Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 377 til 4 401 av totalt 13 011 spørsmål


#Diverse

Spørsmål:

Bukkejakta begynner imorgen. All vom av rådyr som blir liggende i terrenget er vel bra for rovfugl og kråke?

H.V. (09.08.2020)

Alle som er altetere spiser nok en del av dette, både fugler og pattedyr.

Roar Solheim (10.08.2020)


#Diverse

Hva skjedde her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var hos min mor i dag da vi fant en død fugl utenfor inngangspartiet hennes. Den var nylig død og hadde flydd på vinduet. Tenkte at sånt skjer, la den i en pose og gikk for å kaste den. Da snublet jeg over enda en av samme fugleart som lå på plenen som hadde lidd samme skjebne! Denne levde, men var veldig forfjamset. Vi tok den med inn og satte den oppi en balje med pledd for å se om han kunne komme seg etter krasjet i vinduet.

Vi klødde oss veldig i hodet og skjønte ikke hvordan to fugler av samme art kunne fly inn i vinduene på huset omtrent samtidig. Plutselig hører moren min et smell igjen, vi går ut og finner TRE TIL utenfor husveggene som igjen hadde flydd på vinduene! To døde momentant, den tredje prøvde vi også å redde, men den døde fort etterpå. Nå skjønte vi virkelig ingenting! Hvordan kunne dette skje?

Moren min kjenner en med peiling på fugl og han kunne fortelle at fuglene er grønnsisiker fra årets kull, altså ungfugler. Han mente de mest sansynlig hadde blitt skremt av en rovfugl og flydd etter hverandre rett i vinduene. Det rare er at det ikke skjedde helt samtidig med alle fuglene vi fant. Vi dro ut på et lite ærend og fant ytterligere en død fugl ved husveggen da vi kom hjem igjen...

Den første vi reddet kom seg etter krasjet heldigvis! Han fløy av sted da vi kom hjem igjen. Alt i alt var det 6 fugler som krasjet, hvor 5 døde.

Lurer på om det er noen her som kanskje har andre forklaringer eller noe å tilføye på hva som er årsaken? Veldig merkelig og ekkel opplevelse!

M.M. (04.08.2020)

Dette er unge grønnsisik. Det er ikke mulig å vite hvorfor alle disse fløy inn i vinduene uten at det skjedde samtidig. Kanskje har de oppfattet refleksjoner i vinduene som ga dem inntrykk av at de kunne fly i den retningen.

Roar Solheim (05.08.2020)


#Diverse

Stær

Vi har sett store stæreflokker på listalandet iår.
Har det vært ett unormalt godt år for stæren Iår?

T.O. (04.08.2020)

Vet dessverre ikke. Noen har meldt om fravær av stær, men det ser ut til at det er produsert ungfugler mange steder også.

Roar Solheim (04.08.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Når tid kan vi begynne og se etter sidensvansene i sør?

N.N (04.08.2020)

Vanligvis ankommer de ikke før i oktober-november.

Roar Solheim (04.08.2020)


#Diverse

Skjærer som spiser en artsfrend

Jeg kjørte i en by, da jeg så fire skjærer som sto over noe. Jeg ble nyskjerrig grunnet en spesiell atferd, da jeg så at det var liket av en fugl de sto over, den var ikke hel lenger, så jeg så bare litt av vingen og stjerten, men fargene stemte overens med skjære. Det så ut som de hakket på den, og den var tydelig revet opp. Synet var ganske forstyrrende, så jeg ville høre om det er en vanlig hendelse?

S. (04.08.2020)

Dersom den døde skjæra f. eks var et kadaver etter en påkjørsel, så er det ikke noe underlig om andre skjærer spiste på den. Mat er mat, og kannibalisme er bare noe vi mennesker har aversjon mot.

Roar Solheim (04.08.2020)


#Diverse

Fiskeørn

Jeg var sammen med noen som har hytte langt inne i landet og de fortalte om en fugl på størrelse med ei måke som fanget fisk. De kalle den "Fiskeørn" Hva slags fugl er det?

K.E.S. (04.08.2020)

Slå opp på fiskeørn og se bilder av den. Fiskespisende rovfugl.

Roar Solheim (04.08.2020)


#Diverse

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hver gang vi kommer til hytta vår ser det ut slik bildet beskriver. Vi gjør rent hver gang, men det er like ille neste gang vi kommer. Det er ikke noe trivelig syn. Vi lurer på hvilken fugl dette kan være og er det noe vi kan gjøre for å bli kvitt plagen.

B.E. (04.08.2020)

Her kan det se ut som en rovfugl (tårnfalk?) har fast sitteplass. Det er en struktur over dette hvor den sitter. Da må dere stenge slik at fuglen ikke kan sitte på stedet (utstikkende bjelker oppunder taket??).

Roar Solheim (04.08.2020)


#Diverse

Fugleskit?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant en del lilla, noen nesten sorte flekker på vegg, gulv og spisebord i stua i dag. Vi klarer ikke å skjønne hva det er. Kan det rett og slett være fugleskit?

H.J. (03.08.2020)

Ja. Dette er skitt etter fugler som har spist bær, da kan de få løs, lilla avføring.

Roar Solheim (03.08.2020)


#Diverse

Skjære og glass-skår?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant et 8 cm langt spisst glass-skår som var satt med spissen ned og opp i en relativt naken del av grønnsakhagen. Jorden er for hard til at den ville ha falt slik av seg selv, så vi undret oss på hvordan den hadde havnet slik. Vi fant siden flere glass-skår av samme type litt nede i jorden rundt (vi holder på å grave). Er det en mulighet at ei skjære e.l. som har sett glass-skåret på bakken kan ha satt det slik?

P.G. (03.08.2020)

Nei, det tror jeg ikke. Dette så veldig sært ut.

Roar Solheim (03.08.2020)


#Diverse

Kråker

Hei

Er det tilfelle at det igjen er slik at man skal minske kråkebestanden? Og i tilfelle : HVORFOR? Dette er andre gang i mitt 53 årige liv at dette skjer, og jeg kan ikke se at flokken har tatt seg opp.. Kaiebestanden, derimot, er nå helt klart på vei til å ta over i antall.

Mvh Elin Irene Johansen

N.N (03.08.2020)

Dette er påstander som ikke kommer fra NOF, og jeg kjenner ikke bakgrunnen her. Men dessverre er det en del folk i jegermiljøer som hele tiden må ha "syndebukker" fordi de alltid synes de har for få fugler å skyte på, og da er kråka et tilbakevendende offer.

Roar Solheim (03.08.2020)


#Diverse

Hønsehauk

Hadde besøk av hønsehauken i kveld, har hund som veier 4,8 kg kan hønsehauken ta den?

N.N (02.08.2020)

Neppe. En ung kongeørn derimot, kan prøve å ta en slik hund hvis den er veldig utsultet. Men dette skjer uhyre sjeldent.

Roar Solheim (02.08.2020)


#Diverse

Havørn

Kan havørn ta høner?

N.N (02.08.2020)

De kan sikkert klare det hvis de ville prøve, men sannsynligheten er svært liten for at en havørn ville forsøke å jakte høner på et gårdstun.

Roar Solheim (02.08.2020)


#Diverse

Gulspurv flere kull.

Jeg ser i en fuglebok ( Dams store bok om fugler) at gulspurven kun har ett kull i mai-juni.
I dag,. 2.8 så jeg at gulspurven matet ungene sine under fôringsplassen.
Dette må da være et senere kull enn i juni, .
Spørsmålet er om gulspurven får flere kull?

S.B. (02.08.2020)

Det finnes alltid unntak, så selv om gulspurv kanskje vanligvis bare har ett kull, kan det være noen som klarer to. Det kan også være et sent kull hvis det første gikk galt.

Roar Solheim (02.08.2020)


#Diverse

Ender og blåbær

Tåler ender å spise blåbær?

N.R.A. (31.07.2020)

Ja, det gjør nok de fleste dyr.

Roar Solheim (31.07.2020)


#Diverse

Toppmeis

Oppholder toppmeisen seg i samme området i skogen eller trekker den om vinteren?
Vil vi kunne få den på forringsbrettet til vinteren?
Vi bor i innlandet i Rogaland

N.N (31.07.2020)

Toppmeisen er en forholdsvis stasjonær art, knyttet til barskog og ofte ren furuskog.

Roar Solheim (31.07.2020)


#Diverse

Blåmeis og kjøttmeis

Hvor gamle blir blåmeisen og kjøttmeisen?

N.N (31.07.2020)

Småfugler kan bli opp mot omkring 10 år, noen av og til litt eldre.

Roar Solheim (31.07.2020)


#Diverse

Storskarv

Hvor gammel blir den

M.R.M. (31.07.2020)

Storskarv kan bli opp mot 20 år gammel, kanskje mer.

Roar Solheim (31.07.2020)


#Diverse

Låvesvaler?

Hei!
Jeg jobber på et lager, og noen ganger må vi da ha døren(rulleport) åpen. Vi har et problem med at fugler som vi mener er låvesvaler flyr inn, men kommer seg deretter ikke ut igjen. Hva kan vi gjøre for å avskrekke de fra å fly inn? De blir naturligvis veldig stresset når de ikke finner veien ut.

V. (31.07.2020)

Har dessverre ikke noen patentløsning på dette problemet. Det eneste som ville ha skremt dem, er kanskje en rovfugl. Men en utstoppet hauk kan de etter hvert venne seg til ikke er i live, og deretter overse.

Roar Solheim (31.07.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilke fugler har fortsatt unger som de mater sent i juli?
Har spurver, måker, duer osv ?

N.N (30.07.2020)

Veldig mange kan ha det.

Roar Solheim (30.07.2020)


#Diverse

Hem spiser død spurv?

Fant en død spurv på verandaen i morges. Før jeg fikk gjort noe var den borte. Her er skjærer, kråker, rådyr og ekorn rundt huset. Mulig også grevling, men har ikke bodd her lenge nok til å ha observert dem.

Hvilke dyr tar med seg en hel død spurv? Rett utenfor døren.

N.V. (30.07.2020)

Kråkefugl, rovpattedyr, katt mm - lista er lang.

Roar Solheim (30.07.2020)


#Diverse

Måkeunge

Ser en måkeunge som oppholder seg kun på bakken dag og natt.jeg har sett den kan fly men ikke særlig høyt.har måker unger sensommers?el.kan den være skadet? Foreldrene er der og prøver passer på den men det sirkulerer mange store måker i nærheten.

H. (29.07.2020)

Måker kan ha ikke flyvedyktige unger ennå.

Roar Solheim (30.07.2020)


#Diverse

Trekkfugler

Jeg så at stæren samler seg i Hagen min i helgen; er ikke det litt tidlig?
Jeg så også en stor flokk med bitte små fugler på fjellet, Hardangervidda - som også så ut til å dra for en uke siden!
Hva betyr dette, tidlig høst ?

T.S.A. (29.07.2020)

Stærene begynner å samle seg i små flokker allerede straks etter at de første ungene flyr ut fra redene, i juni. Små fugler på fjellet kan være hva som helst (sisiker?), og da er det umulig å si noe om dette.

Roar Solheim (29.07.2020)


#Diverse

brunsneglemiddel og skjærer

hei, har hatt besøk av en del brunsnigler, i den forbindelse kjøpte eg Natria (mot snegler), strødde litt der brunsneglene er
oppdaget at skjærene drev og plukket, nå ca 10 dager etterpå oppdaget eg to døde skjærer
eg trudde at middelet var mot snegler...
er litt forskrekka for det står ikkje noe om at en må passe på at fugler ikkje spis, mitt spørsmål er om skjærene kan ha dødd av brunsneglemiddelet og om event andre fugler og har stroke med??

T. (28.07.2020)

Det kan tenkes, men jeg har ikke nok informasjon til å vite om sneglemiddelet er giftig for fuglene eller ikke, dessverre.

Roar Solheim (29.07.2020)


#Diverse

hagefugler

Jeg er så innponert hvor mange rare spørsmål du svarer på--- du er en bra mann

T.H.V. (29.07.2020)

Takk! Prøver så godt det lar seg gjøre.

Roar Solheim (29.07.2020)


#Diverse

Mygg og insekter.

I noen år nå har vi kunnet kjøpe en maskin som fanger inn mygg og insekter på mange kvadrat meters avstand.
Lurer på om dette også gir negative resultater pga. nedgang i småfuglbestanden. Som sagt tidligere mest ikke insekter på bilpanseret.

O.H. (28.07.2020)

Mengden slike apparater er som "fluelort" i landskapet mengdemessig, og kan ikke forklare generelle nedganger i bestand av insekter.

Roar Solheim (28.07.2020)

««første 4 377 - 4 401 av 13 011 siste»»