Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 5 969 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

hva den vil

usikker på om siste mld ble sendt
her er iallefall video fra utsiden
stakkaren holder fortsatt på-skal dra ned gardinen for å se om det hjelper...
1000 takk uansett
mvh annelin

N.N (17.10.2021)

Enten ser den noe på innsiden av glasset som interesserer den, eller så reagerer den på sitt eget speilbilde. Dessverre vanskelig å vite hvilken av disse tolkningene som er riktig.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

hva vil den

hva er det denne lille tassen forsøker (det var frost i natt)
den har holdt på leeenge
har koldtbord på andre siden av huset

M.A. (17.10.2021)

Dessverre vanskelig å tolke hva denne pilfinken gjør når en ikke ser vinduets overkant fra utsiden.

Roar Solheim (17.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Eikenøtter

Spiser nøtteskrikene hele eikenøtta eller bare innholdet?

T.R. (16.10.2021)

Tror de hakker innholdet ut fra skallet, men vet ikke sikkert. Stokkender sluker eikenøttene hele.

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fossekall

Jeg har en video på min mobil med en fossekall som svømmer under vann. Vannet er så klart at man tydelig ser hvordan fuglen buker vingene til å svømme med. Er dette noe spesielt? Tatt i Sandvikselven 17. sept. (jeg er ikke så god til å sende vedlegg)

B.L. (15.10.2021)

Dette er vanlig næringssøkstrategi for fossekallen, siden den dykker og tar vårfluelarver.

Roar Solheim (15.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spettmeis

Vi har et fuglebrett utenfor kjøkkenvinduet og har stadig besøk av spettmeiser. Vi ser at de til tider henger opp ned over lengre tid fra brettet. Er dette en form for makt demonstrasjon?

A.C. (13.10.2021)

Nei, bare en del av spettmeisens naturlige oppførsel - den eneste som klatrer med hodet nedover på en trestamme?

Roar Solheim (13.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gjøkens klør

Hvorfor har gjøken 2 klør framover og 2 bakover. På hvilken måte nyttiggjør den seg dette?

L.M. (10.10.2021)

Interessant spørsmål, men dette har vi dessverre ikke noen spesiell forklaring på. Ugler kan vende en tå bakover slik at hele foten blir som ei sukkerklype, og det er viktig fordi ugler griper tak i mus. Men gjøken skal ikke gripe noe, annet enn å sitte på bakken eller på kvister. Så det virker ikke som at denne tåstillingen er en spesiell tilpasning.

Roar Solheim (10.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kan ekorn spise små mus?

Hei,
I dag løp et ekorn forbi hytta mens jeg og samboer spiste frokost. Den var rett utenfor (1 meter). Den bar noe ganske stort (5 cm diameter) lyst og loddent i munnen. Vi ble veldig overrasket fordi vi begge umiddelbart synes det så ut som det var en død mus/gnager den bar på. Er det mulig? Eller må vi begge ha sett feil?

G.D. (09.10.2021)

Kan det ha vært en av dens egne unger som den flyttet? Den bærer ungene i kjeften.

Roar Solheim (09.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Mange fugler i området- flyr de sørover?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva heter denne typen fugl? Og hvorfor samler de seg i så store mengder? Det var utrolig mange, virket som om det var hundrevis.

L. (03.10.2021)

Uklart bilde, men dette er nok stær. De trekker i store flokker. Dette er trolig en beskyttelse mot rovfugler. Mange sammen gjør det tryggere for hvert enkelt individ. Men tilgangen på mat er nok også med og avgjør hvilke fugler som kan trekke sammen i flokker, og hvilke arter som trekker spredtenkeltvis.

Roar Solheim (03.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Øver gåsa før den trekker sørover?

Har oppholdt meg på Lørskog de fire siste uker. Observerer store og mindre flokker med gjess i delvis «uorden» og delvis det kjente plogtrekket. Kan det stemme at dei driver og øver seg opp før dei legger avgårde sørover?

H.K. (03.10.2021)

Nei. Det er nok mer lokale bevegelser mellom raste- og soveplasset.

Roar Solheim (03.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Unge gråmåker som hakker på vinduet – hvorfor?

Hvorfor hakker ungmåkene i ruta, og bare unmåker – ikke voksne?!

Vi har en del gråmåker som kommer i vinduet i løpet av dagen for å få en godbit. De kommer alltid èn og èn, og hvis det kommer fler så er det den største som jager de andre og spiser seg mett først. Første pri hos både unge og gamle er nødvendigvis å få i seg godbiten så fort som overhodet mulig. Men der slutter også likheten mellom ungmåkene og de voksne – når de voksne har spist kan de godt finne på å sette seg til ro litt før de flyr av sted. Slik er det ikke med ungmåkene, de setter seg gjerne til med nebbet mot vindusruta og hakker i ruta. De tar seg også tid til å stelle fjærene før de fortsetter å hakke i ruta. Dette kan ungmåkene holde på med i timer før de flyr av sted.

Denne hakkingen på vinduet er det altså bare ungmåkene som driver med, og da bare hvis de ikke blir forstyrret.

Dette har også vært tema her et par ganger tidligere, og det har da blitt avvist med "det vet jeg ikke". Men, noen tanker rundt det finnes vel kanskje – uten at det nødvendigvis må forankres i et vitenskapelig studie?

F.R.R. (02.10.2021)

Det ER faktisk ikke mulig å vite noe sikkert her, men det KAN være mulig at de hakker i ruta for at det skal komme mer mat. Kjøttmeis kan gjøre dette når det er tomt på matbrettet, så kanskje måker også kan skjønne sammenhengen mellom mat og mennesker. Men da blir det litt underlig at det bare er ungmåkene som gjør dette og ikke de voksne.

Roar Solheim (02.10.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Ser nøtteskrikene flyr rundt og samler eikenøtter om dagen. Jeg har mye brød/solsikkefrø på forringsbrettet men nøtteskrikene viser ingen interesse for dette. Eg det bare nøtter som teller på denne tiden.
Jeg bor i Arendal.

P.O. (30.09.2021)

Ja. Så lenge det er nøtter å finne, bruker de tiden på å samle og lagre disse - de har nok bedre lagringsperspektiv enn brød og solsikkefrø (som er små).

Roar Solheim (30.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Kråke som angrep

Hei😊 Jeg lurer på hvorfor en kråke angrep meg når det ikke er hekketid, jeg har ikke vært frekk mot den i det hele tatt.

J. (29.09.2021)

Det er det vanskelig å vite. Hvis det er kråke i by, kan det hende at det er en fugl som har oppdaget at nærflyging mot mennesker kan resultere i at de mister mat i befippelsen, og at kråka da kan plukke opp matbiter fra veien.

Roar Solheim (29.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Eikenøtter

Kan fugler spise eikenøtter? Plukker eikenøtter og ser at mange et hakket i stykker.

S.N. (29.09.2021)

Ja. Det er særlig nøtteskrikene som lagrer og spiser eikenøtter.

Roar Solheim (29.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ugle som flyr/kræsjer inni balkongvindu (flere netter)

Hei! Nå har det vært i løpet av en uke fire natter vi har fått besøk av en ugle. Den sitter oppi en hengestol og "gråter". Og flyr / angriper balkongvindu. Han gjør det ca 3/4ganger, da har vi jaget ugla vekk. Han kommer tilbake om en liten stund og gjør det samme. Gråtelyd + vindukræsj. Han kjæm ikke neste natt, men igjen etter det. Sånn har vi opplevd 4netter nå i løpet av 7dager. Hvorfor gjør han det?

K. (27.09.2021)

Det spørs om ikke denne ugla har fått øye på sitt speilbilde i vinduet, og vender tilbake for å jage vekk den innbilte rivalen. Jamringen er kanskje fra en hunnfugl som aner en rival, og hunnene kan sloss voldsomt for å drive vekk rivaler!

Roar Solheim (27.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hvile

Hvor og når hviler/sover fuglene?

M.V. (26.09.2021)

Nesten når som helst. De sover i kortere økter enn vi pattedyr.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hørte et smell fra kjøkkenvindet og krafsing på det i en 4-5 sekunder. Da jeg gikk for å se fant jeg en rovfugl sittende på rekkverket like ved vinduet. Etter 3-4 minutter var det igang igjen. Holdt på ved kjøkkenviduet litt før den tok vinduet vedsiden av. Når jeg kom ut satt den seg i nærmeste tre før den føy avgårde når jeg gikk nærmere. Hva er grunnen til denne oppførselen? Aggresjon mot speilbilde?

A. (26.09.2021)

Dette er uvanlig oppførsel fra en ung spurvehauk, og jeg har dessverre ikke noen forklaring på oppførselen. Den KAN ha reagert på sitt eget speilbilde, men det pleier ikke rovfugler å gjøre.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måke

Når måker har det ene beint opp kan man se det da

N. (24.09.2021)

Fugler står ofte på ett bein for å hvile det andre. Som regel trekkes hvilebeinet opp, og oftest er tær og fot gjemt mellom brystfjærene. Men noen ganger kan du se deler av foten, så svar på ditt spørsmål er både ja og nei.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Revirmarkering

Markerer fugler sitteplassen sin med avføring? vi har en ara som avgir avføring når han lander på sine en av sine respektive sitteplasser rundt i huset. Tørker jeg den vekk, kommer det gjerne en ny ganske raskt. Ellers er det ca 45 min mellom hver gang den har avføring. Lurer på om det er noe mer generelt, og ikke bare angår fuglen vår.

B.J. (24.09.2021)

Tror dette er mer tilfeldig. Fugler skiter ofte rett før de skal fly vekk, og dermed havner det som regel dritt på faste sitteplasser.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Sår hals?

Bilde vedlagt spørsmålet

Spiser ærfuglen kråkebollen hel, eller plukker den ut innmaten og lar resten være?

H.A. (23.09.2021)

Denne blir nok slukt hel og knust i fuglens muskelmage.

Roar Solheim (23.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hei

Spiser ender maur?

N.N (22.09.2021)

Det har jeg aldri hørt om. Maur er nok utenfor det ender vanligvis kommer i kontakt med, så jeg tviler på at de spiser maur.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Skjærer hakker på hodet til et esel og lager blodig åpent sår

Jeg skriver på vegne av en venninne som bor i Modum. Hun har et esel som har bodd på samme sted i mange år. I de siste 1-2 uker har skjærer begynt å plage ham. Han hadde en liten kul på hodet og de begynte å hakke på den kulen og lager åpent blodig sår. Først begynte en skjære å drive med dette, etterpå 2, nå er det flere skjærer som sirkler rundt og prøver å angripe ham. Venninnen min laget bandasje over såret for å beskytte mot skjærene, men de river i stykker bandasjen. De begynte med denne oppførselen etter eselet skadet et ben og ble kraftig halt. Han halter fortsatt og er under behandling. Hvorfor begynte skjærene å oppføre seg på denne måten mot eselet og hvordan kan man stoppe dette? Noen anbefalte å bruke eddik og sier at skjærer misliker lukten av eddik og det bør skremme dem vekk. Kan det stemme? Kan dere anbefale hvordan man kan stoppe skjærer å skade eselet?

I.B. (22.09.2021)

Dette var en veldig spesiell og høyst uvanlig hendelse. Dessverre vet jeg ikke hva som skal til for å stoppe skjærenes aktivitet her, annet enn at det stakkars eselet bør holdes inne eller under oppsyn til skaden er leget. Visse finkefugler på Galapagos hakker på utvoksende fjær hos store sjøfugler for å forsyne seg med blod, men jeg har aldri hørt om slik blodspise-oppførsel hos fugler på våre breddegrader.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ørn som samler seg i flokk

Har observert ørn som samler seg i flokk og svever sammen ca 20 stk i ca 1000 meters høyde i 1 til 2 timer. Etter det deler de seg og flyr i forskjellige retninger. Dette er 3 høsten vi ser dette i Hustadvika Kommune. Hva er forklaringen på dette ?

N.N (21.09.2021)

Dessverre vanskelig å vite. Trolig er dette unge, ikke etablerte fugler som samler seg. Det kan hende de utveksler informasjon seg imellom om mat mm, men det vet vi dessverre lite om, og ikke er det lett å finne svar på, heller.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Rede-bygging av skjærer

Hei, vi har noen skjærer som prøver å bygge rede på vår balkong nå i september. Litt merkelig synes vi, dette skjer jo om våren. Det er stadig nye kvister opp i et hjørne på en markise og vi rydder vekk etterhvert, men det er stadig nye forsøk på bygging. Finns det noen forklaring på dette fenomen?
Mvh

E.T. (17.09.2021)

Ikke annet enn at skjærene holder seg i territoriet hele året, og kan bygge på reiret også utenom hekketiden, selv om det nok ikke er ofte at de gjør det på denne tiden av året.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gåseflokker

Hei!
I går ettermiddag observerte jeg ila en time 5 gåseflokker på vei mot Kolsåstoppen.Da de nærmet seg toppen, bråsnudde de og kom tilbake i fullt kaos og uten retningssans. Det tok litt tid før de fikk samlet seg og kom videre, men de fløy da i en litt annen retning. Dette skjedde med alle 5 flokkene.
Hva kan dette skyldes?

T.L. (17.09.2021)

Det har jeg dessverre ikke noen mulige teorier for.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ravn

Vi har nå mange ravner som flokkerseg og flyr i ring på det samme stedet hver morgen. Det kan også se ut som lek. Her hos oss er det tre forskjellige steder på gården dette utspiller seg. Kan dere si noe om dette ?

A.L. (17.09.2021)

Det KAN faktisk hende at de leker seg, på samme måte som vi pattedyr gjør. Dette kan være unge ravner i ferd med å danne en flokk før vinteren.

Roar Solheim (17.09.2021)

1 - 25 av 5 969 siste»»