Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 350 til 2 374 av totalt 7 168 spørsmål


#Økologi og atferd

Tiutlek

Hvor tidlig må morgen begynner Tiutlek og ca. dato

N.N (13.04.2019)

Svar:

Tiurene spiller nok på leikplassene nå. De starter mens det nesten er helt mørkt, og fra ca kl 04 kan de førsdte spill-lydene høres.

Roar Solheim (13.04.2019)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Hei

Kan Blåmeisen begynne å verpe
selv om det er kaldt om natten?

T.B. (12.04.2019)

Svar:

Ja. Hvis det er kaldt, står meisen over eggene og avgir litt varme, slik at ikke eggene fryser. Den begynner først å ruge når alle eggene er lagt.

Roar Solheim (12.04.2019)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett

Hvorfor tetter gjerdesmetten igjen sprekker i fuglekassen med jord?

T. (11.04.2019)

Svar:

Det er det ikke gjerdesmetten som gjør, men spettmeisen. Det har nok å gjøre med at spettmeisen murer igjen hull som er for store slik at de er akkurat passe for fuglene. Dermed dytter de også jord mot sprekker i en fuglekasse der det siver inn lys.

Roar Solheim (11.04.2019)


#Økologi og atferd

Hunn fugl

Hva gjør hunnfuglene nå da sitter de nær hann eller flyr de rundt

A. (11.04.2019)

Svar:

Det varierer fra art til art. Hos mange arter sitter hunnene mest stille og tigger etter mat, og blir foret av hannene.

Roar Solheim (11.04.2019)


#Økologi og atferd

tiur

Jeg har veldig til adhd og dysleksi
Hei jeg heter Birk Nogva og lurer på om tiur kan fly over lengre strekninger.

N.N (08.04.2019)

Svar:

Det spørs hva du mener med lengre strekninger. Tiur holder seg som regel i samme leveområde hele året, men kan nok fly opp mot en kilometer eller mer i spesielle tilfeller. Som regel flyr de kortere.

Roar Solheim (08.04.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når hekker stæren?

N.N (06.04.2019)

Svar:

Stær legger egg i mai.

Roar Solheim (06.04.2019)


#Økologi og atferd

skjære sverming

For noen år siden i slutten av mars/tidlig april så jeg noe utrolig: i det store bjørketreet rett foran huset satt det en mengde skjærer, mens jeg så, flakset noen bort, til andre trær og hustak, men det kom stadig nye de fleste fra en retning.Det må dreid seg om langt over hundre fugler!
I mars i år la jeg merke til tre skjærer som fløy raskt ut mot sjøen som om de for forfulgte hverandre, snudde og kom tilbake. Det var en måte å fly på som jeg syns liknet på vår yrhet og kanskje enda et skjære vårmøte! Det var det, fort treet var fulltne satte seg i møte! Og det var det det, for treet var fullt av andre skjærer,andre satt og kom og fløy fra hustakene i nærheten. Det må ha vært minst 50 stykker siden jeg oppdaget det da samlingen var godt i
gang. På noen tak kunne jeg telle opp til 15 skjører! Etter en 5 minutter dro flere og flere avgårde, de aller fleste i en retning. Desverre hadde jeg ikke kamera eller mobil tilgjengelig så jeg kunne ha vist dette skjære-møtet. Mange virket helt yre, hoppet rundt i treet, fløy bort og flakset tilbake.

Jeg har søkt på nettet etter forklaring, men finner ikke noe som omhandler fenomenet. Jeg går ut fra at det er noe som henger sammen med forberedelse til pardannelse og forberedelse til redebygging. Men antallet var overveldende og må ha omfattet nær sagt samtlige skjærer på Tromsø øya hvor jeg bor.

Min partner så også en 20-30 skjærer i flokk på vei fra jobb idag, så det ser ut som de fortsetter moroa...

T.B. (03.04.2019)

Svar:

Har dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor skjærer noen ganger kan samles i slike store flokker.

Roar Solheim (03.04.2019)


#Økologi og atferd

Spillegal tiur

Kona og jeg gikk en kveldstur ikveld da plutselig en tiur kom plaksende imot oss.....
Kona ble livredd for tiuren slo vingen i leggen hennes.
Jeg ropte og skrek og klappet i hendene for og jage den bort...
En fæl opplevelse syntes kona....
Er det vanlig at tiuren hår slik til angrep?

R. (03.04.2019)

Svar:

Noen tiurer blir såkalt "spillegale", dvs de er ikke redde for noe, og prøver til og med å jage vekk mennesker. Dette har nok vært en slik en.

Roar Solheim (03.04.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Jeg var ute og gikk forrige dagen og fikk se en (for meg) ukjent krabat.

Den var litt mindre enn en blåmeis, og form nesten som en liten ball. Noe "kjedelig" i fjærdrakten; grå/brun-aktig. Men da den bøyde seg frem viste den frem et veldig karakteristisk, definert og symmetrisk mønster på issen, nesten som en slags "V". Den befant seg i en ung gran, og hoppet hvileløst frem og tilbake, og var veldig uredd der jeg gikk forbi på veien. Den var i følge med en blåmeis.

Jeg gikk på en vei som skiller et eldre boligfelt fra et jorde. I kanten av jordet er det en blanding av løv- og bartrær. Denne satt/hoppet rundt i en ung gran omkranset av bjørk og selje.

Seansen fant sted i Eidsvoll kommune.

P.M.N. (02.04.2019)

Svar:

Dette kan nesten høres ut som en gråsisik.

Roar Solheim (03.04.2019)


#Økologi og atferd

Pingviner

Har pingviner egentlig knær?

K. (03.04.2019)

Svar:

Se høstnummeret av Fuglevennen - der er spørsmålet behandlet, og JA - ALLE fugler har knær!

Roar Solheim (03.04.2019)


#Økologi og atferd

Slåssing..?

Hei!
Jeg hørte brått et dunk ute fra verandaen, etterfulgt av intense kvitrelyder. Da jeg kikket ut, så jeg to spurver som slåss.. det så ut som den ene hadde overtaket og jeg ventet hvert øyeblikk at den andre skulle dø. Jeg banket hardt i verandagulvet, da fløy de avgårde. Jeg er glad i alle slags dyr og ønsker helst ikke å jage dem bort, men har naboer å ta hensyn til.
Eller var det noe helt annet enn slåsskamp jeg så?
Det er tross alt vår i lufta.. : ) Spent på svar! Jeg har aldri sett noe lignende!

H.H. (01.04.2019)

Svar:

Alle fugler kan sloss intens om retten til et territorium eller til en make.Gråspurver kan også sloss heftig, så dette er helt naturlig.

Roar Solheim (01.04.2019)


#Økologi og atferd

Perleugle

Hekker perleugla tidligere enn kattugla?

S.I.A.A. (31.03.2019)

Svar:

Ofte gjør den det, men ikke nødvendigvis.

Roar Solheim (01.04.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor gammel blir tjeld

N.N (31.03.2019)

Svar:

Tjeldene kan bli svært gamle, opp mot 30-40 år. En tjeld ringmerket i Norge ble mer enn 32 år gammel.

Roar Solheim (31.03.2019)


#Økologi og atferd

Kan måker spise alt?

Hei, har et prosjekt om måker. Det jeg lurer på er om måker kan spise alt. Kan den spise smågodt, sjokolade, potetgull eller salt mat. Uten at den blir spesielt syk?

J.F. (30.03.2019)

Svar:

Måker kan spise nesten alt mulig, men det er ikke dermed sagt at de ikke kan bli dårlige av å spise "kunstig" mat som vi lager (sjokolade for eksempel, er noe måker aldri ville finne i naturlig tilstand).

Roar Solheim (30.03.2019)


#Økologi og atferd

Dompapper hekketid

Hvilken tid på våren hekker dompapper? Vi observere kun hanner nå i mnd skifte mars/april, kan det være at hunnen allerede ligger på egg?

M.C.M. (30.03.2019)

Svar:

Tror ikke de starter egglegging før i mai.

Roar Solheim (30.03.2019)


#Økologi og atferd

Kråker atferd

Jeg har matet kråker nå i et par år, stort sett hver eneste dag. Naturligvis kommer de samme kråkene, noen ganger få noen ganger mange. Disse følger oss gjennom hele turen sammen med hunden.

Jeg har opplevd noen ganger at noen få av disse kommer stupende i høy hastighet over hodet på meg, uten at det gjør meg noe. Men idag opplevde jeg at de gjorde som beskrevet over, men ved det ene tilfelle idag «klasket/smalt» den meg i hodet og kom stupende flere ganger etterpå. Hva kan være årsaken til at denne oppførte seg på denne måten da jeg aldri har gjort dem noe? De kommer uansett hvor vi befinner oss.

Det er feks en i denne flokken som virker mest trygg og går nært oss også hunden. Denne får lettere litt mer mat da denne holder seg nært oss noe som jeg naturligvis synes er veldig interessant. Kan denne skape trøbbel innad i flokken som fikk den andre til å gå til angrep på meg for «konkurranse»?

Lurer på dette da hekkingen vel ikke enda er begynt. Dette gjelder Vest-Rogaland.

K. (30.03.2019)

Svar:

Dessverre ikke mulig å gi deg noe svar på hvorfor denne kråka gjorde akkurat dette. Det KAN være at den har opplevd at folk har sluppet fra seg mat dersom den har dunket borti dem (måker har lært seg dette trikset i en del byer), men vanskelig å si noe sikkert.

Roar Solheim (30.03.2019)


#Økologi og atferd

Kattugle

Hei!
Prøver å følge med på kattuglenes oppførsel rundt med en uglekasse vi har, er spent på om uglene vil hekke. Har lest i ett tidligere spørsmål her at kattugle - hunnen sitter i ro i ca 3 uker før egglegging i nærheten av reiret og tigger mat av hannen. Kan dere utdype dette litt nærmere? Sitter hun helt i ro på ett bestemt sted hele tiden, eller flytter hun litt rundt på seg? Er tiggelyden hennes annerledes enn de vanlige "hyle" - lydene til kattugle - hunnen?
Jeg hører kattugle - hunnen regelmessig nå, men ikke hver natt. Lydene hun lager er lik de "hylene" hun laget i høst. Hannen har jeg hørt to ganger, begge ganger i fint vær.

Bor i Bergen

N.J. (29.03.2019)

Svar:

De kan nok flytte litt på seg, men veldig lite. Hunnene sitter nær selve reirplassen. Tiggelyden er omtrent samme lyd som når ungene tigger om mat, litt hes lyd (ikke det e-vitt ropet som man ofte hører om natta).

Roar Solheim (29.03.2019)


#Økologi og atferd

kråker

Er det rangordning blant kråker

V.L.P. (27.03.2019)

Svar:

Når de lever i flokk (ungfugler) så er det nok forskjell på sosial status, men de har kanskje ikke samme hakkeorden som hos høns.

Roar Solheim (27.03.2019)


#Økologi og atferd

hvordan kan forskjellige arter fugler forstå hverandre når de lager forskjellige lyder

Jeg lurer på hvordan forskjellige arter fugler kan forstå hverandre når de lager forskjellige lyder eller kan de ikke forstå hverandre i det helletat

M. (27.03.2019)

Svar:

Det er særlig varsellyder som arter forstår på tvers av artsgrensene. Ellers forstår de nok mye av andre arters kroppsspråk. En mett rovfugl ser for eksempel annerledes ut enn en som er sulten og er på jakt.

Roar Solheim (27.03.2019)


#Økologi og atferd

Gjess

Flyr grågås i mørket?

N.N (26.03.2019)

Svar:

Ja, jeg tror det, men gjess flyr for det meste i dagslys og raster om natta.

Roar Solheim (26.03.2019)


#Økologi og atferd

Kattugle

Har kattugla allerede lagt egg?

O.T. (26.03.2019)

Svar:

NOEN kan ha gjort det, ja. Egglegging varierer med næringstilgangen.

Roar Solheim (26.03.2019)


#Økologi og atferd

kråka

I dag ga vi litt kakebiter til en kråkefugl da vi var oppe på Ekeberg. Vi ble veldig forundret da fuglen minst 5 ganger gjemte maten på forskjellige steder i nærheten. Noe spiste den også. Er det vanlig at de hamstrer? Det var gøy å se.

H.S. (25.03.2019)

Svar:

Ja, alle kråkefugler lagrer mat.

Roar Solheim (25.03.2019)


#Økologi og atferd

Spettmeis - likestilling?

Eit spettmeispar er i ferd med å erobre fuglekassa mi for våren. Vanskeleg å sjå forskjell på kjønna. Er det hann- eller hofuglen som hakkar og står l for å tilpasse opninga? Når dei seinare tek til å frakte inn plantemateriale til leie, er det kanskje meir likestilling mellom kjønna?
Mvh Kjell Slåtten, Gol

K.S. (25.03.2019)

Svar:

Dette vet jeg dessverre ikke svar på.

Roar Solheim (25.03.2019)


#Økologi og atferd

Gjenbrukes reir?

Jeg mener reir som er bygget i trær ikke i fuglekasser.

N.N (25.03.2019)

Svar:

Både - og. Små fugler bruker sjelden reir om igjen, men rovfugler og kråkefugler gjør ofte det.

Roar Solheim (25.03.2019)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor langt mellom hvert hønsehaukreir ?

G. (24.03.2019)

Svar:

Det kan jeg dessverre ikke gi deg konkrete avstander for, men jeg tipper at hønsehaukreir kan ligge med 2-5 km mellom reirene. Men ett par kan ha flere reir i sitt leveområde, slik at de kan skifte reirplass fra år til år. da kan reirene ligge med 50-100 m mellom.

Roar Solheim (25.03.2019)

««første 2 350 - 2 374 av 7 168 siste»»