Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 10 av totalt 7 398 spørsmål neste»
Rasert kjellrede
I går kveld merket jeg leven fra kjellparet som har rede ved naustet mitt. I kikkert fikk jeg se enten en mink, men mest sannsynlig en oter, på vei bort fra reirplassen. Jeg gikk til naustet og alle fire eggene var borte. For få timer forut besøkte jeg kjellen på rede, og eggene var da hele og i orden. Hva skjer med dette kjellparet nå?
B. (20.06.2025)
Svar:
Det er trolig for sent for dem å legge et nytt kull, men det er ofte det fugler gjør hvis egg blir spist.
Roar Solheim (22.06.2025)
Ender som flyr like over vannflata i elv
Hvorfor krasjer ingen av de i bølger,stein…eller vannflata. Hilsen en undrende fisker.
Har de en radar eller hva?
P. (21.06.2025)
Svar:
Nei, men de bearbeider sanseinntrykk mye raskere enn oss.
Roar Solheim (22.06.2025)
Gulspurv leker med vindu tidlig morgen
Hvorfor flyr gulspurven på vindu hele tiden? Fra tidlig morgen, 0400 til langt på dag.
N.N (19.06.2025)
Svar:
Den ser nok speilbilde av seg selv og forsøker å jage vekk en innbilt rival.
Roar Solheim (20.06.2025)
Kråke kommer hver natt ved 4 tiden
Kråke kommer hver natt (ved 4-tiden), setter seg utenfor soveromsvinduet og bråker så fælt at jeg våkner. Så forsvinner den og viser seg ikke før ved 4-tden neste natt. Har kråker faste rutiner? Synes det er veldig fasinerende.
S.F. (18.06.2025)
Svar:
Vanskelug å vite hvorfor denne kråka oppfører seg akkurat slik.
Roar Solheim (18.06.2025)
Hvordan er fjærdrakten sånn?
Fugler har jo fantastiske og unike fjærdrakter. Stokkandhanner med sine grønne hoder, perleugler med sine flotte hvite perler og selvfølgelig rødstruper som egentlig har oransje strupe. Men da jeg snakket med noen om fjærdrakter, spurte personen: Hvordan? Hvordan ble akkurat fjærdrakten AKKURAT sånn? Hvorfor stopper grønnfargen hos Stokkandhanner ved halsen og ikke at hele fjærdrakten er grønn? Jeg vet at hos mange arter er hunnene ikke like fargerike som hannene for å kamuflere når hun ruger på eggene, men hvorfor er fjærdrakten akkurat sånn med alle de små detaljene osv. Finnes det en vitenskapelig forklaring eller er det fortsatt et mysterie?
J.A. (18.06.2025)
Svar:
Seksuell seleksjon. Hunnene velger hanner med bestemte farger. Naturlig utvalg sørger også for at særlig hunner hos bakkerugende fugler har god kamuflasjefarge.
Roar Solheim (18.06.2025)
Kråker
Hei. Jeg har brukt litt tid på å observere kråker, noen ganger har jeg delt matpakke med dem enten utenfor hjemmet eller i parken. Har en opplevelse av at de aksepterer meg og tidvis er nysgjerrige på meg. Som en dag jeg møtte en kråke utenfor en butikk, når jeg kom ut døra så den ut til å observere og fotfølge meg, så jeg begynte å snu meg, speile den tilbake og leke gjemsel. Lurer på, hvordan kan jeg komme tettere på kråkene uten å være en som tilbyr mat? Er litt redd for at de skal forvente mat fra meg og oppsøke meg for mat, men vil veldig gjerne komme tettere på dem.
Det er mange måker som går til angrep her hvor jeg bor pga deres egne barn, men jeg opplever det noen ganger som at kråkene sier fra til dem og markerer territorium for å beskytte meg, det føles noen ganger ut som at de sjekker inn med meg om jeg er trygg. Men jeg lurer på om dette er sannsynlig reelt at de beskytter meg, eller bare jeg som kanskje romantiserer forholdet til kråkene?
Takk for svar!
R. (16.06.2025)
Svar:
Nei, de har nok ingen nytte av å "beskytte" deg. Du er nok bare interessant som en mulig matkilde.
Roar Solheim (17.06.2025)
Stedsnærvær
Blir fugler værende i området de blir klekket. F.eks fra fuglekasse.
R.B. (17.06.2025)
Svar:
Nei, ungfugler sprer seg vekk fra hjemstedet.
Roar Solheim (17.06.2025)
Måke som gir meg gaver
Har en tam måke som kommer hvert år. Den er så tam at den også kan finne på å komme inn. Den er kresen i kosten og nekter å spise pølse eller brød. Den liker pizza, ost, kattemat og fisk. Den bruker å komme med pinner og gress og legge fremfor meg. Dette er så påfallende at det virker som om den gir meg gaver. En dag fikk den ost. Men ville ha mere. Jeg ga den ikke mere og da fløy den avsted for så å komme tilbake og legge en kvist framfor meg. Selvfølgelig fikk den mere ost da. Er dette normal atferd? Det er en hannmåke. Den tar av og til med seg partneren sin for å tigge og ved sesongslutt ungene sine. Den kommer igjen hvert år og ofte bare vil den sitte helt nær meg på terrassen. Kan også legge hodet under vingen og ta seg en liten høneblund.
N.N (14.06.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hva som er riktig tolkning av denne oppførselen.
Roar Solheim (15.06.2025)
Tjeld som slåss med seg sjølv.
Hei, eg jobber på eit offentlig bygg der eit par tjeld har slått opp eit reir på taket.
Dei er derfor veldig aggressive ovanfor alt og alle inne og rundt bygget. Den står ofte utanfor vindauger og glasdører, hakker på dei og prøver å komme inn.
Det som no har begynt å skje er at den har begynt å sitte på ein statue utanfor bygget, men den kan sjå seg sjølv i refleksjonen i vindauget. Dei driver derfor på å flyr inn i vindauget for å ta den andre fuglen, som då altså er seg sjølv. Dette har den holdt på med fleire timar kvar dag i lang tid. Vi har prøvd å få skremt den vekk ved å plassera ein utstoppa hauk i vindauget, men den har lært seg at den er ufarlig.
Eg lurer på kva ein skal gjøra i ein slik situasjon? Reiret er årsaken til aggressjonen, men det er ikkje lov å gjøra noko med det. Men på grunn av plasseringa av reiret skader fuglen seg sjølv, eg bemerka sjølv at den blør og er bekymra for at den kjem til å enda opp med å dø.
N.N (14.06.2025)
Svar:
Eneste effektive tiltak er tildekking av vinduer på utsiden.
Roar Solheim (15.06.2025)
Fuggel
Spis grågås småmåse unger
I. (13.06.2025)
Svar:
Nei, ikke beskrevet oppførsel for gjess.
Roar Solheim (13.06.2025)