Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 til 70 av totalt 1 360 spørsmål


#Sykdom og skader

Poxvirus?

Vi har en kjøttmeis med byller i ansiktet. Ene øyet står ut truleg pga av byllerne. Det kan vare en fugl til med byller, men er usikker. Tyværr ble ikke bilde bra. Fann ut på nett at det kan vare poxvirus. Her på Vestlandet har det jo vart kalt og vått hela sommaren. Er det registrert andre plasser med kjøttmeisar som har poxi? Kan det vare noe annet? Kan andre fuglarter få viruset? Skal vi stoppa føring og vaska fuglematar? Vaska med klorin?

C.B. (24.07.2022)

Det er kanskje det samme som kalles fuglekopper, en sykdom som en dessverre ofte ser hos (særlig) kjøttmeis.

Roar Solheim (24.07.2022)


#Sykdom og skader

Smålom med fiskekrok i nebbet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Så i dag en smålom med fiskekrok i nebbet i Rødungen (Bergsjøområdet) i Ål i Hallingdal. Fikk tatt noen bilder av den før den fløy. Har sendt melding til Fuglehjelpen (inget svar ennå). Er det noe annet som kan gjøres for å hjelpe den?

P.N. (22.07.2022)

Da må fuglen fanges inn, og det er ikke en enkel oppgave. Må da jages inn i garn, fra båt.

Roar Solheim (23.07.2022)


#Sykdom og skader

Kråke

Hei, for ca tre uker siden, fant jeg en kråke på vei til jobb. Den så ut til å ha vanskapt fot og kunne ikke fly (var veldig ung).
Jeg tok den med hjem og prøvde å lete på internett, hvor man kunne få hjelp til å fikse skadd fugl, men alle dyreklinikker sa den bare ville bli avlivet.
Jeg leste at det er mange fugler som klarer å leve fint med en ødelagt fot, så lenge de kan å fly.
Jeg valgte da å prøve å hjelpe den selv og har matet den og håpet på at jeg snart kunne ta den med ut (og se om den kunne lære seg å fly).
I dag når jeg kom hjem fra jobb, var øynene helt hvite og det virker ikke som den kan se plutselig.
Jeg tok den med i dusjen og prøvde å vaske den (som jeg har gjort en gang i uken), men øynene er helt hvite på den nå.
Det virker som denne stakkars uheldige kråka, virkelig er alvorlig syk og jeg lurte på hva jeg skal gjøre og om noen vet hva som feiler den.
Må den avlives ? Den får ikke opp øynene, eller så er det selve øynene som er blitt helt hvite. Jeg har ingen aning men det er skummelt å se den slik nå, når den haltet rundt på gulvet, for to dager siden.

K.A. (22.07.2022)

Det kan nok dessverre hende at denne fuglen helst bør avlives. Hvis den har fått noe infeksjon eller annet på øynene slik at den ikke ser, har den ikke store sjanser til å klare seg, dessverre.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Sykdom og skader

Skadet skjære?

Hei, kan du si noe om hva som er galt med denne. Ser ut si om en unge... holder seg rundt gresset her

C. (22.07.2022)

Dessverre vanskelig å avgjøre bare ut i fra dette opptaket, men den ser definitivt ikke frisk ut.

Roar Solheim (22.07.2022)


#Sykdom og skader

ung rør eller myrsanger

Hei.
Jeg fant en liten rør eller myrsanger på gata i går som var helt apatisk. Den var lett å fange og hjemme kom den lille fuglen seg ganske bra etter hvert. Han begynte å kvitre og han hopper rundt i fugleburet. Vi prøvde å slippe ham løs, men det ser ut til at han ikke kan fly ordentlig (skade er ikke synlig på utsiden). Fuglen verken drikker eller spiser (vi prøvde kokt ris, avskallede solsikkefrø og blåbær). Vi la merke til at avføringen i går i utgangspunktet var veldig stor og veldig mørk (nesten mørkeblå) og veldig rennende. Utpå kvelden normaliserte avføringen seg og vi prøvde å slippe ham løs igjen - men det gikk ikke bra fordi han ikke fløy bort. Hvordan kan vi hjelpe fuglen? Hvilken mat kan jeg få – og hvordan får jeg fuglen til å drikke og spise? Jeg vil påpeke at vi absolutt ønsker å slippe ut den lille fuglen igjen og vil definitivt ikke beholde den!

H. (19.07.2022)

Det er neppe rør- eller myrsanger, mer trolig en av de andre sangerne (hagesanger, løvsanger). Avføringen kan tyde på at den har spist bær. Ellers er det insekter som er diett for slike fugler. Umulig å vite hva som kan ha skjedd med den, men den kan ha hatt kollisjon med bil (eller et vindu). I så fall er det bare tiden som kan vise om den kommer seg eller dør.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sykdom og skader

Hvilken fugl, hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fann denne fuglen på bakken, virket forkommen. Hvilken fugl er det og hva gjør vi?

N.N (18.07.2022)

Ung måltrost. Hold i eske/bur til i morgen. Kan ha fått hjernerystelse etter vindustreff.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sykdom og skader

Kråke med skadet ving

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg så en kråke med skadet ving i Hamar mellom blokkene Kristian Bakkens veg 27 og 25. Han trenger hjelp umiddelbart.
Dessverre bildet

N.N (17.07.2022)

Dette må du kontakte lokale fuglefolk for å se på.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Sykdom og skader

Er dua mi syk?

Jeg fant en forlatt bydueunge for 6 år siden. Jeg måtte mate den til å begynne med og lære den å fly. Den har nå hatt et eget rom i huset mitt, vært fri til å fly ut gjennom et vindu om den skulle ønske det, men den tar bare en runde og kommer alltid tilbake til meg. Den har fått frø og korn m.m. og vann h ver dag. De siste dagene har den imidlertid alltid vært nede på gulvet når jeg kommer inn, og jeg tror ikke den klarer å lette mer, slik den alltid har gjort. Den har liksom mistet peppen, og den pruster seg av og til opp. Nå spiser den litt mindre, men drikker vann. Begynner den å bli gammel, eller er den syk? MVH Solveig

S.H. (16.07.2022)

Den kan være syk - fugler kan få mange forskjellige sykdommer, men dessverre umulig å vite uten veterinærsjekk, og selv da kan det være vanskelig å fastslå hva som er i veien med fuglen.

Roar Solheim (17.07.2022)


#Sykdom og skader

Skadet eller ung (2)

Bilde vedlagt spørsmålet

Legger ved noen bilder til, av den falken som jeg traff på idag som ikke klarte fly.
Hva gjør jeg med denne isåfall, om jeg ser den igjen?
Den hadde ikke noe bytte , jeg gikk så nærme som 2m ifra den.

D.I.D. (15.07.2022)

Dette er en spurvehauk. Trolig vingeskade siden den ikkeklarer å lette. Må fanges og en fuglekyndig personmå vurdere skaden.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Sykdom og skader

Havsule

Hei har funnet en død Havsule i strandsteinene. Er i Ryfylke. Er dette av interesse for noen.

B.W.L. (10.07.2022)

Kontakt Mattilsynet - trolig død av fugleinfluensa.

Roar Solheim (10.07.2022)


#Sykdom og skader

Skjelett måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Leder i Fuglehjelpen hevder at måkebarn ikkje kan knekke vingene sine, og at unger med øydelagte vinger bør vere i fred til sjelettet ikkje lenger er brusk.

Er dette riktig?
Sjå vedlegg for originalt utsagn.

A.M. (10.07.2022)

Et håpløst utsagn. Selvfølgelig kan unge fugler få bruddskader i vingene sine, selv om knoklene kanskje er mykere enn hos fullt utvokste fugler.

Roar Solheim (10.07.2022)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hva gjør man med en skadet ful

N.N (09.07.2022)

Kommer jo an på skaden!

Roar Solheim (09.07.2022)


#Sykdom og skader

Måke som halter

Er en måke her som halter veldig. Setter ikke foten ned. Den har en hevelse på foten under ringmerkingen. Er dette av interesse å gjøre noe med? Er relativt lett å fange, om en vil det. Kristiansand.

S.O. (06.07.2022)

Lite å gjøre med denne, da det nok er vanskelig å finne noen aktuelle for øyeblikket som kan se på den.

Roar Solheim (06.07.2022)


#Sykdom og skader

En full krasjet i vinduet

I dag krasjet i vinduet og jeg plukket den opp og den pustet .jeg tok den i en boks og følte med .plutselig ristet foten og den ene vingen strak seg ut .så Hvar det sånn at den besvimte .og nå ligger den bere der. men hvi vet ikke om den er dø eller ikke .fordi den blinker .det har hvi sett flere ganger. men den beveger seg ikke men den blinker .så hvi vet ikke om den er dø eller ikke .

I. (04.07.2022)

Hvis den blunker med øynene, er den definitivt i live! La den være og se om den kommer seg eller dør - den har nok fått en kraftig hjernerystelse.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Sykdom og skader

Trane - skadet

Har en trane med brukket vinge i sivet ved hytta. Hba gjør man?

G. (03.07.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk som kan hjelpe til. Skadens omfang avgjør om fuglen kan rehabiliteres, eller om den bør avlives (kompliserte brudd betyr dessverre ofte at det er best å avlive en fugl med brukket vinge, mens enkle brudd kan leges).

Roar Solheim (03.07.2022)


#Sykdom og skader

Døde kråker observert langs veiene rundtforbi på Jæren i Rogaland

Det ligger døde kråker med jevnt mellomrom langs veiene overalt. Har kjørt i flere timer både i dag og i går og ser det overalt. Fins det noen forklaring på dette? Vil anslå å ha sett ca. 15-20 stk. nå i løpet av helgen. Kjører jevnlig slik og har aldri sett maken.

N. (03.07.2022)

Høres veldig uvanlig ut. Unge kråker og skjærer er utsatt for å bli trafikkdrept, men aldri i slike mengder som det du beskriver. Spørsmålet er om de kan være rammet av fugleinfluensa, som er påvist i området.

Roar Solheim (03.07.2022)


#Sykdom og skader

Hei

I går fant vi et skjærre som har brukket vingen..vi tok den inn å har plassert den i e kasse..gitt den brød og vann. Men hva skal jeg gjøre ? Kan jeg gjøre noe med vingen eller må jeg gå til dyrlege å avlive den?

N.N (30.06.2022)

Prøv å finne lokale fuglefolk som kan vurdere skaden. Hvis bruddet er komplisert kan det være best å avlive fuglen.

Roar Solheim (30.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet kjøttmeisunge

Hva gjør jeg for å redde den, har lagt den på noe stoff og gitt den litt vann

K.H. (27.06.2022)

Vanskelig å si uten å vite alder og hva skaden går ut på.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Sykdom og skader

Skjære

Fant en kjære uten øyne og beveger hode veldig rart hva burde jeg gjøre?

N. (27.06.2022)

Uten øyne har den få sjanser til å klare seg. Da bør fuglen faktisk avlives.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Sykdom og skader

Syk bokfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har hatt jevnlig besøk av denne bokfinken den siste uka, og lurer litt på hva som feiler den. Kan se ut som den har en slags soppinfeksjon e.l. på beina. Adferden er også forskjellig fra de andre bokfinkene. Litt treg og tilsynelatende mindre sky. Så det er tydelig at den er påvirket av hva det nå enn er den lider av. Er det eventuelt noen tiltak som bør gjøres her?
mvh Magnus

M.H. (25.06.2022)

Denne sykdommen rammer av og til (finke)fugler. Tror ikke det er noe du kan gjøre, dessverre. Har ikke navn på tilstanden.

Roar Solheim (25.06.2022)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på om det går bra med denne kjøttmeisen? Har noe skjedd med den?
Takk på forhånd!

M. (22.06.2022)

Tror den må ha ett eller annet slags virus som gjør at den ikke har fjær på hodet. Det er likevel mulig at den kan leve med dette i lengre tid.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Sykdom og skader

Jeg fant en spurv på verandaen, hadde kanskje krasjet i vinduet. Nå har den lagt egg . Hva gjør jeg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant spurv i dag, La den på badegulvet i et putetrekk. La frem vann og frø ,men tror ikke den spiste noe. Noe senere hadde den lagt et egg på gulvet, og tok jeg en plastbalje med ull , vann og mat og la fuglen der. Den er våken
Hva gjør jeg. Tenker egget bare skal kastes, den har nok med seg selv. Prøvde å flykte nåe jeg kom inn på badet. Kan ikke fly. Bare gå . Lar den ligge og komme seg. Hva råd kan du gi meg .

L.A.J. (22.06.2022)

Riktig mht egget, det kan du bare kaste. Hold fuglen inne til den klarer å fly. Den har trolig fått hjernerystelse og trenger tid på å komme til hektene.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Sykdom og skader

Kråkunge med skadet øyne

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har funnet en kråkeunge med veldig alvorlig øyeinfeksjon og han virker veldig svak. hva burde jeg gjøre? :(

N.N (16.06.2022)

Kontakte veterinær eller noen som kjenner dette (f. eks. burfuglholdere).

Roar Solheim (17.06.2022)


#Sykdom og skader

Halvdød fugl

Hei, katten min tok med en fugl utenfor døren i natt, og har slosset med den en del.. Etter jeg fikk katten min inn gikk jeg ut og la fuglen i en pappeske, ga den litt vann og la den på badet. Den er fortsatt i livet men har et lite sår på ryggen og puster tungt. Er det håp for den eller burde jeg bare latt den ligge? Fikk skikkelig vondt av å se den ligge der i smerter.

C. (11.06.2022)

Dessverre ikke mulig å vurdere uten selv å kunne håndtere fuglen. Men katteskader er dessverre ofte dødelige for fugler, slik at denne mest sannsynlig dør av dette.

Roar Solheim (11.06.2022)


#Sykdom og skader

Skadet ung skjære

Fant en ung skjære på plenen. Ligger i 2t ifølge naboer. Virker pigg, mener den har spist litt og drukket vann, oppbevarer den for nå i et katte ur. Har kanskje 3 halefjær igjen etter juling. Slapp den ut, men klarer ikke fly. Den er et lett offer nå. Ikke tatt bilde, villa den bære mest mulig i fred. Hva gjør jeg? (fuglehjelpen var til lite hjelp og veldig avvisende)

V. (10.06.2022)

Dessverre vanskelig å vurdere tilstand og hva som kan eller bør gjøres uten et bilde av en slik fugl.

Roar Solheim (10.06.2022)

««første 46 - 70 av 1 360 siste»»