Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 9 125 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Kan hakkespetter gjøre dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
I slutten av februar kom jeg over dette treet, en alm, på nordvestlandet. Det er nok dødt pga. av hjortegnag fra tidligere, men veden er fortsatt temmelig fast.
Fra ca. to meter over bakken og opp til toppen var nesten all barken borte. Under treet lå en haug med barkflak, de største bitene 15 cm lange og 5 cm brede. I tillegg til at barken var hakket (?) bort, var også det ytterste laget av veden hakket av i flak som lå under treer. Det var ingen dypere innhogg på treet.
Syntes dette var veldig underlig, spesielt da treverket og barken sitter svært godt, siden treet bare såvidt har dødd.
Har du sett noe liknende? Hvilken art?
Håper du har tips - på forhånd takk for svar.

M.J. (06.03.2021)

Det er fullt mulig at dette er gjort av en spett. Særlig svartspett kan hakke løs store fliser, men hvitryggspett er også mulig.

Roar Solheim (06.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Ørner

Hei! Jeg varebil lete på om du eventuelt bare kunne skrive ned navnene på alle verdens ørnearter?:)

I. (05.03.2021)

Nei, dessverre, slike omfattende utredninger kan vi ikke stå for - her må du faktisk lete i fuglebøker selv.

Roar Solheim (05.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Småfugler kommer med gaver

Bilde vedlagt spørsmålet

Har jo hørt om kråker som kommer med gaver, men spurven kommer med gaver til meg. Som regel strå og små kvister. Er dette vanlig? Hvorfor gjør de det? Legger ved dagens gave.

A.G.F. (05.03.2021)

Dette har jeg dessverre ikke noe svar på.

Roar Solheim (05.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Når flyr de

Når begynner undulat unger å fly eller må man lære de det selv?

A. (03.03.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (03.03.2021)


Lenke til spørsmålet

fugler spiser tyggis

hvor mange fugler dør i løpet av et år av tyggis?

M.H. (03.03.2021)

Det har vi dessverre ingen informasjon om. Kjenner dessverre heller ikke til tilfeller med beskrivelse av at fugl har spist/plukket opp tyggegummi, men det er selvfølgelig en mulighet for at de kan gjøre dette.

Roar Solheim (03.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Måltrost i mars

Jeg har et prydepletre i hagen. Dette gir små røde epler som ikke er spiselige. Men det er en som liker dem. Hvert eneste år de siste 7-8 årene har det kommet «en» trost i hagen. Jeg mener dette er en måltrost. Han kommer vanligvis i midten på mars og utover, men i år kom han den siste uka i februar. Kan det stemme at den samme måltrosten kan komme tilbake til samme sted år etter år og spesielt så tidlig? Og hvor trekker dem vanligvis på høsten når det blir for kaldt her? Bor på Hamar.

O.C. (02.03.2021)

Dette er i tidligste laget til at det kan være måltrost. Det trenger ikke å være samme individ - for å si det må fuglen ringmerkes.

Roar Solheim (02.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvilken slekt er hettemåka i?

Alle bøkene mine hevder det er larus, mens alle nettstedene mine hevder det er croicocephalus. SNL sier at croicocephalus var den tidligere definisjonen, men så hvorfor klassifiseres hettmåka i larus av boka mi fra 70 tallet? Jeg er veldig forvirret.

I. (02.03.2021)

Ser at Croicocephalus er satt opp som et synonym for flere måker i Larus-slekten i Handbook of the birds of the world. Er selv ikke kjent med dette navnet, og har alltid kun sett Larus brukt på hettemåke, så her har jeg dessverre ikke noen forklaring.

Roar Solheim (02.03.2021)


Lenke til spørsmålet

hvordan lager fugler lyd?

N.N (02.03.2021)

De har stemmebånd og lager lyd når de puster ut og inn. Men jeg tror fugler kan synge både på inn- og utpust, siden noen kan holde sangen gående i mange minutter (10-15 minutter for enkelte) uten pause!

Roar Solheim (02.03.2021)


Lenke til spørsmålet

PELIKAN I NORGE

er det lov å skyte pelikaner?

P. (01.03.2021)

NEI!

Roar Solheim (01.03.2021)


Lenke til spørsmålet

Blanding

Kan forskjellige raser innen fugler blandes på samme måte som hunde- og katteraser? At man får blandingsraser innen fugler?

S.W. (28.02.2021)

Det er sjeldent at ulike raser (eller underarter) av alle slags dyr ikke kan få avkom sammen. Hos fugl kan av og til ulike arter få avkom, som også er fruktbare. Rakkelhøns er slike krysninger mellom orrhane og røy. Ender hybridiserer også ganske ofte.

Roar Solheim (28.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Svaneunge

Hei.
Utenfor der jeg bor har det vært til sammen 5 svaner, 2 voksne og 3 unger. Før så jeg dem aldri ifra hverandre, de var alle 5 sammen hele tiden. Nå er bare 4 sammen og 1 alene hele tiden... Kan jeg gi den mat?

N.N (28.02.2021)

Ikke noe problem å fore svanene dersom de kommer for å forsyne seg av mat.

Roar Solheim (28.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ute

Er det for tidlig å la undulaten stå litt ute nå?

N.N (28.02.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere om - dette er feil adressat.

Roar Solheim (28.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Reir under takstein

Hei. Vi har mange reir under taksteinen vår og skal sette opp sperre for å hindre dette på den ene siden av huset, fordi de skitner til verandaen. Når passer det best å gjøre dette. Vil gjøre dette før de bygger reir og hekker. Men ikke når det er minusgrader ute.

E.G. (27.02.2021)

Dersom det er gråspurv eller pilfink, haster det med å sperre, for de kan ha reir svært tidlig. Sett opp på dagtid slik at det ikke befinner seg fugler under taksteinene i mørket.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål om felling av grantre med skjærerede

Vi har to store grantrær på borettslagstomten vår som står alt for tett på hverandre og husveggen, så vi planlegger å felle dem. Det ser ut som om det bor skjærer i en eller begge trærne og jeg ser at de har begynt å samle kvister til redebygging. Er det for sent (eller for slemt) å felle trærne i mars (trefelleren har ikke tid før)?

S.E. (26.02.2021)

De legger vanligvis ikke egg før i april, så tidlig i mars bør være før leggestart.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ekskresjonssystemet til pingviner

Hvordan fungerer ekskresjonssytemet til pingviner? Trenger det til en oppgave i biologi 1 på vgs.

H. (26.02.2021)

Dette er fysiologispørsmål som du selv må lete etter svar på nettet.

Roar Solheim (26.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Nymfeparakitten

Hei! Jeg kjøpte to Nymfeparakitter for en uke siden på Finn.no. Der stod det Nymfeparakitter 9 uker gamle. Jeg begynte å tvile siden hannen parret seg med hunnen. Jeg har lest om det før at de kan legger egg når de er mellom 9 måneder- et år. Det kan vel ikke stemme at de er 9 uker gamle og parrer seg allerede nå ? Føler meg litt lurt der. Er redd for at de er mye eldre enn det?

J.B. (26.02.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere om. Feil adressat, dessverre.

Roar Solheim (26.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Hvorfor har tjelden røde bein

N.N (25.02.2021)

Tja, den som visste det. Beklager, dette har vi ikke svar på.

Roar Solheim (25.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugl

Hei!
Bor ved Hoffselva på Skøyen, Oslo.
I nedre del av elven har vi de siste ukene hatt besøk av 2 stk. Hegrer?
Er det spesielt her og nå?

W.B. (24.02.2021)

Nei, det er helt normalt at gråhegrer dukker opp der det er åpent vann.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Furukongler

Bilde vedlagt spørsmålet

Var i dag på skitur, gikk forbi ei frisk furu, men alle konglene lå på bakken rundt treet. Trodde først at det var vinden, men det var det eneste treet med kongler under. Har det vært en fugl på ferde?

K. (24.02.2021)

Ja. Det er nok en spettesmie oppe i treet. Flaggspetten har hakket en sprekk der den setter fast konglene før den hakker ut frøene fra dem. Når den kommer med ei ny kongle, kaster den gamlekongla ned på bakken - da kan det bli slike hauger med flere tusen kongler!

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Undulat

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Lurer bare på når en undulat er utvokst? Også lurer jeg på noe annet. Vår undulat har fått en brun pigg tett over nebbet ved neseboret. Hva kan kan det være?

W. (24.02.2021)

Dette spørsmålet må du rette til papegøyeholdere/burfuglfolk.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Oppfølging av "Kan Kråker få unger på vinteren?"

Bilde vedlagt spørsmålet

Så i ditt svar i går at et bilde muligens kunne hjulpet på å forklare det jeg observere, angående om det var en kråkeunge jeg så midt på vinteren. Nå fikk jeg svar på det spørsmålet, med at det sannsynligvis er en annen forklaring her. Men jeg fant frem speilrefleksen for å ta bilde neste gang. Men ikke sett den i hagen min siden i går. Men når jeg var ute og gikk i sted, så så jeg den 50 m lenger opp i gata, så jeg tok et bilde med mobilen. Og kvaliteten er deretter. Så tror ikke det er så mye å hente ut fra dette bilde, hvor det er vanskelig å se størrelsen mot andre kråker o.s.v. Men det jeg har av den foreløpig. Men forstår da at det heller er andre årsaker til størrelse, og at den ikke kan fly.

R.U. (22.02.2021)

Denne har en del hvitt i fjærene, og det tyder på at det er en kråkeunge som har fått begrenset med næring under oppveksten. da blir fjærutviklingen dårlig, og vingefjær kan knekke eller bli så slitt at fuglen ikke klarer å fly. Denne tilstanden er ikke uvanlig å se hos kråker.

Roar Solheim (22.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Underlig fuglemøkk

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi oppdaget disse sporene i snøen + denne møkka. Noen som kan hjelpe til med hva det kan være? Sporene var ca 10 cm fra kloa bak til kloa foran.

T.T. (22.02.2021)

De ligner kråkefuglspor, men er litt usikker på om ravneføtter spenner så mye som 10 cm i lengde.

Roar Solheim (22.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor bor ørner om vinteren?

Hei! Jeg lurte på hvor jeg kan finne en ørn (bare for og ta bilder og oppservere den osv...) nærme Hamar? Det er det samme hvarslags type, bare det er en ørn.

M. (22.02.2021)

Du KAN være heldig å se kongeørn i Åstadalen. I Elverum kommune er det funnet hekkende kongeørn (sydligste vi kjenner i Hedmark). På en solvarm dag i slutten av februar-begynnelsen av mars kan du være heldig å få sett kongeørnpar som sirkler høyt i lufta over sitt leveområde. De markerer at området er opptatt med å sveve på denne måten. Dette er sannsynligvis den sikreste tiden for å kunne se kongeørn hvis du skal ut og speide etter dem.

Roar Solheim (22.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Få dompaper i år

Hei! I 2019/2020 vintersesongen var det veldig mange dompaper her på hytta i Nordmarka, Oslo. Kunne telle opp til 25 i og rundt fuglehuset. I år har jeg kun sett 5-6 noen få dager før jul. De siste ukene har jeg ikke sett noen. Jeg mater med solsikkefrø, ingen endringer der.

Hva er grunnen til denne variasjonen?

J.G.B. (22.02.2021)

Det er vanskelig å si, men dompap flytter seg i små flokker, og kan opptre invasjonsartet enkelte år. Derfor er det naturlig med variasjon i antall.

Roar Solheim (22.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kull

Når eg har spurdt her kortid meisene begynner og hekker sier dere i slutten av april til midten av mars. Men når eg søker på det står det i slutten av mars til begynnelsen av april. Kva er riktig?

N.N (21.02.2021)

Slutten av april til midten av mai - skrivefeil.

Hvor finner du mars - april?

Roar Solheim (21.02.2021)


1-25 av 9125 siste»»