Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 8547 spørsmål

Lenke

Måseunge på sentertak

Hei, der jeg bor er det nå en måseunge som de siste døgnene har gått rundt i øverste etasje på et sentertak/prkeringsplass. Det er noen andre måker rundt som sitter på overtaket ol. Jeg lurer på om det er noe jeg bør gjøre eller kan gjøre?

Anonym (03.07.2020 19:17)

Nei, over hodet ikke. De voksne mater ungen(e) sin(e) på taket, og tar hånd om den/dem.

Roar Solheim (03.07.2020 19:48)


Lenke

Andunge

Hvis man ser en andunge helt alene, uten mor. Eller ingen mor å se. Kan vi da plukke den opp og ta vare på den lille til vi ser andemor igjen? Og er det sånn at andemor ikke vil ha noe med andungen etter at mennesker har tatt på den?

Emilia ved Steinerskolen (03.07.2020 15:43)

Nei, det skal du IKKE gjøre. Den har bedre sjanser til å klare seg uten at du blander deg inn. La slike være i fred.

Roar Solheim (03.07.2020 16:42)


Lenke

Døde måkeunger i rede

Hei. Fant et måkerede der en måkeunge er død og den andre lever. Moren reagerer ikke når jeg går bort (hun sitter på et hustak i nærheten). Hva gjør jeg med den måkeungen som fortsatt lever?

Madeleine Hauge Hide (02.07.2020 08:49)

La den være i fred. Forhåpentligvis tar de voksne seg fremdeles av ungen sin.

Roar Solheim (02.07.2020 10:58)


Lenke

Måke baby alene

Hei. Vi fant nettop en liten måke baby oppi en liten grop den har ingen søsken og den løper rundt alene men moren flyr rundt etter den. Det er blit veldig kaldt ute om kveldene. (Den ungen vi fant hadde duttet oppi en vinduskarm vi løftet den opp og slapp den fri) den ser veldig liten ut ingen vinger. Burdes den ta inn og tatt vare på eller skal vi la den være? Tenker på katter og rotter og som moren ikke har tilgang til å varme den eventuelt mat vansker.

Sander (01.07.2020 23:17)

Så lenge de voksne måkene er i nærheten, tar de seg av ungen sin. Ikke forstyrr, og la måkene få mest mulig ro.

Roar Solheim (02.07.2020 07:20)


Lenke

Fisk

Hei, jeg har en aqvareum og en av fiskene min satt fast under steinen! Og jeg fikk henne ut, men etter noen minutter så klare hun å ikke komme opp det vil si ikke klart å svømme som de andre gjorde. Jeg så nærmere og en av vingene hennes var ikke der så hun falt alltid på den ene siden. Og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre? Jeg er usikker om han dør eller blir han bedre! Og + skal jeg legge ham i akvariumet, Eller bare ha en liten stund for hams selv?.

Elham Moradi ved Eineåsen skole (02.07.2020 01:06)

Spørsmål om fisk må stilles til andre enn fugle-eksperter. Dette er dessverre feil adressat.

Roar Solheim (02.07.2020 07:19)


Lenke

Rede i hagen

Vi hAr et rede med grå fluesnapper i hagen. Det er noen duer som er her. Er de på jakt etter barna deres.

Anne Grethe Jensen (01.07.2020 19:11)

Nei, overhodet ikke. Duer er frø- og vegetasjonsetere.

Roar Solheim (01.07.2020 19:39)


Lenke

måkeplage og konsekvenser

jeg er styremedlem i et borettslag. For fjerde året på rad er vi plaget av måkeskrik og angrep av en slik art at det er nær sagt umulig å bo her. Eldre mennesker og barn blir angrepet. Vi som skal på jobb blir holdt våkne til 04 på morgen og er utslitte. Dette gjentar seg hvert år og vi vet hvorfor. Vår uteplass, verandaen, er ubrukelig. Bortsett fra å flytte måkeungene med båt ut på øyene utenfor lurer jeg på om dere har noen gode råd. Når jeg vokste opp var det skuddpremie på måker. Jeg er selv en fuglevenn, men småfuglene og andre arter er nå forvist av måkeflokker.

Anonym (01.07.2020 19:24)

Det eneste som kan fungere i slike sammenhenger, er å lage hindre slik at måkene (sannsynligvis er dette fiskemåker) ikke kan klare å hekke der de ellers har valgt å gjøre det, før neste års hekkesesong. Da må dette være klart i mars.

Roar Solheim (01.07.2020 19:38)


Lenke

Fant en «haug» med fjær

Jeg fant to hauger med fjær som jeg mener stammer fra Kattugla i hagen. Ikke noe tegn til kadaver. Litt blod på et fjær i den ene haugen. Tar rovfugl relativt store ugleunger, eller kanskje mister de «vårdrakten», eller er dette noe helt annet?

Øyvind (01.07.2020 11:47)

Her ser det ut til at det er en voksen kattugle som har blitt tatt (alle vingefjærene er helt ferdig utvokst), kanskje av en hønsehauk. Kattugler er utsatt for å bli tatt av hønsehauk, og av og til også av hubro.

Roar Solheim (01.07.2020 11:48)


Lenke

Flytting av måker

Hei.
Der jeg jobber er det noen måker som hekker. De legger egg og klekker unger i et svært ugunstig område hvor det er mye trafikk. Jeg har gjennom våren og sommeren observert to kull med måkeunger 2 og 3 nusselige små nøster som dessverre en etter en har blitt skvist ned i asfalten av biler. Nå er det bare to unger igjen av de fem som var. Det synes jeg er veldig trist og skulle ønske det var noe som kan gjøres for at måkene ikke skal hekke akkurat der. Kan man flytte en hel måkefamilien? Jeg skjønner det er for sent å gjøre noe nå, men tenkte kanskje det gikk an å prøve til neste år. Det er nemlig noe som gjentar seg hvert år og jeg synes det er så trist at så mange måkeunger skal dø hvert år på samme plass. Jeg bor selv 50 m fra sjøen og der er det ingen måker som hekker. Hvorfor velger måkene å hekke midt i sentrum med masse forstyrrelser fra biler og folk istedenfor i fjæra?

Anniken (30.06.2020 12:50)

Du kan ikke flytte fuglefamilier. Eneste mulighet her er dersom hekkeplassen kan sperres på en måte som hindrer måkene i å hekke der neste år. Da må de selv velge en annen hekkeplass.

Roar Solheim (01.07.2020 11:44)


Lenke

Kråker i potetåkeren, oppspiste spirer

Hei! Jeg har et kråkepar boende i et villmorelletre, like ved har jeg anlagt en liten potetåker bestående av kun gressklipp, løv og tang oppå et lag med aviser. Kråkeparet har fått to unger, som nå begynner å bli ganske store. De to minste hopper rundt her, og det har til nå egentlig vært litt koselig å ha dem her. De utviser særlig fascinasjon for potetåkeren, som det nå begynner å dukke opp potetplanter i. Jeg har trodd de har tatt insekter, kanskje en og annen åkersnegle eller til og med tang, men i dag oppdaget jeg flere potetspirer som står ribba og avspist, og det ble omgående slutt på idyllen. Nå har jeg satt en stol midt i åkeren og lagt et par jordsekker her og der, spent opp en fargerik plastpose på en bøyle og satt et par blomsterkrukker borttil, i håp om at det skal gjøre området litt mer fremmed for dem så de kanskje holder seg unna en stund. Men frykter effekten er kortvarig, om noen i det hele tatt. Tidlig i vår oppdaget jeg samme skade på rabarbraplantene like ved, hele stilker var knekt rett av og bladene lå utover. Rabarbraens nabo skogskjeggen hadde også fått flere av spirene ramponert. Mistenkte (de voksne) kråkene da, siden jeg ikke så spor etter hverken hjort eller grevling, men fikk aldri tatt dem på fersken og har derfor ikke vært sikker. Var bekymret for plantene, men de vokste seg til og tålte tydeligvis den tøffe starten godt. Men potetoverraskelsen i dag styrker teorien om at det faktisk ER kråkene som står bak all ugagn i hagen min i år, og nå vil jeg slett ikke ha dem her lenger. Potetplantene får jeg vel legge fiberduk over og vente til de blir kraftige nok til å tåle nye kråkebesøk, men helst skulle jeg sett at kråkene forsvant herfra. Fins det noen råd mot disse fuglene, er det f. eks. noe de slett ikke liker å være i nærheten av, lukter de ikke liker etc.? Takknemlig for alle råd.

Bente (30.06.2020 20:10)

Har dessverre ikke noen patentsvar på hvordan man kan holde slike kråker på avstand.

Roar Solheim (01.07.2020 11:42)


Lenke

Dueunger på balkongen

Hei, vi har en liten balkong der en due laget rede og har nå fått to unger dom ligger under duen på bilde under. Vi forstår det tar rundt 4-5 uker før de flyr av gårde. Det er sommer og vi får ikke brukt balkongen vår ettersom den er så liten å fuglen blir bare redd. Vi lurer på er det noen mulighet for å flytte alt sammen? Hvor nærme kan vi gå fuglen, kan vi sitte på benken over den og bruke verandaen litt?

Emma Sandvik (01.07.2020 09:33)

Vanskelig å se hvor du eventuelt kan flytte dueungene.

Roar Solheim (01.07.2020 11:41)


Lenke

Humle

Hva skjer når en humle knekker vingen sin?
Kommer den bare til å sitte i ro eller kommer den til å fly etterhvert ?

Juni Karlsen Selje (29.06.2020 18:35)

Da er den ferdig.

Roar Solheim (01.07.2020 11:39)


Lenke

Kan den klare seg? kan vi gjøre noe?

Jeg ser ikke noe rede i nærheten.

Dag Ståle Karlsen ved Hersleb videregående skole (29.06.2020 23:29)

Ja, dette er en kjøttmeisunge, og den blir nok passet på og foret av sine foreldre. La den være i fred.

Roar Solheim (01.07.2020 11:38)


Lenke

Død

Hei. Eg har eit rødstrupereir i hagen min. Og der er ungene nesten heit nykokte. Det er 3 EGG der og alle eggene har klekt. Og i dag når eg går ut for og se på reiret så er det bare 1 unge der og den er god! Og når mammafuglen kommer tilbake med mat til den så prøver hun og gi ungen mat og hun prøver og få liv i hann og så legger hun seg iver han. Kva skal eg gjere? Det er så trist og se på at hun prøver og gå liv i ungen sin og at det ikkje går. Eg syntest så synd på mammafuglen.❤

Anonym (30.06.2020 11:47)

Det er dessverre ikke noe du kan eller bør gjøre. Hvis det går galt med unger eller hekking, så er det en del av vanlige hendelser hver dag i naturen.

Roar Solheim (01.07.2020 11:36)


Lenke

Fuglebok

Er det en bra bok å anbefale med oversikt over typiske norske fuglearter?

Stian berntzen (29.06.2020 06:57)

Kontakt Natur og Fritid - der får du de beste rådene ut i fra det du trenger.

Roar Solheim (01.07.2020 11:32)


Lenke

Sljorer og Ferramol

Vi har en familie med skjerer som bare spiser opp Ferramol. Brunsneglmiddel som vi har i blomsterbed. Prøver å jage dem vekk. Men ikke enkelt. De er tidlig oppe. Er dett farlig for dem?

Irene Schille (30.06.2020 18:21)

Det vet jeg dessverre ikke. Forsøk å legge sneglemiddel under bokser med hull hvor sneglene kan krype inn, slik at fugl ikke får tak i det.

Roar Solheim (01.07.2020 11:32)


Lenke

Siland kyllinger uten mor

Observerte nettopp sju små siland ( tror jeg) kyllinger svømmende uten mor. Såg mor og kyllinger tidligere i dag. Regner med at mor er tatt eller druknet. Eller kan det være annen adferd? Bør man forsøke å redde kyllingene?

Gard (30.06.2020 22:44)

La kyllingene være. Det er godt mulig at hunnen kan dukke opp.

Roar Solheim (01.07.2020 11:30)


Lenke

Fugleegg

Er det et museum eller noen som tar vare på eller samler på fugleegg ?
Jeg har 5 egg fra spettmeis som er ubefruktet tror jeg, fordi det antakelig var snakk om "innbilt svangerskap", og nå har hun forlatt reiret for godt og etterlatt eggene.
Hvis det kan komme til nytte er de her, ellers blir de kastet.

Kjell Duna (30.06.2020 20:26)

Disse tror jeg du kan kaste, selv om enkelte museer av og til ivaretar slike egg.

Roar Solheim (01.07.2020 11:29)


Lenke

Kunstige måke egg

Hvor lenge er det dyreverdslig sett lov å la måka ligge på kunstige egg. Vi her på Ahus har ei måke som har ligget og ruget på kunstig egg siden tidlig i mai mnd. Nå er vi på 1\7...

Anonym (01.07.2020 08:18)

Hvorfor ligger den på et kunstig egg? Er det noen som har lagt det der med vilje? DET er i så fall neppe lovlig dersom det ikke er gjort med dispensasjon i forsknings-sammenheng.

Roar Solheim (01.07.2020 11:27)


Lenke

Hei

Hei. Eg har prøvd og sendt deg fleire spørsmål i ein veke og du svarer aldrig på dei. Kva kan vere grunnen til det? Alle spørsmålene handlet om kva for ein fugl det er og kva for ein fugl det er som synger. Plis svar.

Anonym (28.06.2020 21:10)

Du FÅR svar dersom lydfil er med, men her mangler vedlegg, og da er det vanskelig å svare!

Roar Solheim (28.06.2020 22:07)


Lenke

Skadet vinge?

Hei denne fuglen har oppholdt seg på samme sted i 3 døgn nå så jeg lurer på om det er noe som kan gjøres. Fjærene stikker ut i alle kanter og mye av fjærene på hodet er revet bort.

Juster ved Jordal (28.06.2020 18:23)

Dette opptaket viser dessverre ingen ting av en fugl, så umulig å besvare dette...

Roar Solheim (28.06.2020 20:45)


Lenke

Hei!
Jeg har to store hvite gjess, en gutt og en jente (usikker på rase). Gassen har begynt å nappe ut fjær fra bakhodet på hungåsa. Hva kan dette skyldes? De lever fritt på gården vår, er ikke gjerdet inn i et lite område.
Håper på svar:)

Mia (28.06.2020 17:09)

Dette må du spørre burfuglholdere/andefugloppdrettere om.

Roar Solheim (28.06.2020 17:15)


Lenke

Linerle unger

Vi har funnet to linerle unger inne, de har falt ut av redet og vi får se ikke tilbake. Vi skal prøve å fostre de opp før vi kan slippe de ut (har 4 katter så de kan ikke slippes ut nå) men hvor ofte skal de ha mat? Jeg har ordnet flytende føde til dem.

Camilla (28.06.2020 16:02)

Søk på engelsk på nettet: "food for wagtail chicks" eller "feeding young birds" etc.

Roar Solheim (28.06.2020 16:25)


Lenke

Forkommen spurv som ikke vil fly av gårde

Hei! I går da jeg stod og jobbet i hagen min fikk jeg plutselig øye på en spurv som lå på bakken. Den må ha falt ned, for den lå ikke der minutter tidligere. Den var veldig svak og kunne ikke bruke beina. Vi tok den inn i en pappkasse og ga den vann og litt solsikkefrø. Nå har den kommet seg veldig. Den har kommet ut av kassen sin og hopper rundt og flakser litt, så det virker ikke som om noe er gale med vingene. Den piper også, men den flyr ikke av gårde. Vi mistenker at den kanskje ikke er fullvoksen og prøver å få kontakt med mor? Kan det være andre grunner til at den ikke flyr av gårde? Er det noe mer vi kan gjøre for den ?

Anonym (28.06.2020 13:11)

Send bilde av fuglen slik at den kan vurderes bedre. Trolig unge som nettopp har forlatt redet - det gjør de fleste spurvefuglunger før de kan fly, og det er da ikke noe galt med dem. Trolig bør den settes ut der dere fant den.

Roar Solheim (28.06.2020 13:12)


Lenke

Kråkeunge

Hei!
Jeg mistenker at en kråkeunge har falt ut av redet. Den har funnet ly på ulike skistativ på taket av biler parkert utenfor leiligheten vår siden i går morges. 2 voksne kråker sitter og følger intenst med og prøver å skremme bort farer. Det er mange katter i området, og bilene den finner ly på blir gjerne ikke stående så lenge av gangen. Får veldig vondt av den, og vil gjerne ha råd til muligheter for å hjelpe den.

Ellen Norgaard Kristiansen (28.06.2020 11:31)

Du skal la kråkeforeldrene ta seg av ungen på egen hånd, og ikke gjøre noe annet enn å observere hvordan det går.

Roar Solheim (28.06.2020 11:55)


1-25 av 8547 siste»»