Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 3 086 til 3 110 av totalt 13 053 spørsmål


#Diverse

Ringdue

Hei! Jeg har en ringdueunge som har hatt grønnaktig avføring, men den siste dagen har den blitt mer brun. Er dette farlig? Den virker frisk og fin ellers, men endringen i avføring bekymrer meg.

E. (20.08.2021)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (20.08.2021)


#Diverse

Tjeld

Hei. Her på Hetland videregående skole har vi en Tjeld som går langs skolebygget og ser på speilbildet sitt. Vet ikke om den tror det er en rival eller sin kjære. Den kakker av og til på speilbildet og virker ganske forvirret. Hadde håpet at når elevene startet på skolen så ville den forsvinne, men den er her enda etter 4 skoledager. Er det noe vi kan gjøre for å få den vekk? Synes så synd på den. Den kommer også med "fugleskrik" mens den går langs bygget.

A. (19.08.2021)

Forunderlig oppførsel. Hvis dere vil ha den vekk, må den egentlig bare jages vekk fysisk.

Roar Solheim (19.08.2021)


#Diverse

Måker

Så en måkeunge i dag 18 august. Kan det være mulig at måkene har unger så sent på året, eller kan de legge egg flere ganger i løpet av sommeren.

G.L. (18.08.2021)

Spørs hva du mener med måke"unge" dvs alder. De fleste unge måker bør være flyvedyktige nå, så dersom det er noen som ikke kan fly, er det kanskje unger fra et omlagt sent kull.

Roar Solheim (18.08.2021)


#Diverse

EKORN

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i dag kom jeg over et ekorn som lå på bakken i gammel granskog. Det lå først stille så forsøkte det å reise seg to ganger, så tok det to dype pust før det døde. Jeg gikk sakte bort og strøk forsiktig over det noen ganger men det var livløst. Det så uskadd ut, ingen i nærheten. Hørte en ravn etter noen minutter, det er ravn i området. Jeg lurer på hva som kan ha skjedd? Jeg aner jo ikke alder men det så fullvoksent ut. Kan det ha ramlet ned og skadet seg alvorlig? Alderdom?

M.W. (18.08.2021)

Dessverre umulug å si ut i fra bildet. Slike dyr må undersøkes for hånd for om mulig å finne dødsårsak.

Roar Solheim (18.08.2021)


#Diverse

Spurveugle

Kan man lokke frem spurveugla på høsten som på våren?

M.L. (17.08.2021)

Ja, de er veldig territorielle og kan komme fra langt unna!

Roar Solheim (17.08.2021)


#Diverse

Hvor er andrikene?

Hei,
Har den siste tiden lagt merke til at det kun er hun-ender flere steder der ender mates - ingen andriker. Hvordan kan det ha seg at det vrimler av hun-ender men ikke en eneste andrik?

K. (17.08.2021)

Mange hanner ser ut som hunner når de er i fjærskifte, så det KAN hende at de er der, men at du ikke kjenner dem igjen. men hos mange andearter flyr hannene til egne samleplasser hvor de oppholder seg under fjærskiftetiden.

Roar Solheim (17.08.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Hvor lenge lever en sommerfulgl

N.N (16.08.2021)

Varierer fra noen få uker til et helt år - avhengig av art. Noen overvintrer som voksne, de har da lang levetid.

Roar Solheim (16.08.2021)


#Diverse

Kjøttmeiisegg

Hvor mange grader trenger meiisegg for å overleve?

S. (16.08.2021)

Du skal IKKE forsøke å ruge ut egg fra ville fugler selv!

Roar Solheim (16.08.2021)


#Diverse

Meiisegg egg

Når moren og faren og alle fugleungene unntatt en har flydd ut, den siste kanskje dø, hva kan man gjøre for å få den til å leve eller holde seg i live, den er i egget fortsatt?

S. (16.08.2021)

Egg som ikke er klekket, inneholder ikke noen levende fugleunge, så her skal du ikke foreta deg noe som helst.

Roar Solheim (16.08.2021)


#Diverse

Hvordan hindre flaggspett i å bo på loftet? Del 2

Problemet er at fuglene bråker slik at det forstyrrer nattesøvnen. For småfugler så kan vi tette hullene med metallnetting (luftehull), men om vi gjør det for flaggspetten, og den likevel vil bo der, så hakker den hull i veggen. Så altså: Hvordan kam man hindre at flaggspetten ønsker å komme tilbake? Kan det fungere med høyfrekvente lyder (slike som skal holde skadedyr unna)? Eller fungerer ikke det på fugler? Vil en metallmodell av en flaggspett få den til å skygge banen? (late som en annen fugl har overtatt reviret). Eller er det noen andre muligheter som ikke innebærer å ta livet av individet/-ne?

G.V. (15.08.2021)

Har dessverre ikke noen patentløsninger annet enn å kle veggen med metallnetting slik at flaggspetten ikke kommer til for å hakke hull i veggen. Dette kan kanskje fungere.

Roar Solheim (15.08.2021)


#Diverse

hvor er fuglene blitt av?

HEI, Vi har et rikt fugleliv der hvor vi bor, tre kråker, to måser og ca åtte Sjur som mere eller mindre bor på vår eiendom. vi har to store hunder som ofte får maten ute, så jeg tror at det blir litt til fuglene også. Men sist torsdag var bare den ene måsen og ei kråke igjen, måsen skreik og flydde rundt som en "gal" fredag er alle borte, siden har det ikke vært en fugl rundt oss. er dette vanlig, eller har jeg rett i min mistanke at noen naboer har tatt livet av de?kråkene har vært hær i flere år, måsen kom i mai. syns det er så trist at de er borte.

M. (15.08.2021)

Vanskelig å si, men det kan hende at fuglene har opplevd noe negativt knyttet til stedet. Det kan være rovfugl som har tatt en måke eller kråke, men selvfølgelig hender det dessverre også at mennesker gjør ting de ikke har lov til.

Roar Solheim (15.08.2021)


#Diverse

Pilfink og Spurv

Vi har mange pilfinker og spurver på eiendommen, de har laget rede under takstein på taket og også i fuglekasse på veggen. Vi har oppfostret flere kull med unger her og det virker som fugle ungene bosetter seg her da vi har flere matstasjoner og vannbad/drikkeplasser rundt om i hagen og eiendommen. Nå skal vi flytte og tenker på rydde vekk reirene, NÅR kan vi gjøre dette, det er 15 august nå i skrivende stund og vi ser de begynner å forberede vinteren igjen.

Kan vi rydde vekk reir nå?

R.B. (15.08.2021)

Hvorfor må dere rydde vekk reir hvis dere kal flytte? Fuglene kommer til å bygge under taksteinene igjen selv om ikke dere bor i huset.

Roar Solheim (15.08.2021)


#Diverse

Hvordan hindre flaggspett i å bo på loftet?

Vi har flaggspett på loftet. Mønet er vel 6-7 m over bakken på det høyeste. Spetten har antagelig bodd der i flere sesonger (minst to). Hva kan vi gjøre for å hindre den i å komme tilbake? I og med at det er så høyt, og bakken under ikke er plan, så er nok ikke fuglekasse et alternativ (om det nå er en løsning)

G.V. (15.08.2021)

Hva er problemet om den overnatter på et loft?

Roar Solheim (15.08.2021)


#Diverse

Hei, er det måkeunge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har store måker på besøk, denne brunspraglete kom først i dag, og piper og tråkker og styrer. Den er like stor som de to hvite og grå som kom sammen med den. Har bare hørt den gjennomtrengene pipinga i seinsommer, første gang sett den. Hev ut brød for å se nærmere på den. Utenom det har jeg en diger gammel grå og hvit innom, svart ring på beinet, og en stakkar som mangler foten, men ser ut til å klare seg alikevel, selv om den må trå på « beinleddet».
Jeg bor på toppen av ei blokk i Oslo, og vil jo helst ikke at naboene skal klage, og ulovlig å mate fugler i borettslaget, men kan ikke la vær å hive ut litt brød til dem. Passer på at det ikke ligger igjen noe, og de bæsjer ikke på min terrasse i alle fall. Hører gjerne din mening. Skjærene er også glad i meg. Av en eller annen grunn er ingen småfugler å se her på toppen de siste åra. Har det blitt mindre småfugl i Oslo? Jeg bekymrer meg over at både pinnsvin og paddevandringa vår og høst er totalt forsvunnet. Og mindre små fugl. Vil ikke si hvor jeg bor, men det er Oslo Øst. Bildet er dårlig, men er det årsunge av de vanlige stormåkene her? Pipinga er gjennomtrengende og liksom « klagende». De to andre voksne måkene ser ikke ut til å bry seg, de jager den ikke. Mye jeg skriver, men

H. (14.08.2021)

Hvis du har glede av nærkontakt med måkene, er det neppe noe galt i å gi dem noen brødbiter nå og da. Har dessverre ikke tallgrunnlag for å kunne si noe om utviklingen av ulike småfuglarters bestander i Oslo-området.

Roar Solheim (14.08.2021)


#Diverse

Skogsduer

Hei! Vi har et stort eiketre som samler mye duer.
Vi har våre spise/uteplass under dette treet og får
Naturlig nok veldig mye fugleskitt ned på bord/stoler og platting.

Vi har satt opp en plast ugle, men ser ikke ut til å hjelpe.

Andre tips?

M.S. (13.08.2021)

Nei, dessverre ikke annet enn å bygge et tak over uteplassen som skjermer mot dueskiten.

Roar Solheim (13.08.2021)


#Diverse

Nattravn

En venn av meg observerte den 10.8.21 en flygende nattravn som det nærmest lyste ut av munnen på. Hva kan dette skyldes? Kan den ha spist St.Hans orm? (hanner).

L.R.K. (13.08.2021)

Tja, umulig å vite, men ditt forslag er kanskje den beste mulige tolkningen.

Roar Solheim (13.08.2021)


#Diverse

Traneunger

Hvor lenge følger traneungene foreldrene?

R.J. (12.08.2021)

Vanligvis til de har startet trekket sydover.

Roar Solheim (12.08.2021)


#Diverse

Måke med sluk i nebbet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er på hytte i Staver hvor en måkeunge har en fiskesluk hengende fra nebbet. Spiser litt smuler, men klarer ikke åpne nebbet mer enn litt. Er flyvedyktig så ikke lett å fange den. Noen tips om hva jeg kan gjøre?

I.M. (12.08.2021)

Den må fanges på en eller annen måte slik at fiskesluken kan fjernes.

Roar Solheim (12.08.2021)


#Diverse

Måker

Hvorfor så jeg i dag en veldig STORR flokk måker sittende samlet på strand ved havet på Senja?

H.W. (12.08.2021)

Det er det dessverre fullstendig umulig å vite fra sentralt hold! Dette er lokale forhold.

Roar Solheim (12.08.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Balanseproblemer for kanarifugl

O.A. (12.08.2021)

Kontakt burfuglholdere.

Roar Solheim (12.08.2021)


#Diverse

Nellik

Er det farlig å gi nellik til fugler ? Måker ? Påvist parasitt og nelikk dreper parasitt og innvollsorm. Ble kvitt det på katten.

N.M. (11.08.2021)

Aner ikke, men det er ikke noen grunn til å gi slikt til ville fugler.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Diverse

Fugleliv på Harasjøen

Hei
Jeg lurer på fuglelivet på Harasjøen mellom Gata og Sand i Hedmark. Hva finnes det av ender eventuelt gjess?

T.N. (11.08.2021)

Dette har vi dessverre ikke noen oversikt over sentralt - da må du finne lokale fuglefolk og spørre dem.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Diverse

Måkeunge i byen

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er en enslig måkeunge som vandrer rundt i byen ved jobben. Den har litt dun på hodet men ellers har fjør. Den går rundt og piper, har sett at den har prøvd å fly litt uten å komme særlig langt. Den har vært hos oss i hele sommer. Har heller ikke sett noen som har foret eller passet på den. Vi vet ikke hva vi skal gjøre med den, faren for at den blir påkjørt er rimelig stor da det er mye trafikk her. Det var 3 unger i begynnelsen av sommeren, nå er det bare denne igjen. Mattilsynet og viltnemda har sagt de ikke kan gjøre noe. Det er rart at den ikke kan fly, så lurer på om det er noe galt med den, selvom den ser frisk ut. Har du noen råd til oss som vil hjelpe den?

N.N (11.08.2021)

Denne ser jo flyvedyktig ut, så jeg ville sjekke og prøve å fange den for å se om den ikke KAN fly, eller bare er litt uvillig. Slike unger bør overlates til seg selv hvis de ikke er skadet.

Roar Solheim (11.08.2021)


#Diverse

Andre kull måkeunge vil ikke fly

Hei! I hagen har vi en måkeunge som er stor og ser frisk ut. Den vifter med vingene, men letter ikke. Den piper nesten hele døgnet og mor/far e.l. sitter på toppen av flaggstangen og skriker like mye! Bevege seg i nærheten går ikke, da hele slekten prøver å angripe for å beskytte ungen. Letter ungen snart? Om den ikke kan fly, - hva gjør vi da? Jeg er en dårlig flyinstruktør!

H.K. (10.08.2021)

Den flyr nok om ikke så lenge.

Roar Solheim (10.08.2021)


#Diverse

Havørn

Hei, jeg holder til på Smøla på Nordmøre, vi har en relativt stor og økende bestand av havørn. Jeg ser nesten daglig i hekkesesongen at havørnen forsyner seg grådig av andre fuglearter som f.eks. fra ungene til måker, gås, ryper m.m. Gåsbestanden vokser men bestanden av måker minker, erfuglene er nesten borte. Hvilke tanker har dere om når smertegrensen for hvor mange ørner vi skal ha i vår fauna? Takker vindmølle på Smøla for at bestanden av Havørn ikke er høyere.

T.O.D. (09.08.2021)

Det er ikke NOFs oppgave å regulere bestander av viltlevende fuglearter i Norge. Havørn har hatt tett bestand langs kysten før vi begynte å etterstrebe dem, og det er noe de øvrige fugleartene tilpasser seg. Måkene kan avta av helt andre grunner.

Roar Solheim (09.08.2021)

««første 3 086 - 3 110 av 13 053 siste»»