Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 5 183 til 5 207 av totalt 13 039 spørsmål


#Diverse

Svarttrost

Er det normalt å finne Svarttrost i Vesterålen på denne tiden av året?

T.M. (31.01.2020)

Så lokalkjent er jeg dessverre ikke, og kan derfor ikke gi deg noe svar på spørsmålet ditt.

Roar Solheim (02.02.2020)


#Diverse

Dumpapp

En av de mange dumpapper på fuglebrettet ser oppblåst ut - som en liten ball. Er det naturlig eller er den syk ?

R.H. (31.01.2020)

Umulig å si, men den KAN være syk.

Roar Solheim (02.02.2020)


#Diverse

Kjernbiter

Har observert kjernebiter for første gang på foringsstasjonen vår i Trondheim. Det går med mye solsikkefrø.

N.N (02.02.2020)

Kjernebiteren har økt i forekomst og utbredelse, trolig som følge av god tilgang på solsikkefrø om vinteren.

Roar Solheim (02.02.2020)


#Diverse

Kornkråke lang nord

Hei.
Jeg bor ca 20 min utenfor Tromsø, og har det siste hatt en enslig kornkråke her. Jeg forstår det sånn at det er litt uvanlig at den er så langt nord. Denne må jo ha forvillet seg veldig. Lurer på om den vil klare finne tilbake til dit den kom ifra eller om den faktisk finnes her oppe også? Den virker så ensom og alene.

J. (26.01.2020)

Det er alltid noen enkeltindivider av fugler som forviller seg langt vekk fra der de ellers forekommer. Dette kan være en slik en.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Hvor er svarttrosten?

Hei. Jeg har bodd i Ekebergskrenten i Oslo i 16 år. Stedet har en stor svarttrostbestand som alltid har overvintret, også i snøtunge vintre, hvor de overlever på bær på trær og fuglemat som legges ut. Hver vinter har jeg kost meg med deres fuglesang hver natt fra januar - mars. I høst merket jeg at alle svarttrostene både rundt eget hus og i skrenten generelt er fullstendig borte. Årets vinter er den mildeste siden jeg flyttet hit, og fullstendig snøfri for øyeblikket. Hva kan være grunnen til at alle svarttrosten har forsvunnet til tross for den milde vinteren? Kan de virkelig ha trukket ut av Oslo? Noterer meg også adskillig færre skjærer enn normalt i år.

N.N (26.01.2020)

Dette har jeg dessverre ikke noen forklaring til.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Belysning langs tursti - Skjervaveien ved Nitelva

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Langs allerede etablerte tursti ved Nitelva i Lillestrøm, så skal det settes opp belysning på deler av strekningen som mangler lys. Turstien grenser mot et område som kommunen har gitt arealformål "naturvern" pga. hensyn til fuglelivet langs Nitelva. Har dere noen erfaringer med anbefalt type belysning/design som vil være å foretrekke av hensyn til dyrelivet og spesielt fugl?

H.B. (28.01.2020)

Nei, dessverre ikke.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Er det flere rovfugler i Norge nå enn før?

Plutselig kom jeg på en teori/hypotese, ut fra noe vi pratet om på jobb. Ei kollega var forundret fordi hun opplevde at det er mye flere fugler, særlig rovfugler nå, enn tidligere. Kan det hende at dette stemmer, fordi det er større insektsdød ( kanskje pga dårligere kår pga insektsmiddel?)nedover i Europa, ergo færre småfugler? Og mer insekter i Norge, ergo flere småfugler og ergo flere rovfugler?Det er trist dersom dette stemmer. Går det an å finne ut om det stemmer? Finnes det virkelig flere fugler i Norge enn tidligere? Og er det færre nedover i Europa? En annen ting: Var det ikke uvanlig god blomstring i fjor? Mer rhododendron, flere kongler osv. Tilpasser naturen seg insektsdøden? Produserer plantene flere blomstrer for å lokke til seg flere insekter i konkurranse med de andre plantene, fordi det finnes færre insekter her nå? Jeg har også reagert på at det tidligere kom masse døde insekter på frontruta mi, og nå vasker jeg aldri bort døde insekter lenger.

Mvh Gitte O Bjørge

G. (29.01.2020)

Det er riktig at det er færre insekter, noe alle som har kjørt bil i noen tiår kan dokumentere. Men det er ikke noe som tyder på at det har blitt flere rovfugler i Norge.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Traner

Vi har en forskningsoppgave om traner, og lurer på "har traner blitt brukt som menneske mat"?

4.7.K. (28.01.2020)

Sannsynligvis, men jeg har ikke konkrete opplysninger om dette.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Hauk med øyeflekker i nakken

Bilde vedlagt spørsmålet

Spør en ornitolog:

Hei!
Vi fikk besøk av en hauk i hagen. Av frykt for å miste byttet, ble fuglen sittende en stund på bakken og speide vaktsomt rundt seg. Systematisk flyttet den blikket rolig fra side til side. Slik oppdaget jeg at den faktisk også har øyne i nakken! Har ikke hørt om slike øyeflekker før, men det er kanskje kjent fra litteraturen? Det er vel en hønsehauk?
Takk for svar!
Vennlig hilsen Vidar M. Skulberg, Spydeberg
(Foto fra kjøkkenvinduet, april 2019)

V.M.S. (28.01.2020)

Dette er en spurvehauk. Har ikke sett slike markante flekker i nakken på en spurvehauk før, så kanskje er denne fuglen litt spesiell. I alle fall artige bilder.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Kattugle

Hei!
Har 4-5 ganger i løpet av siste år hørt lyder som jeg lurer på hva innebærer. Senest hørte jeg dette i går kveld ca kl 2330: sent om kvelden (mørkt) hører jeg plutselig en voldsom varsling fra en skjære. Innimellom dette og fra samme sted kommer varslingslyder/hyl fra det jeg tror er en kattugle. Lyden er stasjoner, den flytter seg ikke. Til slutt forsvinner skjære - lyden, kattuglen hyler litt og så blir det stille.
Bor i Fana i Bergen. Er det kattuglen som tar en skjære? Er dette vanlig?
Takk for fin side :-)

N.J. (29.01.2020)

Vanskelig å si, men det er absolutt mulig.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

stær i januar

så en liten flokk stær i Gjerpen her om dagen- et par måneder for tidlig. Kan de greie seg visst det blir snø og minusgrader?

O.B.P. (29.01.2020)

Ja. De kan oppsøke forplasser.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Svartspetter på besøk

Hei, vi har fått et par svartspetter på besøk i en døende furu/gran i hagen. Vi lurer på om de gjør mye ut av seg om de slår seg til ro der? Vi setter veldig pris på dem enn så lenge. Vi lurer bare på om det er lurt å være føre var i forhold til om de slår seg til ro der?

M. (30.01.2020)

Bare la dem være i treet dersom de har begynt å hakke reirhull.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Dompaper

Hei. Det bruker å være mellom 2 og 4 dompaper av og til utenfor huset vårt i Skaun. I går var det plutselig rundt 30 dompaper samlet på en plass utenfor huset. Huset vårt ligger ved fylkesveien, men det er et relativt stort område med trær og vi bruker å mate fuglene med solsikkefrø. Men har aldri sett så mange dompaper. De var tilbake, omtrent like mange, også i dag. Hvorfor kommer det plutselig så mange dompaper?

H. (24.01.2020)

Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.

Roar Solheim (30.01.2020)


#Diverse

Svarttrost i Tromsø

Har en svarttrost som kommer på fuglebrettet mitt nå i slutten av januar. Den sitter gjerne og synger i ei bjørk rett utenfor kjøkkenvinduet mitt og er et trivelig besøk. Men; jeg har i mine 54 år aldri sett en svarttrost i Tromsø midt på vinetern! HAr jeg bare ikke sett den, eller er den en såå sjelden vintergjest her som jeg tror? Jeg bor i Tromsø på selve Tromsøya.

S.S. (25.01.2020)

Svarttrosten har nok blitt mer tallrik i Troms om vinteren i løpet av de siste tiåra. Fortsatt er den en uvanlig fugl, men det kom inn noen funn av arten på årets Hagefugltelling:

https://www.fuglevennen.no/arter/?side=kart&fylke=19&land=578&ar=2020&or_id=526&orgkat=.

Frode Falkenberg (30.01.2020)


#Diverse

Mellomspett

Hei, Jeg tror jeg har sett en mellomspett i eikskogen ved Tåsen. Jeg vet at mellomspett teoritisk ikke finnes i Norge. Men kan det være mulig ting ha forandret seg på grunn at det vi har en veldig mild vinter? I tillegg leste jeg at mellomspett trives i eikskogene, så det føles ikke helt umulig...Hvis det ikke var en mellomspett, hva kan det være? Den var mindre enn en flagespett, men for stor til å være en dvergespett. Dessuten var mønstret lignende til en mellomspett. Takk for svaret!

N.N (28.01.2020)

Det ville vært en sensasjon! Men fuglene kan jo fly, så det meste er mulig. Prøv å ta et bilde neste gang, så skal vi nok komme til bunns i dette.

Frode Falkenberg (30.01.2020)


#Diverse

fugler i hagen

I går telte jeg fugler i hagen, greit det. Men idag er det sikkert 50-60 Grønnsisik her---de var ikke her igår--da blir ikke de med?

T.H.V. (27.01.2020)

Om du rapporterer fra begge dagene såp vil kun makstallene for artene komme med på tellingen.

Frode Falkenberg (30.01.2020)


#Diverse

Nattesanger

Heya Ornitologer.

Er det mulig å oppleve nattesangere midt i byen på denne tiden av året?

Jeg har bodd på midt i Trondheim i over 3 år og for noen måneder siden opplevde plutselig jeg midt på natta mellom kl 03 - 05 en fugl som synger så høyt og sterkt at det var helt umulig å ikke bli fascinert over hvilken nattesanger dette kunne være og hvor den satt mens den sang så vidunderlig vakkert.

Har du noen tanker om hva slags nattesanger dette kunne vært? Og om dette er vanlig egentlig å høre nattesangere midt i byen?

Håper på svar
Med vennlig hilsen
Loan TP Hoang

L.T.H. (23.01.2020)

Det er nok rødstrupe du hører på denne tiden av året. Selv om den kan synge om natta, regnes den ikke blant de fuglene som kalles "nattsangere". Disse er alle trekkfugler.

Roar Solheim (23.01.2020)


#Diverse

Blåmeis

Hvordan se forskjell på hann og hunn blåmeis?

T.E.S. (23.01.2020)

Det er vanskelig. I UV lys er hannene skarpere farget enn hunnene, men vi ser ikke forskjell på kjønnene.

Roar Solheim (23.01.2020)


#Diverse

Kjøttmeis

Hvordan se forskjell på hann og hunn kjøttmeis?

N.N (22.01.2020)

Hannen har bredere sort stripe i brystet, og mer blåsvart skinnende i det sorte på hodet.

Roar Solheim (22.01.2020)


#Diverse

Kråkefelle

Her i Akershus er det nå blitt så populært og bygge kråkefeller som fanger også skjærer og ei og annen ravn.
Vet ikke om jeg syntes dette er så bra for kråker og skjærer er jo mat for rovfugl som hønsehauk.
Tror jeg skal ta meg en tur bort til fella på dagtid da skyr kråkefugl fella har jeg hørt

H.T. (21.01.2020)

Spørsmål vedrørende slike feller bør du ta opp med Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (22.01.2020)


#Diverse

fugl

Hvilken fugl har lengst hals i hele verden?

L. (21.01.2020)

Kanskje struts.

Roar Solheim (21.01.2020)


#Diverse

Reir bygging

Hvordan vet fugler når de skal begynne å finne reirplass og bygge reir? Kan de bli lurt til å starte tidligere av at været er ganske varmt på denne tida? Akkurat sånn som det er her nede i Asker/Oslo området nå liksom.

N.N (19.01.2020)

Ved snøbar mild vår kan en del fugler starte tidligere. Både lys, temperatur og mattilgang virker inn.

Roar Solheim (20.01.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Rådyr som spiser solsikkefrø. Er det OK?

N.N (19.01.2020)

Ja. Ikke noe problem.

Roar Solheim (20.01.2020)


#Diverse

linerle

Dette er ikke et spørsmål,men bare en opplysning.Linerle ble sett i Høllen 18/1-20.Dette er vel helst en overvintrer.Den så ut til å være i fin form,og løp rundt blandt rask som vinden hadde blåst på land,det så ut som den fandt en del å spise.

B. (18.01.2020)

De har foreløpig gode forhold når det er snøfritt.

Roar Solheim (19.01.2020)


#Diverse

SIDENSVANS I JANUAR.

Her i Skjåk er sidensvansen ein fugl vi ser om hausten når han kjem og renskar rognene for bør. Men siste veka har eg hatt besøk av ca 20 stk som har vore innom på fuglebrettet. Er dette vanleg.

O.H.D. (18.01.2020)

Kanskje ikke ofte at du ser dem midtvinters, men det hender.

Roar Solheim (19.01.2020)

««første 5 183 - 5 207 av 13 039 siste»»