Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 750 til 774 av totalt 7 168 spørsmål


#Økologi og atferd

Tiur i neket.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg bor i Røyken, Katrineåsen og både i fjor og i år har vi hatt en tiur som koser seg i neket. Den er ikke redd og har vært i boligområdet i flere dager.
Den burde jo ikke like seg her? Hvorfor kommer den så nærme folk?

Mvh. Åse Vold

Å.V. (11.01.2023)

Svar:

Dette er uvanlig oppførsel og næringsvalg for en tiur, men det hender nå og da at de kan dukke opp så nær folk. Hvorfor vet vi ikke. Det kan være at det er en ung fugl, og at den er noe utsultet.

Roar Solheim (11.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker

Hvorfor flyr skogsduer i flokk med kråker i flokk ?

M. (08.01.2023)

Svar:

Tipper det er ringduer det er snakk om her. Dette gjør de nok bare unntaksvis - som regel flyr de i egne flokker. Men mange fugler kan nå og da fly i flokk med andre arter. I en flokk har den enkelte fuglen bedre beskyttelse mot rovfugler på jakt enn når de flyr alene eller i små flokker. Dette kan være grunnen til at duer og kråker i sjeldne tilfeller kan ses i samme flokk.

Roar Solheim (08.01.2023)


#Økologi og atferd

Kråker og fuglemat

Hei. I dag la jeg gammelt brød på fuglebrettet og opplever at kråka henter det fra brettet og stabler det opp ved siden av dette. Er det vanlig, eller er det ei spesiell kråke?

I.S. (08.01.2023)

Svar:

Kråkefuglene lagrer mat, så vanligvis tar de brødbitene og flyr lenger vekk med dem. Dette er normal kråkefugladferd.

Roar Solheim (08.01.2023)


#Økologi og atferd

Fugl som hviler under tak på fuglebrettet?

Hei! Ved noen få anledninger har jeg observert småfugler (en og en av gangen) (og en gang en svarttrost) bli værende lenge under tak på fuglebrettet. For meg ser det ut som den hviler. I dag morges kom jeg ut til foringsplassen og oppdaget en dompap-hunn eller en kjernebiter - det var for mørkt til å se hvilken det var - bare sitte på brettet innunder tak, og den flyttet seg ikke før etter et halvt minutt selv om jeg sto rett ved og tok bort snø. Hender det at fuglene rett og slett trenger å hente seg inn eller sovner på fuglebrettet?

B. (06.01.2023)

Svar:

Tror de sjeldent dovner på et fuglebrett, men fugl kan ofte sitte stille fordi de har oppdaget noe som gjør dem mistenksomme. Da sitter de helt stille til de vet at det er trygt å fly igjen.

Roar Solheim (06.01.2023)


#Økologi og atferd

hei

kan fugler prate til verandre

E. (05.01.2023)

Svar:

Ja, fugler kommuniserer mye med hverandre, selv om de ikke formulerer ord slik som oss. De formidler med følelser og situasjoner (. eks. varsler hverandre om farer osv.).

Roar Solheim (05.01.2023)


#Økologi og atferd

Ansamling av ender.

I dag så jeg et utrolig syn. På Sandsfjorden, Ryfylke, var en stor flokk ender, mer enn 100, samlet i en lang rekke. Det var system på hvordan den forflyttet seg. Til vanlig har vi kanskje 10-20 ender her på Sand. Er dette vanlig og hvorfor har de slik samling? Nysgerig

W.N. (01.01.2023)

Svar:

Mange ender kan samle seg i slike flokker om vinteren, men litt avhengig av hvilke art det er snakk om. Ofte har det å gjøre med god tilgang på næring.

Roar Solheim (01.01.2023)


#Økologi og atferd

Hørsel hos ryper

Hvilke(n) sans(er) baserer rypa seg på, og spesielt -hvor god er hørselen?

S. (29.12.2022)

Svar:

HVOR god er det nok ingen som kan svare på. Dette er relativt, og ingen har nok sjekket det opp mot f. eks. oss eller andre fugler. Men for fugler som lever på fjellet, er det nok viktigere å ha godt syn enn å basere seg på hørsel for å oppdage mulige fiender, siden det ofte er vindstøy over tregrensa. Rypene har trolig like godt syn som mange andre fugler, dvs at de kan oppdage detaljer i landskapet opp mot ti ganger så langt unna som det vi mennesker kan.

Roar Solheim (29.12.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisens vårsang

I går 27. desember hørte jeg vårsang fra kjøttmeis her i Oslo. Det har jeg også hørt tidligere år ved nyttårstider når det er sol og ikke for kaldt. Det virker som fuglen har "registrert" at vi har passert vintersolverv. Hvordan kan den det, evt. Kan det være andre årsaker til at den begynner vårsangen allerede nå?

Ø.K. (28.12.2022)

Svar:

Det er nok værforhold som kan få noen kjøttmeiser til å synge så tidlig.

Roar Solheim (28.12.2022)


#Økologi og atferd

Tam Svarttrost?

Hei!

En ung Svartrosthanm (kun litt gul på nebbet) har besøkt verandaen i 2 dager nå i flere omganger. Han spiser hver gang, men sitter så og si helt stille mellom matøktene, og kan sitte slik i 10-15 minutter, så og si nærmest helt urørlig. Han er ikke redd for meg, og jeg kan åpne verandadøren og komme kun 1-1,5 meter fra ham uten at han reagerer, selv om det er tydelig at han har registrert meg - da han ofte sitter og ser på meg. Han har refleksene i orden og reagerer raskt på skjærer og måker i nærheten, og han kan fly. Han ser ikke rufsete ut slik jeg har hørt at fugler med Salmonella kan se ut, men blåser seg opp litt i kulda innimellom når han står og hviler. Har sett at han åpner nebbet og lager «hostebevegelser» innimellom (ingen lyd), men ellers fremstår han ikke som syk hva jeg kan se. Hva tenker du dette kan skyldes? At han føler seg trygg her, og ikke er redd meg, eller at det feiler ham noe..?

A.N. (28.12.2022)

Svar:

Den er rett og slett ganske tillitsfull! Slike svarttroster har vi selv rundt huset.

Roar Solheim (28.12.2022)


#Økologi og atferd

Ravner i flokk i trær

Hei. Vi har et spørsmål ang ravn(?) som strømmer til akkurat samme sted og tid hver dag. Og de er såpass mange at vi legger merke til det. er det. Vi er nysgjerrige på hva dette handler om. Takk for svar

M. (22.12.2022)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å besvare generelt. Her trengs i så fall egne observasjoner av fuglene på stedet.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Måker

I Hagen ligger den mange epler som vi ikke rakk å ta bort før vinteren kom. Så kom snøen. Alle eplene ble da dekket av snø. Så begynte måkene å spise eplene…

Hvordan vet måkene at eplene var der under snøen?

A. (22.12.2022)

Svar:

Flere muligheter. De kan ha sett dem før snøen kom og visst om dem, de kan ha sett andre fugler forsyne seg av dem (f. eks. troster) eller også kanskje funnet dem ved hjelp av lukt.

Roar Solheim (22.12.2022)


#Økologi og atferd

Fotografering av kongeørn

Hei. Tidligere i høst la jeg meg under en kamuflasjeduk i en skogkant ca 50m fra et sauekadaver som jeg oppdaget. En kongeørn kom og satte seg i et tre 30-50m fra kadaveret. Det var en del kråker og ravner som spiste av kadaveret, og de drev også og mobbet kongeørna i treet. Kongeørna ble bare sittende i treet i 1-2t, uten å forsyne seg, og til slutt fløy den bort. Jeg er usikker på om den oppdaget meg, eller om det var pga kråkene som plaget den?
Jeg har et rådyr som er drept i trafikken, og som jeg har tenkt å legge ut som åtsel i håp om å få bilde av kongeørn (sitter i fotoskjul). I det området jeg har tenkt, er det nok en del kråker/ravner. Er det slik at kongeørn/havørn kan bli så mye plaget av kråker/ravner at de ikke vil gå ned til åtselet?

L.U. (20.12.2022)

Svar:

Ørnene lar seg neppe avskrekke av kråkefugler for å besøke et kadaver, men ørner er generelt veldig forsiktige. Dersom det er et nytt åtsel, kan de i tillegg være ekstra forsiktige før de tør å fly ned på kadaveret.

Roar Solheim (20.12.2022)


#Økologi og atferd

Fugler / Luktesans

Kan fugler lukte seg frem til mat?

E.K.E. (17.12.2022)

Svar:

Vi VET at fugler som kondorer og petreller (havhest, havsvaler mm) kan lukte seg fram til mat, og at alle fugler trolig har langt bedre luktesans enn man tidligere trodde. Derfor er det nok sannsynlig at andre fugler også kan lukte seg fram til mat. Det er godt mulig at kråkefugler kan lukte seg fram til mat som f. eks. er dekket av snø.

Roar Solheim (17.12.2022)


#Økologi og atferd

Stokkenders adferd

Om vinteren ser vi store flokker stokkender svømme fram og tilbake i fjorden utenfor vinduet vårt i Vestfold. Leter de etter mat hele tiden? Hvorfor er de så aktive?

T.M. (16.12.2022)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite uten å observere dem på stedet.

Roar Solheim (16.12.2022)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hver dag kl 15.45 kommer en gråspurv og titter inn gjennom stuevinduet
Bor i blokk i 4. etasje
Den klamrer seg til mursteinsveggen og ser inn
Vi har ikke fuglekasser her og det er ikke lov å mate fugler
Har pågått i ca 3 mnd

K.L. (15.12.2022)

Svar:

Ikke mulig dessverre å vite hvorfor den gjør dette?

Roar Solheim (15.12.2022)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har vært i hagen min et par ganger i det siste, Jeg er veldig usikker på hva slags fugl det er, tror muligens en snipefugl av noe slag. Bildet ble tatt i Sarpsborg 13/12-22

H. (13.12.2022)

Svar:

Ser ut til å være en ung gråmåke.

Roar Solheim (13.12.2022)


#Økologi og atferd

Mat måker og sjøfugl

Hei!
Hva lever måker og sjøfugl av på vinteren når det er snø og ikke snø?

Klarer de fleste måkene seg eller er det stort frafall på vinteren f.eks i Bergen?

Er måker i urbane strøk , avhengig av at mennesker setter ut mat?

M. (12.12.2022)

Svar:

Alle ville fugler klarer seg i utgangspunktet på egen hånd. men dersom vi setter ut mat til dem, vil de selvfølgelig utnytte en enkel tilgang på mat. Det betyr ikke at de ikke kan klare å finne mat selv. Måker er altetere og spiser det meste. "Sjøfugl" er et så bredt og upresist begrep (dekker både marine ender, lommer, alkefugler og andre) til at det kan besvares enkelt, siden artene har vidt forskjellig næringsvalg.

Roar Solheim (12.12.2022)


#Økologi og atferd

Skjærer er rovfugler !!

Hei ! Jeg jobber fra hjemmekontor idag. Plutselig hører nå kl: 13:40. Et forferdelig leven utenfor huset. Jeg titter ut på gårdplassen og åpner døra. Minst en skjære flyr skremt bort, mens det ligger igjen en stor død trost ihjelhakket og blodig. Det er blod og masser av fjær rundt hele gårdsplassen. Det var dyp åpning i siden på trosten, som viser at Skjæren åpenbart hadde spist av den. Da har jeg lært noe nytt idag. Skjærer er rovfugler! Utrolig at den har gått på en fugl som er nesten like stor som seg selv. Mistenker at det er flere "skyldige medvirkende " til drapet. Det er altfor mange skjærer rundt her...

J.A.E. (09.12.2022)

Svar:

Alle kråkefugler kan prøve å ta andre fugler og pattedyr - det er en del av deres naturlige matvalg. Til og med kjøttmeis kan hakke ihjel mindre fugler å spise hjernen fra dem!

Roar Solheim (09.12.2022)


#Økologi og atferd

Ravn

Hvorfor snur ravner seg opp ned i luften, skikkelig akrobatikk, lurer bare på hvorfor, nå i desember er det vel ingen paringslek?

A. (07.12.2022)

Svar:

Ravner har det rett og slett moro og leker seg i lufta året rundt!

Roar Solheim (07.12.2022)


#Økologi og atferd

Spurv på bildekkene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurer på hva spurven spiser fra bildekkene mine? Er det salt?

A.K. (04.12.2022)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, men et uvanlig og interessant bilde. Hvis du kan få tatt flere bilder av dette, så er det interessant. Gjør de dette ofte, eller er det noe du bare har sett denne ene gangen?

Roar Solheim (05.12.2022)


#Økologi og atferd

Spiser fugler viksduk

Hei, hvorfor spise/lager hull i voksduk?

S. (04.12.2022)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, men som regel har det å gjøre med at fuglene tror de kan finne mat ved å hakke på dette.

Roar Solheim (04.12.2022)


#Økologi og atferd

Jordugle

Er jordugla dagrovfugl?

F. (30.11.2022)

Svar:

Den jakter både om natta og om dagen.

Roar Solheim (30.11.2022)


#Økologi og atferd

Overbygg

Er det bare stjertmeis og pilfink som bygger tak på reiret sitt?

Y.Å. (30.11.2022)

Svar:

Gråspurv, gjerdesmett, fossekall og pungmeis bygger også slike lukkede reir.

Roar Solheim (30.11.2022)


#Økologi og atferd

SVANER

vifter svaner med halen sin?

M. (29.11.2022)

Svar:

Trolig, siden de fleste fugler av og til kan gjøre det.

Roar Solheim (29.11.2022)


#Økologi og atferd

Ensom pilfink i fuglekasse

Sist vinter hadde jeg et par pilfinker som overnattet i en av mine fuglekasser. i vår/sommer fikk de to kull med til sammen 6 unger.
Nå for noen dager siden ble fuglekassen tatt i bruk, men denne gangen av kun en pilfink. Jeg trodde pilfinkene dannet par tidlig om høsten og lurer derfor på om hva som kan være årsaken til at det nå bare er en. På foringsplassen har jeg besøk av flere pilfinker daglig.
Danner pilfinkene nye par hver høst eller holder de sammen så lenge de lever?

J. (26.11.2022)

Svar:

Det er sjeldent at spurvefugler holder sammen som par etter endt hekkesesong, så det er mer normalt at fuglene overnatter enslige i kasser om vinteren.

Roar Solheim (27.11.2022)

««første 750 - 774 av 7 168 siste»»