Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 64 til 88 av totalt 2 335 spørsmål


#Fugleforing

Fuglemating

I mange år holdt vi oss fra å mate fugler på hytta, i troen på at de blir avhengig og kan sulte i hjel hvis vi ikke permanent forer gjennom vinteren. Her på Fuglevennen.no fikk vi tilbakevist denne myten, og har nå de to siste årene hatt flotte opplevelser og notert opp mot 20 arter (og ekorn!) som kommer på mateplassene. Men vi kommer stadig opp i uenighet med venner som holder på den gamle myten, nå forleden fikk vi et poeng som bør avklares: Hvis vi forer regelmessig utover høsten, vil da trekkfugler som bokfink og grønnsisik likevel dra? Vedkommende trodde mangelen på mat er det som automatisk trigger «vandretrangen». Vennlig hilsen Erik Johannessen, Krokskogen

E.A.J. (21.07.2022)

Ja, de lar ikke være å trekke fordi de finner mat på en fóringsplass.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Mate småfugler med brødsmuler og frø om sommeren?

Vi diskuterer om det er bra eller ikke bra å mate småfuglene om sommeren også og ikke bare om vinteren. Hva er riktig: mate om sommeren eller la være?

N.N (20.07.2022)

Det er helt ok. Fuglemating gjør du i første rekke for dine egne opplevelsers skyld, og da kan du fore når det passer deg.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Fugleforing

Lavskriker

Hvor mye mat trenger en lavskriker per dag?
Har funnet skadet fugl som spis. Hvor mye treng han? Så at jeg har nokka å forholde meg til.

Y. (18.07.2022)

Det harvi ikke tall for, men generelt kan du la en slik fugl spise så mye den orker!

Roar Solheim (18.07.2022)


#Fugleforing

Maiskjerner

Kan en gi maiskjerner, som er ment for popkorn , til villfugler

N.N (14.07.2022)

Maiskorn går nok greit, men de må ikke være saltet (aner ikke om mais som skal poppes er det eller ikke).

Roar Solheim (14.07.2022)


#Fugleforing

Foring av ungfuglet

Bør jeg redusere foring av ungfugler på sommeren.? De elsker solsikke, men da lærer de jo ikke å finne mat på egenhånd??

N.N (08.07.2022)

Matleting får de til automatisk - ingen fare.

Roar Solheim (08.07.2022)


#Fugleforing

Bygge fôringsplass og katter

Hei:). Jeg har to kastrerte hannkatter. Begge har ganske lavt jaktinstinkt, men desverre hender det at de tar en fugl:(.
Jeg ønsker å lage en foringsplass for fugler i hagen min. Pr nå mater jeg fra veranda i 2.etg, men det blir veldig mye søl… Tenkte å sette ett fuglebrett oversiktelig på en stolpe nede på plenen. Har både skjærer ( har ett skjærepar med rede i hagen), hakkespetter og småfugler som spiser hos meg. Hvordan bør jeg tenke i forhold til kattene mine og i forhold til utforming og renhold av brettet? Har lest at fuglesykdommer kan smitte fra fuglebrett? Stemmer det? Eller bør jeg la være å mate så lenge det bor katter hos meg? Takknemlig for alle tips😊

H.K. (07.07.2022)

Det beste er å bruke frøautomater for solsikkefrø og jordnøtter, og metallnettrør for meiseboller. Ikke bruk frøblandinger - det gir mye søl på bakken. Katter kan ofte hindres med et lavt gjerde rundt en slik fórstasjon (50-60 cm), siden en del katter ikke bryr seg om å hoppe over gjerdene.

Roar Solheim (07.07.2022)


#Fugleforing

Mating av småfugl

Jeg mater småfuglene i hagen, spurv, pilfink o.a., (samt flaggspett og ekorn). Spørsmålet mitt er enkelt: Skal man eller skal man ikke mate fugler sommerstid? Jeg har veldig mye småfugl i hagen nå, mer enn noensinne. Det sies at det er skadelig for småfuglene å mates på denne tiden, de skal klare seg selv ved å fange insekter, men jeg opplever at det er veldig lite insekter å se.

E.W. (06.07.2022)

Det kan du bestemme akkurat slik du selv vil! Mating er noe du kan gjøre for å få nærkontakt med fuglene, og ikke noe du skal gjøre som en slags "hjelp" til fuglene, selv om de har nytte av dette. Og når det er lite insekter er det åpenbart kjærkomment for de individene som finner en fóringsplass.

Roar Solheim (06.07.2022)


#Fugleforing

Fuglemat

Har flere ganger kjøpt villfuglfrø på diverse butikker, senest på Felleskjøpet. Hvorfor ligger minst 50% av frøene igjen, de blir ikke spist. Har prøve å ikke fore med annet, men maten blir ikke spist. Hva er vitsen med å produsere blandinger som ikke blir spist? I blandinger med byggkorn i, ligger kornet igjen. Er det noen blandinger dere anbefaler?

T.O. (05.07.2022)

Slutt å kjøpe slike blandinger. Fuglene tar de frøene som er mest energirike, og kaster de andre - det heter optimalt næringssøk. Tenk på hva du selv velger å spise fra et buffetbord.....

Roar Solheim (06.07.2022)


#Fugleforing

Mate uendelig mye om sommeren?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har satt opp en fôringsstasjon som har blitt mer populær enn tenkt/antatt. Det er nå ca 50 faste småfugl (gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, grønnfink) og to skjærefamilier, samt noen ringduer, som er innom omtrent hver dag. De spiser utrolig mye og jeg fyller hver/annenhver dag. Nå har ca alle fått fugleunge og det er en glede å følge med på. Setter ut både meiseboller, nøtter og solsikkefrø. Så spørsmålet er: må jeg ha disse materene fulle i sommer også, eller kan jeg fylle mer sporadisk (men fast om vinteren)? Begynner å bli dyrt, men jeg bruker gjerne penger på dette prosjektet da altså, bare lurer på om det kan roes ned i sommer? Uten at jeg da mister de faste?

T.A. (05.07.2022)

Det er ikke noe problem om du reduserer foringsintensiteten - fuglene klarer alltid å finne alternative matkilder - det er det de er utviklet til å klare.

Roar Solheim (05.07.2022)


#Fugleforing

Reir

Forer med solsikkefrø nå på sommeren, og mange fuglearter forsyner seg fast. Men jeg lurer på hvor langt unna fôringsplassen vil disse bygge reir ?

D.H. (04.07.2022)

Det er det dessverre ikke mulig å angi noen mål for.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Fugleforing

Foring av fugl.

Jeg har stor glede av en foringsautomat, der jeg kan se på fuglene spiser. Det går mye fuglefrø😅 Det jeg lurer på; hvis vi forer fuglene så mye, glemmer de naturlige måter å spise på?

R. (04.07.2022)

Nei, overhodet ikke.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Fugleforing

Ringdeunge

Hvordan mater jeg ringdueunge ??

S.D. (03.07.2022)

Kommer an på alder - kontakt dueholdere for mer nøye info.

Roar Solheim (03.07.2022)


#Fugleforing

Mandler

Hei!
Er det farlig for fuglene å spise utgåtte mandler?

T. (02.07.2022)

Neppe.

Roar Solheim (02.07.2022)


#Fugleforing

En skjære har vandret rundt etter vann på gårdsplassen

I denne solheiten har en skjære som antagelig har fløyet inn i husveggen vandret rundt til der den har funnet vann. Vi fant den i dag i trappen ned til kjelleren på utsiden av huset der varmepumpa drypper litt vann. Jeg gikk ut med en liten skål med vann og noe brød, men den ble bare skremt og hoppet lengre ned helt til den landet nederst i trappen på ryggen. Den strevde med og komme seg på beina i ca.30sek og etter det så gikk jeg inn igjen og så på den gjennom vinduet. Den sto helt i ro vedsiden av en brødbit men spiste ikke. Jeg er redd den ikke hadde klart å klattre opp igjen så da stilte jeg inn hageslangen så den dryppet vann ned til den. Når jeg da gikk inn igjen virket det som den gravde etter innsekter eller lignende i en løvhaug samtidig som den drakk av vannet. Lurer egentlig bare på om det er noe mer jeg kan gjøre og om den har stor sjanse for å overleve

M.N. (27.06.2022)

Dette er en ungskjære, så den er nok ikke helt klar for å finne mat på egen hånd. Derfor klan du nok sette ut noe mat til den (katte3mat er ypperlig). Skjærer spiser nesten hva det skal være.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Fugleforing

Mating av småfugler.

Hei
Ang. mat brett til småfuglene.
Noen sier at vi ikke skal mate småfuglene om sommeren,
Andre sier at da er det viktig å mate.
Jeg blir litt forvirret , hva er riktig.

Ø.S. (23.06.2022)

Jeg pleier å poengtere at mating av fugl er noe vi primært kan/bør gjøre av egne hensyn, dvs at vi får nærkontakt med fuglene rundt hus og hage. De fleste fugler klarer utmerket godt å finne mat selv, men når de får lett tilgjengelig mat i en hage, tyr de selvfølgelig gjerne til det (de som kan - insektspisere finner mat i naturen selv). Derfor svarer jeg også at matingstidspunkt er noe en hver selv kan bestemme, det finnes ingen absolutte tider eller "sannheter" for dette.

Roar Solheim (23.06.2022)


#Fugleforing

utefuglene

Hei
Jeg lurte på er det egentlig nødvendig
å mate fuglene i sommer halvåret
når de har unger.jeg har jo ikke
gjort det før

T.E.B. (22.06.2022)

Fuglemating er ikke "nødvendig" i det hele tatt, men er noe du kan gjøre for å få nærkontakt med fuglene. Derfor kan du regulere dette slik du selv ønsker.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Fugleforing

Egg til vaktler

Hei, kanskje litt dumt spørsmål men,, Kan voksne vaktler (coturnix coturnix) spise vanlige hønse egg(hardkokte) fra butikken? Vi ga dem jo det når de var kyllinger så jeg ville jo tippet at de fortsatt tåler det?

L. (21.06.2022)

Tror det går helt fint.

Roar Solheim (21.06.2022)


#Fugleforing

Hva skal man fore en kråkeunge med?

Vi har en kråkeunge som antageligvis har mistet foreldrene. Hva forer man de med?

M.K.A. (17.06.2022)

Kattemat og nesten alt mulig - kråker er altetere.

Roar Solheim (17.06.2022)


#Fugleforing

Mate fuglene

Hei Bare lurte på om det, er lurt å. Henge opp fuglene mat nå fremover

O. (14.06.2022)

Ja, det kan være til hjelp siden mange har problemer med å finne nok insekter.

Roar Solheim (15.06.2022)


#Fugleforing

Vintersesongen

Når bør jeg begynne mate småfuglene for vintersesongen slik at de er godt forberedt før kulden begynner ?
Er det fortsatt råd om ikke mate fuglene i Oslo-området pga. fugleinfluensa /annen sykdom ?

K. (10.06.2022)

Vet dessverre ikke om det er gitt generelle råd for Oslo-området, men du kan fore hele året dersom du ønsker nærkontakt med fuglene.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Fugleforing

Kjøttmeis

Hei
Syns du jeg bør legge ut mat når Kjøttmeis foreldrene
gir ungene sine mat, jeg mener at de blir forstyrret hvis det er andre fugler
i nærheten eller gjør det ikke noe?

T.E.B. (10.06.2022)

Det går nok bra å legge ut mat.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Fugleforing

Flaggspett unge

Vi reddet en Flaggspett unge fra en gjeng kråker i går. Den ble hakket på, og var i sjokk så den har overnattet i en kasse i natt. I dag ser den veldig mye bedre ut, men den er ikke helt flygedyktig enda. Den prøver, men trenger sikkert noen dager til å øve. Jeg har nå satt den i en stort hønsegård, og han roper på moren. Den er bare 30 meter hvor fra der angrepet skjedde. Spørsmålet er, er det noe vi kan gi den for at den ikke skal sulte eller bli dehydrert? Hvis mor kommer skal vi åpne buret og la henne få fri tilgang selvsagt. Men det er mye kråkebråk rundt, så er redd for å la den stå helt fritt.

M. (10.06.2022)

Spetter forer ungene sine med insekter og billelarver, så melbillelarver fra dyrebutikk kan gå an.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Fugleforing

Solsikkefrø

Jeg har fuglematere med solsikkefrø like ved et fuglebur med kjøttmeisunger. Er det fare for at kjøttmeisen kan finne på å mate ungene sine med solsikkefrø?

A.N. (04.06.2022)

Det vet jeg dessverre ikke, men ofte spiser fuglene frøene selv og forer ungene med insekter/larver.

Roar Solheim (04.06.2022)


#Fugleforing

Dompap i hagen sommer

Jeg har og har hatt besøk av dompap på mine foringsplasser på sommer. Jeg har liksom ikke hjerte til å la være å gi de mat, når jeg hører de er her. Men spørsmålet er, KAN jeg slutte og mate de på sommer? De finner mat selv, ikke sant?

H.S. (03.06.2022)

Ja, de klarer fint å finne mat selv hvis det blir tomt hos deg.

Roar Solheim (03.06.2022)


#Fugleforing

Fuglemat

Hei, jeg leser flere steder at man kan mate svaner, ender og gjess med bla. havregryn, mais, erter, salat og druer , men jeg har aldri fått de til å ville spise noe særlig av dette. Svanene ville ha mais men gjess og ender ble veldig skuffet når jeg ikke hadde med noe annet. Kan jeg mate de med bløtt knekkebrød, grovbrød, eller andre forslag ? Det er så trist å se at de blir glade jeg kommer og tror de skal få noe godt og så blir de så skuffet.

K. (02.06.2022)

Ja, du kan mate dem med det du nevner.

Roar Solheim (02.06.2022)

««første 64 - 88 av 2 335 siste»»