Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 8857 spørsmål

Lenke

Skjære angrep

Vi har et hjørne i hagen med fuglemating, og har foreløpig identifisert pilfink, gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, bokfink, grønnfink, stillits, svarttrost, skjære, ringdue, dvergspett og rødstrupe! Igår observerte jeg for første gang et angrep av to skjærer mot en fugl, jeg synes kunne minne om dvergspett, men alt gikk fort, og jeg fikk ikke observert hendelsen skikkelig! Hva slags fugl på fuglebrettet tror dere skjærene angrep?

B. (25.10.2020)

Det er det ikke mulig å si noe om uten bilde. Skjærer kan forsøke å ta andre mindre fugler som mat, og det kan ha vært hvilke som helst av artene du har som brettgjester.

Roar Solheim (25.10.2020)


Lenke

Spettmeis

Skriver eksamen om en art og der jeg skal velge et trekk. Jeg har valgt spettmeis og trekket er at den kan klatre nedover med hodet først, pga store klør og liten kropp. Men finner veldig lite informasjon om hvorfor den kan gå nedover og eventuelle fordeler med dette? Noen som kan hjelpe meg? :)

M. (25.10.2020)

Har dessverre ikke noen forklaringer for hvorfor akkurat spettmeisen har utviklet denne evnen.

Roar Solheim (25.10.2020)


Lenke

Eggtyveri blant sjøfugler?

Jeg oversetter for tiden en gammel finsk bok (utgitt første gang 1935) av Samuli Paulaharju om livet på øyene i Ishavet. Her beskriver han de norske fuglefjellene, og påstår at noen fugler (om det er måker, lomvier alker eller andre er ikke presisert) kan finne på å stjele egg fra naboens reir, trille dem over i sitt eget - altså ikke for å spise, men ruge på. Det høres ut som en underlig vane, sett i et evolusjonsmessig perspektiv, og på en måte det omvendte av det gjøken gjør. Kan det stemme, eller er det bare en gammel myte som han kan ha hørt av lokalbefokningen?

M.H. (25.10.2020)

Dette er ikke tilfelle. Måker tar egg fra andre fugler for å spise dem. Hvis et slikt egg blir liggende i måkas eget reir og er helt, vil måka ruge på det samme med sine egne fordi den ikke har utviklet evnen til å skille ut egg som ikke er sine egne. Men dette er et unntak som er sjeldent, og egg fra en annen art vil ikke kunne klekkes/vokse opp som måkeungene.

Roar Solheim (25.10.2020)


Lenke

Fugler som ligner fuglekongen

T.D. (23.10.2020)

Er dette et spørsmål?

Roar Solheim (24.10.2020)


Lenke

Venn med skjærer og kråker?

Jeg elsker kråkefugler, og har i et par år forsøkt å bli venner med noen i området. Jeg legger ut peanøtter med skall på vindusbrettet til dem, og har i det siste begynt å tilby kattematpellets. Tidligere var det et skjærepar som kom, men nå ser det ut til å være en flokk unge skjærer som følger med på oss.

Vi mater dem til brunsjen i helga, og merker at de følger med fra utkikkspunkt på takmøner. De er raskt på pletten når foret er ute. Et par ganger har de også hakket på ruta for å få mat, eller kansje bare komemt borti når de undersøker. Jeg har tre spørsmål:

1.) Er det noe vi kan gjøre for å gjøre dem enda trygger på oss? Jeg roper alltid på dem når jeg legger ut mat, så de skal forbinde mennesket med maten.

2.) Skjærene snapper peanøtter fra vindusbrettet med imponerende teknikk, de flyr tett inntill og griper dem i farta. Noen klarer også å lande på brettet. Men kråkene, som også er nygsjerrige på maten, ser ikke ut til å klare dette. Vil det hjelpe kråkene om jeg setter opp en pinne å lande på? Jeg vil ikke kaste maten på bakken, da jeg vil unngå å mate rottene.

3.) Skjærene verken skiter eller bråker i vår hage. Er det tilfeldig, eller er det et tegn på at vi står på vennskaplig fot med hverandre?

I. (23.10.2020)

1. Tror ikke det er mer du kan gjøre - mating er enkleste måte å bli "venner" meds ville dyr på.
2. Hvis fuglene er til stede, kan du kaste peanøttene på bakken slik at kråkene får tak i dem.
3. Dette er nok tilfeldig. Fuglene ser ikke på ekskrementer som noe problematisk "dritt" slik vi mennesker gjør.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Nymfeparakitt egg

Hei. Det er første gangen nymfeparakitten min har lakt egg. Hun sitter på de men flyr ut av buret og setter seg på igjen, men hun kan være ut av buret alt fra 30 min til en time. Er det vanlig? Jeg er redd for at eggene ikke får nok varme. Jeg trodde fuglen skulle sitte på eggene hele tiden og bare gå å spise og tilbake igjen. Eggene har har fått plomme i seg så der skjer det noe, det sjekket jeg ved å ta eggene over lys. hva kan jeg gjøre for at eggene får nok varme? Fuglen har satt eggene på bunnen av buret uten noe rundt.

A. (23.10.2020)

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Rugde i Sørkedalen/ Maridalen

hei ! Forsøker å finne en plass hvor det er sannsynlig å treffe på Rugde. Ønsker å forsøke å filme dens særegne flukt. Finnes den i Bynære områder rundt Oslo

C.P.R. (23.10.2020)

Ja, men vanskelig å vite om det er noen som overvintrer i dette området.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Impregnert sagmugg..

Hei, jeg kar kappet mye materialer i impregnert tre, nå ser jeg alle småfuglene sitter å spiser dette.... Er det farlig for de?

H. (23.10.2020)

Neppe.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Spurveugle

Finner man spurveugle i skogen i fjellet? ( opp mot 900 moh)

L.B. (23.10.2020)

Du kan treffe på spurveugla i ren fjellbjørkeskog, men neppe som hekkeplass - da vil den ha bartrær.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

GULPEBOLLE

Hei
Gulpebolle fra Venabygdsfjellet. En fugl har tilholdssted oppe på en måneds på hytta. Det ligger igjen både avføring og gulpebolle. Kan man se av gulpebolle hvilken fugl det er? Vedlagt bilde. Den har vært der i mange år, men vi har aldri sett den.

O.P.R. (23.10.2020)

Umulig å si sikkert, men dette kommer fra en plantespisende fugl, altså verken rovfugl eller ugle.

Roar Solheim (23.10.2020)


Lenke

Vaktel i skogen i Erikstadbygda?

På vei ned gjennom skogen mot Erikstadbygda i Vestby, måtte jeg bråstoppe bilden, da det lå/satt en liten kulerund brungråspraglet fugl midt i veien.. Jeg stoppet helt, og fuglen ruslet etter hvert ut i grøfta og forsvant i graset.
Etter å ha lett i fuglebøker og på nettet, tror jeg kanskje det var en vaktel. Men nebbet var kanskje litt lenger? Størrelsen på fuglen stemmer, og den var kulerund, der den satt. Den beveget seg som en høre, når den gikk. Korte bein.

K.E. (22.10.2020)

Absolutt mulig. Dessverre settes det ut mengder av små hønsefugler til fuglehundtrening, både rapphøns, vaktler og utenlandske vaktelarter.

Roar Solheim (22.10.2020)


Lenke

strutser

hvor lenge varer hekketiden

S. (22.10.2020)

Det har jeg dessverre ikke noen data om.

Roar Solheim (22.10.2020)


Lenke

Vi fikk en gave fra "fuglevenner" til våre store vinndusflater; Klistermerker, som ganske store siluetter av en råfugl (falk) som virker slik at ikke småfugler flyr på vindusruten. Jeg lurer på hvem som kan skaffe disse .
Disse vennene er forlengst gått bort men jeg tror de var medl av denne forening. (Vallersnes) Jeg er på Fb med gruppen "fuglevenner" og leser at flere får fykende småfugler mot vindu.

G.R.H. (22.10.2020)

Ta kontakt med Natur og fritid (nettbutikk) - de har.

Roar Solheim (22.10.2020)


Lenke

Stor økning i sultne småfugler

N.N (22.10.2020)

Er dette et spørsmål?? Vennligst skriv slik at det blir logisk forståelig hva det spørres om.

Roar Solheim (22.10.2020)


Lenke

Kull

Kortid på året begynner fuglene og hekke? Og kva for måned?

N.N (21.10.2020)

Om våre, februar-juni, alt avhengig av hvilke art det spørres om...

Roar Solheim (22.10.2020)


Lenke

Svaner og ungene deres

Vi har et svanepar som oppholder seg på et vann ved der jeg bor. Nå er vinteren her og det har lagt seg is på vannet (delvis). Rundt svanene svømmer det 3-4 andre fugler (mindre grå/brune). Noen undrer seg på om dette er barna? Kan det være det, eller? (Andre fuglearter som dere sier). Man skulle no tru at svanene nå flyr sørover, men hva med de andre? Hvis det er barna(noe jeg ikke tror), følger de med? Eller?

B.S.I. (21.10.2020)

Unge svaer er grå, men bør være like store som sine foreldre på denne tide av året. Derfor spørs det om det ikke er andre andefugler som holder seg sammen med svanene

Roar Solheim (21.10.2020)


Lenke

Bjørkefink

Hei.
Vi bor i et hus med flere store vinduer. Utenfor har vi en mateplass for fugler, der det kommer mange forskjellige arter. Det er dessverre fugler som flyr på vinduene våre, nesten daglig. I minst 90% av tilfellene er det bjørkefink (iflg. mannen min, som har bedre greie på fugler enn meg). Jeg har lurt på hva som gjør at det er akkurat denne sorten som ikke ser vinduene? De aller fleste klarer seg heldigvis når de bare får "summet" seg litt. Jeg har lurt på om det har med lyset å gjøre, men de flyr på, enten det er sol, overskyet eller regn.

B.I.G. (20.10.2020)

Det er dessverre ikke noe åpenbart svar på ditt spørsmål.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

fugler uten eier

Hei,

Hvilke firma i Lørenskog/ 0slo kan kontaktes til de kommer å ta bort fugler hvis noen eier ikke fuglene ?

M. (20.10.2020)

Det har ikke jeg noen oversikt over.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Flaggspett på fuglebrettet

Bor ved Østmarka og fikk nylig besøk av en flaggspett på fuglebrettet. Veldig gøy da jeg ikke har sett en før, men ble også litt bekymret. Er dette en hyggelig hagegjest, eller er det stor sannsynlighet for at den begynner å hakke i husveggen? Har hørt at enkelte individer kan være skadedyr.

M. (19.10.2020)

Nei, det er ikke så ofte de hakker på vegger, og dersom en spett gjør dette, så skyldes det i alle fall ikke foringen. derfor kan du bare fortsette å fore.

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

på hvilken årstid blir Stærungene født?

N.N (19.10.2020)

De klekkes i mai-juni. (de fødes ikke - det er bare vi pattedyr som føder unger)

Roar Solheim (19.10.2020)


Lenke

Kråka stuck?

Hallo, noen mata kråkungen og foreldrene, tror bare kråka og mora er igjen, oppi nord norge blir det kaldt, tror dere at kråkene ikke flyr sørover pga matinga, og kan få problemer hvis den er her hele vinteren?

V. (18.10.2020)

Neppe. Kråkene klarer seg og flyr vekk hvir forholdene blir vanskelige.

Roar Solheim (18.10.2020)


Lenke

benytter sjura reiret til bolig utenom egg/unge-tiden ? F,eks, snøvintre ?

N.N (17.10.2020)

Nei, men de kan bygge på reir i vinterhalvåret.

Roar Solheim (17.10.2020)


Lenke

Fuglevennen tidsskrift

Hei!
Jeg venter spent på høstens nummer av "Fuglevennen". Burde den være på veg?
Håper det er ok å spørre om.
Mvh

M. (16.10.2020)

Det sendes til trykking på kommende mandag, så da kommer det snart til deg i posten!

Roar Solheim (17.10.2020)


Lenke

Er kattugla en trussel for perleugle/spurveugle?

R.I.A.A. (16.10.2020)

Neppe å regne som "trussel", men i ekstreme tilfeller kan nok kattugle fange og spise både perleugle og spurveugle. Spurvehauk og hønsehauk er nok farligere for de to uglene enn kattugler er.

Roar Solheim (16.10.2020)


Lenke

Manglende svaneunger

Jeg bor i Solør og har observert en flokk svaner,ca 50 stk i Gjesåssjøen. Synes det er merkelig at det ikke er en eneste årsunge i flokken. Det er vanlig med mye svaner her i høst trekket,men har alltid vært med minimum 50% unger! Hva kan årsaken være til manglende unger i år?

P.K. (16.10.2020)

Dessverre umulig å vite svaret på.

Roar Solheim (16.10.2020)


1-25 av 8857 siste»»