Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 105 til 1 129 av totalt 2 992 spørsmål


#Fuglekasser

Hvordan ta vare på andungene

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor på Ormøya i Oslo og har et fellesområde mellom rekkehusene hvor det er en for 70 år siden anlagt dam. I dammen hekker hvert år et stokkand-par som får 7-8 nøster hver vår, men vi ser at de blir borte en etter en. Kattene i og rundt parken får nok skylden for de fleste, men vi har også rev som lusker rundt her på vår og sommerstid. Vi tenkte at i år vil vi prøve på å sette opp et andehus, om det kunne hjelpe foreldreparet til å kunne beskytte de små bedre. Er dette en god ide? Hvordan bør den i så tilfelle bygges og plasseres i dammen, og /eller finnes det bedre, eller supplerende tiltak som kan/må gjøres om vi skal få nøstene til å vokse opp. Jeg legger ved et bilde av dammen. Den er nok ikke mer enn 40 cm dyp på det dypeste. Her er linken til kartet også https://kart.1881.no/?r=101106942S0

D.S.B.C.F. (30.03.2019)

Et andehus har lite for seg, dersom ungene forsvinner etter at de er klekket ut fra eggene. Andemor er avhengig av å svømme omkring med ungene for å finne mat, og kan ikke sitte inne i et hus hele dagen. Det er heller ikke sikkert at endene vil bruke en slik overbygd struktur til å sove i etter at ungene er klekket.

Roar Solheim (30.03.2019)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Skal gamle reder eller uferdige gamle reder/ mose etc. fjernes fra fuglekassen for hver sesong, eller kan det bare være i fuglekassen?

Ø.S. (29.03.2019)

De BØR fjernes. Hvis gamle reder blir liggende, bygger som regel fuglene nytt oppå dem, og til slutt blir en fuglekasse full av gammelt reirmateriale, som kan være fuktig, halvråttent og inneholde reirparasitter. Det er gunstigere for nye hekkere at dette er fjernet før hekkesesongen.

Roar Solheim (30.03.2019)


#Fuglekasser

Klargjøring av fuglekasse

For første gang har vi nå hengt opp fuglekasser på eiendommen. Trenger vi (mennesker) å gjøre noe forberedelser inni dem, for å bedre mulighetene for bruk? Feks legge inn noe «kvist og kvast», eller annen isolasjon?

Takker for svar

S.E.H. (28.03.2019)

NEI. Det er bare i store kasser for ender og ugler at man legger inn et ca 10 cm tykt lag med flis.

Roar Solheim (29.03.2019)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Når tid er det forsvarlig og sjekke uglekassene?
Redd for og forstyrre men er spennende og se om vi har hekkinger...

R.L. (27.03.2019)

Du kan sjekke uglekassene når som helst, men hvis det er ugle i noen av dem (spesielt kattugle), så bør du avslutte sjekken så raskt som mulig og ikke komme tilbake før etter 2-3 uker.

Roar Solheim (27.03.2019)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei!
Bare lurte på om det finnes noen måte å vite om noen fugler kanskje har tenkt til å flytte in i fuglekassa si? Annet enn at de har sett innom den en gang da🤣 Greier ikke helt å vente hehe.

N.N (27.03.2019)

Det er nok bare å vente og se - det er liksom litt av spenningen med fuglekasser...

Roar Solheim (27.03.2019)


#Fuglekasser

Fuglekasse med kamera

Hei

Kan det hende at det flytte inn en ny fugl i den nye fuglekassa selv om den gamle henger oppe eller vil den mrest sansynlig hekke i den gamle siden jeg har to fuglekasser hengende

T.B. (27.03.2019)

Det er det ikke mulig å vite noe om på forhånd, dessverre. Mange fugler foretrekker faktisk nye kasser, fordi de representerer en "ny" lokalitet, med lavere fare for at rovdyr kan ha oppdaget plassen.

Roar Solheim (27.03.2019)


#Fuglekasser

Isopor i fglekasse

Hei,
Jeg har hengt opp fuglekasser i skogen ved huset mitt, og lurer på om jeg til høsten,etter hekkingen er ferdig,kan fjerne de brukte redene fra kassene og legge inn et lag med tynn isopor (1 cm) i bunnen av kassene, da jeg har hørt at noen fugler bruker kassene også om vinteren. Tenker da at det vil isolere mot kulden, slik at de får det litt lunere om vinteren, men er redd for at de vil hakke på/spise av isoporen, og at det ikke er bra for dem?

M.O. (27.03.2019)

Glem isopor - fuglene trenger ikke denne formen for isolasjon, det skaper bare problem inne i kassa å legge inn slikt materiale. Fuglene sover primært i kasser fordi det gir beskyttelse mot ugler og rovdyr. Det er fjærene deres som gir den nødvendige isolasjonen.

Roar Solheim (27.03.2019)


#Fuglekasser

Impringnerte bord

Går det greit og lage fuglekasser av trykkimpregnerte bord?

S.R. (26.03.2019)

Ja, jeg bruker for det meste det selv. Kan også beises mørke på utsiden.

Roar Solheim (26.03.2019)


#Fuglekasser

Låvesvale

Hei, har du/dere noen erfaringer med bygging av ‘ kasse ‘ til låvesvale?
Jeg hadde svaler som jeg tror hekket inne i uthuset mitt, som nå er restaurert og tett.
Det jeg har lyst å prøve er å lage hull i veggen høyt oppe, å lage kasser på innsiden i uthuset, noen som har prøvd dette og evt har mål/utforming på en slik kasse?

Takker for svar 🙂
GN

G.N. (25.03.2019)

Låvesvalene trenger bare et fundament å bygge selve reiret oppå. Bruk en hylleknekt og sett opp en plate som er ca 10 X 10 cm, det burde holde!

Roar Solheim (25.03.2019)


#Fuglekasser

Hekketider

Bilde vedlagt spørsmålet

Har flere fuglekasser. Den ene er kjøttmeisene veldig interessert i. De har vært mye inni og sunget rundt den. Har en med mindre åpning så de mindre meisene skal ha sjans. Dessverre har ingen fugler vært interessert i den. Er det fordi kjøttmeisen hekker tidligere enn de andre? Syns det er rart de begynner nå i det hele tatt med tanke på at det er i Nord-Norge og det ligger over en meter snø i hagen. Er det bare sånn at kjøttmeisene er veldig tidlig ute med å finne hulrom og i så fall burde ikke de andre det og?

E.B. (25.03.2019)

Fuglene bruker kasser og reirhull til å sove i hele vinteren, og de foretar gjerne inspeksjoner av mulige reirhull lenge før de starter med reirbygging.

Roar Solheim (25.03.2019)


#Fuglekasser

Svale

Hi i Tyskland kan man kjøpe kunstige svalereder som svalen også bruker og som hjelper å opprettholder bestanden når det tørt og vanskelig å finne material for å bygge rede
Finnes dette i Norge? Med vennlig hilsen Oliver Meyerdierks

N.N (21.03.2019)

Sjekk nettsidene til NOF-butikken Natur og Fritid.

Roar Solheim (21.03.2019)


#Fuglekasser

Oppheng av fuglekasse

Jeg skal henge opp en fuglekasse på uthusveggen i hagen.
Skal den henges mot nord, syd, vest eller ?
Og bør man unngå at den henger i sterkt sollys ?

T.M. (21.03.2019)

Du kan gjerne henge den mot nord dersom husveggen blir utsatt for kraftig sollys det meste av dagen.

Roar Solheim (21.03.2019)


#Fuglekasser

Kattuglekasse og haukuglekasse

Hva er bredden, størrelsen og målet på kattugle og haukuglekasse?

N.N (20.03.2019)

Du kan bruke samme mål for begge arter, og de er omtrentlige (du vil kunne finne ulike angivelser hvis du leter forskjellige steder). Innvendig sidebredde omkring 28-30 cm, høyde ca 50-60 cm, hulldiameter ca 12 cm.

Roar Solheim (21.03.2019)


#Fuglekasser

Hakking i fuglekassen

Hei!

Har en fuglekasse som det har vært aktivitet i flere år på rad nå:) Det er meis som har lagt egg der. Nå er det en fugl som driver og hakker inni der. Hva driver den med?

K.K. (20.03.2019)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (20.03.2019)


#Fuglekasser

Spurveugle ved fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Som dere ser av vedlagte bilde, brukte ei spurv-ugle nylig"vagle-pinnen" på kassa som observasjons-post. Spørsmål: Hvor stor diameter må fugle-kassa ha på åpnings-hullet for at denne ugle-typen skal kunne "flytte inn" ??

P.S. (20.03.2019)

Flott bilde! Spurveugla kommer inn i hull med 4,5 cm diameter. Hulldiameter bør ikke være større enn 5 cm.

Roar Solheim (20.03.2019)


#Fuglekasser

Avstand mellom uglekasser

Har hatt haukugle i kasse to år i Rørosregionen, ca 850 moh. (2015 og 2017). Stort sett bjørkeskog rett under tregrensa.
Hvilke andre ugler kan man forvente opptrer i denne regionen?
Hvilken avstand bør det minimum være mellom kassene?
Hadde også tårnfalk i kasse i samme området i fjor som fikk fram et kull. Kan uglekasser settes opp i nærhet av denne lokaliteten?
Hilsen Morten

N.N (18.03.2019)

Perleugle er mulig. Henger vanligvis kasser med ca 1 km avstand, men ned mot 500 m går nok bra.

Roar Solheim (19.03.2019)


#Fuglekasser

Har brukt båndstål til oppheng av fuglekasse

Vil blankt båndstål skremme vekk fuglene slik at de ikke vil bruke kassen?

Ø.H. (18.03.2019)

Nei. Det bryr ikke fuglene seg noe om.

Roar Solheim (18.03.2019)


#Fuglekasser

Blåmeisen

Hei

Nå har jeg kjøpt ny Fuglekasse med kamera
er det lurt å henge den som er tom opp og ta den gamle ned jeg har nemlig sett at Blåmeisen har vært der og sjekket om kassa var tom det er jo den som har vært der tidligere

T.B. (15.03.2019)

Ja, det bør du gjøre så snart som mulig. Selve kameraet kan du sette inn i kassa på et senere tidspunkt dersom den er slik de jeg tidligere har sett.

Roar Solheim (15.03.2019)


#Fuglekasser

Kattugleangrep

Jeg har flere ganger blitt angrepet av kattugle når jeg over flere år har inspisert en kasse med hekking.(Jeg bruker skogshjelm). Forløpet er gjerne slik: Når jeg setter en stige mot treet, flyr ugla ut. Regner med at det er hunnugla. Den flyr så inn i skogen. Når jeg har klatret opp til kassen, kommer et angrep i nakken med vinger og klør. Jeg har trodd at det er hunnugla som kommer tilbake. Noen tror imidlertid at det kan være hannugla som har vært i nærheten på vakt. Mitt spørsmål er da: Angriper bare hunnugla, eller bare hannugla eller begge kjønn?

G.F. (11.03.2019)

Det er vanligvis hunnfuglen som sterkest forsvarer reir med egg og (vanligvis) store unger. Hos noen ugler kan også hannen delta i ungeforsvaret, men det er som regel hunnen som er mest aggressiv. Du bør helst ikke bruke en hard plasthjelm, men en myk, tykk lærlue (type "Oluf") som beskyttelse, samt slalombriller. Ugla kan skade seg hvis den treffer en hard plasthjelm.

Roar Solheim (11.03.2019)


#Fuglekasser

Stærekasser

Hvor nøye er stæren på størrelsen på fuglekasser, ser noen anbefaler ca 40 cm høyde og 20x20 bunn, men de ferdigkjøpte er mindre. Hull 5 cm

Ø. (09.03.2019)

Innvendige mål kan variere en god del, så de er ikke veldig nøye. Viktigere at hulldiameter ligger på ca 4,5 - 5 cm (også her rom for noe variasjon). De mest kritiske til indre mål er f. eks. svartmeis, som vil ha veldig små rom. Vanlige meisekasser bryr den seg sjelden om, mens den gjerne hekker i trekryperkasser.

Roar Solheim (09.03.2019)


#Fuglekasser

Perleugle

Har hengt opp endel perleuglekasser i Østmarka
Håper ugla finner kassene og vil hekke i disse?

Å.P. (08.03.2019)

Det ser ikke ut til å bli noe smågnagerår i vår, så du må nok vente 2-3 år før det blir aktuelt for perleuglene igjen å hekke i Østmarka.

Roar Solheim (08.03.2019)


#Fuglekasser

Flaggspett

En venn opplever at flaggspetten går løs på en meisekasse og allerede utvidet hullet mange ganger større . Men et
noe uvanlig tidspunkt , for det er jo fugleunger flaggspetten er ute etter. Og den ruger vel sjelden eller aldri selv i kasser ? Hva kan jeg si til min venn ?

Per Beverfjord
Tingvoll

N.N (07.03.2019)

Flaggspetten bruker også fuglekasser til å sove i om natta gjennom vinteren, så det kan hende at den utvider hullet for å kunne komme inn for å sove.

Roar Solheim (07.03.2019)


#Fuglekasser

Rensing av fuglelasser

Er det for sent å rense fuglekasser nå? Altså kan vi risikere at det er påbegynt reirbygging i de? Har stort sett hatt blå- og kjøtttmeis, pilfink og fluesnapper i de før.

N.N (07.03.2019)

Nei, bare du renser dem innen utgangen av mars.

Roar Solheim (07.03.2019)


#Fuglekasser

Besøk av både kjøtt- og blåmeis i kameraovervåket bjørkekubbekasse med spurvepar.

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan ornitologer!
På vår østvendte garasjevegg her på Tromøya ved Arendal har vi siden i høst hatt denne fuglekassa ombygget med et Motorola 73 WI-FI dome-kamera i toppen.
Her har et og samme spurvepar overnattet hver eneste natt siden vi satte det opp. De har bare dratt inn litt tørt gress til underlag på den svingbare renseplata i bunnen av kassa. Og ennå ikke lagt noen egg. Spurvene er borte hele dagen fra det lysner og til rett før det er mørkt, - i går 6/3 fra ca. kl. 09:00 til kl. 18.00.
Det vi syntes er litt merkelig er at både blå- og kjøttmeis i en eller to av gangen er innom fra rundt kl. 10:00 til 15:00. Og oppholder seg der i noen minutter. I noen tilfeller har de med seg gress-strå eller "rydder opp" der inne. Dette har skedd nesten hver eneste dag i all slags vær.
Har noen en plausibel forklaring på hvorfor dette skjer så regelmessig nesten hver eneste dag?
Jeg kan godt legge ut Dropbox-link til et sammendrag av et typisk døgn som viser dette. (og som typisk tar 6-14 minutter å se på.
nb: Bare slett det vedlagte bildet som ble sendt vedlagt grunnet en feil. Får ikke slettet det.

D.D. (07.03.2019)

Meisene er nok interessert i kassa som hekkeplass.

Roar Solheim (07.03.2019)


#Fuglekasser

Kattugle

Kasse til kattugle

N.N (07.03.2019)

Hva er spørsmålet???

Roar Solheim (07.03.2019)

««første 1 105 - 1 129 av 2 992 siste»»