei! Vi deler visstnok eiendom med et skjærepar som både har trippet inn i huset hos oss flere ganger, og som jevnt over oppfører seg rimelig eiendommelig. En merkelig ting de har begynt å gjøre denne sommeren, er å "plante" skinnende fjær i plenen vår of også i gulvteppene i hagestua. De pleier holde seg unna når det er folk ute, men med det samme det blir folketomt kommer de frem. De spankulerer rundt og leter etter matrester, noe som er forståelig nok, men dette med fjærene forstår vi ikke. Har du en forklaring til oss?

E.M. (09.08.2022)

Nei, dessverre ikke. Har aldri hørt at skjærer aktivt nærmest "planter" slike mytefjær.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Økologi og atferd

Ryper

Dersom rypeeggene blir spist av rev, kan rypa legge egg en gang til?

P.A.B. (09.08.2022)

Ja, mange fugler kan legge nytt kull hvis det første går tapt. Hønsefuglene gjør dette ofte.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Økologi og atferd

Trenger trosten meitemark?

Her i boligområdet er det vanligvis mye trost hele sommeren, mye bærbusker og frukt på trær, Men i år forsvant trosten på forsommeren og er ikke dukket opp igjen. Det har vært svært tørt i jorda og sikkert nesten umulig å finne mark. Er trosten flyttet til områder med lettere tilgang til mark?

O. (07.08.2022)

Dessverre umulig å vite sikkert, men mattilgang er en rimelig mulighet.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Økologi og atferd

Hva sier svanene her?

Hei!

På vårt sommersted er vi heldig å ha et rikt fugleliv. I år har vi bl.a. fått besøk av ikke mindre enn 6 svaner, alle i par. Ofte hveser svanene når vi er i nærheten av dem. Før oppfattet jeg det som litt fiendtlig. Men nå opplever jeg at de bestandig gjør det, også når de får mat, eller som når den tammeste forfølger meg rundt omkring. Så hvordan skal jeg da tolke hvesingen?

På vedlagte video lager et av parene en lyd jeg aldri har ført før. I et forsøk på å menneskeliggjøre dem, kan det nesten virke som en kjærlighetserklæring til hverandre når jeg ser hode/halsbevegelsene de synkront utfører samtidig. Hva betyr denne lyden?

N.K. (05.08.2022)

Denne lyden har jeg aldri hørt før, men det er ganske sikkert en form for kommunikasjon mellom de to svanene. HVA de formidler , er det imidlertid ikke mulig for oss å vite.

Roar Solheim (05.08.2022)


#Økologi og atferd

Oppførsel fjellvåk

Hei. Vi har en fjellvåkfamilie boende i nærheten av gården (850 moh). Herr og fru fjellvåk følger med oss og har hatt sine sine daglige/mange ganger for dagen-rundturer over gården og nærområdet siden tidlig i vår. Nå har det vært stille et par uker, og vi har stusset. Forrige kveld ankom nye firbeinte naboer på nabogården som har vært uten dyr i flere år, og i går gikk 3 islandshester på jordet "vegg i vegg" med oss. I hele går og i hele dag har fjellvåkene sirklet over og stått stille i lufta over oss. Innimellom veldig lavt over jordene og hestene. (Vi har sjøl hatt utegående kviger/ungdyr i hele sommer). Kan det virkelig være slik at fjellvåken reagerer på - og holder oppsyn - med de nye dyrene, eller er det bare tilfeldigheter,tro? Kikkerten ligger alltid klar her - og det er så fascinerende å følge disse store fuglene.

A.M.S.B. (04.08.2022)

Tror nok dette bare er tilfeldigheter. Eneste mulige forklaring til at de musejaktende våkene kan tenkes å følge med store beitedyr, er at disse kanskje kan tenkes å jage opp smågnagere. Dette er imidlertid en sammenheng som ikke er dokumentert eller studert.

Roar Solheim (04.08.2022)


#Økologi og atferd

En måke spiste en is med ispinne av tre.

Vil en ispinne av tre løses opp i måkemage?

N.N (02.08.2022)

Nei, den blir nok gulpet opp igjen.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette? Det var to av dem og de fløy lavt over en dam i Oslo.

E. (01.08.2022)

Dessverre et veldig uklart bilde, men det ser ut til å være en vadefugl. Strandsnipe kan være et aktuelt alternativ her.

Roar Solheim (01.08.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis til tørk

Har en matestasjon og fuglebad i hagen. Siste uke har jeg observert en kjøttmeis hann som beter seg annerledes enn de andre. Han flyr inntil veggen på huset, med nebbet mot veggen og legger seg ned på skrå med vingene spredt utover. Ligger sånn noen minutter og så fungerer han som normalt igjen og virker ellers helt frisk og rask. Ser ut som har setter seg til tørk, men han har ikke vært i fuglebadet på forhånd. I dag la han seg oppå matebrettet på samme utslåtte måte. Har også lagt merke til at han vasker eller napper litt i vingene sine. Ingen av de andre fuglene har gjort dette, og han gjør seg jo sårbar for angrep ved å ligge på den måten. Hva kan denne typen adferd komme av?

E. (01.08.2022)

Det har jeg dessverre ikke noen god forklaring på.

Roar Solheim (01.08.2022)


#Økologi og atferd

Småfugler før det kommer regn

Er det riktig at fuglene slutter å synge rett før regnet kommer?

N.N (31.07.2022)

Det kjenner jeg ikke til, men de synger ofte kraftig ETTER at regnet stopper. Årsaken er at regnet kjøler ned lufta slik at den har jevn temperatur, uten turbulens, og da bærer lydbølgene med fuglesangen lengst.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Økologi og atferd

Dompap

Hvorfor er dompapen så mye på grusveier? Er det småstein den er ute etter eller?

I.J. (31.07.2022)

Ja. Alle frøspisere plukker små steinbiter som hjelper magen å male opp frøene, akkurat slik hønsefugler gjør.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Økologi og atferd

Svaner og dykking

Forleden dag observerte jeg to svaner ca. 150 m fra land, de dykket og jeg så de ikke mer.
Dette var rett utenfor Bjerkøya, ved Drammensfjordens utløp.
Hvor lenge kan en svane dykke??

J.P.K. (30.07.2022)

De pleier ikke å dykke, så dette høres helt unormalt ut.

Roar Solheim (30.07.2022)


#Økologi og atferd

Kråketing og formiddagsmøte

Hver dag den siste uka, har vi observert omkring 50-60 kråker som lager et vanvittig rabalder i trærne rundt tomta vår. De kommer i flokk på formiddagen og holder på i timesvis. I løpet av de snart 40 årene vi har bodd her, er dette nytt for oss. Dette pleier vi heller å observere på kveldstid på høst- og vinterhalvåret (kråketing), men dette er i juli måned. For å gjøre det hele komplett kom det en fiskemåke og deltok i rabalderet med hjerteskjærende måkeskrik en times tid i går. Er dette normalt?

I.L. (29.07.2022)

Nei, ikke ofte å høre slikt på sommeren. Har dessverre ikke noen forklaring på hva som foregår her.

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Kanarifugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en hvit kanarifugl?

S. (29.07.2022)

Nei, men ikke mulig å si hva det er uten at du sier nærmere hvor bildet er tatt...

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Sothøneunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg vet at dette er sothøneunge, men lurer på hvorfor ungene er så fargerike og så helt forskjellig fra foreldrene?
Har også sett en kommentar på Facebook hvor det står at «foreldrene kvitter seg med unger som ikke adlyder foreldrene». Det høres da lite trolig ut, men…

I. (29.07.2022)

Nei, det har ikke noe med "lydighet" å gjøre, men både sothøne og sivhøne hakker på ungene sine, og de svakeste bukker da under. De legger flere egg enn antallet unger de klarer å fore opp (noen blir nok spist som små dununger). Har de for store kull, "mobber" de nærmest ungene slik at de mest motstandsdyktige er de som foreldrene prioriterer å mate. Men om ungene har røde hoder av den grunn, vites ikke.

Roar Solheim (29.07.2022)


#Økologi og atferd

Smålom i Rødungen

En smålom ligger nesten ved land i Rødungen. Den skriker, men veldig lavt. Ser ut som om den speider inn mot land eller leter etter noe/noen. Kan den ligge slik og vente på make? Vi var ikke langt unna da vi oppdaget fuglen. Normalt ville den fløyet, men den rørte seg ikke. Kan ikke se at den er skadet, men kan det for eksempel være en «tilhørende» fugl som har gått i fiskegarn og blitt borte og at denne fuglen leter?

T.E. (27.07.2022)

Mistenker at dette er en ungfugl som tigger om mat. Foreldrene jakter som regel i større vann lenger unna.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Måkeunger

Har måkeunger kontakt med foreldrene etter at de har lært å fly eller har de ikke noe mer med hverandre å gjøre etterpå?

N.N (26.07.2022)

Måkeunger holder seg nær foreldrene og tigger mat fra dem til langt ut på høsten. Det er absolutt mulig at de fleste fugler kan kjenne igjen sine barn etter at de har blitt selvstendige, men dette er ofte vanskelig å fastslå for oss mennesker.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Måkeunge

Er det slik at måkeunger i starten etter at de er klekket kan være like tamme som en due i forhold til mennesker? Jeg så en måkeunge på veien og jeg kunne nesten gå helt inntil den uten at den beveget på seg. I likhet med duer som man kan gå tett inntil. Jeg har ikke den samme opplevelsen men vanlige(gamle) måker. Hvis man går mot dem vil de fly vekk. Er det slik at måkeunger er mer tamme en «voksene» måker?

A. (27.07.2022)

De fleste unge fugler og pattedyr er som regel naturlig nysgjerrige, og har ikke oppdaget at mennesker kan være farlige. Det er derfor slike individer ofte kan komme mye nærmere oss mennesker enn eldre individer.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Økologi og atferd

Trost

Bilde vedlagt spørsmålet

I år har jeg lagt merke til at gråtrosten er veldig ivrig på å lete etter meitemark utenfor hytta vår. Der vi har hytta, har det vært lite innsekter i år. Er det derfor gråtrosten er så ivrig på meitemarken ?

T.H. (26.07.2022)

Trostene tar heller mark enn insekter, så forklaringen er mer trolig at det er god tilgang på meitemark.

Roar Solheim (26.07.2022)


#Økologi og atferd

Med fiskemåke og tjeld som sommergjester ...

Bilde vedlagt spørsmålet

I snart 20 år har vi hatt et fiskemåkepar som faste sommergjester. De "bor" på taket ved pipa på vårt fritidshus, som ligger flott til ved Sagfjorden i Salangen, bare et par steinkast fra Sjøvegan - sentrret i Salangen.

Det er et tett tillitsforhold mellom våre fiskemåker og oss, og de forventer at vi stiller opp med litt "godbiter". Når jeg slår marka rundt huset går de gjerne tett opp i føttene på meg.

Nytt denne sommeren er at vi og en nabo har fått et svært tillitsfullt forhold til en tjeld. Her på forsommeren sto det plutselig en tjeld på trappa, og den ga tydelig til kjenne at den forventet å få noe å spise.

Så da ble det litt godsaker, og den kommer helt innpå oss og spise av handa.

Når vi er utenfor huset, går det ikke lang tid før vi er observert, og da kommer den på besøk. Den har nå en snart voksen unge som gjerne er på slep.

I dagtidlig da jeg åpnet ytterdøra og så utover landskapet, så jeg to tjelder som gikk sammen på et jordstykke ca. 150 m unna. Etter kort tid ble jeg observert, og straks fløy den ene raskt bort til meg og ga til kjenne at "jeg trenger mat til ungen min".

Så spørmålet blir da: Er det vanlig at en tjeld kan bli så tillitsfull til mennesker? Vi er 3-4 utvalgte her i naboskapet som den ser på som "sine venner". Jeg jobba litt i hagen på søndag, og da gikk han rundt meg tett på!!

K.B.H. (25.07.2022)

Vi har fått bilder tidligere av tjeld som hekket i en kasse på en veranda, og som var nærmest "håndtam", men det er ikke ofte dette skjer.

Roar Solheim (25.07.2022)


#Økologi og atferd

Lappugle?

Vi kjørte nylig Holtsjøvegen i Solør da en svær ugle med et imponerende vingespenn fløy ut fra skogen foran bilen med et lite bytte i nebbet. Den fløy så tungt og lavt at den hadde nok akkurat lettet der den kom ut av skogen, gikk bare et par meter over panseret på bilen.
Kan det ha vært en Lappugle?

A.A. (23.07.2022)

Fullt mulig, og i så fall var dette en voksensom fløy med mat for å fore en unge. Ellers flyr de ikke med mat i nebbet.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Økologi og atferd

Låvesvaler

Våre kjære låvesvaler har alle vært borte noen dager nå, under oppholdet. Jeg har hørt at de drar på en «treningstur» med ungene…. Stemmer det?…. For det er jo altfor tidlig å dra sydover nå den 23. juli..

N.N (23.07.2022)

De kan fly lenger unna på insektjakt dersom det er lite mat å finne, men de flyr ikke på "treningstur!.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Økologi og atferd

Fugler som står på ett bein

På stranden utenfor Vækerøparken i dag så jeg en stor flokk med kanadagjess og noen grågjess som alle sto på ett bein samtidig, kan ikke huske å sett så mange gjøre det simultant. Hvorfor gjør de dette?

O.C.A. (22.07.2022)

De hviler det andre beinet. Fugler gjør dette svært ofte.

Roar Solheim (22.07.2022)

1 - 25 av 6 319 siste»»