Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 37 319 til 37 343 av totalt 51 178 spørsmål


#Diverse

Tjeld/terner

Bor ved sjøen i Høgsfjord/lysefjord området.Her er Tjelden og Ternene nesten helt borte.Er det forsket/undersøkt grunnen til det.
Ferdes mye på sjøen og i stranda i sommer såg eg et par med tjeld og ingen terner.Tidligere var det store mengder av disse fuglene

J.K. (30.01.2014)

Svar:

Kan ikke si noe om tjeld, men ternekoloniene endrer forekomst og oppholdssted fra år til år. Lokal nedgang i fiskeressurser er absolutt et problem for ternene langs Norskekysten.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Diverse

Vedr. svar Brunsisik

Hei,
Svaret jeg fikk 29.01. d.å. finner jeg svært sprikende.
I første setning skriver du/dere at begrepet Brunsisik ikke lengre er i bruk, men i neste står det at Brunsisik fortsatt regnes som egen art i Norge! Hva skal vi tro???

W.R. (30.01.2014)

Svar:

Hvis du ser etter, ser du at vi er to som har vært inne og svart på ditt spørsmål. Det sprikende svaret viser bare at det er ulike oppfatninger omkring spørsmålet og denne navngivingen, noe som i seg selv viser at inndelingen i underarter/arter her er et spørsmål under diskusjon. Jeg har oppfattet at man har gått bort fra brunsisikbetegnelsen, andre mener kanskje noe annet...

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sykdom og skader

Skadet undulat

Hei! G går fant vi undulaten vår med blod på brystet(under fjærene) og litt på nebbet. Vi vet at han tidligere har hatt en liten klump på bryset. Han virker frisk nå men såret er fortsatt der. hva skal vi gjøre? bør vi gå til dyrlegen eller tror du att såret vill gro?

D. (30.01.2014)

Svar:

Kontakt en dyrlege.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette. Ved nedre Leirfoss Trondheim i dag 30. januar.
Sammen med Stokkender og Svaner.

B.O.W. (30.01.2014)

Svar:

Dette er en stokkand hann, med innblanding av noe tamand.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hybrid art av bokfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Våren 2012 fotograferte jeg denne rødbrune fuglen som lignet litt på bokfink og som var sammen med noen grønnfinker ved fuglebrettet hos oss ved Klekken på Ringerike. Er det en hybrid?

E.R. (30.01.2014)

Svar:

Denne var veldig spesiell i fargene, og bør studeres nærmere av andre fuglefolk også. Det KAN være en bokfink med avvikende farger, men jeg kan ikke utelukke at den er en hybrid mellom bokfink og en annen finkefugl.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Diverse

Kjernebiter

Hei.har fått besøk av kjernebiter på foringsplassen,en art som vi aldri har sett tidligere her,var inom en liten tur i fjor vinter også,men vært her mye i vinter.er det så normalt for den arten å oppholde seg her?trodde den var vanlig lenger sør.bor på steinkjer i nord trøndelag

N.N (30.01.2014)

Svar:

Kjernebiter blir stadig rapportert fra Trøndelag og Nordland, så den har spredt seg markant de senere år.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Diverse

Foringsplass eller fuglefelle

Hei kanskje litt rart spm, men har tidligere matet småfugl hele året, men sluttet om sommeren for et par år siden pga nabokatten som lå hele dagen og voktet foringsplassen. Denne katten er en "rå jeger" som til og med fanger ekorn.Har også tidligere lest at en katt ikke klarer å fanger en frisk fugl. Stemmer det?Tenker det er fint for hjelpe fuglene med litt mat spesielt i vinter

I.F. (31.01.2014)

Svar:

Jo, det klarer de dessverre, og katter er et stort problem for småfuglene, og for de som mater fugl eller setter opp fuglekasser i hagen, dessverre.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sykdom og skader

Skadet fugl, angrepet av skjære

Hei, vi fant nettopp en skadet trost(eller stær, litt usikker) ute under fuglehuset i hagen. Hørte noe voldsomt med "plapring" fra skjærene tidligere, men antok at det bare var dem imellom.
Denne trosten er tydelig skadet og hakket på av en skjære. Hvordan skal vi behandle den? Så langt er den lagt i et gammelt dverghamster-reisebur, på et tørt håndkle med en lunken varmeflaske under. Setter stor pris på raskt svar!

A. (31.01.2014)

Svar:

Ikke noe bilde her. Det er alltid vanskelig å vite hvor hardt skadet en slik fugl er, så det beste dere kan gjøre er det dere alt har gjort - ta den inn, holde den beskyttet og gi den vann og mat. En trost kan få myke ærer og epler, kanskje druer delt i to, brødsmuler kan også gå an. Så må dere bare vente noen dager og se om den kvikner til, eller dør å grunn av for store skader.

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dette være Gjerdesmett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne lille kvikkassen har flydd ut og inn av fjøset noen uker nå. Vanskelig å få tatt nærbilde av den, for den sitter ikke stille så mange sekundene. Har også hatt besøk av Rødstrupe, men denne her mangler rødt bryst. Derfor, kan det være Gjerdesmett?

N.N (31.01.2014)

Svar:

Ja, dette er en gjerdesmett - flott bilde!

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er det? :)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg satt å så på noen bilder jeg hadde tatt for en god stund siden, jeg har tatt bilde av denne lille småfuglen i i høst (2013) Å jeg er ikke sikker på hva dette er slags pip pipp? mvh Jill. Nord Norge.

J.T.A. (31.01.2014)

Svar:

Dette ser ut som en ung eller hunn av rosenfink

Roar Solheim (31.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Varsler på Østlandet ?

Bor like utenfor Hønefoss i et villastrøk. Forer fugler hele vinteren, og det er spesielt mange Pilfinker her.Var i dag ute og måkte snø. Da kom det flyvende en fugl jeg aldri har sett her før. Det jeg med engang la merke til, var at den hadde atskillig lengre stjert enn alle andre fugler jeg ser her på vinterstid. Ja bortsett fra Skjæra da. Den var større enn finkefuglene , men syntes den var noe mindre enn troster. Farven så ut til å være grå, svart og hvit. Sjekka i fugleboka mi og fant ut at det kunne være Varsler. Leser at den også faktisk lever av småfugl. Kan det være derfor den kom innom her, for om muligens skaffe seg et måltid ? Er det sannsynlig at jeg har hatt besøk av Varsler ?

B.H. (30.01.2014)

Svar:

Ja, det er godt mulig at du har en varsler på besøk. De snapper gjerne en meis om de får sjansen.

Frode Falkenberg (30.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en svartstrupetrost (hunn)?

E.S.T. (30.01.2014)

Svar:

Oisann! Ja, dette er en svartstrupetrost. En virkelig sjeldenhet i Norge. Gratulerer med et flott funn!

Frode Falkenberg (30.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart fugl med gult nebb

sitter en stor svart fugl med gult nebb i et tre i haven vår. Den er på størrelse med ei stor kråke eller lign. Ser at du stadig svarer at det kan være...-, men de er grå osv. Men vil jo gjerne vite hva jeg så, ikke hva jeg hadde sett hvis.... Fredrikstad, Østfold 26.01.14

A.W. (26.01.2014)

Svar:

Dette høres ut som en merkverdighet. Om fuglen er stor som en stor kråke, og har samme form - ja da må det være ei ravn med feil farge på nebbet. Det har jeg aldri vært borti før. Om du klarer å ta et bilde av fuglen, så skal vi nok komme til bunns i mysteriet.

Frode Falkenberg (30.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk i Hemsedal på vinteren?

Hei. Det satt en fulg på en gren 5 meter fra kjøkkenvinduet mitt. Den var for det meste brun, med noe hvitt. Den hadde knall gule øyne og nebb som en rovfugl. Den ble skremt og forsvant fortere en den kom, så fikk ikke observert klør og stjert.
Det eneste jeg så den kunne ligne på i fulgeboka var Spurvehauk, men er den å se i Hemsedal på vinterstid?

M. (30.01.2014)

Svar:

Ja, du har nok sett spurvehauken. Den kan du finne over alt i Norge vinterstid. Se bare på kartet fra årets Hagefugltelling: http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2014&side=kart&or_id=476

Frode Falkenberg (30.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette!

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en Polarsisik? Hilsen Tor Larsen.

T.L. (29.01.2014)

Svar:

I mine øyne kan dette være en polarsisik ja. Den hvite undergumpen med en smal spolstrek på den lengste dekkfjæra er innertier, og ellers virker proporsjoner og nebb bra for arten. Har du flere bilder av den, f.eks. fotografert bakfra?

Frode Falkenberg (30.01.2014)


#Økologi og atferd

Kråkeatferd?

Hei,
Flere kvelder på rad i vinter har jeg lagt merke til en flokk fugler flyvende samlet over huset her. Kanskje 30-40 individer. Det skjer såpass sent i skumringen at de bare fremstår som svarte silhuetter mot dypblå himmel. Man får nesten inntrykk om at nå samles flokken for natten etter en dag på matsøk. Jeg tror det kan være kråker. Er dette en atferd som kan passe for kråker?

O. (29.01.2014)

Svar:

Ja, dette er tyisk for flokker med kråker, kaier og kornkråker. De samles om vinteren for å sove på en felles natteplass, noe som gir økt trygghet for farlige jegere som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Fugleforing

Hvor ble småfulene av ?

I hele vinter har det vert mye småfugler på matbrettet og
meisebollene.men nå er omtrent alle borte,kun svartrosten er
her,spurvehauken var her av og til I høst.
men småfuglene var tilbake etter ca 2 timer.

K.E.6.Å. (28.01.2014)

Svar:

Dette er et generelt problem som det ikke er mulig å gi noen god forklaring på. Fuglenes tilstedeværelse eller fravær kan skyldes veldig mange ulike faktorer, og det finnes ingen standard svar her, dessverre.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Diverse

Brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg ser at spørsmålet er stilt flere ganger, men jeg undrer altså på om bildet jeg legger ved kan vise en Brunsisik nederst til venstre med en Gråsisik over. Mener å se at den ene er vesentlig mørkere brun enn den andre.

W.R. (29.01.2014)

Svar:

Det er veldig vanskelig å skille ut sisikene til underart, i tillegg er begrepet brunsisik ikke lenger i bruk, så jeg vil bare kalle alle for gråsisik.

Samtidig; den nederste fuglen du nevner viser i alle fall karakterer til det man omtaler som brunsisik. Den regnes fortsatt som egen art i Norge, men det er godt mulig at den blir slått sammen med gråsisik etter hvert. Ikke alle individer er identifiserbare.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (29.01.2014)


#Fugleforing

Foring

Det går mot slutten av kornnekene. Har masse fugler derav mye gulspurv som liker seg i nekene. På Felleskjøpet kan jeg få kjøpt knust bygg og hel havre i 25 kg sekker, har tidligere forsøkt med hel havre, men dette var ingen suksess, det ble mat til rådyrene.
Er det verd å prøve noe av dette eller er det annet for som er rimelig å kjøpe inn.
Bruker noe meiseboller og solsikkefrø i tillegg til nekene.

R.G. (29.01.2014)

Svar:

Korn er oftest bare interessant som fuglemat hvis du har mye duer, gråspurv og gulspurv på forplassen, og når de ikke har lett tilgang til annen næring, ellers går det ofte slik du beskriver - maten blir liggende. Solsikkefrø og jordnøtter er ofte mer ettertraktet, fordi det er for med høyere energiinnhold.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Fuglekasser

Uglekasser

Jeg har planer om å lage noen ulike uglekasser. Hva er målene på hull, diameter,for de mest vanlige uglene våre ?

K.R.E. (29.01.2014)

Svar:

Dette finner du beskrevet enten i eldre utgaver av Fuglevenn-bladet (du finner dem som PDF-dokumenter på fuglevenn-sidene), eller i Fuglevennboka (Aschehoug).

Roar Solheim (29.01.2014)


#Diverse

Stillits i Moelv (Ringsaker kommune)

Hei! Første gang jeg så stillits i området her var i fjor høst.Var usikker på hvilken fugl det var og slo opp i fugleboka. Nå har stillitsen - flokk på 15-20 - tidvis overtatt foringsbrett og - kolber. For: Solsikkefrø. Er her sjøl om vi har hatt temperaturer -10 til -15. Er det vanlig på disse trakter?

L.P.Ø. (29.01.2014)

Svar:

Ikke lett å si hvor vanlig den er i Ringsaker, men den forekommer fast i Mjøsregionen og har gjort det i mange tiår. I tillegg har arten generelt økt i landet.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Sykdom og skader

Informasjon om salmonella og frost

Hei,
jeg har tenkt at dette kan være nyttig å fortelle om at salmonella oppbevares ved dypfrysing i løpet av 4...5 måneder. Kulden dreper ikke salmonella. Den bare stopper formeringen.

N.N (28.01.2014)

Svar:

Takk for viktig informasjon.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Diverse

Spørsmål:

hva blir konsekvensene av at jaktfalken blir utryddet i norge??

N.N (29.01.2014)

Svar:

Vi mister en vesentlig del av den opprinnelige faunaen i Norge, og mister opplevelsesverdier i fjellet. Virkningene på økosystemene er vanskeligere å forutsi...

Roar Solheim (29.01.2014)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hybrid

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei kom over denne fuglen i våres og stusset veldig på om det var et hybrid mellom kanadagås og hvitkinngås. mye hvitt på hode virket ikke særlig redd når jeg nærmet meg, men var tydelig en vill fugl. Hurum

J. (29.01.2014)

Svar:

Det ser ut som en ren kanadagås med en del hvitt i panne/hode.

Roar Solheim (29.01.2014)


#Diverse

Kråkene

Bilde vedlagt spørsmålet

I alle år har det hvert 2-3 kråker her men i år så er dem borte hva kan grunnen til det være, de er her sommer og vinter og har alltid hvert her å sittet på låvetaket eller knasket i seg noe brød. savner de mye, trur du de kommer tilbake. Hurum. Gårdsbruk, Bildet er tatt i fjord.

J.S. (28.01.2014)

Svar:

Slike lokale variasjoner er det dessverre ikke mulig å gi noen entydig forklaring på, det kan skyldes veldig mange ulike faktorer og hendelser.

Roar Solheim (28.01.2014)

««første 37 319 - 37 343 av 51 178 siste»»