Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 294 spørsmål


#Fugleforing

Mating av fugler

Kan en i sameiet gi beskjed om man ikke kan henge opp fuglematere

G.E.S. (29.09.2022)

Det er ikke noe Birdlife kan avgjøre. Derimot kan jeg gi råd om å henge opp halve kokosnøtter, meiseboller i metallnettautomater og eventuelt jordnøtter i metallnettautomater som mat som gir lite nedfall på bakken. Som regel er det en overdreven frykt for smågnagere som ligger til grunn for at borettslag setter forbud mot fugleforing. Der dette er tilfellet skal man ikke fore med solsikkefrø eller villfuglblandinger - DET gir mye nedfall på bakken.

Roar Solheim (29.09.2022)


#Fugleforing

Mat til fuglene

Hei. Lurer på om det er helt greit å gi småfuglene helkornhvete, sesamfrø, linfrø, kokosmasse, rosiner og annen tørket frukt, mandler o.a vi har i matskapet, er det noe spesielt jeg ikke bør gi deem?

I.H. (28.09.2022)

Alt dette går greit hvis det er uten salt.

Roar Solheim (28.09.2022)


#Fugleforing

Foring

Har hørt at vi ikke kan fore fuglene på hytta hvis vi ikke er der ofte nok til å fylle opp når det er tomt. Stemmer det? Pga strømpriser vet vi ikke hvor ofte vi kommer til å være på hytta nå i vinter.

K.K. (26.09.2022)

Jo, det går bra. Når det er tomt, finner fuglene mat andre steder - de sitter ikke stille og sulter ihjel!

Roar Solheim (26.09.2022)


#Fugleforing

Fugue mat

Kan fugler spise gresskarkjerner?

O.B. (25.09.2022)

Høyst sannsynlig, hvis det er frøene du mener. Gresskarkjøttet er de nok ikke interessert i.

Roar Solheim (25.09.2022)


#Fugleforing

Nøtteskrikere

Er det mye mat i skogen siden nøtteskrikerene ikke kommer på foringa?

R. (25.09.2022)

Det vet jeg dessverre ikke. Kanskje de ankommer når det blir frost.

Roar Solheim (25.09.2022)


#Fugleforing

FUGLEMATER

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Endelig er fuglene kommet tilbake på matingen etter 3 år fraværende. Så for å skjerme de fra katter og større fugler, ønsker jeg å lage et "inngjerdet" fuglemater på ca 75x75 - med tak og et brett nederst som samler opp det som faller ned og en stang som jeg kan henge forskjellig på - kan jeg da bruke hønsenetting, så ikke skjæra kommer til maten ? Eller har du et annet råd ?
Ønsker å få til dette før frosten i bakken kommer.
(Jeg er ikke flink til å tegne)

M. (25.09.2022)

Har selv brukt burnetting med 5 x 5 cm åpninger.

Roar Solheim (25.09.2022)


#Fugleforing

Eggeskall

Kan man blande knust eggeskall i maten til småfuglene? Leste det i en artikkel på NRK, men finner lite info om dette andre steder.

M. (06.09.2022)

Ingen grunn til å gjøre det.

Roar Solheim (06.09.2022)


#Fugleforing

fugleforing for skjære

hva er den beste maten man kan gi til skjærer?

T.F. (01.09.2022)

Aner dessverre ikke hva som er "best", for skjærer er altetere som de fleste andre kråkefugler.

Roar Solheim (01.09.2022)


#Fugleforing

Slutte å mate duer

Vil duene klare seg og finne mat andre steder hvis man slutter å mate dem? Bør det være en gradvis nedtrapping av fóring, eller kan man slutte å fóre dem brått?

N. (01.09.2022)

Ja, det er de tilpasset å kunne.

Roar Solheim (01.09.2022)


#Fugleforing

Egner fuglemater med gitter seg for dompapp?

Ekorn rev i filler fuglemateren, så jeg kjøpte ny som er i metall. Den har et metallgitter med 30 cm høyde ogb 32 cm bredde i hullene som meisene smetter inn via. Jeg har hytte i skogen og har hatt et dompapp par her tidlig i sommer. Lurer på om de er for store til å komme inn i matern. https://www.nelsongarden.no/no/fugl/fuglematere/fuglemater-fro-protect-p2384/

P.B. (22.08.2022)

Det vet jeg dessverre ikke. Jeg har fóringsbur med 5 x 5 cm åpninger for å holde kråkefugler og duer unna.

Roar Solheim (22.08.2022)


#Fugleforing

Maiskaker som fuglemat?

Hei. Har en haug med Maiskaker (svaaakt krydret med pizza/hvitløk o.l.) jeg skal kvitte meg med. Er det farlig for småfuglene å spise slikt? Evt. Stokkand/måke? Mvh. Bendik

B.Y. (22.08.2022)

Ender, måker og kråker kan nok spise dette.

Roar Solheim (22.08.2022)


#Fugleforing

Gråspurv

Hei! Jeg lurte på hvor mye jeg burde mate en Gråspurv? En kom seg inn i huset mitt, og har kommet til balkongen hver dag siden da. Vi har gitt den litt vann og brødsmuler, men er redde for å mate den for mye.

L.F.A. (21.08.2022)

Det går ikke an å mate fugler "for mye", for ingen fugler spiser mer enn de kan klare.

Roar Solheim (21.08.2022)


#Fugleforing

Spørsmål:

Spiser spurv fiskekaker

N.N (17.08.2022)

Aner ikke, men du kan jo prøve å tilby dem det. Kråkene rundt mitt hus spiser i alle fall fiskekaker!

Roar Solheim (17.08.2022)


#Fugleforing

Foring på sommeren

Hei. Jeg har blitt fortalt at det ikker bra, fra et ornitologisk ståsted, å legge ut fuglefrø - mate fuglene - på hytta 900 moh på sommeren. Et dette riktig, eventuelt hvorfor?

P. (12.08.2022)

Nei, du kan bare for når du selv vil.

Roar Solheim (13.08.2022)


#Fugleforing

Havregryn i fuglemateren

Hei! Lanserte for et par dager siden havregryn i fuglemateren. Skal si det ble populært! Småspurvene sloss om plass. Havregryn er jo halv pris kontra annen fuglemat, men de tømmer jo materen på en dag. Tør ikke andre komme til når de er der? eller liker de det ikke? Og har spurvene magamål?

Takker for svar

S.T. (08.08.2022)

Det kan hende at spurvene er dominante overfor andre. De spiser ikke mer enn de har plass til.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Fugleforing

Fuglemater

Vi skal lage en litt større fuglemater til småfuglene. Nettingen vi skal bruke, ønsker vi ikke at skjæra skal komme gjennom.Har akkurat kjøpt hos Biltema ,en type netting som er plastbelagt. Maskene er 50 mm.Kommer skjæra gjennom det?

N.P. (06.08.2022)

Nei, det bør kunne holde skjærene ute.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Fugleforing

Fugledød

Vi kjøpte solsikkefrø på Europris 2.5 kg poser på forsommeren.. opplevde plutselig flere døde fugler rundt område på hytta og noen som satt på bakken å så ganske preget ut .. har vi foret for mye ?😯 eller kan det være noe i fôret..

E.B. (03.08.2022)

Det er neppe på grunn av maten, men mer sannsynlig sykdom. Kanskje salmonella?

Roar Solheim (03.08.2022)


#Fugleforing

Taksvale

Har funnet 2stk.taksvalunger under riving av tak.Måtte nå flytte disse over i en liten bøtte med gress et annet sted.Hva slags mat kan jeg gi disse?

K.M. (02.08.2022)

De spiser insekter. Melormlarver fra dyrebutikk kan nok gå an som fór.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Fugleforing

Sesamfrø

Kan jeg bruke sesamfrø i fuglemateren .

S.R. (31.07.2022)

Ja, men du bør ikke blande ulike frø sammen - det fører bare til mye søl på bakken fordi fuglene som regel foretrekker EN frøsort framfor en annen.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Fugleforing

Mating av fugler på veranda

Hei! Jeg har begynt å mate fugler på veranda i høyblokk! Har hengt opp meiseboller i en «fuglemater». Det blir mye «søl» og skitt. Prøver å rengjøre og støvsuge ofte. Men er redd for hva naboer vil si og tror jeg må slutte dessverre. Er det greit å legge ut meiseboller i naturen (skogsholtet bak blokkene)?? Noen sier at hvis man først har begynt å mate småfuglene må man fortsette!!!! Takknemlig for tilbakemelding!!!

S.L.B. (27.07.2022)

Det er helt greit, og du MÅ ikke fortsette - fuglene finner annen mat raskt når en matkilde er uttømt.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Fugleforing

Mate fugler om sommeren og reise bort tre dager

Hei

Jeg mater småfugl, duer og større fugl som skjære, kråke og noen måser som alle er blitt litt tamm. Får solsikkekjerner, malte nøtter og havregryn. Og har friskt vann stående. Er jo blitt glad i dem... de store fuglene får VOM (hundemat som hunden vår).
Vi reiser bort å blir borte tre netter. Hva gjør jeg?
Vil dem sulte? Vil dem komme tilbake?
Har ingen som kan sette ut mat disse dager.

Y.S. (23.07.2022)

Ingen problemer - de finner raskt mat andre steder. Og når dere er tilbake igjen, oppdager de også fort at maten har dukket opp igjen!

Roar Solheim (23.07.2022)


#Fugleforing

Solsikkefrø og havrekorn

Vi forer stort sett med solsikkefrø med skall, men også litt med «småfuglblanding» som har innslag av havre og annet kornaktig. Men det er bare solsikkefrøene som blir spist nå på sommeren, også av de sisikene, småkornene ligger igjen. Men de minste sisikene plukker minst 6-7 solsikkefrø og kaster fra seg før de finner et de er fornøyd med. Under materen har jeg plassert et stort fat som fanger opp frøene som sisikene kaster fra seg, men som de andre spiser. Leter sisikene etter et frø de greier å knekke? Eller er det kvalitet på annen måte?

E.A.J. (21.07.2022)

Frøblandinger fører alltid til masse søl, fordi fuglene velger de frøene de mener virker mest næringsrike. Elv når en fórer med bare solsikke vil mange fugler kaste flere frø på bakken før de velger ett som de prøver å åpne. Dette er fuglenes effektivisering med energibruk i forhold til det de får igjen.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Fuglemating

I mange år holdt vi oss fra å mate fugler på hytta, i troen på at de blir avhengig og kan sulte i hjel hvis vi ikke permanent forer gjennom vinteren. Her på Fuglevennen.no fikk vi tilbakevist denne myten, og har nå de to siste årene hatt flotte opplevelser og notert opp mot 20 arter (og ekorn!) som kommer på mateplassene. Men vi kommer stadig opp i uenighet med venner som holder på den gamle myten, nå forleden fikk vi et poeng som bør avklares: Hvis vi forer regelmessig utover høsten, vil da trekkfugler som bokfink og grønnsisik likevel dra? Vedkommende trodde mangelen på mat er det som automatisk trigger «vandretrangen». Vennlig hilsen Erik Johannessen, Krokskogen

E.A.J. (21.07.2022)

Ja, de lar ikke være å trekke fordi de finner mat på en fóringsplass.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Mate småfugler med brødsmuler og frø om sommeren?

Vi diskuterer om det er bra eller ikke bra å mate småfuglene om sommeren også og ikke bare om vinteren. Hva er riktig: mate om sommeren eller la være?

N.N (20.07.2022)

Det er helt ok. Fuglemating gjør du i første rekke for dine egne opplevelsers skyld, og da kan du fore når det passer deg.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Fugleforing

Lavskriker

Hvor mye mat trenger en lavskriker per dag?
Har funnet skadet fugl som spis. Hvor mye treng han? Så at jeg har nokka å forholde meg til.

Y. (18.07.2022)

Det harvi ikke tall for, men generelt kan du la en slik fugl spise så mye den orker!

Roar Solheim (18.07.2022)

1 - 25 av 2 294 siste»»