Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 826 til 850 av totalt 6 964 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråker

Så en gang mange kråker fly i ring høyt oppe, det måtte ha vært over hundre stk. En etter en fløy de så ut av ringen til den var oppløst. Hva var det? Kråketing?

T.T. (29.04.2022)

Umulig å vite sikkert. De KAN ha forfulgt en horn- eller jordugle, som har fløyet høyere og høyere, til alle kråkene til slutt ga opp forfølgelsen. Har selv sett dette en gang.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Troster

Hei. Vi har et ganske stort tun som trosten koser seg på. Vi har forskjellige typer trost som går å spiser her hver dag. Kan være veldig mange av gangen. I dag var det ca 7 og da vi skikket ut satt alle helt stille i flere minutter. Hva kan grunnen være til det? Lytter de etter mark, er det rovfugl eller husets katt de merker? Vi ble så nysgjerrig på hvorfor 😀

G.K.F. (29.04.2022)

Dersom en av fuglene mistenker at noe farlig er i nærheten, eller har oppdaget en rovfugl, sitter fuglene gjerne helt stille i flere minutter til faren er over.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Grågås hekker i trær?

Hei, det ser ut som at et grågås-par har planer om å starte familie i en stor furu. Hunnen har i hvert fall lagt seg til i et gammelt skjærerede i toppen. Vet at ender hekker i trær, men er dette vanlig for grågås?

C.N. (30.04.2022)

Ja, gjess kan faktisk velge å hekke oppe i trær når de kan finne et kvistreir å legge eggene på. Båd4 grågås og kanadagås gjør dette nå og da.

Roar Solheim (30.04.2022)


#Økologi og atferd

Hakke på trær

Finnes det andre fugler enn hakkespetter som hakker på trær?

T. (28.04.2022)

Ja, men ikke som hakker seg inn i treverket. Mange hakker for å finne småkryp mellom barksprekker.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Økologi og atferd

Skjære som hakker på trær

Hei, i dag observerte vi en skjære som satt som en hakkespett å hakket en furustamme, etterhvert ristet den i greier og i barnålene. Er det noe mat der som skjæra spiser?

E.A.H. (27.04.2022)

Det vet jeg dessverre ikke. Kanskje var det noe spiselig, men kanskje var det andre årsaker til oppførselen, uten at jeg har noen god forklaring.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ny paring etter høneuka?

Hei! Mener jeg har lest tidligere at røyene vender tilbake for ny paring en viss tid etter høneuka. Det er nå midt i høneuka på det sentrale østlandet, og jeg kunne gjerne tenke meg å utvide sesongen. Kunne også være interessant å vite hvor lenge etter høneuka tiurene spiller og kjemper ved leiksentrum fordi det kan være en fin tid å eventuelt spore opp nye leiker, og om spillet går mot andre tider av døgnet enn det normale (0330 -1030).

H.D. (27.04.2022)

Det gjør de dersom de mister det første kullet (hvis eggene blir spist). Men slik gjenparring skjer innen 3 uker etter høneuka, ikke senere.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ender i trær

Kan ender sitte i trær? Isåfall hvordan klarer de å holde seg fast?

S. (26.04.2022)

Ja, det klarer de. Svømmehuden er ikke til hinder for at en and kan stå på en kvist, like godt som andre fugler.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Økologi og atferd

Uglelyder

Vi hører ugle hver kveld og natt, etter vi har lyttet til uglelyder på nett er det mest sannsynlig en Hubro vi hører, når vi spurte googel hvorfor den lager lyder fikk vi ikke noe fornuftig svar, er for å tiltrekke seg en partner? Eller for å vise sitt revir? Eller det noe annet?

M.L.B. (24.04.2022)

Lydene har mange funksjoner. Både å tiltrekke en make, men også for å kommunisere med en make, f. eks. når en hann kommer med mat til maken sin.

Roar Solheim (24.04.2022)


#Økologi og atferd

Kamp om husvære

I den ene fuglekassen som henger ute her, så har det vært vekselsvis stær og kjøttmeis som har flydd frem og tilbake med reir-materiale. I dag fant jeg et stær egg rett under kassen, og lurer på om kjøttmeisen har klart å dytte dette ut av kassen eller om det kan være et annet stær par som har gjort det? Er det vanlig med så hard kamp om husvære?

N. (23.04.2022)

Nei. Trolig en annen stærhunn som parasitterer på stæren sim holder kassa. Den fjerner ett vertsegg og legger sitt eget i reiret.

Roar Solheim (23.04.2022)


#Økologi og atferd

Spurv stor mage

Får spurvene stor mage når de har egg? Eller er det en annen grunn til at noen spurver er større enn andre på denne tiden av året?

I. (23.04.2022)

Ikke slik at du kan se det. Men fuglene kan bruse med fjærene og ser da større ut.

Roar Solheim (23.04.2022)


#Økologi og atferd

Hva gjør kråka i skjæreredet?

Et skjærepar har bygd rede i et tre i bakgården og jeg tror eggene er klekket. To kråker ser ut til å ville overta redet, i hvert fall sittter skjæreparet i treet og ser på at kråkene er oppi redet. Skjærene forsøker åpenbart å jage vekk kråkene, men de store kråkene lar seg ikke skremme. Hva vil kråkene i redet? Tar de skjæreungene? For de mater dem vel ikke? Stort drama.

B.B. (22.04.2022)

Kråkene er ute etter å spise egg eller unger fra skjærene, så disse to kråkefuglartene er aldri på god fot med hverandre.

Roar Solheim (22.04.2022)


#Økologi og atferd

Fugler kan telle ?

Jeg ble fortalt at Vibe kan telle.1 ,2 mange.Satte opp et kamuflasjetelt 15 m fra et vibereir og gjemte meg.Viba kom ikke.Så tok jeg med meg 3 venner.Vi ble 4.Etter en stund gikk 3 hjem og jeg ble igjen.Etter en kort stund kom Vi ba tilbake til reiret.Hvordan telte Viba.Jo mange gikk inn i kamuflasjeteltet og mange forlot teltet.Da tenkte Viba mange inn og mange ut ,derfor ingen igjen.? Kan dette stemme ?

R.H. (22.04.2022)

Vet dessverre ikke detaljer for hvordan fuglene vurderer mengder, men mange fugler kan skille mellom små nummer.

Roar Solheim (22.04.2022)


#Økologi og atferd

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en løvsanger?

A. (21.04.2022)

Ja, det ser slik ut.

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

Skjære paret i hagen vår ble angrepet av en større flokk skjærer

Hei, vi har kost oss med at et skjære par har hatt rede i et tre bak huset på tomta vår i flere år nå. Til stor begeistring så vi at de også i år igjen rustet opp det gamle redet men beklageligvis har i dag parret blitt herset med av en ganske stor flokk med andre skjærer.

Vet jo at skjærer kan mobbe et annet individ men aldri før sett at et par får gjennomgå på denne måten.

Lure derfor på hva grunnen kan være. Kan en av parret være sykt? Eller kan det være et forsøk på å stjele rede?

A.M. (21.04.2022)

Dette er nok mer kamp om territorier og ressurser (mat). Skjærene kan av og til ha så tette territorier at enkelte aldri får fram unger!

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hvor stort er reviret til ett kongørn par i hekkingen?

T. (20.04.2022)

Kan variere fra rundt 50 km2 til nesten 150 km2. Avhenger av tettheten av mulige byttedyr.

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

død fugl på takterassen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Fant akkurat denne liggende på takterassen, er det en type rovfugl? Hvordan kan jeg eventuelt kvitte meg med den? Mvh Einar

E. (20.04.2022)

Dette er en spurvehauk. Kan fryses ned, eller kastes i skogen.

Roar Solheim (21.04.2022)


#Økologi og atferd

"Svanebegravelse"

Kan følgende historie være sann?
"En gruppe svaner flokket seg rundt en sterkt skadet svane - de holdt den under vann til den døde" Kan dette være riktig?

R. (19.04.2022)

Det er i så fall snakk om kamp mellom hanner. Har selv sett fire svaner som angrep en hann, og særlig en av dem som lå oppå den angrepne svane (på land). Det så lenge ut til at den som fikk juling ikke ville klare seg, men så slapp den unna og fløy vekk. Svaner sloss kraftig om tilgang til partnere, så dette kan i så fall være et slikt tilfelle.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjøttmeisen i kassa mi har ferdigstilt reiret ser det ut for og plutselig kunne jeg se at hun hadde fått mye dun utenpå fjærdrakten. Dette ble plukket av og plassert i reiret. Brått ble den helt full av dun og har ikke rørt seg på en time. Helt stiv. Klokka er 20.00. Sover den på denne måten.

R.A.H. (18.04.2022)

Ja, meiser bruser opp fjærene og gjemmer nebbet mellom ryggfjærene når de sover.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Duer og trost

Har observert en mindre flokk med blanding av (trolig) skogsduer og grå-trost som flyr sammen. Observert 2 dager på rad. Er det vanlig at disse artene flyr sammen??

O.E. (18.04.2022)

Ikke det jeg kjenner til, men noen ganger kan ulike arter ferdes sammen i flokk.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Ringduefamilie på verandaen

Hei, hadde et ringduepar på verandaen min i fjor. De bygde et enkelt reir, la 2 egg og fostret unger. Nå er de tilbake. Jeg fjernet det gamle reiret. Kunne det vært spart?

A.F. (18.04.2022)

Nei, de bruker vanligvis ikke opp igjen gamle reir. Duene bygger så skrøpelige reir at de ikke holder lenge.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Duer

Har et duepar som tripper rundt på tunet,de spiser sand ser det ut som,eller er det noe annet de finner i grusen🤗

E.R. (18.04.2022)

Nei, de spiser grus for å male opp maten i muskelmagen.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Fugle oppførsel

Hvorfor gnir fugler nebbet mot f.eks en grein eller lignende? Er det for å rense/fjerne noe?

E.H. (18.04.2022)

Ja, som regel for å fjerne matrester fra nebbet.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Linerle

I dag gikk jeg tur langs vannspeilet i Middelalder parken og fikk se to linerler som «danset» over vannflaten.
Det varte lenge og var en fantastisk opplevelse.
Var det for å markere revir eller parrongsdans?

K..M.H. (14.04.2022)

Mistenker mer at det var en konfrontasjon mellom to linerler - kanskje en territoriedisputt.

Roar Solheim (15.04.2022)


#Økologi og atferd

Korsnebb under hytta i påska

Hei! Det stadig flere grankorsnebb under hytta vår. Hytta står på pilarer ligger i tregrensa. Det er bart under hytta. Har en teori om at de bader i sanden der. Det er bare denne arten som er under hytta.

E.S. (14.04.2022)

Det kan hende at de plukker sand og smågrus til kråsen (muskelmagen), som hjelper dem å kverne opp og fordøye frø fra bartrekongler.

Roar Solheim (14.04.2022)


#Økologi og atferd

Spiser rådyr fugleegg?

Hei. Jeg mater rådyr gjennom vintere med gulrøtter og frukt men en nabo sa nylig at rådyr spiser fugle egga? Det synes jeg høres rart ut for de fleste fugl legger vel ikke egg på bakken???

A.M.B. (14.04.2022)

Dette er gammelt nytt. Husker det ble skrevet om dette i avisinnlegg for femti år siden, men jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at det stemmer. Mange fugler legger egg på bakken (hønsefugler, ender og vadefugler for å nevne noen). Det er likevel ikke utenkelig at rådyr kan spise fugleegg om de finner dem, for mange drøvtyggere kan spise animalsk føde for bl.a. å få i seg kalsium for beindannelse mm.

Roar Solheim (14.04.2022)

««første 826 - 850 av 6 964 siste»»