Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1857 spørsmål

Lenke

jeg har masse fugler,,,flere slag,,småfugler,,,jeg lurer på om de trenger å spise fra det blir lyst til det blir mørkt om dagen,,det gjør de her,mer eller mindre,?

M.M.N.F.S.O. (31.10.2020)

Det trenger ikke å være de samme individene du ser hele tiden!

Roar Solheim (31.10.2020)


Lenke

Fuglemat

Hva liker småfuglene å ete? Vi har flest av disse: kjøttmeis, blåmeis, svartmeis, spettmeis, granmeis og løvmeis. Men vi har også: dompapp, flaggspett, toppmeis, nøtteskrike, rødstrupe, gulspurv, grønnfink, grankorsnebb og pilfink. Hvi bor i Inderøy kommune i Trønderlag. (på forhond takk)

J.G. (30.10.2020)

Meiseboller, jordnøtter og solsikkefrø er ettertraktet. Halve kokosnøtter er også bra (fett).

Roar Solheim (30.10.2020)


Lenke

Fuglemat

Har ved misforståelse fått Møllerens hele byggryn i stedet for semulegryn. Jeg bruker ikke byggryn, men tenkte å bruke dem i meisebollene som jeg lager til fuglemateren- Grynene er tørre og harde, til menneskemat må de legges i vann natten over eller kokes lenge. HVordan kan jeg bruke dem til fuglemat?

A.R. (30.10.2020)

Kan gis til duer, men det kan kanskje være en tanke å bløte dem før du evt. bruker dem i meiseboller eller legger dem ut til fuglene.

Roar Solheim (30.10.2020)


Lenke

Har satt ut brød og solsikkefrø på fuglebrettet men for ikke nøtteskrike til og komme. Ser dem flyr rundt, men de er kanskje mer interessert i eikenøtter?

N.N (29.10.2020)

Dessverre vanskelig å vite. Kanskje de kommer på fett (meiseboller)?

Roar Solheim (29.10.2020)


Lenke

Vi har pelt inn og fryst ned noen poser krossved bær i høst med tanke på sidensvansene. Ble jo ikke noe rognebær iår. Regner med sidensvansene spiser disse også?

M.T.R. (28.10.2020)

Ja, de gjør det, selv om jeg mistenker at de ikke er førstevalget. I fjor vinter spiste sidensvans slike i kanten av min egen hage.

Roar Solheim (28.10.2020)


Lenke

mat småfuglene

Masse meiser som spiser det vi setter ut av fettballer og frø. Blir denne maten spist straks eller blir maten lagret et sted for senere bruk. Det går med store mengder nå. Skal jeg bare fylle på eller er det lurt med litt opphold i mellom.

N.N (23.10.2020)

Begge deler. Noen lagrer, andre spiser opp det de finner på stedet.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

avslutte fuglemating midt på vinteren?

Hei, er det forsvarlig å mate fuglene i kun 2-3 måneder ettersom jeg vil flytte i januar/ feb. Eller er det bedre å la være i stedet for å avslutte matingen midtvinters? ( Har hatt fuglerestaurant m. masse fugler men stoppet matingen nå om sommeren pga flytteplaner.) Men nå snør det og spettmeis og blåmeis maser høylytt og er ikke særlig fornøyde. Vil gjerne mate dem, men er redd for at det blir krise for dem når restauranten plutselig stenges vinterstid. Hva er en god løsning for fuglene? Takk for et svar ! :-)

E.B. (20.10.2020)

Ingen problem - fuglene finner raskt andre forplasser som de oppsøker.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Foring av meis og småfugl før vinteren

Hei! Har hørt i forbifarten at meiseballene ikke skal plasseres ut til fuglene før vinteren, men finner ingenting om dette når jeg forsøker å søke opp informasjon. Er det sånn at man må vente med meiseballene til kulda og snøen kommer? På forhånd takk for svar.

S.I. (20.10.2020)

Nei, absolutt ikke. Du kan henge ut meiseboller til fuglene HELE ÅRET dersom du vil ha dem nært i hagen din!

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Solsikkefrø uten skall fra Plantasjen

Hei, jeg har hytte i Etnedal og har alltid fort fuglene med solsikkefrø (med skall). Når har jeg derimot prøvd frø uten skall, men disse frøene vil ikke fuglene røre. Hva kan årsaken til dette være?

I.R.B. (19.10.2020)

Høres veldig underlig ut, har dessverre ingen mulige forklaringer til dette.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

På fuglebrettet

Har en pose med granola m tørket jordbær(best før 08.10.20). Kan jeg fore vennene på brettet med det?

I.M.J. (17.10.2020)

Ja, uten problem.

Roar Solheim (17.10.2020)


Lenke

Hvordan få fuglene til å komme?

Vi har hengt opp flere fuglematere i trær ved huset og et brett ved kjøkkenvinduet, samt på verandaen. Både frøblandinger og meiseboller. Har passet på at det er unna plasser der katter kan jakte på dem. Det har ikke vært matet småfugl fra huset der vi bor eller hos naboene på flere år. Vi bor rett i nærheten av skogen, men det er lite trær akkurat rundt vårt hus. Hvor lang tid må vi regne med det tar før fuglene "oppdager" det nye foringsstedet? Burde man starte å mate tidligere på året for at de skal bli vant til å komme til oss, siden de presenterer energien til å lete etter mat ved kjente malplassert når det nå er klarere? Hittil har bare skjærene vært her.

M. (17.10.2020)

Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar før fugler oppdager et nytt forsted - noen ganger finner de det umiddelbart, andre ganger tar det lengre tid.

Roar Solheim (17.10.2020)


Lenke

Kokosmasse

Kan småfuglene fores med kokosmasse? Har hørt at det ikke er bra, iom. at det kan svelle i fuglemagene. Hva om kokosmasse anvendes når jeg lager meiseboller. Da vil jo delfiafettet penetrere inn i kokosmassen. Vil problemet være det samme mtp svelling i fuglemagene?

S.J.H. (14.10.2020)

Dette er ikke noe problem, bare bruk kokosmassen.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke

Mat til havørn

Hei, er det lov å kaste sild til havørn for å tiltrekke den til en turistbåt?

Mvh,
Francisco

F. (14.10.2020)

Ingen lovverk som forbyr dette så langt jeg kjenner til.

Roar Solheim (14.10.2020)


Lenke

Netting

Hvor får jeg kjøpt sånn netting for å ha rundt formater til småfugler

A.E.J. (13.10.2020)

Prøv forhandlere av mink/reveburnetting (ca 5 cm åpninger).

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke

hønsefor til hagefugler?

Hei. Jeg leste på nettet her at fugler også spiser hønsefor. Noen på FINN ga bort hønsefor (pallets) så jeg tenkte at jeg kunne gi det som mat i Fugle-mat-stasjonen vi har i hagen. Fuglene går inn og undersøker det, men de vil ikke spise det. Kan du/dere si noe om det?

R.G. (11.10.2020)

Nei, det har jeg dessverre ikke noen sikker forklaring på. Hønsefor er kanskje best egnet for hønsefugler (fasaner) og andefugler, mens småfuglene helst vil ha fettholdige frø.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

peanøtter som fuglemat

Jeg har i den nåværende leiligheten i fire vintre nå. Det første året var fuglene helt ville etter peanøtter, så jeg kjøpte masse. De siste tre år er de overhodet ikke interessert i dem...... hva kan forklaringen være?

R.G. (11.10.2020)

Det vet jeg dessverre ikke, og dette var en veldig spesiell observasjon. Vanligvis er fuglene veldig begeistret for jordnøtter. Det KAN hende at de siste du har fått ikke har vært bra, men slikt er vanskelig å vurdere.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

Eikenøtter.

Hei, det er mye eikenøtter i år og jeg lurte på om jeg kunne fjerne skallet og ha nøttene i fuglemateren? Kan alle fugler ha eikenøtter? Mvhilsen Tonje Kaspersen

T.K. (09.10.2020)

Vet ikke, men nøtteskriker og nøttekråker tar dem i alle fall. Du kan lagre dem med skallet på og gi dem til kråkefuglene, men ikke i fuglemateren.

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke

Samme fugler?

Hei. Bor i hus ved fjord, Porsgrunn. Stor hjørnehekk ved huset. I syv år har vi matet fuglene som holder til i hekken, og mønet. Er det samme fugler som bor der, vinter etter vinter? Hva gjør vi når vi reiser bort i to mnd neste vinter? Usikkert mht naboer som kan mate de

U.S. (09.10.2020)

Nei, det kommer stadig nye individer, selv i løpet aven og samme vinter. Fuglene finner lett mat andre steder hvis det blir tomt hos dere, så det trenger dere ikke å bekymre dere for. Fuglene flyr videre. Det er de tilpasset.

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke

Foring av rødstrupe. Hvor og hvordan?

Jeg har kjøpt melormer og et spann med diverse andre oppmalte insekter med tanke på rødstruper som er blitt særdeles tamme i sommer når jeg holdt på å stelle i hagen. Der ser ut til at de planlegger å overvintre, så jeg prøver å finne den optimale foringsplassen. Det ser ut til at de liker seg på bakken, men da blir jo foret vått eller tatt av andre fugler og dyr. Finnes det gode råd?

R.R. (07.10.2020)

Vet ikke dessverre, men rødstrupene liker å plukke insekter under busker og vegetasjon. på en skål under en tett busk vil være bra. Men hvis du søker på "feeding robins" o.l., kan du kanskje finne noe, siden rødstrupa er vel ansett i England.

Roar Solheim (07.10.2020)


Lenke

Næring småfugler

Er det tilstrekkelig for småfuglene vinterstid ,med kun meiseboller og solsikkefrø? Synes det kan være vanskelig skaffe alle korntypene.

I. (07.10.2020)

Det er fett som er det viktige for fuglene om vinteren, og meiseboller og solsikkefrø fyller dette behovet veldig fint. Du trenger ikke mer.

Roar Solheim (07.10.2020)


Lenke

Rotter under fuglebrettet

Hei,
Jeg bor i Oslo i tomannssbolig med hage i boligfortettet strøk, og har stor glede av å mate småfuglene gjennom vinteren. I fjor observerte jeg en rotte under fuglemateren to ganger. Jeg skjønner at en åpenbar løsning er å stoppe matingen, men finnes det noe annet jeg kan gjøre? Har primært matet med solsikkefrø uten skall og jordnøtter. Fuglemateren er av typen "lukket hus" med en ring rundt nede som småfuglene sitter på. Finnes det noe som kan samle opp frøene som faller ned på bakken?

M.S. (30.09.2020)

Hvis du henger ut meiseboller og halve kokosnøtter, faller det lite ned på bakken.

Roar Solheim (01.10.2020)


Lenke

Havregryn

Hei kan jeg gi lettkokte havregryn til spurvene? Eller sveller grynene opp i magen til fuglene?

Vennlig hilsen Liv Lindekleiv

N.N (24.09.2020)

Det går helt bra!

Roar Solheim (24.09.2020)


Lenke

Mate fugler på Lillehammer

I fjor vinter døde mange troster på Lillehammer og det ble anbefalt å ikke mate fugler.

Hvordan er det i år? Kan vi starte forstasjonene?

K.S. (22.09.2020)

Ja, bare mat fuglene. Trostene døde IKKE på grunn av fugleforing!

Roar Solheim (22.09.2020)


Lenke

Fuglemater/hus

Her jeg bor mates helst ikke fugler,det er leit så jeg må finne alternativ.hva kan jeg bruke som fuglemater/hus på min veranda,mine vinduer uten sjenanse for andre?

H. (20.09.2020)

Hvis du henger ut meiseboller, så blir det lite nedfallsmat fra disse.

Roar Solheim (20.09.2020)


Lenke

Innkjøp av fulgte frø

Når begynner gartenery å selge fuglefrø

N.N (20.09.2020)

Det vet vi ikke sentralt - det må du selv sjekke med dine lokale butikker.

Roar Solheim (20.09.2020)


1-25 av 1857 siste»»