Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 944 til 968 av totalt 2 666 spørsmål


#Fugleforing

Fugler som uteblir

Hei. Jeg har over en lengre periode hatt troster, kjøttmeiser, blåmeiser og rødstrupe som faste gjester daglig på fuglebrettet. De siste par ukene har kjøttmeisene og blåmeisene ikke kommet, og besøket opphørte samtidig på både kjøttmeis og blåmeis. Trost og rødstrupe kommer fortsatt daglig. Hva kan være årsaken til dette? Jeg mater med solsikkefrø, villfuglblanding, nøtter, meisboller og frukt.

N.N (06.02.2020)

Dette er et tilbakevendende spørsmål som vi dessverre ikke har noe standardsvar på.

Roar Solheim (06.02.2020)


#Fugleforing

Fylte kjeks og kokosboller

Kan jeg gi småfuglene dette ?

A.O.S.J. (03.02.2020)

Det går nok bra. Om ikke andre vil ha det, så tar i alle fall kråkefuglene dette.

Roar Solheim (04.02.2020)


#Fugleforing

Julestemninga 2020

Her er det masse (mange hundre)
Sangsvaner, kanadagås og kornåker men
De er ikke akkurat på foringsplassen/brettet.
Skal jeg ta disse med i fugltellingen?

T.I. (25.01.2020)

Hovedfokuset under tellingen er hagefugler, men det er helt i orden å rapportere fra andre steder også.

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Fugleforing

MUGG

Kan det være mugg og andre skadelige ting i meisekuler og solsikkefrø uten skall?
Jeg har i flere år matet med dette, og fuglene har vært mange, men i det siste er alle blitt borte.
Har jeg gjort noe galt, eller skyldes det det fæle været med mye vind og øsende regn? Dette er så trist!
Her var blåmeis og kjøttmeis og endatil en grønn hakkespet.

O. (30.01.2020)

Vet dessverre ikke om det foret du nevner kan inneholde mugg, og om, det kan få fugler til å vrake en forplass. Men hver vinter observerer mange plutselige endringer i forekomst av fugler på forplassene, og det er desverre nesten umulig å vite hva som er årsaken til slike variasjoner.

Roar Solheim (02.02.2020)


#Fugleforing

Telling av meis+

Her i hagen er der l tider ca 30 kjøttmeis på en gang,, så er der tider der det er ingen, så etter litt ca 20 og slik går dagen stundom ingen og så gjerne ca 30 igjen. Hvordan bør de telles? Bør en gå utfra at det er de samme fugler som går igjen eller telles all. Jeg bor opp mot mye skog om kring meg..

I.E. (31.01.2020)

Ja, bruk makstallet du ser samtidig. Dvs. 30 individer i ditt eksempel.

Frode Falkenberg (02.02.2020)


#Fugleforing

En stormsikrere matingsstasjon?

Koser meg med småfugler (og ekorn) som kommer og spiser, men her jeg bor er det veldig værutsatt, så maten blir enten fort våt, eller blåser bort. Noen som har forslag til løsning? Helst noe som kan gjøres fast i/ved et tre.
På forhånd takk! mh Frida

N.N (24.01.2020)

Du bør lage et foringsbur med tak over, og henge forautomater under taket. Har selv laget et slikt, go det fungerer bra. Se tidligere utgaver av bladet Fuglevennen.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hvordan blir jeg kvitt alle duene på materne mine ?

T.S. (26.01.2020)

Da må du lage et forbur som bare slipper småfuglene inn til forautomatene (med 5 x 5 cm netting).

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Ferie

Vi blir bortreist i hele mars. Er det noe mer vi kan gjøre bortsett fra å henge opp noen ekstra meiseboller og et par kokosnøtter?

N.S. (26.01.2020)

Nei. Fuglene finner nok mat på nærmeste forplass.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Fuglene uteblir

Jeg bor i leilighet med en liten gressplen. Fra jul og til nå har jeg hengt opp meiseboller, kongle med frø og fett, og kokosnøtt med frø og fett i utejuletreet mitt. Men det kommer ingen småfugler! Bare noen skjærer som har klart å lirke av en meisebolle og hakker på den på bakken. Hva gjør jeg galt?

A.Ø. (23.01.2020)

Du gjør neppe noe galt, men fuglene varierer i opptreden, og det er vanskelig å vite hvorfor.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Rotteplage

Hvordan skal vi unngå rotter på fôringsplassen? Vi har matet fugler i tredve-førti år men sist år måtte vi bare slutte da det dukket opp rotter både i hagen og på verandaen. Dette er jo et dyr som er lite velkomment. Fuglene søler jo mye av frøa til området under foringsrøret.

G.S.S. (23.01.2020)

Dere må fore med mat som ikke gir så mye nedfall; meiseboller, halve kokosnøtter, fett i metallnett og kanskje jordnøtter i metallnettrør laget for dette.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Fugleforing

Lite fugler på brettet

Jeg er veldig glad i å mate småfuglene på brett. Har en edelgran rett utenfor vinduet der jeg mater med solsikkefrø og nøtter,meisboller og fylte kokosnøtter. Det bruker å være masse fugl men i år syns jeg det er veldig lite fugl. Hva er grunnen til det? Solsikke bli liggende lenge uten å bli spist. Går en del nøtter. Har alltid hatt masse fugl, mange forskjellige. I år mest kjøttmeis, noen blåmeis. Noen få dompap. Lite andre som bruker å være her. Grønnspett,hakkespett,nøtteskrike og andre meiser har jeg nesten ikke sett.. er det noe galt med foret?? Takker for svar. Mvh Anne M. Selbustrand

N.N (30.01.2020)

Variasjonene i lokale fuglebestander er ikke alltid like enkle å forklare. I år merker vi at det er færre fugler per hage under Hagefugltellingen enn normalt, og det antar vi skyldes den milde vinteren. I kaldere vintre har fuglene større tilbøyelighet til å trekke inn mot hager og foringsplasser. Samtidig er det også en kjennsgjerning at det blir færre av noen arter, og flere av andre. Hvordan det slår ut lokalt vil variere.

Frode Falkenberg (30.01.2020)


#Fugleforing

Farlig fuglemat

Er fuglefrøkulene innpakket i grønne plastikk tråder farlig for fuglene? Vi får kjøpt dem i butikkene.

E.M.S. (23.01.2020)

Plasten skal tas av og meisebollene legges i metallnettrør for formålet.

Roar Solheim (24.01.2020)


#Fugleforing

Fuglene spiser mindre

Vi fôrer fuglene med meiseboller helt fra slutten av oktober. Jeg har merket at de spiser sjeldnere nå enn før nyttår. – Er det allerede nå i januar mer attraktiv mat å finne i naturen? Jeg befinner meg syd i Østfold, og så langt har det vært mildt og snøfritt.

L. (23.01.2020)

Jeg har dessverre ikke svar på hva som foregår, men observerer noe tilsvarende selv. Mye spising på forplassen i oktober-november, og så dabber det av. Dette er helt sør i Norge hvor det er snøfritt og mildvær i år.

Roar Solheim (23.01.2020)


#Fugleforing

spurv liker den tuja

vi har hengt opp meisboller i tujaen, men meisen liker tydeligvis ikke denne tresorten, er dette korrekt eller?

N.N (21.01.2020)

Har ikke hørt om det før.

Roar Solheim (21.01.2020)


#Fugleforing

Hvilken kokosmasse kan jeg bruke

Hei hvilken kokosmasse kan jeg bruke i hjemmelagede meisboller? Ser at i noen inneholdet salt, dette sjal jp ikke fuglene HA

L.S. (20.01.2020)

Har dessverre ikke oversikt over kokosmassetyper. Men hvis noen inneholder salt, bør de ikke brukes.

Roar Solheim (21.01.2020)


#Fugleforing

Hvorfor kommer ikke fuglene hit?

Heihei.
Vi har hatt besøk av kjøttmeis i tillegg til et par andre fugler jeg ikke vet navnet på.
(fant de ikke igjen i barna mine sin fuglebok)
Uansett... Det har vært stille på verandaen lenge nå. Vi har lagt ut masse forskjellig mat, som står urørt nå.
Hva kan vi gjøre for at det kommer fugler hit igjen?
Hva er den beste lokkematen?
Vi bor i øverste etasje (3. Etg, hvis det har noe å si?!) i et ganske tett borettslag med masse rekkehus og flere blokker.
Vi bor også rett ved skogen. Sååå ja. Dette er første gangen vi har Fuglebrett og sånne grønne baller med frø i på verandaen. Så vi er helt fersk på sånt. Hadde vært fint å få noen tips på hvordan vi gjør det?

N.N (19.01.2020)

Alltid vanskelig å si hvorfor fugler uteblir. Meiseboller og fett er bra lokkemat for meiser.

Roar Solheim (19.01.2020)


#Fugleforing

Maiseboller

Hei, jeg lurer på hvor sunne er egentlig maisebollene fra buttiken, hvis fett er fra palmaolje, må det være skadelig på fugler også! Vil mate fugler sunnest mulig. Takk!

R. (15.01.2020)

Palmeolje er ikke skadelig, men det er negativt å bruke det fordi oljepalmeplantasjene anlegges på nedhogd mangroveskog, altså et negativt miljøinngrep.

Roar Solheim (15.01.2020)


#Fugleforing

Økt...

I forbindelse med hagefugltellingen 2020 skal vi telle de fuglene vi ser i en økt. Hva er en økt i denne forbindelse.? Hvor lenge varer en økt?

T.K. (11.01.2020)

Litt usikker på om hvor vi eventuelt har omtalt dette med "økt"? Men det som skjer er at folk blir oppfordret til å telle fugler og de får legge ned så mye arbeid de ønsker eller har tid til i løpet av en eller to dager. Enkelte velger å telle et kvarters tid, mens andre gjør dette over et par dager. Det skal noteres det høyeste antall av hver art som man registrere samtidig. Ser man 5 blåmeis lørdag og 8 på søndag, skriver man opp 8. Dette kan kombineres med at andre arter har høyeste tall f.eks. lørdag eller noen timer før/etter andre registreringer.

Morten Ree (13.01.2020)


#Fugleforing

Fuglebrett i hagen

Hei. Jeg har 2 fuglebrett hvor jeg mater småfugler. Et på fremsiden av huset, og et på baksiden av huset. Bor i et tettbebygd strøk hvor det er generelt lite fugler. Men har i en god tid nå hatt faste gjester på det ene fuglebrettet. Er samme antall og samme type fugler hver dag. Så for meg virker det ut som at det er de samme fuglene som kommer daglig. De siste dagene har jeg også observert 2 fugler på det andre brettet. Det jeg da lurer på, er om dette da kan være "nye" fugler? Eller er det mest sansynlig at det er noen av de samme fuglene som ellers holder seg til det første fuglebrettet?

N.N (10.01.2020)

Dette er interessante og spennende spørsmål, men de kan ikke besvares uten å fange og ringmerke fuglene på brettene med fargeringer. Først da er det mulig å se hvor de enkelte individene flyr.

Roar Solheim (10.01.2020)


#Fugleforing

fugler i hagen

Skrev om alle småfuglene som har blitt borte i hagen--ikke spørsmål--men jeg tror det er nyttårsrakettene--nå må det bli slutt på det---en enslig hanntrost er her fortsatt,som spiser epler jeg har lagt ut---idag så jeg en liten blåmeis og 2 kjøttmeiser--tror du at alle de andre kan komme tilbake?

T.H.V. (06.01.2020)

Det er nesten umulig å vite hva som får fugler til å dukke opp eller plutselig bli borte fra en hage, så de kan nok gjerne komme tilbake.

Roar Solheim (06.01.2020)


#Fugleforing

Foring av nøtteskrike, unngå skjære

Dette er egentlig et tips til den som spurte (23.12) om hvordan man skulle unngå at skjærene tok maten som var tiltenkt nøtteskrikene. Jeg henger nøtteposer i tråder på ei klessnor. Nøtteskrikene henger på posene som store meiser, men det klarer ikke skjærene. Har gjort dette i mange år, uten å ha noen uhell (ingen fugler har satt seg fast i posene). Godt nytt fugleår!

N.N (01.01.2020)

Takk for nyttig tips!

Roar Solheim (01.01.2020)


#Fugleforing

Skjære Nøtteskrike

Har et forebrett hvor jeg legger ut nøtter til nøtteskrikene, men det kommer ofte flere dusin skjærer som tar all maten, finnes det noen måte for å bare fore nøtteskrikene, og ikke sjærene?

N.N (23.12.2019)

Det er nok vanskelig, siden de har omtrent samme størrelse.

Roar Solheim (23.12.2019)


#Fugleforing

Pilfink i flokk

Jeg mater en flokk på ca 50 pilfinker på Lillehammer Det er få andre arter som spiser frø hos meg, kun noen få kjøttmeiser og blåmeiser. Kan pilfinkene bruke flokken til å holde andre arter på avstand for å ha foringsplassen for seg selv?

B.A. (19.12.2019)

Tror ikke det, men kan dessverre ikke si noe sikkert her.

Roar Solheim (20.12.2019)


#Fugleforing

Hønsefor fra Felleskjøpet

Kan man bruke dette til småfuglene?

K. (12.12.2019)

Det tror jeg nok, siden høns kan spise det. Det er i alle fall ikke farlig for andre fugler, og hvis de liker det kommer de til å spise det.

Roar Solheim (12.12.2019)


#Fugleforing

Peanøtter/jordnøtter

Jeg har sett at når jeg mater med forskjellige typer fuglefor, er det peanøtter det går mest av her. Har hørt at en burde knuse nøttene, da fugler kan sette de i halsen om de er for stor, hva tenker du om det? Er det noe vits å knuse nøttene før jeg legger de ut?

H. (12.12.2019)

Meiser og mindre fugler hakker i stykker nøttene, så de har ingen problemer. Kråkefugler kan kanskje svelge dem hele, men har heller ikke noen problemer med det, så bare legg dem ut hele i nettingautomat..

Roar Solheim (12.12.2019)

««første 944 - 968 av 2 666 siste»»