Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 466 spørsmål


#Sykdom og skader

Skjære «uten» nebb

Hei!
I vår observerte vi ei skjære nesten uten nebb. Den har vært her sammen med make i hele sommer. Nå har vi fått sett den på nært hold på fôringsplassen. Det ser ut som den har «åpent» avkortet nebb , nesten så det er av rett nedenfor «neseborene». På ene siden av det som er igjen av nebbet, ser det ut som den har noen utvekster. Ellers ser den velfødd og fin ut.
Hva kan ha skjedd med nebbet? Skade el. sykdom?
Noe vi bør være obs på nå som det går mot vinter?
Mvh Ingrid Hole Grønvold

I.H.G. (29.09.2023)

Trolig misdannelse fra klekking av - det hender nå og da.

Roar Solheim (29.09.2023)


#Sykdom og skader

Liten fugl

Katten min tok en småfugl på balkongen som den kom inn med Jeg fikk Katten til å slippe fuglen som nok var i sjokk Jeg satt den ut på bordet der den ble sittende en stund Når jeg kom ut fløy den bort mot noen trær Jeg tror at den mistet et bein Kan den leve med et bein?

N.N (26.09.2023)

Ja, det kan mange fugler klare.

Roar Solheim (26.09.2023)


#Sykdom og skader

Hvordan kan vi hjelpe denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi fant en måke på veien utenfor huset vårt. Den flyttet seg ikke når vi kjørte mot den. Vi la merke til at den ikke kan fly, og heller ikke lager noe lyd. Vi har tatt den inn i badekaret og gitt den solsikkekjerner og vann. Hva gjør vi nå? Kan vi hjelpe den til å bli frisk? Alle tips tas imot med takk!

L.B.E. (25.09.2023)

Dette ser ut til å være en ung gråmåke. Den bør sjekkes av en fuglekyndig person for å vurdere om den kan komme seg eller ikke.

Roar Solheim (25.09.2023)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei. Jeg så en skjære med en brukket vinge på vei hjem fra jobb. Lurer på hva som er mulig å gjøre for å hjelpe fuglen. Er et godt sykke unna den og vet ikke om den befinner seg på samme sted.

M. (20.09.2023)

Den må fanges inn og sjekkes av en fuglekyndig person for å vurdere om skaden kan leges eller ikke.

Roar Solheim (20.09.2023)


#Sykdom og skader

Kråke med skadd vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg fant ei kråke for noen dager siden som ikke ville fly og som"drar" på vingen. Hun spiser, drikker og driter som man ville forventet av en fugl på den størelsen. Jeg holder henne i et ganske stor hundebur hvor hun har vaglepinner som hun kommer seg fint opp på. Hva kan det komme av at hun "drar" på vingen og hvor mye vil det komme på å få det sjekket?

M. (18.09.2023)

Denne har tydelig en vingeskade som bør sjekkes av fuglekyndig person. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du bor og spør om hjelp til å sjekke skaden. hvis det er et komplisert brudd kan det hende at fuglen bør/må avlives.

Roar Solheim (18.09.2023)


#Sykdom og skader

Hva er det med denne

De sitter å gisper etter luft. Har de overspiste solsikkefrø. Kan plukke de opp

V.N. (14.09.2023)

Grønnfink. Syk. Kan være gulknop eller kanskje salmonella.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Sykdom og skader

Døde grønnfink

Hei.
Huff, det dør så mange grønnfink her hos meg på Tjøme denne sommeren😢
Hva kan årsaken være?

H. (13.09.2023)

Vanskelig å vite. Det KAN hende at sykdommen gulknop slår ut grønnfink igjen, slik den gjorde for en del år siden, men dette må det veterinærundersøkelse av døde fugler til for å kunne besvares.

Roar Solheim (13.09.2023)


#Sykdom og skader

Syk bydue

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er en due som har gått rundt i bakgården i to dager nå, den er oppblåst og når jeg prøver å gå i mot den viser den nesten ingen motstand og prøver ikke å fly når jeg strekker ut hånda. Jeg er ikke helt sikker på hva det er jeg kan gjøre, eller om det er noe jeg kan gjøre i det heletatt. Er det noen jeg kan ta kontakt med f.eks. Noen som tar hånd om syke fugler?

P. (07.09.2023)

Dessverre vanskelig. Trolig best å la denne være i fred og se om den kan komme seg.

Roar Solheim (07.09.2023)


#Sykdom og skader

Måkeunge i Vestfold

Hei. Det ble stilt et spørsmål ang en måkeunge
ved et gartneri i Vestfold i går.
Her kommer en liten video.

N.N (06.09.2023)

Denne bør nok fanges inn og sjekkes av fuglekyndig person. Ser ut til at det kan være en skade her som ikke vil leges.

Roar Solheim (06.09.2023)


#Sykdom og skader

Syk eller skadet skjor-unge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tror dette er en ung skjære, virker skadet. Fotografen stod knappe halvannen meter fra i flere minutt og fuglen virket til å sove. Som bildet viser er den svært puskete. Da den fløy vekk, var det knappe 10 meter, hvorpå den gjemte seg under den parkerte bilen. Vi tror den lider og spør om vi bør vi avlive fuglen?

H.M. (05.09.2023)

Nei, ikke ta livet av den. Hvis skjæra finner mat selv, kan den komme seg etter hvert.

Roar Solheim (05.09.2023)

1 - 10 av 1 466 siste»»