Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 10 til 34 av totalt 51 170 spørsmål «forrige neste»
Linerle som flyr inn i vindu hele tiden
Vi ønsker å flytte en linerle som plager oss med å fly inni stuevinduet hele tiden. Hvis vi fanger den og setter den ut et stykke unna , kommer den da tilbake?
N.N (02.05.2025)
Svar:
Hjelper trolig ikke. Vinduet må tildekkes på utsiden til fuglen forsvinner.
Roar Solheim (06.05.2025)
Spettmeis
Heisann når bygger spettmeis rede ? Har beboer i kassa men ingen bygge aktivitet.
C. (30.04.2025)
Svar:
Kommer an på hvor i landet. Spettmeisen er gjerne ute ca en uke tidligere enn meisene, og i Kristiansand har jeg spettmeis hvor eggene klekkes i går og i dag.
Roar Solheim (06.05.2025)
Hvor er småfuglene
Småfuglene er helt fraværende, naboene sier det samme. De var i fuglemateren til i februar, men så ble det mindre og mindre.
S.A.J. (30.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å gi noen forklaring på det, mange mulige tenkbare sammenhenger i slike tilfeller.
Roar Solheim (06.05.2025)
Canadagås
Hei
Jeg har oppservert en ensom canadagås ved en innsjø i Setskog, hvor vi har hytte . Den kom tidlig, når isen gikk. Den søker andre fuglearter på vanner her, men ikke sammen med artsfrender. Den er sett her fra morgen til kveld, alltid alene.
Har du noe svar på dens ensomme liv.
N.N (03.05.2025)
Svar:
Nei, det kan være mange mulige årsaker til det. Den kan nylig ha mistet en make. I så fall finner den etter hvert en ny.
Roar Solheim (06.05.2025)
Mor er borte?
Hei,
Kjøttmeis mor har jobbet flittig i kassen og har lagt mange egg. Nå har hun vært borte i 4 dager. Kan hun dukke opp igjen tro? Er det lurt å fjerne innholdet i kassen så plassen kan være til nytte for andre?
B. (02.05.2025)
Svar:
Du bør nok vente en uke eller to, men det KAN jo hend at hunnen er død. Siden det er så mange som 9 egg, burde hun nok ligge og ruge fast nå.
Roar Solheim (06.05.2025)
Lite spettmeis, mye dompap
Hei! Det har alltid vært mye spettmeis her hvor vi har hytte i Alver kommune, Vestland. Men i år har vi hverken hørt eller sett et eneste eksemplar av arten. I stedet er det mye mer dompap enn vi noen gang har sett her og vi har også observert stillits for første gang. Er dette tilfeldige endringer som kan forekomme? Synes særlig det er rart at spettmeisen er borte.
H.M. (02.05.2025)
Svar:
Ja, mest sannsynlig tilfeldige variasjoner.
Roar Solheim (06.05.2025)
Spettmeis aktivitet
Vi har hatt et spettmeispar som var veldig sktive inn og ut av fuglekassen, kanskje bygget reir. De siste fem dagsen har det derimot vært stille og ingen aktivitet å se kan det bety at hunnen ruger? Har lest at hun gjør dette alene og det da vil være naturlig å ikke se dem inn og ut mer...? Dersom det så er tilfelle, klmme hanen tilbake og hjelper til når eggene klekkes? (Dersom de fortsatt er der selfølgelig , noe vi kysser fingrene for.
N.N (03.05.2025)
Svar:
Mulig at ruging foregår. Mistenker dog at begge kjønn ruger hos spettmeisene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Blåmeis
Hei. Når blåmeisen har begynt å legge egg, tror den har 4 nå (har kamera i fuglekassa), ligger den ikke å ruger da? Ser ut til at eggene bare ligger der mesteparten av dagen uten at noen av foreldrene er der. Eggene har kommet i løpet av det siste døgnet.
L.B. (05.05.2025)
Svar:
Nei, meisene begynner ikke å ruge før siste egg er lagt.
Roar Solheim (06.05.2025)
Kattugler plutselig forsvunnet
I mange år har et kattugle par hatt tilhold rett bak huset mitt. De har hatt flere vellykkede hekkinger, i en uglekasse i et stort eiketre. En biolog var her 17/3 for å registre eika, han tok bilde inn i kassa , der var det 4 egg. Uglene returnerte etter biologens besøk. De bruker også en pipe på huset mitt til hvileplass på dagen. Tidligere år har ugleunger holdt seg nær hekkeplass og i min hage. Har ventet på de små. Men de siste 8-10 dager har jeg verken sett eller hørt noen ugler. Det er hønsehauk og mår i området. Redd «mine» ugler er tapt. Eller reiser de ut hvis hekking ikke er lykket? Mvh
C. (30.04.2025)
Svar:
Mår kan dessverre forsyne seg med egg og unger av hullrugende arter, så kullet KAN ha gått tapt. Dessverre kan også de voksne uglene dø i ungeperioden, og da vil også ungene sulte ihjel.
Roar Solheim (06.05.2025)
Angrepet av kattugle
Hei
Jeg opplevde å bli angrepet av en kattugle 28.4 på kvelden. Hørte uvant skrik og skjønte ikke hva dette var. Jeg var på kveldstur med hunden og skulle kaste hunderase i søppelkassen til naboen. Og da går den rett i nakken på meg. Har lest meg opp på at dette mest sannsynlig er for å beskytte ungene sine. I kveld igjen så r ugla på samme sted. Tør ikke å gå forbi da jeg er redd det skjer igjen. Jeg lurer på om det er noe man kan gjøre for å hindre at det skjer? (aldri opplevd). Jeg undrer også evt om ungene eller reiret er blitt borte da naboen har fjernet en stor thjua som den kanskje kan ha bodd i. Akkurat nå er i hvertfall kvrldsturene med hunden ikke så hyggelig i frykt for å bli angrepet igjen. Pia
P.M. (30.04.2025)
Svar:
Slike forsvar av unger stopper når ungene blir flyvedyktige og kommer seg høyt opp i trærne (kan kanskje ta omkring en uke). Hvis du MÅ gå forbi et slikt sted, er det best å ta på en skikkelig tykk lye/hatt eller lignende samt en tykk jakke som beskyttelse mot ugla.
Roar Solheim (06.05.2025)
Kråkepar
Her jeg bor har det vært et kråkepar i flere år. De siste par ukene er det kun hannkråken som har hentet maten jeg har hevet på min veranda og fløyet i samme retning med maten. Tre gager siden kamp med måser og en sildemåke. Jeg fant en rosa død fugleunge på bakken. Nå kommer ikke hankråken og henter mat lenger. Har du forklaring?torild
N.N (29.04.2025)
Svar:
Nei, dessverre ikke.
Roar Solheim (06.05.2025)
Stokkender spiser salamander
Hei! Jeg har en liten, naturlig dam i hagen på ca 8kvm med småsalamander. Nå har det kommet et stokkand-par som har gjort krav på dammen og har vært der i noen dager - er borte innimellom. Jeg har funnet ut at de spiser salamanderen, så vil helst at de ikke kommer hit mer (selv om jeg synes det er veldig hyggelig). Jeg har ikke gitt endene mat, og de har ikke laget reir her. Spørsmålet er hvordan jeg kan holde de unna på en snill måte? De er jo ikke redd meg, så bryr seg ikke om jeg er rett ved…
S. (29.04.2025)
Svar:
Ja, stokkender kan dessverre spise både frosk og salamandere. Har dessverre ikke noen metode for å forhindre dette.
Roar Solheim (06.05.2025)
Kråker
nå er det bare hannkråken som samler mat og flyr samme retning med mat. forklar.
T.K. (29.04.2025)
Svar:
Hvordan vet du at det er hannen? Kråkekjønnene er like, og hannen kan nok også ruge slik at det er den ikke-rugende som flyr etter mat.
Roar Solheim (06.05.2025)
Klekking, kongeørn.
Når vert ungane klekte hjå Kongeørna?
N.N (29.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å si. Kommer helt an på hvor i landet og vårens utvikling på stedet.
Roar Solheim (06.05.2025)
Tårnfalk's byttedyr
Hvor store byttedyr kan tårnfalken ta?
Kan den f.eks prøve seg på en voksen høne?
P. (29.04.2025)
Svar:
Nei. Tårnfalken tar neppe større byttedyr enn mus og småfugler, firfisler mm. Den har ikke føtter og klør for jakt på store byttedyr, slik f. eks. hauker og kongeørn har.
Roar Solheim (06.05.2025)
Svarttrost
Hei,en svarttrost har hatt rede rett utføre blokka ved min haltan,den har låge å rutetabeller på 4 egg.så den på onsdag men plutseleg på torsdag var alt vekke,ikke en bit av skall i rede ingen ting,hva har skjedd?
N.N (29.04.2025)
Svar:
Noen har nok funnet reiret og har spist eggene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Purpursvale i Reykjavik?
Jeg er i Reykjavik, og oppe under et møne ser jeg en svallignende fugl. Den er nærmest helt sort. Og appen min foreslår at det er en purpursvale. Men etter hva jeg kan se finnes den ikke på Island. Er det helt umulig at det er en purpuravale?
M.H. (28.04.2025)
Svar:
Neppe. Lurer på om det kan være amursvale det er snakk om, men heller ikke denne vil dukke opp som tilfeldig gjest så tidlig.
Roar Solheim (06.05.2025)
Myrhauk
Jeg observerte myrhauk på jakt flere ganger denne helga. Seterdalen Dagali 875moh. Så kun hannfugl, ved en anledning 2 stk samtidig, men fikk dessverre ikke bilder. Har ikke hunnene kommet enda? Eller ligger de på reir allerede?
Ø. (05.05.2025)
Svar:
Både hanner og hunner har nok kommet. Hvis du så to hanner, så kan det være bare en ren tilfeldighet. De ligger nok ikke på egg så tidlig som nå.
Roar Solheim (06.05.2025)
Skjora
Hvilken nytte har fuglen av de lange halefjærene?
R.G. (04.05.2025)
Svar:
Stjerten hjelper fuglene å styre i flukten. At skjærer har lang fargerik stjert, skyldes kanskje seksuell seleksjon, dvs at hunnfuglene foretrekker hanner med lang, fargerik stjert. Slik ekstragavanse er vanlig hos mange fugler, og utviklingen drives av hunnenes partnervalg!
Roar Solheim (06.05.2025)
Hvilken fugl er dette ,den hørtes ut som en due
N.N (05.05.2025)
Svar:
Nøtteskrike.
Roar Solheim (06.05.2025)
Svane
Hei. Jeg fikk høre at når svaner rister på stjerten så uttrykker de tilfredshet, som når de blir matet f.eks. Omtrent som en hund som logrer. Stemmer det, eller uttrykker de noe annet.?
N.N (28.04.2025)
Svar:
Nei, det er nok heller snakk om å riste vann vekk fra fjærene.
Roar Solheim (06.05.2025)
Gjøk
Jeg er ganske sikker på at jeg hørte en gjøk idag, Telemark. Kan det stemme? Trodde det var veldig tidlig men det er jo tidlig vår også.
A.P. (05.05.2025)
Svar:
Det er en VISS mulighet, men som du sier, så er det uvanlig tidlig.
Roar Solheim (06.05.2025)
Linerle
Hvor tett kan to linerle par bygge rede?
N.N (05.05.2025)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen mål eller data for.
Roar Solheim (06.05.2025)
Dompap - krysning eller gentisk avvik?
Fikk besøk av denne fuglen som må være en dompaphunn, men hodet er veldig spesielt. Det kan ligne på en snøspurv. Kan det være en krysning? Eller er det et genetisk avvik? I området der bildet er tatt har vi mye dompap, mens det er svært sjelden vi ser snøspurv. Sist var for 4 år siden.
A. (05.05.2025)
Svar:
Leucistisk dompap, dvs en fugl med en del hvite fjær, på denne fuglen i hodet.
Roar Solheim (06.05.2025)
Det mystiske egget
Sender over bilder av egg skall. Under raking av plenen ved syrinbusken påskeaften like etter at vinterens snø hadde tinet bort, oppdaget jeg det kvite lille egget i den våte mosen og gamle plengresset . Tenkte ikke på egg da jeg tok opp dette for å se hva det var. Egget gikk da sundt og plommen og innholdet rant ut.
Jeg bor på Reitan gård som ligger ved RV 80 mellom Bodø og Fauske. Jeg har flere bøker der fuglenes egg er avbildet og angitt størrelser. Jeg klarer ikke å finne hvilken fugl som har lagt dette så tidlig på våren. Fant ikke noe reier inne i syrin-busken.
E.R. (05.05.2025)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å vurdere, men dert KAN hende det er eggeskall etter en meis.
Roar Solheim (06.05.2025)