Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 670 til 47 679 av totalt 48 373 spørsmål


#Diverse

ugle lander midt i veien

hva betyr dette? Vi kjørte hjem fra et besøk, og på veien fløy en ugle fra et tre og landet i veien foran bilen. i nebbet hadde den et gress-stråd. vi stanset bilen, uglen bare så på oss en god stund før den fløy av gårde..

N.N (21.08.2006)

Hei!
Det er utvilsomt veldig sjeldent å se ugler med gresstrå i nebbet, da de ikke bygger reir selv. En mulig forklaring kan være at den er blitt påkjørt og fått blodutredninger ved nebbet som et gresstrå har festet seg til. Et annet scenario kan være at ugla nettopp hadde tatt et byttedyr og at et gresstrå hadde festet seg til nebbet pga blodutredninger e.l. fra byttedyret.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Økologi og atferd

Svartspett som leker

Nå den 20.august så jeg to svartspetter i skogen oppi åsen i Maridalen i Oslo. De var lite sky og lot meg komme på en 10-15 meters avstand. Oppførselen fascinerte: Først fløy den ene ned på leggen av et tre og ga lyd. Den andre kom etter og landet på motsatt side. Så drev de med en slags "tittelek" med å stikke hodet fram på den ene og den andre side av stammen. Så fløy en til neste trelegg, den andre kom etter og det samme gjentok seg. Gang etter gang. Hva i all verden holdt de på med? Det var ingen hakkelyder, så de hakket neppe mat. Om høsten er det vel også sparsomt med parringsritualer. Hadde de det rett og slett bare gøy, tro?

Beate

B.V. (21.08.2006)

Hei!
Det høres ut som du har hatt en flott naturopplevelse med svartspettene. Svartspetten forsvarer sitt territorium året rundt, og hvis det kommer en ny hann inn i et opptatt territorium kan det føre til at konflikter om næring og gode overnattingssteder (de bruker gjerne gamle hekkehull til overnatting) oppstår. Spettene kan ha en slik adferd som du beskriver når to hanner møtes, og dette ritualet er trolig en måte å måle hverandre på. Trolig er det den dominerende hannen som sitter nederst og som driver den mindre dominante hannen oppover trestammen. Så kan ritualet fortsette i neste tre igjen på samme måte. En lignende adferd er imidlertid også registerert om våren i forbindelse med hannens kurtisering av en hunnen.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Trekkfugler

Hvordan finner trekkfugler veien?

hvordan finner trekkfuglene veien

N.N (21.08.2006)

Hei!
Hvis du skriver "trekkfugler" i søkefeltet ovenfor, vil du finne svar på forhold rundt fugletrekk.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

legger skjærene egg mere en 1 gang i året

E.L. (22.08.2006)

Hei!
Skjærene legger egg bare en gang om året. Gjennomsnittlig legges knapt 7 egg i kullet.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Økologi og atferd

hjelp

hvilken fugl som hekker i norge kan oppnå størst hastighet

N.N (22.08.2006)

Hei!
Den raskeste hekkefuglen i Norge er vandrefalken. Under stupjakting kan den komme opp i hastigheter på i hvertfall 160-250 km/t. I ett tilfelle skal den angivelig ha kommet opp i en hastighet på 400 km/t.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Økologi og atferd

Keiserpingvin

Hei.
Jeg vet at keiserpingvinen legger ett egg som hannen ruger på i inntil 4 måneder, til hunnen kommer tilbake fra havet etter å ha fetet seg opp. Men hvordan fóres ungen etter at den er klekket?

A. (24.08.2006)

Hei!
Når hunnen kommer tilbake blir ungen fôret med oppgulp fra hunnen. Hvis ungen klekkes før hunnen kommer tilbake kan hannen også fôre ungen med et sekret ("pingvinmelk") som den kan utskille. Denne egenskapen, hvor hannen kan fôre ungen med sekret, er helt pingvinene helt alene om i fugleverdenen.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Diverse

Tamrein

hvem driver med tamrein?

I. (17.09.2006)

Hei!
Tamreindrift er i Norge særlig utbredt i Finnmark, og da spesielt i kommunene Karasjok og Kautokeino. Det drives også tamreindrift lenger sør, f.eks i indre Nordland, Trøndelag og i den nordligste delen av Hedmark. Også i fjellområdene Trollheimen og Jotunheimen er det noe tamreindrift.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags and?

Hei,
jeg observerte en and som jeg ikke klarer identifisere. Den hadde en størrelse, midt mellom en krikkand og stokkand. Kan tippe 400-500 gram. Den hadde omtrent samme form også. Den dykket da den ble skremt. Den hadde farger som en stokkand/ krikkand hunnfugl, men manglet grønt/ blått vingespeil. Den levde i en biotop med myrvann og mye vegetasjon som nøkkeroser, siv og gress. Den oppholdt seg i nærheten av både krikkender og stokkender. Kan det være en ung stokkand? Er fargene i vingespeilet til en stokkand også på plass hos ungfugler?

Med vennlig hilsen
Øystein

Ø. (17.09.2006)

Hei!
Det er vanskelig for oss å si noe sikkert om hvilken and du har sett. Dette fordi det er en rekke andearter som er temmelig like både av utseende og størrelse. En annen faktor som gjør artsbetemmelse vanskelig er at hannfuglene i disse dager (august/september) kan være veldig lik hunnene. Dette fordi de skifter fjær (myter) i dette tidsrommet, og mister praktdrakten som de har om våren. I og med at den dykket da den ble skremt, er det mest trolig en dykkand/fiskand du har sett. Av vanlige dykkender/fiskender i ferskvann finner vi arter som toppand, kvinand, siland og laksand. På nettstedene nedenfor kan du søke fram opplysninger om forskjellige fuglearter, inkl. andefugler. En ung flygedyktig stokkand som bærer sin første ekte fjærdrakt vil også ha vingespeil. En dununge vil imidlertid ikke ha vingespeil.

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=0&vis=
http://miljolare.no/data/ut/art/

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Økologi og atferd

havørn

hei!!! finnes det havørn i aust-agder også?

K.Ø.H. (17.09.2006)

Hei!
Havørna har utvidet sitt hekkeområde i Norge det siste ti-året, og hekker bl.a. i Vest-Agder. Det er trolig bare et tidsspørsmål før den er etablert som hekkefugl i samtlige fylker i Norge. Det vil med andre ord ikke være veldig overraskende med havørn-observasjoner fra Aust-Agder.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Diverse

fisk i stokkavannet

hva slags fisk lever i stokkavannet? og er vannet der næringsrikt?e fisken velfødd eller tynn?

L. (17.09.2006)

Hei!
Dette blir vanskelig for oss å svare på da vi mangler lokalkunnskapen. Et tips vil være å kontakte nærmeste lokallag av Norges Jeger og fiskeforbund om saken. De vil sikkert vite noe om dette.

Tore Reinsborg (18.09.2006)

««første 47 670 - 47 679 av 48 373 siste»»