Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 533 spørsmål


#Sykdom og skader

Skjære som ikke flyr.

Har tatt film av en tidligere nevnt skjære. Den prøver så godt den kan å holde seg på avstand. Jeg har bare satt meg ish 2-3 meter unna og observert den. Den puster en gang vert tredje sekund og ser seg rundt omkring.

M.J. (16.07.2024)

Se svar på første spørsmål.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Sykdom og skader

Skjære som ikke klarer å fly med stive bein

Fant en skjære i veikanten som bare klarer å orme seg fram med vingene sine. Begge bein blir liggene stivt bak. Den blir stresset når jeg kommer nær og skriker og biter så jeg har forøvrog latt den ligge etter ett forsøk på å forflytte den. Kan noe gjøres eller er det best å avlive den?

M.J. (16.07.2024)

Ja, denne fuglen ser ut til å være såpass skadet at det trolig bør avlives (i henhold til filmklippet lagt inn senere).

Roar Solheim (16.07.2024)


#Sykdom og skader

Hikkelyder

Tror dette er en grønnfink, men usikker. Den virker ikke frisk, men spiser og flyr når den må. Har hikkelyd og ser ut til å slite med svelget. Hva kan man gjøre?

I.G.J. (15.07.2024)

Det er neppe noe du kan gjøre her. Fuglen er nok syk, men vanskelig å vite hva dette dreier seg om.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Sykdom og skader

Syk fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne skjæra har vært i hagen vår de siste dagene og vi la merke til at den så deformert ut i hodet. I dag fant vi den død i oppkjørselen. Ser ut som det er øyet som har blitt stort- stakkar!

Synes det har vært mye leven og bråk fra skjorene de siste dagene i hagen- kan det tenkes at fuglen har blitt hakket/utstøtt og plaget av de andre?

Tenkte å sende inn bilde i tilfelle dette er fugleinfluensa eller noe.

N.N (04.07.2024)

Denne har en uvanlig stor byll i øyet, og dette er ikke noe denne fuglen kunne ha levd særlig lenge med. De andre skjærene kan ha mobbet/jaget den vekk på grunn av fuglens unormale tilstand.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Sykdom og skader

Brukket/skadet vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant en skjære med knekt vinge, ser tydelig åpent brudd og den har pirket av seg noe av vinge fjærene, fikk fakket den og satt den i bur, og en liten pappeske med høy, den spiser og drikker godt men lurer bare på om skaden er for stor til å prøve å gi den en sjangse.

M. (02.07.2024)

Tror ikke dette kan bli bra slik at fuglen kan fly igjen. Bruddet må i så fall sjekkes av en fuglekyndig person.

Roar Solheim (03.07.2024)


#Sykdom og skader

Skadet fiskemåke

Hei,
Det er en skadet fiskemåke som holder seg i nærheten av hytta vår. Den halter og det er tydelig at det er noe med benet. Hvordan kan vi hjelpe den?
Har lagt ut mat den kan spise.

V. (01.07.2024)

Vanskelig å vurdere uten bilde av skaden. Utlegging av mat er trolig det beste dere kan gjøre.

Roar Solheim (01.07.2024)


#Sykdom og skader

Er linærlen en spreder av salmonella

N.N (28.06.2024)

Ikke såvidt vi kjenner til.

Roar Solheim (28.06.2024)


#Sykdom og skader

Syk dompap

Veldig syk dompap på foringsplassen idag dessverre. Voksen hunn. Fjærløs på hodet og området var rødt og sårt. Det var på en måte bare øyne og nebb. Pustet hurtig og overflatisk og det kom væske og skum ut av nebbet i hvitt og gult. Selve fjærdrakten virket oppblåst. Lignet ikke på salmonella for den var ikke apatisk slik jeg har sett før. Ønsket å fange den for å la den slippe smertene,- men den fløy avgårde. Hvilken sykdom kan dette være?

K.V. (21.06.2024)

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (22.06.2024)


#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei funnet en måke som ikke vil fly, vært i badekaret i natt. Peser og har flakkende blik, hva gjør vi. Hadde olje rundt nebbet når vi fant den

S.K.J. (20.06.2024)

Ser ut til å være en svartbak. Du kan holde den inne noen dager og se om den kommer seg, hvis ikke må den kanskje avlives. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du holder til.

Roar Solheim (20.06.2024)


#Sykdom og skader

Linerle

Hei.
I går straffen liner la unge vinduet og lå på siden, klarte ikke og reise seg. Lot den ligge en stund, men ble ikke bedre. Tok den innog pakket den inn i teppe for og holde den varm (mye katter her). Hodet går liksom fram og tilbake. Har fått i den sukkervann og vanlig vann. Men spiser ikke. Hva kan jeg gjøre mer. Har vært inne i ett døgn snart.

A. (17.06.2024)

Hvis den ikke viser tegn til bedring, er det spørsmål om det er indre skader som tilsier at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (17.06.2024)

1 - 10 av 1 533 siste»»