Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 15 til 24 av totalt 51 097 spørsmål «forrige neste»
Hvor lever fuglen
Leser at en fugl som heter "Geir" skal bety ulykke i huset. Hvor lever denne e fuglen. Jeg har aldri hørt og denne. Andre steder leser jeg at fuglen er utdødd?
J. (02.05.2025)
Svar:
Dette er dessverre helt ukjent, så her kan jeg ikke hjelpe.
Roar Solheim (04.05.2025)
Fuglemater under syrin
Sikkert et rart spørsmål, men har hørt at småfuglene er glad i å sitte i syrinen når de rensker frø, fordi det er et slags "russtoff" i syrinen. Er dette bare tull? Vi har sein vår, så det er nå så vidt knopper. Har mye småfugl,, både trekkfugler og faste.
O.S. (03.05.2025)
Svar:
Dette har jeg ikke hørt om før, og kan dessverre ikke gi noen utfyllende informasjon her.
Roar Solheim (04.05.2025)
Småfugl gjør større hull i fuglekassen
Hvorfor hakker fuglen større hull i fuglekassen som har vært der i flere år
J. (28.04.2025)
Svar:
Kommer an på hvilken fugl det er snakk om, og hva slags kassestørrelse. Flaggspetter hakker seg inn i småfuglkasser for å spise egg og unger.
Roar Solheim (04.05.2025)
Forskjellen
Forskjell på hunn og hannen til skjæra
N.N (04.05.2025)
Svar:
De ser helt like ut. Du kan ikke se forskjell.
Roar Solheim (04.05.2025)
Hva er dette for en fugl?
Har slått seg til på verandaen.
N.N (28.04.2025)
Svar:
Dette er en tamdue.
Frode Falkenberg (30.04.2025)
Sivhøne
Er det vanlig at denne arten er å finne i Nordland, på grensen til Troms?
B.O. (29.04.2025)
Svar:
Nei, det er definitivt ikke vanlig. Veldig artig observasjon. Kan du sende nøyaktig stedsnavn og dato for observasjonen til meg på e-post (frode@birdlife.no) - slik at vi får den inn i arkivene våre?
Frode Falkenberg (30.04.2025)
Spørsmål om type fugl
Hei, hvilken fugl er dette? Så den på Herdla i Vestland fylke.
N.N (29.04.2025)
Svar:
Dette er en siland hann.
Frode Falkenberg (30.04.2025)
Hva skjer når den ene ringduen i et par dør?
Jeg har et ringduepar i furua utenfor leiligheten min, og nå er jeg redd den ene av de ble tatt av et eller annet rovdyr i går.
Hva vil nå skje med den som er igjen, og vil den eventuelt forlate redet?
Det er det samme paret som kommer år etter år, og dette synes jeg var trist.
I.L. (28.04.2025)
Svar:
Det er ikke sikkert at det er de samme to fuglene hvert år, det kan være partnerskifter. Uvisst hva som skjer hvis en av duene forsvinner. Det kommer nok an på om de har egg eller unger. Hvis eggene har klekket kan det hende at den gjenlevende fuglen kan klare å fostre dem opp. På eggstadiet kan den forlate eggene og finne en ny partner, og bygge nytt rede et annet sted.
Roar Solheim (28.04.2025)
Fugleliv langs Mandalselva
Jeg lurer på om det er et sted jeg kan finne info om hvilke fuglearter som lever i, og i området rundt, Mandalselva? Eventuelt i Lindesnes Kommune.
N.N (28.04.2025)
Svar:
Forsøk å få tak i lokale fuglefolk. Du kan eventuelt ringe til Natur og Fritid. De som arbeider der, er mer lokalkjente i dette området.
Roar Solheim (28.04.2025)
Mating av kråker året rundt
Hei! Jeg mater kråker året rundt. Om vinteren er det en flokk på 50-60 stk som kommer men om sommeren er det de samme to -tre parene som kommer ,samt noen skjærer. Jeg mater de kun brød og ser at de spiser absolutt alt. I dag fikk jeg kjeft av en nabo som sier at dette skaper rotte og museproblem,og at hun skylder på meg for at måser og kråker bråker halv fem på morgenen pga at jeg gir kråkene mat i sju-tiden. Jeg lurer på: 1. Når jeg SER at de spiser opp all maten,da kommer det vel ikke rotter /mus?(Er like lite interessert i å få de til å komme som den sure naboen)
2. Bråker fuglene mer tidlig på morgen fordi de "vet" at det er mat som kommer?(Måsene spiser ikke hos meg) Og kan det hjelpe å gi maten på ettermiddagen istedet?
3. Kan du gi meg noen gode argumenter for at jeg skal "få lov" til å fortsette å gi de mat året rundt? Jeg liker å hjelpe fuglene,jeg liker å se på at de hopper i hagen min.nå er jeg redd for å få voksenkjeft.jeg vil være en god nabo men jeg vil også hjelpe fugl.
K. (26.04.2025)
Svar:
Så lenge du ser at mat blir spist opp, er det ikke noe problem med smågnagere (selv om kråker ofte kan fly av sted og gjemme mat på bakken, noe som kanskje kan finnes av gnagere senere). Prøv å observere om kråkene faktisk spiser maten, eller om de tar den i nebbet, flyr vekk og så kommer tilbake igjen. Tror ikke tiden på døgnet spiller noen rolle, ei heller at mating har noen innvirkning på fuglenes lydytringer.
Roar Solheim (28.04.2025)