Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1057 spørsmål

Lenke

Fugl som har fløyet inn i vinduet

Har denne fuglen brukket vingen? Den ene vingen ligger på en måte under han. Han ligger helt stille. Hvis han har brukket vingen hva gjør vi?

Merete (22.05.2020 20:08)

Litt vanskelig å si - det kan også være muskelstrekk eller brudd i "kragebein". Hvis den kan ta til seg mat er det eneste man kan gjøre og holde den i bur og fore den 2-3 uker til den kan fly igjen.

Roar Solheim (23.05.2020 19:24)


Lenke

Rødvingetrost (?) falt ut av reiret

Hei,

I mårrest satt denne på terrassen. Sitter helt stille. Lurer på om den ikke er flyvedyktig/falt ut av reiret? Hva gjør jeg?

Linn (23.05.2020 09:31)

Dette er en voksen fugl, den har nok kollidert med et vindu og bør komme seg etter en stund.

Roar Solheim (23.05.2020 19:18)


Lenke

Sykdom blant spurv!

Vi har enspurv på forbrettet som tydelig ikke er frisk, den blåser seg opp og sitter og peser, nebbet går opp og ned hele tiden slik at tungen syntes, Den spiser litt og flyr når den føler seg utrygg, men kommer tilbake, de andre fuglene ser ikke ut for at drbryr seg om den, men spiser siden av og flyr

Anonym (16.05.2020 22:49)

Vanskelig å si om dette er sykdom eller om fuglen kan ha fått indre skader etter kollisjon eller katteangrep.

Roar Solheim (20.05.2020 11:16)


Lenke

Skadet skjære

Hei, har akkurat vært på en liten tur i nabolaget med hundene mine hvor jeg oppdaget en skadet skjære. Skjæra ser velstelt ut om du ser bort ifra skaden ved vinga..kan jeg ta den inn for å pleie den og sørge for at den får i seg mat og vann eller vil den klare seg selv nå på sommeren med tanke på at den finner maten selv på bakken? Men har også hørt at skjærer ikke overlever i fangenskap, stemmer dette?

Molly Vonrosa (18.05.2020 11:38)

Jo da, hvis fugler ikke har for alvorlige skader, vil de fleste fint klare å være i fangenskap hvor de får pleie og mat.

Roar Solheim (20.05.2020 11:12)


Lenke

Mulig skadet fugl

På tur i dag oppdaget jeg en liten fugl (tror det er en grønnsisik) som satt på bakken. Den fløy når jeg nærmet meg, og prøvde å lande i et høyt tre, men styrtet bare rett ned i snøen. Etter at andre forsøket på å fly også endte rett ned i snøen, tok jeg den med meg inn. Den har vært inne hos meg i 5 timer, og den spiser og drikker normalt (har gitt den solsikkefrø). Det er heller ingen synlige tegn på skader, men har hele tiden pustet veldig tungt. Den har hoppet litt rundt og fløyet noen ganger til vinduet (landet mykt i plissegardina), men den sitter mest i ro og puster tungt. Vet at fugler kan puste tungt pga stress, men den burde vel ha roet seg etter 5 timer? Usikker på om jeg skal slippe den ut igjen nå, eller om jeg skal vente litt til?

Anonym ved Melhus (13.05.2020 16:33)

Dette er en grønnsisik hann. Den kan ha en eller annen sykdom, men kan også ha fått skader etter kollisjon med bil eller glassrute. Du må bare holde den noen dager og se om den kommer seg. Så lenge den spiser og drikker selv er dette ikke noe problem.

Roar Solheim (13.05.2020 19:04)


Lenke

Skadet fot på undulat

Hei! Jeg har en undulat på litt over 3 år og lurer på noe. «Han pleier å sitte på et bilde over buret hans og fly noen runder i stua noen ganger, men denne gangen fløy han noen runder også bortover i gangen og krasjet flere ganger. Jeg hjalp han bort til buret og merket at foten var skadet. Nå har den vært skadet i 3 dager, og jeg har hjulpet han med å spise og drikke. Han har klart å klatre med en fot og ett nebb, men for det meste bare ligger der (noen ganger prøver han å reise seg med en fot og mister balansen.)» Så jeg lurer på om han har knekt foten og hvor lang tid det vil ta før han blir bra?

Solange ved Ullerål (12.05.2020 16:48)

Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.

Roar Solheim (12.05.2020 16:49)


Lenke

Liten fugl

Hei. Gikk hjem fra jobb. Fant midt på veien liten fugl. Tok den i handa. Fordi vile ikke at den bli påkjørt av en bil. Prøvde å sette på gresset men kan ikke fly. Så tok den hjem. Satt i en boks satt håndkle litt vann og brød. Men verken spiser eller drikke. Men roet seg ned. Hva skal jeg gjøre ?

Akvile (11.05.2020 23:55)

Litt vanskelig å se om dette er en ung korsnebb eller en annen art. Du må bare se om den kommer seg eller ikke - den har nok fått en smell i treff med en bil, og det er umulig å forutse om den vil komme seg eller ikke.

Roar Solheim (12.05.2020 06:44)


Lenke

Grønnfink

Leste at rundt 2014 var det mye gulknopp hos grønnfink. Jeg har et stort antall grønnfink på foringsplassen.
Er denne sykdommen over?Har de klart å bli like mange igjen?

Hei (08.05.2020 22:08)

Vet dessverre ikke svar på dine spørsmål, men vi har ikke fått noen rapporter om grønnfinkdød de senere årene.

Roar Solheim (09.05.2020 16:21)


Lenke

Sykdom/Skade på Kjøttmeis

Hei, vi har fått denne fuglen hyppig på besøk på foringsplassen, og er litt i stuss på om vi skal slutte å fore.
Er usikker på om det er en skade den har eller en sykdom. Ser ut som den mangler et øye på ene siden.
Fuglen er kvikk og rask, og spiser godt når den er innom.

Har tatt noen bilder som vi håper er gode nok til å kunne se hva det er med den.

Geir Knudsen ved Privat (07.05.2020 19:02)

Denne har fuglekopper, ikke uvanlig hos kjøttmeis. Ikke stopp foringen. Vanskelig å vite om den kommer seg eller ender som haukemat til slutt.

Roar Solheim (07.05.2020 21:55)


Lenke

Døde gråsisiker ved mateplass

Mater fuglene med solsikkefrø og meiseboller gjennom vinter og vår der eg bur.På slutten av mars hadde eg ein periode besøk av fleire gråsisiker. Over ein periode på ca. 14 dgr fann eg da 3 døde fugler ved mateplassen.Lurer på om det kan vera noko feil med med fugleforet eller om det er andre årsaker som er årsak. Har frysa ned ein av fuglane i frysaren her om det kan vera av interesse å undersøka den nærare av veterinær. Håpar eg høyrer frå dykk om dette.Min bustadadresse er Breivikvegen 31, 6690 Aure

Johannes Kalland (06.05.2020 23:09)

Det kan hende at det dreier seg om salmonella-smitte, og ikke noe galt med foret. Hvis en skal finne ut det, må slike fugler undersøkes av Mattilsynet/ Veterinærinstituttet i Oslo. Kontakt disse.

Roar Solheim (07.05.2020 08:09)


Lenke

Måke med vinge ute av ledd

Det virker ikke som det er noen form for brudd, reponerte vingen, han fikk straks bedre bevegelighet, men klarer ikke fly enda. Tenker å la måken hvile i noen dager.
Tenker jeg rett?

Anonym (06.05.2020 16:04)

Ja, ta tiden til hjelp og se hvordan det går.

Roar Solheim (06.05.2020 17:22)


Lenke

Skadet svane?

Hei!
Vi har et svanepar som holder til langs strendene der jeg bor på Tofte, Hurum. Det har tydelig skjedd noe med svanemor sitt ben da hun skjelver mye på det, og har vanskeligheter med å gå på det. Hun legger seg ofte ned. Hun er merket, og jeg legger ved bilde. Er dette noe som bør sjekkes opp?

Sara Sotnedal Sundin ved Tofte Skole (05.05.2020 14:05)

Tror bare en skal la dem være og se om det kan bedre seg med tiden.

Roar Solheim (05.05.2020 17:10)


Lenke

Døde blåmeis

Hva er det med blåmeisene om dagen?
De ser syke ut flere av dem og vi har funnet 2 døde i Hagen. De blir veldig bustete i fjæra.
Jeg bor i Færder kommune, på Veierland

Mvh
Ellen Solberg

Anonym (04.05.2020 07:23)

Spørsmålet er om de er rammet av samme sykdom som visstnok har rammet blåmeis i Tyskland. Kun undersøkelse ved Veterinærinstituttet i Oslo kan avdekke dette.

Roar Solheim (04.05.2020 08:10)


Lenke

Hørte masse bråk klokken 7.30 idag og lurte på hva i alle dager det kunne være.. så går jeg ut på hverandaen så er det en due som sitter fast i taket men den flakser og surrer,, jeg prøver og hjelpe den men den flyr av gårde, men det er en HEL vinge som sitter fast så den kan jo ikke leve med en vinge? skjønner ikke h ordna den kan ha flydd vekk heller.. kan fuglen «Gro» en ny vinge eller leve med en eller er den «dødsdømt»? uffamei jeg blir så lei meg

Anonym (04.05.2020 07:29)

Vinger kan ikke gro ut på fugler, like lite som våre armer kan gro ut igjen. Dersom det imidlertid bare er FJÆRENE som har løsnet, kan de gro ut igjen. Men hvis dua har mistet så mange fjær at den ikke kan fly, vil den ha problemer med å klare å overleve inntil nye fjær vokser ut igjen, fordi duer er avhengige av å kunne fly.

Roar Solheim (04.05.2020 08:09)


Lenke

Kylling Vondt i bein

Min kylling gikk og løp helt fint i går kveld. Den klekket på mandag. Nå har den vondt i beinet og legger ikke press på det. Beinet ser helt fint ut, unntatt litt hoven åpne ved kneet.
Skal vi bandasjere dette eller avlive kyllingen?

Gun (01.05.2020 19:43)

Dette må du spørre hønseholdere eller veterinær om. Det høres litt vel drastisk ut å avlive kyllingen. Kanskje beinet kommer seg.

Roar Solheim (01.05.2020 20:27)


Lenke

Dompapdød

Vi har i år opplevd at flere dompaper (5-6 som vi har sett), har blitt syke og avgått ved døden. Vi bor på Vågbø i Tingvoll, og mater hele året med solsikke og støper former med matfett og nøtter. Lurer derfor på om det kan være noe med maten, eller om det har andre årsaker. Andre arter har ikke denne massedøden. Mvh Bjørn R. Vikhagen

Bjørn Roald Vikhagen (26.04.2020 08:01)

Dette kan mest sannsynlig være et utbrudd av salmonella.

Roar Solheim (26.04.2020 08:37)


Lenke

Skadet skjære

Hei,
Fant en skjære som ikke kan fly. Den har gått lenge rundt i hagen vår og unngikk så vidt katten. Nå har vi satt den i en eske med lufting, satt inn en skål med vann, solsikke-kjerner og litt hundemat (som den spiser av). Den har nå vært her i et døgn. Den virker frisk, men den vil ikke fly. Den går, hopper, spiser og gjør fra seg. Den lager ingen lyder og vil ikke/kan ikke fly. Har forsøkt å «folde ut» en og en av vingene for å se etter skader, og da trekker den vingen selv tilbake - så de virker jo forsovet ikke skadet. Det eneste jeg kan se er at den er litt pjuskete på stjerten. Hva skal vi gjøre med den videre....?

Madelen ved Brannfjell skole (23.04.2020 11:16)

Enten må du holde den i fangenskap og fore den til den klarer å fly, eller så må du slippe den ut igjen og la den klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (23.04.2020 19:01)


Lenke

Svulst/rødt sår på kjøttmeis

Hei!
Vi mater fugler og har en del kjøttmeis i hagen. Merket i dag at den ene har et rødt sår eller en svulst lignende Klum på undersiden av nebbet. Hva kan det være? Tusen takk!

Anonym (21.04.2020 18:06)

Trolig fuglekopper - ikke sjeldent å se hos spesielt kjøttmeis.

Roar Solheim (21.04.2020 22:14)


Lenke

Dompap

Hei en dompap er tatt inn i hus. Var som han satt dær å ba om hjelp. Rund er den. Og flyr tungt. Prøvde å få den til å fly. Tok seg en tur om en lavt. To skjærer tok den nesten og jeg berget den og akkurat før en katt. Har en tro at den er for tung å fly. Kan frø for innefugl være løsningen? Er og blind på ett øye. Rolig fugl som sitter på hånden min.

Rita (17.04.2020 19:27)

Håper den klarer seg. Spørsmålsiden har vært i feilfunksjon et par dager.

Roar Solheim (20.04.2020 16:29)


Lenke

Dompap

Dompappen jeg har inne hadde ett gult øye. Hinne? Nå er begge det. Blind? Hvorfor. Er svakt gulaktig begge øyne nå.

Rita (18.04.2020 22:06)

Det er dessverre umulig å stille noen diagnose uten å kunne eksaminere en slik fugl, og selv da kan det være vanskelig. Men det høres ut som at denne dompapen er rammet av en eller annen slags sykdom, kanskje bakterieinfeksjon. Det spørs om den klarer å komme seg igjen.

Roar Solheim (19.04.2020 11:00)


Lenke

Svanen med kul undre magen

Svanen K587 har en rar kul hengende under magen (16.04. ved Holmenskjæret). Kan det være et egg?

Jolanta Vingen (16.04.2020 21:37)

Nei, dette er nok noe annet, men umulig å vite hva som er galt her.

Roar Solheim (16.04.2020 22:51)


Lenke

Gråsisik

Fant en død gråsisik ho ute på bakken nedenfor fuglemater, senere på dagen så jeg to gråsisik som sloss (fløy opp og mot hverandre med beina flere ganger) lurer på om den døde kan ha blitt dept av de andre, eller om den kan ha kræsja i vindu (men det er litt lengre bort) eller om den kan ha kræsja i ett tre (som fuglemater henger i) eller om den kan ha vært syk (litt gammel mat har smeltet litt frem, men ellers prøver jeg å ikke fore der de må sitte i maten pga samonella (det er enda masse snø her)

marianne (10.04.2020 12:40)

Dessverre umulig å finne dødsårsak til en fugl uten å se den selv. Den kan ha kollidert med vindu, eller ha dødd pga salmonella som har herjet blant en del finkefugler nå i vinter. Det er lite trolig at andre gråsisiker har drept den.

Roar Solheim (10.04.2020 19:28)


Lenke

Skadet fugl, trost?

Denne fløy i stor hastighet inn i et av vinduene våres i dag. Den lå stille i 5-10 minutter før den begynte å bevege seg bortover. Den stoppet opp og sovnet og sluttet å bevege seg etter kort tid igjen. Vi har tatt den inn nå men den har kun sovet i hele dag. Tror den har fått en kraftig hjernerystelse, har gitt den litt eple, og kjeks og vann men den har ikke rørt noe av det enda, det er ca 4 timer siden den ble skadet nå. Er det noe mer vi kan gjøre?

Celine (09.04.2020 21:02)

Dette ser ut til å kunne være en måltrost. Helt riktig - den har fått hjernerystelse, og før den kommer til hektene spiser den nok ikke noe. Hold den i esken og se om den kommer seg. Det kan ta alt fra noen timer til noen dager. Vanligvis ser du at den blir bedre dersom den kommer seg, men noen ganger kan den dø etter flere dager, selv om den ser ut til å bli bedre. Da kan hjernerystelsen også ha involvert blødninger som har skadet hjernen.

Roar Solheim (10.04.2020 10:44)


Lenke

Hei!
Oppdaget en stor kjøttmeis med en stor grå kul på hodet. Vanskelig å se øynene på den men han spiste fra fuglebrettet og sang og virket i god form. Han skatt ikke unna slik de andre fuglene pleier å gjøre. Virket som han hadde vanskelig for å oppdage ting rundt seg, mer opptatt av å spise.
Kan dette være en svulst på hodet? evt kan det være andre sykdommer som er smittsomt?

Silje (08.04.2020 11:41)

Det dreier seg trolig om fuglekopper, en sykdom som rammer en del meiser, spesielt kjøttmeis.

Roar Solheim (08.04.2020 12:27)


Lenke

Døde grønnsisiker

På vår mating i Melhus døde 2 grønnsisiker med 2 dagers mellomrom nå i slutten av mars. Begge ble observert med pustebesvær på bakken under matestasjonen før de døde.
Har tatt vare på den sist døde og lurer på om det kan være av interesse å undersøke den i disse koronatider. Vi kan levere den i Trondheim ved interesse.

Tore Bjørgum (06.04.2020 12:19)

Ta kontakt med mattilsynet og hør om de vil sjekke dem. Mest sannsynlig dreier det seg om salmonella-utbrudd (bakterier, ikke virus).

Roar Solheim (06.04.2020 14:49)


1-25 av 1057 siste»»