Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 24 956 til 24 965 av totalt 51 253 spørsmål «forrige neste»
Sommerfugel
Hva spise en sommerfugel og hvordan passer man på en sommerfugel
N.N (04.07.2018)
Svar:
Sommerfugler spiser nektar. Hvis du vil finne ut hvordan du kan holde slike i fangenskap, må du spørre insektspesialister. Dette er en spørreside om fugl.
Roar Solheim (04.07.2018)
Lovlig å drive «oppdrett» av måker?
Hei! Jeg bor i en by hvor polarmåke, svartbak og gråmåke har mistet terreng. Det er bare fiskemåker igjen, hvor den bestanden også minket. Er det mulig (og lovlig) å hente egg for å ta vare på egg og unger for å få opp bestanden? Når de blir store kan de nye godt av overskuddet jeg for fra fisking, og andre matrester.
De skal IKKE spises! Men er kun for å få opp bestanden.
Jeg er vokst opp med å ha disse måkene rundt meg, og dette gir mye mer klassisk kystpreg.
N.N (04.07.2018)
Svar:
Dette har du nok dessverre ikke lov til å gjøre som privatperson. Hvis du ønsker mer utførlig svar om slike ideer, bør du kontakte Miljødirektoratet i Trondheim og forhøre deg der, siden dette er rette organ med hensyn til lovverket om forvaltning av ville fugler og pattedyr.
Roar Solheim (04.07.2018)
Hvilken fugl er dette?
Hei, jeg bor i oslo og rett utenfor vinduet har en fugl laget rede i et tre og lurer på hvilken art det er. rede er rundt og hadde blå egg. Fuglen er av medium størrelse, større enn en gråspurv, mindre enn en kråke. Hun har en beige kropp, grått hode (tror hun er hvit under på magen)noe sort og hvitt i fjeset og lysere nebb enn ryggen.
K. (04.07.2018)
Svar:
Dette høres ut som et trosterede, men litt vanskelig å si hvilken art uten bilde. Det KAN dreie seg om en gråtrost.
Roar Solheim (04.07.2018)
Taksvaler
Vi har et rede oppunder mønet på hytta.
Ungene ser ut til å være flyvedyktige.Hvor lenge benytter "familien" redet før det eventuelt kan tas.
N.N (04.07.2018)
Svar:
Litt vanskelig å si, for jeg har ikke noen direkte opplysninger om dette. Svalene kan også ha to kull i løpet av sommeren, så dermed kan de legge egg i det gamle redet og starte et kull nr to.
Roar Solheim (04.07.2018)
Hemmerhest
Hva slags fugl er det??
N.N (04.07.2018)
Svar:
Dette er et ikke-eksisterende fuglenavn.
Roar Solheim (04.07.2018)
Mating av måker
Hei. Vi har et problem med at en nabo mater måker. Finnes det noe skriv om at dette ikke er lovlig og at fuglene tar skade av det? Måkeskrikene kan vi leve med, men er ikke noe greit at hus, terasser, møbler og biler blir fult av dritt... Dette har blitt et stort problem for oss og flere naboer, så hadde vært greit å kunne gi vedkommende et skriv, som forklarer at dette ikke er greit for fuglene! Ser frem til å høre ifra dere! Mvh
A.L. (04.07.2018)
Svar:
Det er ikke noe som tilsier at det er noe galt i å mate viltlevende fugler, så her kan vi dessverre ikke bidra med noe i den situasjonen du beskriver.
Roar Solheim (04.07.2018)
Spurv?
Hei spurte for noen dager siden hvordan fugleunge dette er men da hadde den lite fjær nå er den mye mer fjør
H. (03.07.2018)
Svar:
Nå er det tydelig at dette er en pilfinkunge!
Roar Solheim (03.07.2018)
Svaler
Sitter ved Driva og ser at svalene dykker seg ned i elva. Er det for å våte fjærdrakten så den kan gi vann til ungene i reiret???
N.N (03.07.2018)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men det kan hende at ungene også får noe vann på denne måten. Steppehøns fukter bukfjærene for at ungene skal få vann å drikke.
Roar Solheim (03.07.2018)
Tårnseilerunge
Tusen takk for svar, den ligger veldig rolig i et blomsterbed, skal jeg gjøre noe for den?
H. (03.07.2018)
Svar:
Ja, hvis ikke dør den. Denne er for liten til å kunne fly og spise selv. Hvis du kan finne ut hvor den har falt ut fra, er selvfølgelig det beste dersom den kan plasseres tilbake til sine foreldre. Hvis ikke må den evt. fores. Søk på nettet under engelsk "food for swifts".
Roar Solheim (03.07.2018)
Flaggspett som kolliderte med vindu
En flaggspett unge kolliderte med stuevinduet i dag tidlig. Var ganske så medtatt på formiddagen, men har kviknet noe til på ettermiddagen. Da den ikke klarte å fly og stort sett bare satt på bakken med øya igjen, så tok jeg den inn og satte den inn i et hundebur. Den fikk tilbud om både mat og vann men den vil ikke ha. Dynka nebbet hans i vann omtrent hver halv time så noe vann har den fått i seg. Prøver å få den til å spise både meitemark, fluer, oppbløtt brød og meiseboller, men jeg lykkes ikke. Har sluppet den ut, men den klarer liksom ikke å fly så langt før den faller ned på bakken i skogen bak huset. Moren er i nærheten, jeg både ser og hører henne. I kveld har den virka såpass pigg at jeg prøvde å slippe den ut. Etter to mer eller mindre mislykka forsøk så tok jeg den inn igjen, nå virker den litt mer redusert, trolig sliten. Noen tips til hva man kan gjøre? Den virker ikke å være dødssyk, men langt fra helt frisk og jeg får jo ikke mat i den...
E. (03.07.2018)
Svar:
Kanskje denne har hatt et ublidt møte med en glassrute, og har fått hjernerystelse. Enten kommer den seg i løpet av natten, eller så dør den. Ikke så mye du kan gjøre i et slikt tilfelle, annet enn å gi den beskyttelser. Hvis den er pigg i morgen tidlig, bør du prøve å slippe den ut der foreldrene er.
Roar Solheim (03.07.2018)