Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 243 spørsmål


Permanent lenke
#Fugleforing

Surdeig

Kan fugler få brødrester/skalker av fullkornsurdeigsbrød? Tåler de gjæren og melkesyren?

S. (19.05.2022)

Ja, dette går helt bra.

Roar Solheim (19.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Urkraft Steel cut havregryn

Kan vi legge Urkraft Steel cut havregryn på fuglebrettet?

J. (18.05.2022)

Kjenner ikke typen, men det går sikkert bra. Havregryn er uproblematisk å gi til fuglene.

Roar Solheim (18.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Konsekvenser av å mate fugler

Har også i vinter matet fuglene. Har laget en innebygget foringsautomat med en åpning på 4x4 cm. Dette er på Maurset, 801 m over havet. Foret holder seg tørt og fuglene flyr ut og inn. Men. Nå ser vi at måren også kommer. Den klarer å åle seg inn i denne kassen. Blir litt skeptisk. Skal jeg slutte å mate fuglene vinterstid , da dette tiltrekker seg andre dyr også?
Hilsen Christine

C.H. (12.05.2022)

Det må du avgjøre selv. Kanskje du kan lage et foringsbur slik at ikke måren kommer inn til forautomatene? Slike er beskrevet flere ganger i bladet Fuglevennen.

Roar Solheim (12.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foring

Jeg har foret småfuglene fram til nå (meiser, dompap, grønnfink, grønnsisik, pilfink, gulspurv og bokfink da den kom) . Skal jeg fortsette å fore eller slutte og begynne igjen til høsten?

T.H. (11.05.2022)

Det kan du bestemme selv. Hvis du gjerne vil ha fuglene i hagen kan du fore hele sommeren.

Roar Solheim (11.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Meisene

Hei
Vet du hva slags fuglemater jeg kan hende ut til meisene så ikke skjæra tar dem

T.E.B. (05.05.2022)

Ta kontakt med Natur og Fritid - de har noen typer.

Roar Solheim (06.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fett til fugler

Hei Vi har gitt rent usaltet matfett (Flott) til fuglene gjennom vinteren ved å gni det på trestammene i hagen.Spesielt populært hos meiser,spettmeis,trekryper og flaggspett,har vi sett. Nå er det vår ,og snøen er vekk her (500 m.o.h.)..men fremdeles kalde netter og en kjølig værtype her på Østlandet. Fremdeles greit å gi fett fremover,i hekketiden og når ungene kommer etterhvert? Eller bør småfuglene bare få greie seg selv uten matfett-supplement fra oss? Ser at tilskuddet de får nå i begynnelsen av mai,fremdeles er veldig populært.

K.H. (04.05.2022)

Helt ok å fortsette å fore så lenge fuglene kommer for å spise.

Roar Solheim (05.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Pilfink - Fôring fra frøautomat

Hei.
Gjennom vinteren fylte jeg frøautomaten med villfuglblanding. Pilfinken har vært en hyppig gjest. Jeg har ikke hjerte til å slutte med matingen, men det blir veldig mye søppel på verandaen min. Nå har jeg forsøkt økologiske solsikkekjerner og havregryn, men den vil ikke spise dette. Hva er favoritten i villfuglblandingen? Kanarifrø, hvete, saflorfrø gul hirse, rød sorghum, skrelte peanøtter?
Jeg ønsker å finne noe den ikke kaster rundt. Takknemlig for svar.

I.R. (03.05.2022)

Anbefaler å ikke bruke frøblandinger. Pilfink spiser også gjerne på meiseboller - de gir ikke søl på bakken.

Roar Solheim (04.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfuglene på fuglebrettet

Når er det greit å slutte å mate småfuglene på våren?

G.W.R. (03.05.2022)

Du kan mate hele året om du vil, men dersom du vil holde opp en periode, er det greit når snøen er borte.

Roar Solheim (04.05.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Due plager i gårdsrommet.

Hei dere! Vi har i alle år matet småfuglene her i heimen og vi ønsker ikke at større fugler slik som duer ol kommer og spiser opp maten til de små. Er det noen muligheter for å få bort duene som passer best i parkene i byen? Jeg bruker uttynnet eddik på løvetannene og prøvde å sprøyte på bakken der fuglefrøene faller ned fra matstasjonene, men dem var tilbake med en gang jeg forsvant med eddikken min, hehe..
Har dere noen hint for å eliminere due invasjonen hr mon tro? Jeg vurderte å kjøpe meg en luftpistol, men jeg er ikke noen fugle eller dyre dreper og har store problemer med å skyte på "levende vesener"!
Jeg er SÅ takknemlig for svar fra dere her og venter i spenning hva svaret blir.
Mvh Karl-Olav Aurbakken

K.O.A. (20.04.2022)

H vis du vil fóre småfugler og IKKE duer, må du bruke et forbur som slipper inn småfuglene, men ikke duene.

Roar Solheim (21.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Sykdom

Vi har mange flaggspett og spettmeiser på fugledispenseren. De kaster frøene hit og dit. Så mye faller på bakken og blir blandet med fugleskitt. Hvordan skal man unngå at fuglene ikke blir smittet når de spiser dette fra bakken.

S.A. (17.04.2022)

Hvis du ikke vil ha nedfall på bakken, må du fore med jordnøtter i metallnettautomat, halve kokosnøtter eller meiseboller i metallautomat.

Roar Solheim (17.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spurvehauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har alle vintre hatt en stor bestand av gråspurv i en tett hekk utenfor huset, og som vi forer jevnlig. Ved siste telling for hagefugler ca. 70. På våren kommer spurvehauken og tar omtrent hele bestanden, og vi ser den ribber og spiser spurv omtrent daglig fra stuevinduet. Den slår til fra taket, eller den kan like gjerne ta seg inn i hekken og vente.
Tror jeg vet svaret fra en ornitolog, men allikevel: er det noe som kan gjøres for å hjelpe den svake part mens det ennå er igjen noe små grå ?

G.F. (14.04.2022)

Dessverre ikke noen enkel sak, verken å kontrollere spurvehaukens jakt eller å gjøre noe spesielt for gråspurvene. Hauken tar kanskje en del av dem, men det er lite trolig at den klarer å ta ALLE spurvene. Noen vil nok klare seg unna hauken (hvis ikke ville det neppe være noen som kunne dukke opp igjen på fórplassen neste vinter).

Roar Solheim (14.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Duer på verandaen

Jeg har et par duer som vaker på verandaen min der jeg legger ut mat til fuglene. Er det ok? Synes bare det er koselig.

N.N (12.04.2022)

Selvfølgelig er ikke det noe problem når du har glede av duenes tilstedeværelse!

Roar Solheim (12.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Linfrø

Hei Kan alle små og store fugler spise linfrø ?

N.N (12.04.2022)

Tror det går bra hvis de bare vil ha det.

Roar Solheim (12.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Snart slutt på solsikkefrø.

Importørene av solsikkefrø til Norge sa allerede i hsøt at det ville bli midlertidig stopp av importerte solsikkefrø. Jeg har en skokk med dompaper og andre finkefugler i fullpensjon vinterstid. Jeg var føre var og kjøpte godt med frø. Men fra neste sesong er det slutt. Finnes det fullgode erstatninger for solsikkefrø-etere?
Meisene spiser det meste. Helst usaltede peanøtter. Peanøtter er det foreløpig nok av.
Vennlig hilsen Tore Nagel. Nørelii- Lykkja ( 955 moh.).

T.N. (12.04.2022)

Jordnøtter er nok et bra alternativ.

Roar Solheim (12.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Linfrø til fuglerøø

Har noen poser med linfrø økologiske,Kan jeg gi det til fuglene

A.K. (11.04.2022)

Ja, det er helt topp.

Roar Solheim (11.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Solsikkefrø ril fuglene.

Jeg mener å ha lest en gang at solsikkefrø man legger ut på fuglemateren, bør være av den stripete typen. Det har brukt med stor suksess. På fjellet (925 m.o.h. i Sel kommune) fikk vi nå bare tak i nær sorte frø og opplever langt mer beskjedent besøk enn vanlig. (Ellers ymse meiser, spettmeis, grønnfink, gråsisik og dompap.) Er det noe i at nær sorte solsikkefrø ikke er å anbefale?

P.I.G. (10.04.2022)

Sorte frø er såkalte oljefrø (dyrkes for å presse solsikkeolje fra dem), mens hvite og stripete frø er mer spisefrø (mer fett, mindre olje). I Norge har vi alltid anbefalt den siste typen, mens det i USA selges mest av den andre typen frø. Der blir de spist av fuglene. Det kan hende at fugler som er vant til fett-frøene unngår oljefrøene fordi de er vant til den første typen. Dette er kvalifisert gjetning, og det kan være andre grunner til at det plutselig er færre fugler på fórplassen.

Roar Solheim (10.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

mating av kråker

Er det ok å gi brød til kråker?

R. (10.04.2022)

Helt uproblematisk. Kråker er altetere.

Roar Solheim (10.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglemating og rotter

Hei :)

Jeg liker å mate fuglene og har gjort det i mange år. Nå har jeg nylig flyttet og har satt opp foringsstasjon. Det er veldig populært og tiltrekker seg mange fugler. Problemet er at borettslaget jeg bor i ikke vil at jeg skal mate fuglene, som et forebyggende tiltak mot å tiltrekke seg rotter.
Hva bør jeg gjøre? Jeg vil gjerne fortsette å mate fuglene. Er det noen måte å mate fugler, men uten å tiltrekke seg rotter?
Jeg bor forresten også i en kommune som anbefaler å ikke mate fugler av samme grunn, så jeg kan ikke bruke opp fuglematen ved sjøen eller i parker e.l. heller.

E.L. (06.04.2022)

Det viktigste på slike steder er å fóre med mat som ikke gir nedfall av frø og rester på bakken. Da er ikke gnagerne noe problem - prøv å få borettslaget til å oppfatte dette. Heng ut halve kokosnøtter, meiseboller i metallnett-automater (ikke i plastnett), og jordnøtter i metallnettrør. Dette er mat som fuglene hakker i seg på stedet. Solsikkefrø og villfuglblandinger gir masse nedfall av frø på bakken.

Roar Solheim (06.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

kråke på fôrplassen

Hei, er det normalt at kråker er innom fôrplassen? Jeg hadde et par her nettopp. De stod under fôrautomaten å spiste frø som har dettet ned.

P. (06.04.2022)

Ja, det er ikke noe unormalt.

Roar Solheim (06.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spørsmål:

Gresskarkjerner mat før fugler
Hva med Solsikkekjerner?

I.E. (04.04.2022)

Helt topp - da slipper de skrellingen!

Roar Solheim (04.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Sprøytemiddel i frø

Er det foretatt noen undersøkelse av om det forkommer rester av sprøytemidler i solsikkefrø, peanøttter og annen villfuglmat? Kan dette i så fall være skadelig for fuglene og for miljøet?

E.A. (04.04.2022)

Det er det nok, men jeg har dessverre ikke oversikt over dette.

Roar Solheim (04.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Frø

Hvilke frø kan man gi til fugler

S. (02.04.2022)

De aller fleste. Som fuglemat er både solsikke, jordnøtter, hirse og hampefrø ettertraktet. Lettkokte havregryn, mais og korn spises også av noen, men sjeldent av spurvefugler.

Roar Solheim (03.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Sunnhordland

Kvar er det blitt av alle meisene som frekventerte fuglebrettet i vinter?
(No er det berre eit dompapp-par der).

O.I.M. (03.04.2022)

Det er det dessverre vanskelig å kunne vite svar på.

Roar Solheim (03.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Solsikkefrø

Vi mennesker blir advart om mye kadmium i solsikkefrø. Er dette ok for fuglene?

K.J.K. (02.04.2022)

Så langt jeg vet er ikke dette et problem for fugler.

Roar Solheim (02.04.2022)


Permanent lenke
#Fugleforing

Forskjellen på solsikkefrø

Hvilken type solsikkefrø er best for småfuglene. De med striper eller de sorte.

T.S. (27.03.2022)

I Norge pleier vi å anbefale store hvite frø med sorte striper - de er mest fettrike. Mange av de sorte er oljefrø for pressing av solsikkeolje.

Roar Solheim (27.03.2022)

1 - 25 av 2 243 siste»»