Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 51 219 spørsmål neste»
Svartkvit flugesnappar prøver overta fuglekasse etablert av blåmeis
Eit blåmeispar har etablert seg i fuglekassa på garasjeveggen. (Eg trur blåmeisa ruger pga. lite aktivitet). I går oppdaga eg at svartkvit flugesnappar prøver å ta over denne fuglekassa, også idag. Kan det hjelpe om eg set opp ein ny fuglekasse på same veggen, i håp om at svartkvit fluesnappar flyttar inn i den? Fuglekassen heng på kortveggen av garasja, slik at i so fall vert dei diverre hengande noko tett. Kan det likevel vere ei løysing? Eller, gjer eg det verre for dei?
Fuglekassa på huset ca 8 m lenger vekk vart mala i vår, og eg har ikkje sjekka om nokon har flytta inn der. Kan det vere at nymala fuglekasse ikkje er so attraktive fyrste året? Fuglekassen på garasjeveggen er ikkje mala, men har takpapp og hengt under takutstikket. Lokasjon: Fjaler.
L.H. (10.05.2025)
Svar:
Du kan gjerne henge opp en ekstra kasse, men det garanterer ikke for at fluesnapperen kan la være å foretrekke den allerede okkuperte kassa. Dessverre vanskelig å vite hva som gjør at fugler velger bestemte kasser fremfor andre.
Roar Solheim (10.05.2025)
Kan gråtrosten overleve med 1/2 meter snø på bakken?
Jeg befinner meg i Neiden i Finnmark, 40 km fra Kirkenes. Jeg hørte gråtrosten i går. Kan den overleve her med mer enn 1/2 meter snø på bakken? Det finnes ingen rognebær eller andre bær og bakken er frossen.
Høyden er bare 22 moh og det er snø over alt.
H.S. (10.05.2025)
Svar:
Ja, den finner nok noe mat på barflekker og andre steder.
Roar Solheim (10.05.2025)
Fugl med gult nebb
To fugler. Duegrått hode. Gult nebb. En halv mørk ring under øyet. Hvitt/lyst bryst m/spetter rundt. Brune vinger. Grå rygg, samme farge som hodet. Litt gult på brystet. Gult nebb, ganske lys farge. ? Ser litt streng ut. Får det ikke til å stemme med trosteart, men stor som en trost. Så nettopp også også to ringtrost,
V.N. (10.05.2025)
Svar:
Beskrivelsen høres mest ut som gråtrost.
Roar Solheim (10.05.2025)
Reir
Hvem har bygget dette mesterverket?
M. (06.05.2025)
Svar:
Flere har sett på dette bildet under helgens årsmøte i foreningen, og lurer på om det kan være et reir fra enten en trostefugl eller kanskje kråkefugl som lavskrike eller nøtteskrike, og hvor reiret har bikket ned fra greinen det ble bygget på. Bildet gir inntrykk av at reiret er bygget som en hengekøye, og ingen fuglefolk er kjent med slike reir blant norske fuglearter. Dessverre ikke helt lett å tolke bare ut i fra bildet.
Roar Solheim (10.05.2025)
Fuglemating
Hei!
Mater fugl da det er lite mat å finne. Naboen er sur fordi de mener at det trekker til seg mus. Mus tar jeg i musefelle korrekt satt opp. Noen tips om hva slags rettigheter man har i slike situasjoner? Materne står ikke ved siden av naboen, de er helt på andre siden av vår egen tomt. Jeg ser at fuglene sliter for det er ikke noe å spise. Har funnet en del død fugl om våren og andre kunne jeg mate ved å legge mat rett foran nebbet deres stakkars. Jeg bryr meg om økologisk kollaps men opplever at ingen andre jeg møter har peiling på at det skjer engang. Jeg føler at jeg alltid blir den eneste som bryr seg. Folk er ikke så dyrevennlige som mediene av og til gir inntrykk av. På det stedet jeg bor har det blitt hogd ned trær bare fordi folk ikke "likte" at de var der. De sto faktisk ikke i veien for noen men var et bitte lite stykke skog. Så nå har fuglene nesten ingenting igjen å leve i.
Takker på forhånd for svar.
I.B. (10.05.2025)
Svar:
Dette er en stadig tilbakevendende konflikt. Anbefaler deg da å bruke fuglemat som ikke gir nedfall på bakken: halve kokosnøtter, meiseboller i nettingholder laget for slike, jordnøtter i tilsvarende nettingrør. Unngå solsikkefrø og spesielt villfuglblandinger, som gir mye nedfall av frø på bakken. Dette er ikke årsaken til at det finnes smågnagere, men siden mus lett finner slik mat, legger vi lettere merke til dem. Folk slutter da (feilaktig) at det er fuglematen som fører til flere gnagere, mens de kun blir mer synlige på grunn av frø på bakken.
Roar Solheim (10.05.2025)
Plaget av tjeld som er helt ekstremt.
Vi har en tjeld som angriper vinduer helt ekstremt. Store vinduer fra golv til tak. Fugl tar sats og pekker på vindu. Vi har prøvd teip, papp for refleksjon, dyr som beveger seg.. HVA KAN VI GJØRE? finner ikke reir og han plage vettet av oss. Hva kan gjøres? Han skade seg selv og vinduene. Han er ikke redd oss heller
T. (09.05.2025)
Svar:
Så lenge tildekking av vindu(er) på utsiden ikke hjelper, har jeg dessverre ikke noen løsninger her.
Roar Solheim (10.05.2025)
Hvor mange ryper spiser ørna per dag
hvor mange ryper spiser ørna per dag?
T.N. (09.05.2025)
Svar:
Et umulig spørsmål, siden ingen ørner levere av ryper alene.
Roar Solheim (10.05.2025)
Fuglekassa henger på en vegg med mye sol
Hei, har hengt opp en fuglekasse på en vegg i en blokk, under taket som er gulvet til balkongen over oss. Det er en del sol der, og det kan bli skikkelig varmt på terrassen på fine sommerdager. Fuglekassa får direkte sol på seg i løpet av dagen, og jeg lurer på om det kan bli problematisk for fuglene?
Det er observert kjøttmeis de siste ukene, så å flytte kassa er nok ikke et alternativ.
A. (09.05.2025)
Svar:
Dette tror jeg går greit.
Roar Solheim (09.05.2025)
Legge til rette for måker
Jeg arbeider på en militærleir, og vi skulle mer enn gjerne ha flyttet aktiviteten til måkene. Vi er innforstått med at vi må leve med dem, men er det noe vi kan gjøre for å legge til rette for dem på egnede plasser? Kan vi selv få tak i reir eller lignende som de muligens vil benytte neste sesong? Der de har lagt reir nå, og tidligere, er ungene dømt til å falle ned 4-5 meter og vandre i trafikkert vei. Vi har et stort flatt tak på et bygg som de pent kan få legge reir på hvor de ikke blir forstyrret.
O. (08.05.2025)
Svar:
Da vil jeg anbefale å lage noen kasser med litt høy kant oppå taket, og å legge grus og planterester (tørt gress) oppi kassene. Hvis måkene da velger å bygge reir i disse kassene, vil ungene kunne holde seg der til de blir flyvedyktige. Lokale fuglefolk kan kanskje hjelpe til med råd her.
Roar Solheim (09.05.2025)
Flytting av fuglekasse
Vi har blåmeis som ruger i kassa på vegg, men skal snart fjerne den for å legge nytt panel. Hva gjør vi? Kan vi flytte den i et tre rett ved huset, nære veggen?
H.W.S. (09.05.2025)
Svar:
Da må du prøve å flytte kassa bare kort avstand om gangen (20-30 cm kanskje), og se om meisen aksepterer dette. >Da kan du flytte litt til, og se til at meisen følger med. Hvis du flytter den for langt med en gang, er det stor fare for at meisene forlater reiret og kassa.
Roar Solheim (09.05.2025)
Gråtrost-«sang»
Hei. Gråtrosten synger ikke spesielt vakkert, men jeg har blitt glad i «mine» som holder til i grenda vår. Stort sett er det skrattingen vi hører, men de har et avansert repertoar. Men: Noen ganger fyker de rett fram gjennom lufta med harde vingeslag, og skriker som høyt og vedvarende. Hva slags atferd er det? De gjør det bare på våren.
E. (07.05.2025)
Svar:
Vet ikke sikkert, men det er trolig en del av ritualene som hannene bruker for å lokke til seg en hunn.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvilken rovfugl?
Så denne rovfuglen bli jaget av en kråke, og lurer på hvilken fugl dette er? Videoen er tatt i Tana i Finnmark. Den ser ut som den er litt større enn kråka og er ganske lys/hvit under.
N.N (09.05.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å se, men det kan hende at det dreier seg om en fjellvåk.
Roar Solheim (09.05.2025)
Andefugl i Finnmark
Hei
Ønsker å finne ut hvilken andefugl dette er .bildet er tatt 7.5.25 i Sørvær Finnmark
L. (08.05.2025)
Svar:
Enten en rømt tamand, eller en krysning mellom en slik og en stokkand.
Roar Solheim (09.05.2025)
Tiltrekke kun kjøttmeis
Hei, jeg lurte på om det er mulig å lage en fuglekasse eller noe mat opplegg som kun tiltrekker seg kjøttmeis? Er det noe som kun kjøttmeisen liker eller noe som den skiller seg ut på?
N.N (07.05.2025)
Svar:
Du kan neppe lokke kjøttmeis til en hekkekasse med mat. Eneste muligheten er å henge opp flere kasser, og håpe at minst en av dem er forlokkende for meisene.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvorfor flytter foreldre ungene ut av rede etter klekking ?
Hva skjer med fugleunger når foreldrene tar de ut av fuglekassen rett etter klekking ?
R.S. (07.05.2025)
Svar:
Det gjør de IKKE. Hvis fugleunger havner utenfor kassa rett etter klekking, er det nok andre fugler enn foreldrefuglene som har kastet dem ut.
Roar Solheim (09.05.2025)
Kjøttmeis og Blåmeis i samme fuglekasse
Hei. Vi har en fuglekasse med kamera. To blåmeis har bygget i flere dager. Plutselig kommer også to kjøttmeis inn flere ganger. De bygger ikke, men sitter der litt og så drar de igjen. Burde hullet vært så lite at kjøttmeisen ikke kommer seg inn, og er det for sent å fikse på det nå?
L. (08.05.2025)
Svar:
Dette må du nok la meisene ordne opp i selv.
Roar Solheim (09.05.2025)
Lystmorder skjære?
Hei! Vi har en skjære hos oss som viser en merkelig atferd. Den sitter på taket vårt og stuper ned i hekken vår for så å gripe fast og drepe spurv. Den tar ikke med seg de døde spurvene men legger dem bare på toppen av hekken. Den har drept 5 sålangt i dag.
Skjæren bryr seg heller ikke om meg eller hunden min når vi står ute, siste spurven nå ble tatt 2m foran oss.
Dette er vel ikke helt normal atferd? Har noen tips til hva man kan gjøre for å beskytte spurven? Er det mulig noe galt med skjæren? Eller er det agressiv territoriell atferd?
(Alle de angrepne spurvene er bekreftet døde)
V. (07.05.2025)
Svar:
Dette kan være snakk om lagring med tanke på mat for hekkingen.
Roar Solheim (09.05.2025)
Skjærer 🥰
Hei! Jeg har noen skjærer i hagen som er helt fantastiske! Jeg pleier å legge ut tranbær fordi de er røde og veldig populære 😎 kan jeg legge ut hva som helst av tørket frukt og bær, eller er det noe som er uheldig for dem evt andre? Evt hvordan er det med nøtter? Hassel- og valnøtter?
T. (07.05.2025)
Svar:
Skjærer spiser nok det meste, men unngå saltet og krydret mat.
Roar Solheim (09.05.2025)
Ingen ruting på dagtid(forsettelse)
Det har lagt 11 eg der i vel en uke,så sku tro egg leggingen var ferdig,eller er det slik at hun kan finne på å plutselig legge fler etter så lang tid? Virker rart. Men skal holde bedre oppsyn og se om eg ser mannen en plass eller om hun er ute for å ordne seg mat. Kommer uansett til å ligge noen knuste fuglenøtter med knust eggeskall oppi der når hun er ute. Om hun da ligger å ruger på dagtid,vet jeg hun trenger hjelp 😊
N.N (07.05.2025)
Svar:
Hva slags fugleart? Meiser kan legge enda større kull, og starter først å ruge når alle eggene er lagt.
Roar Solheim (09.05.2025)
Skjæra bygde nytt rede etter å ha lagt egg
Hei,
Har hatt et skjærepar i hagen som jeg har fulgt noen år med stor glede, fra de bygger reir, hekker og følger avkommet opp. De er flotte foreldre. I år bygde de oppå fjorårets reir og det ble litt av et herskapshus. Trygt og høyt oppe i en stor bjørk. I midten av april la hunnen egg, det skjønte jeg med en gang pga hun var i reiret langt hyppigere, ruget uten tvil på eggene samt tigget hannen om mat, eller han kom til reiret og matet. Så i dag ser jeg noe merkelig. Begge to bygger nytt rede i et tre ved siden av, de stress-jobber hele dagen, nesten helt desperate. I tillegg er det nye treet langt mindre trygt, det er lavere og spinklere, og svaier veldig mye i vinden. Det gamle reiret nærmer de seg ikke. Hva kan grunnen være at de forlot det gamle med eggene og bygger nytt nå i mai? Kan hunnen få nye egg hvis det gikk galt med første batch? Og hva kan ha gått galt? Hvis det var noe feil med eggene, hvordan forstår de det? Kan ikke ha byttet tre pga utrygghet, for det var helt topp
N. (06.05.2025)
Svar:
Noe kan ha tatt eggene, og da kan skjærene velge å bygge et nytt rede et annet sted.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvilket rovdyr
Hei
Da vi skulle ut til skole, barnehage og jobb var det et mindre hyggelig syn ved inngangspartiet. Vi er veldig nysgjerrig på hvilket dyr som spiser duer/fugler på denne måten? Bor i et boligområde ved kysten i larvik.
N.N (08.05.2025)
Svar:
Trolig en rovfugl. Kan være vandrefalk, spurvehauk eller hønsehauk.
Roar Solheim (09.05.2025)
Fugleungemat
Hva lever helt nye fugleunger av? Er det foreldre som fanger levende larver og insekter til dem? Eller lever de av bær og blomster?
O. (07.05.2025)
Svar:
De fleste spurvefugler forer ungene med insekter og insektlarver., Unntaket er korsnebbene, som mater ungene med frø fra kongler.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvordan ser øregangen til til knoppsvane ut?
Hvordan ser øregangen til knoppsvanen ut? Det er gjort funn av død Svane som er skylt i land. Mattilsynet er informert. Svanen har er symmetrisk hull i tinningen, der det er blødd fra. Er dette øregangen til svanen? Blør dyr fra ørene ved skade eller sykdom?
N.N (06.05.2025)
Svar:
Øregangen sitter skjult bak fjær bak øyet. Det KAN være blødning fra øret her, men dessverre litt vanskelig å se godt på bildet.
Roar Solheim (09.05.2025)
Flytte på reir til Svane
Ved båthavnen i Lillestrøm har en Svane lagd et reir. Og det ligger ikke høyt nok til vårslippet av vannet i Glomma som slippes snart. Finnes det noen der ute som kan hjelpe til med å flytte reiret og eggene?
R.N. (08.05.2025)
Svar:
Da må du nok forsøke å finne lokale fuglefolk eller folk fra viltnemnd.
Roar Solheim (09.05.2025)
Hvilken fugl
Fuglen var syk eller kanskje skadet og satt lenge urørlig på samme sted.
Bildet er tatt fra langt hold med mobilen, kan du se hvilken fugl det er?
Hilsen Ronny
N.N (09.05.2025)
Svar:
Dessverre svært uklar, men det kan se ut som en av sangerne løvsanger eller gransanger.
Roar Solheim (09.05.2025)