Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 11 037 spørsmål


#Diverse

Gulspurv i ventilatorrøret.

Hei, en gulspurv har kommet seg inn i avtrekksrøret for kjøkkenventilatoren ... vi kan ikke e teirethverken utenfra eller innenfra. Det er ikke et langt strekk ... ungene er i full vigør og fugler mater og ungene skvater ... Nå er bekymringen hvordan skal de klare å komme seg opp og ut og om vi må gjøre en innsats for å hjelpe dem. Hvor lenge er de i reiretfør de skal ut å fly?

S.T. (29.06.2022)

Spurvefuglunger forlater vanligvis reiret i løpet av et par uker etter klekking. Hvis de voksne kommer seg inn, kommer nok ungene seg ut også. Deretter bør dere tette med metallnetting slik at ikke fugler kan komme inn senere.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Funn av døde fugleunger

Jeg har både i går og nå i morges funnet døde fugleunger ved hytten min på Askøy. Kan dette være influensa blant villfugler som jeg har hørt om? Bør jeg levere disse to siste , som er godt utviklet, til lokal veterinær eller ornitolog for undersøkelse? Mvh

B.I. (29.06.2022)

Trolig døde av helt andre årsaker.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Hva slags fugl?

Forleden kveld fant vi en liten fugl liggende på rygg ute på verandaen. Den lå med lukkede øyne og så ut som den var død, men det syntes at den pustet. Jeg plukket den opp og satte den ute på gresset, og da åpnet den øynene og satte seg. Der ble den stående stille. Det var svært varmt og jeg satte et lite lokk med vann framfor den. Vi gikk inn og lot den være i fred, men kikket ut verandadøra inni mellom og så at den hadde snudd litt på seg. etter en times tid var den plutselig borte. Jeg har mange slags fugler i hagen, både sommer og vinter. Noen hekker her. Denne fuglen har jeg imidlertid aldri sett før. Etter å ha studert fuglebøkene fant jeg at den ligna veldig på Gulerle. Grågrønn på ryggen, lysere buk og mørk stjert og vingespisser. Det jeg la spesielt merke til var at nebb og føtter var svart. En slank fugl. Vi var så opptatt av at den måtte leve og tenkte ikke på å mæle den eller ta bilde. Det står i bøkene at Gulerle er 17 cm lang, men jeg vil anslå denne til maks 15 cm. Vi bor i et boligfelt med en god del skog og åkerflekker i nærliggende område, nært fjorden.

A.S.A.1.M.I.R. (29.06.2022)

Vanskelug å vurdere uten et bilde. Hvorfor tok du ikke ett av den da den var paralysert? Trolig hjernerystelse.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Tam måke og adferd

Hei, vi har den siste uken hatt besøk av ei måke som virker veldig tam. I starten bare snakket jeg til den (klarer å etterligne lyden) og da kom den nærmere og nærmere og var til slutt bare 20 cm unna. Sitter og skakker på hodet og lytter. Det har gjentatt seg daglig. Så har vi etterhvert gitt den litt mat og klart den blir ennå mer ivrig på å komme på besøk. Men den kommer alltid alene og så har vi lurt på om den kan være syk. Den sikler hele tiden. Eller om den rett og slett får "vann i munn" med tanke på mat? Det er mange som ler og sier fysj til måker, men jeg er utrolig fascinert og liker dem, jeg ❤

A.K..W. (28.06.2022)

Vet ikke hva vannet i nebbet skyldes, eller hvorfor det er en enslig fugl. Det kan være en ungfugl, og da er de enslige, eller en av et par hvor den andre holder seg nær reir og unger.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Ender

Hei
Er det vanlig at ender biter av seg fjær?

C. (28.06.2022)

Nei, men når de er i fjærfelling, vil løse fjær falle av når endene pusser seg.

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Hva er

Svart bakk

N.N (29.06.2022)

Ikke noe! Derimot heter den største måkearten svartbak ( i ett ord og med EN k).

Roar Solheim (29.06.2022)


#Diverse

Funnet ensom andunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant denne andungen (stokkand?) når vi var og badet i elven for 2 dager siden (26.06.22). Det var ingen andre ender i nærheten, og vi har heller aldri sett noen ender der, da det er kraftig strøm der. Da den mest sannsynlig har drevet med strømmen og ikke ville klart seg i det området vi fant den, klarte vi ikke annet enn å ta den med hjem, og har hatt den hos oss et par dager. Har hver dag forsøkt å finne igjen andemoren i vannene overfor elven, uten hell. Fant én stokkandhunn i dag, da vi var ute med kano. Men vi kom ikke nær nok til at den oppdaget ungen, og når vi satte ungen fra oss i vannet, så kom den farende etter oss mens den ropte på oss. Vi synes den virker altfor liten til å være ute alene. Den klarer å svømme og finne mat, men den er bitteliten og kan ikke fly enda. Nå lurer vi på hva beste løsning for den er, og om du kan si noe om antatt alder?

Mvh Anneline

A.H. (28.06.2022)

Denne er ganske nyklekket. Det går an å fore opp en slik andunge (hønsefor, men det tar nok et par måneder før den da kan klare seg på egen hånd. Hvis du ikke har mulighet til å gjøre dette selv, bør du forsøke å finne noen som holder høns eller ender som burfugler og søke hjelp hos dem.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Trane

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fikk et fantastisk syn i går, på vei til hytta I Trøndelag. En trane med unge! Jeg har sett traneparet der tidligere år, men vet ikke om de har hekket der før. Derfor lurer jeg på om dette burde meldes inn noe sted.

S.H. (28.06.2022)

Du kan legge inn observasjonen på Artdatabankens rapportsider.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Fugler årsak til sykdom på planter

Kan fugleskitt være årsak til sykdom på roser?

N.N (28.06.2022)

Det har jeg aldri hørt om.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Skjærer og mobbing

Var vitne til at en skjærunge ble mobbet av andre skjærer. Denne skjæra virket litt skadet, da den ikke fløy og haltet. Prøvde få tak i den, men den forsvant inn i et kratt. Vil de andre skjærene ta livet av denne etter hvert?

E. (28.06.2022)

Dessverre umulig å vite. Skjærene får holde på med sitt - vanskelig for oss å blande oss inn i slike forhold, dessverre.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Hubro

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Idag tidlig så jeg et hubropar et par hundre meter fra hytte ved kysten på vestlandet.
Det er planarbeid igang for området. Hva er status mtp. hubro og habitat som dette.? Virker relevant å ihensynta naturen og ikke bygge ut i habitatet...

T. (28.06.2022)

Du bør ta kontakt med de lokale fugleforeningene om dette.

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Måkeunge funnet utenfor arbeidsplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fant en tydelig preget måkeunge utenfor min arbeidsplass i dag. Denne er mye mindre enn de andre måkeungene som har hoppet ned fra taket, og den er ikke i stand til å gå. Lå bare midt i veien. Tok den inn og foret den med fuktet knekkebrød. Var tydelig sulten. Hva bør jeg gjør nå? Legge den tilbake eller pleie den litt for å se om den blir sterkere?

S. (28.06.2022)

Denne er stor nok til å kunne gå/løpe omkring. Det kan hende at den er utsultet. Gi den gjerne noe mer energirikt enn brød (fisk, kattemat osv).

Roar Solheim (28.06.2022)


#Diverse

Gråmåke som «husdyr»

Den kommer igjen og igjen, sitter og venter på mat. Kan den gjenkjenne» matmor?

E.M.R. (27.06.2022)

Absolutt!

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Spørsmål:

navn på avdeling for fugler i zoologisk hage

N.N (27.06.2022)

Dette er dessverre ikke en kryssord-side.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Spørsmål:

hvor lenge ruger låvesvalene på eggene

B.S. (27.06.2022)

Rugetiden er omkring 2 uker (Svein Haftorn angir 11-18 dager i Norges Fugler - 1971).

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Adopsjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Kan en due adoptere en due av en annen art? Jeg har tatt hånd om en foreldreløs ringdue, men nå har jeg gitt den bort til noen som driver med brevduer. Min due var ca.3uker gammel (har vært ca 2 uker hos meg). Jeg hadde vært innstilt på å oppfostre den og sørge for at den etter hvert får normalt liv som en will fugl. Vet ikke om jeg har handlet riktig.

E.S. (27.06.2022)

Aner ikke om dette kan gå an, men dersom det skal fungere, så er nok tamduer de beste å prøve ut med.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Fluesnapper blitt alenefar

Hei, har en fuglekasse med fluesnappere. Dessverre har katten tatt fuglemor og far er alene med ansvaret for ungen. Er det noen mulighet for å hjelpe den, f.eks. legge ut noe som tiltrekker seg insekter, slik at han lettere finner mat? Mistenker også at han har 2 koner, da vi så 2 fluesnapper-damer har tidligere, så det kan jo bli vanskelig det her. Far jobber intenst nå.
Og katten har fått på seg enda flere bjeller nå ( 3 bjeller tilsammen!)
MVH Jana

J. (27.06.2022)

Ikke mye du kan gjøre, men det kan gå an å forsøke å legge ut melormlarver på en skål (kjøpes i dyrebutikk), nær fuglekassa og se om fluesnapperen tar dette. Ikke sikkert siden de ofte tar veldig små insekter og larver.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Due som kjæledyr

Er det lov å ha en due som kjæledyr?

J. (27.06.2022)

Ikke ville duarter, men den finnes tamduer som du kan få kjøpt, og de kan du holde som burfugler.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Kråke

Hei. Det sitter en enslig kråke i toppen av et tre hos oss. Ser ingen andre kråker. Kan den være forlatt? Den skriker med jevne mellomrom.

N.N (27.06.2022)

Dessverre umulig å vite det!

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Due unger

Hei, har hatt reir på veranda i 5 etasje i boligblokk med due som fikk unge for ca en og en halv uike siden. Due-mor og far har vært der hele tiden, men i morges var det bare blod og rester av den lille dueungen igjen. Utrolig trist syn. Hva kan ha skjedd her ? Kan foreldrene ha tatt livet av ungen siden de kan ha blitt forstyrret av at vi har vært ute og forstyrret/ sett på dem (kun på god avstand), eller kan det ha vært måser som har tatt den siden de kretser rundt blokka her for å beskytte sine egne unger ? Mvh Anita.

A.S. (27.06.2022)

Ingen fugler avliver ungene sine! Det er trolig måker eller kråkefugl som har fått seg et måltid.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Måkeunger på garasjetakene

Hei, et måkepar har hatt reir på garasjetakene (flate sammenhengende tak), og fått frem 3 unger. Nå har den ene ungen ramla ned og går og roper, mens foreldrene passer på. Men det ser ut som om de bare mater de to på taket. Kan det stemme? Er det en mulighet å fange denne ungen og få plassert den opp på garasjetakene igjen?

G.S. (26.06.2022)

Det virker underlig. Tror nok at de også mater ungen på bakken innimellom. Sannsynligvis er det best å la måkene får ordne seg selv uten å forsøke å være "barnevakt" for dem.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Jeg lurer på hvorfor måkene flyr nordover hver kveld ca kl 22.. Er i Skien og ser det samme hver kveld!! Hva skjer??? Motsatt hvor kråkene flyr sørover hver kveld!!! Tusen for svar!!
Mvh Trine

T.M.J. (26.06.2022)

Det har jeg dessverre ikke noen mulighet til å vite årsaken til.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Diverse

Knoppsvaner

Har i mange år fulgt ett svanepar og deres unger. Forrige sommer ble 5 unger til 2, nå har det samme skjedd igjen. Hvem kan stå bak dette? Veldig trist å se.

E.E. (26.06.2022)

En rekke forskjellige dyr, så dessverre umulig å si noe sikkert om. Mink, rødrev, katter, løshunder, hønsehauk, havørn m fl......

Roar Solheim (26.06.2022)


#Diverse

Meiseungene som falt ned på gulvet i vedskjulet

Hei og takk for svar i formiddag. Tillater meg å spørre litt mer: bør jeg lukke døra inn til boden i kveldingen, evt med en liten åpning? (for evt jegere) Hvor liten åpning i
så fall? Fant enda en død unge, det er så trist. Ser bare en av de to jeg observerte i formiddag. Den sitter i døråpningen. Vil moren fortsette å mate den? Vil hun kunne finne evt andre overlevende? Bør jeg holde meg unna, bortsett fra hvis jeg skal lukke døra litt? Betyr mye å få svar fra deg, tusen takk. Mvh Camilla.

N.N (26.06.2022)

La døra stå åpent. Du kan ikke holde styr på alle mulige dyr som kanskje kan finne fram til og spise opp fugleunger. Det er viktigere at foreldrene kommer fram til ungene sine enn at du skal forsøke å være "barnevakt" for dem.

Roar Solheim (26.06.2022)


#Diverse

Trostunge

I hele dag, iallefall siden halv ni, har en trostunge liggi på balkongen, nå er klokka halv tre. Den sover stortsett, men da den ikke gjør det, så beveger den seg ingen steder. Satte på meg hansker for å undersøke om den var skadet, den holder rundt fingen med bena, reiser seg opp på strake ben, og flakser med begge vingene. Forsøkt å sette den på bakken, men den gjør ingenting.
Hva gjør jeg med den? Skal jeg prøve å gi den en mark, kanskje den kvikner til?

M.L.M. (26.06.2022)

Hvis den får sitte for seg selv på bakken, vil foreldrene høre tiggelydene fra den og mate den.

Roar Solheim (26.06.2022)

1 - 25 av 11 037 siste»»