Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 6 885 spørsmål


#Økologi og atferd

Er tjelden virkelig så dum?

Når tjelden har gått frem og tilbake foran vindusruten i time- og dagevis, og hakket løs på den, fløyet litt inn i den og returnert og returnert dit hver dag; skjønner den virkelig ikke at det er sitt eget speilbilde den har med å gjøre? Eller i det minste; gir den ikke opp..?

N.N (22.04.2024)

I fuglenes verden eksisterer ikke "glass", så fugler har ikke forutsetning for å kunne fatte hva et speilbilde i glassrute er.

Roar Solheim (22.04.2024)


#Økologi og atferd

Uvanlig oppførsel til tjeld

Hva er årsaken til at en tjeld sittet å pikker på vinduene hver morgen. Hele hytta der den kommer til er utgriset av hvit sikel og vekker oss hver morgen. Vi må dekke til om kvelden, men den finner alltids en ny plass. Det er et par, men kun den ene.

A. (21.04.2024)

Ofte skyldes dette at fuglen ser speilbilde av seg selv og oppfatter det som en rival.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeisen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Eg har sett opp ein ny fuglekasse no i april. Og det varte ikkje lenge før det kom ein Blåmeis kom og byrja å bygge reir av mose. Men når dei hadde gjort det cs i ein dag byrja dei å bera ut att mosen. Så om det var ein dag etter at kassen nesten var tom så byrja det å kome mose inn at i kassen mykje mose, og Blåmeisen har og over natta der i nokre netter. Men så skjedde det at at den bar ut att reirmatrial og kassen var neste tom att. Eg las eit sted at noko liknande har skjedd, men da var det gammalt reirmatriale der og. Men her er det heilt ny kasse som ikkje er brukt før. Har du svar, så er eg takk nemleg.

I.H. (21.04.2024)

Høres merkelig ut, og jeg har dessverre ikkenoe forklaring på hvordan dette skal tolkes.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Hei Hvor ofte kommer den tilbake til Reiret når den er ferdig med å bygge?

T.E.B. (21.04.2024)

Når den begynner å legge egg, er hunnfuglen bare innom reiret en kort tid hver morgen for å legge ett egg. Ruging starter når alle eggene er lagt. Av og til kan meisen stå over eggene uten å ruge på dem om natta.

Roar Solheim (21.04.2024)


#Økologi og atferd

Smart kjøttmeis-mor?

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassa hadde det kommet beboere, kjøttmeis-mor lå på egg, og far matet hver dag. Men en dag var et pilfink-par og inspiserte fuglekassa. Da tenkte jeg at det var tragedie på gang, at de hadde drept kjøttmeis-mor.
Så jeg åpnet for å sjekke ... men der var hverken reir eller egg, bare masse fuglebæsj. Men jeg hadde jo sett at meisefar matet mor i kassa!
Nå lurer jeg på om det ikke var ei sleip dame som lot som hun lå på egg, for å få både kost og losji?

M.B. (20.04.2024)

Det kan være makeforing før egglegging. Det er noe som skjer hos de fleste fuglearter.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

Ringdue

Vi har mye ringdue på besøk i hagen. I et lite basseng drikker duene ved å dyppe nebbet og ‘suge’ opp vannet, den eneste fuglen vi har sett som ikke løfter hodet mellom slurkene og lar vannet renne inn.
Når den er ferdig snur den seg og sitter en god stund med halefjærene nede i vannet. Hvorfor gjør den det?

M. (20.04.2024)

Det vet jeg dessverre ikke. Har heller aldri sett dette omtalt som noe duer gjør regelmessig.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Økologi og atferd

GRØNNSISIK

Har besøk av en flokk Grønnsisik bl.a. og jeg har forskjellig mat i ulike frø automater. Spesielt sisiken kaster solsikkefrø på bakken og sitter der og spiser. Hvorfor gjør de det? Det er farlig pga katter i området.

M.W. (18.04.2024)

Frøene kan være litt store for sisiker. På bakken kan de kanskje finne mindre biter. I tillegg er de fleste finkefugler selektive og kaster ut mange frø før de velger ett å åpne.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugler spiser hjortebæsj?

Hei! Vi driver et hjorteoppdrett i Innlandet. Nå etter at snøen forsvant, er det hundrevis av fugler på et jorde der hjorten går om sommeren/høsten. Jeg vet ikke hva slags fugl det er snakk om (kommer ikke så nært), men de er mørke og mellomstore. På naboens jorde rett ved siden av, er det ingen fugler. Spiser fuglene avføring fra hjorten tro?

C. (18.04.2024)

Nei, det er nok heller insekter de leter etter.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Fugl & Meitemark

Har ofte lurt på hvorfor måker og trost heller leter etter meitemark men ikke forsyner seg når det regner og er fullt av meitemark som ligger synlig på bakken?

K. (18.04.2024)

Det har vi nok dessverre ikke noen god forklaring på.

Roar Solheim (18.04.2024)


#Økologi og atferd

Kjenne kroppsspråket til kråker?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har noen kråker i en park jeg bruker å mate. En er ganske rolig, kommer helt bort til meg for å spørre om mat og skvetter ikke av at jeg beveger meg rundt den, i motsetning til hvordan ville fugler ellers er rundt mennesker.

Det jeg lurer på er: kan man se om den smiler/logrer til meg på noen måter?
Har lagt merke til at den "blåser seg opp" med fjærene en sjelden gang når den hviler nært meg. Håper dette er et tegn på at den føler seg trygg!
Legger ved et bilde av den.

Takk for svar!

S. (17.04.2024)

Dessverre har vi nok noe igjen før vi klarer å lese ut slike reaksjoner hos kråkene, på linje med hva vi kan kjenne igjen hos husdyr som hunder.

Roar Solheim (17.04.2024)

1 - 10 av 6 885 siste»»