Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 3 052 spørsmål


#Fuglekasser

Fjerne døde fugleunger?

Vi har kasse med kamera, et kjøttmeis-par la syv egg. To av ungene er døde, men ligger fremdeles i kassa. Kan vi fjerne disse for å prøve å unngå sykdom på de andre ungene, eller vil foreldrene kunne sky kassa og forsvinne hvis vi gjør det?

H. (12.07.2024)

Ja, bare fjern dem.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Fuglekasser

Stærkasse

No har ein kjøtmeis fått ungar der . Kjem kjøtmeisungane seg ut? Er redd kassa er for djup🤔

N.N (11.07.2024)

Ingen problemer - de kommer seg ut når de er hoppeklare.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Fuglekasser

Avstand mellom fuglekasser

Hei,
Jeg lurte på om det er noe anbefaling om avstand mellom fuglekasser når det gjelder spurvekasser og taksvalekasse. Har lest at begge arter liker å hekke i koloni, vil de da bli plaget av for lite distanse mellom hverandres kasse? Spurvekassen har 3 rom og taksvalekassen har to rom.

Et annet spørsmål vedrørende taksvalekasse, hvis den plasseres under tak og bak et tre, vil de ha problemer med å finne det? Det er litt bortgjemt, men passer fint mtp skygge og at det kan bli litt søl med dem.

Tusen takk for tips og råd!

L.E. (08.07.2024)

Tror svalene helst vil ha ganske fri innflyving mot reirplassen. Vanskelig å angi noe sikkert om avstander, men taksvaler bygger jo reir helt inntil hverandre. Også gråspurver kan hekke tett ved hverandre. Det kan også tårndeilere. Meiser vil derimot ha avstand, anbefalt 10+ meter mellom kassene.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei. Lurer på hvor høyt over bakken en fuglekasse for småfugl bør plasseres? Også lurer jeg på om sittepinne er lurt eller ikke og hvor tykk og lang den bør være? Mvh Turid

N.N (08.07.2024)

Glem sittepinne - det er unødvendig. Småfuglkasser trenger ikke henge høyere enn at du kan stå på bakken, åpne lokket og titte ned i kassene. Men ellers er 2-3 mob mer enn høyt nok.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Fuglekasser

Katteproblem

Hei. Vi har en fuglekasse montert på husveggen. Der har et pilfinkpar rigget seg til og klekket ut noen unger.

Dessverre oppdaget vi en nabokatt som satt på lokket med forlabben ganske langt inn i hullet i forsøket på å få tak i noen unger.

Det er et tregjerde rett under kassa, om lag 1 meter til kassetaket, som katten antakelig har tatt sats fra for å komme seg opp på.

Nå er vi bekymret for hvordan det skal gå. Vi prøver å finne ut en måte å hindre katten. Har dere noen råd?

N.N (07.07.2024)

Du kan lage en nettingtunell på ca 10 cm og sette rundt hullet. Da klarer ikke katta å få inn en labb i hullet. Deretter - skrem katta så kraftig du kan for å få den til å holde seg borte.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Fuglekasser

Reirplyndring

Hvordan hindre at noen tar eggene ut av Anne holken, og hvilket dyr eller fugler kan det være?

K.A.S. (05.07.2024)

Det er oftest mår som tar egg fra hullrugere. For å stoppe mår må kassa henge på frittstående tre, og stammen kles med glatt hardplast eller metall 2 m opp fra bakken slik at måren ikke får klofeste.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Fuglekasser

Meis med unger og besøkende fink

Har i år besøk i 3 av 4 kasser. 2 x meis og 1 x fluesnapper .
Både lørdag og i dag har jeg "stappet" tilbake en meisunge som har tatt en litt tidlig take off. Bare stas, men i dag har angjeldende kasse hatt besøk av det jeg antar er gråfink i flokk. Noen har faktisk også vært inne i kassen. Jeg tror det var i denne forbindelse at dagens unge ramlet ut. Gråfink er sjelden å se her ellers, men altså i dag en skokk på "terror besøk". Er dette "vanlig" ?

L.J. (01.07.2024)

"gråfink" er ikke et eksisterende fuglenavn, så kanskje er det gråspurv eller pilfink du hinter til.

Roar Solheim (01.07.2024)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei.
Jeg så at fuglekasser var tomme, ikke alle.
Jeg vet det har vært fugler der, er det noen som "rydder opp" etter seg?? Fuglekassa var helt tom.
Veldig rart syns jeg

A.E. (30.06.2024)

Nei. Unntaket er kasser der vendehals kan komme inn. Den kan kaste ut reirmateriale i forsøk på å finne et egnet hekkested hvor det kanskje er flis eller naturlig treverk (i et spettehull) i bunnen.

Roar Solheim (30.06.2024)


#Fuglekasser

Egg i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget disse eggene for noen måneder siden og lurer på om fuglene har forlatt åstedet?

E. (23.06.2024)

Hvis eggene er kalde, så er de nok forlatt nå.

Roar Solheim (24.06.2024)


#Fuglekasser

Kjøttmeis kull 2 i samme reir?

Hei. Har hatt et kull med kjøttmeis i fuglekassa mi i år. Har lest de ofte legger 2 kull gjennom sommeren. Legger de kull 2 i samme reir eller må jeg ta det ut så det kan bygge nytt?

N.N (21.06.2024)

Ta helst ut det brukte reiret.

Roar Solheim (22.06.2024)

1 - 10 av 3 052 siste»»