Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 34 270 til 34 279 av totalt 51 120 spørsmål «forrige neste»
Hvilke fugl er dette?
Denne fuglen ble observert i Sandnes denne uka. Den er ikke større enn at den kan krabbe inn under taksteinen.
K.H.H. (16.05.2015)
Svar:
Dette er en stær.
Roar Solheim (16.05.2015)
Hvilke fugler er dette?
29. januar i år fløy denne over Trondheim. Kan det være en havørn?
K.S.B. (16.05.2015)
Svar:
Ja, dette er en havørn.
Roar Solheim (16.05.2015)
Er dette en fiskeørn?
29. januar fløy også disse to høyt over Trondheim. Kan dette være fiskeørn?
K.S.B. (16.05.2015)
Svar:
Den nederste er en voksen hønsehauk, den øverste er så uskarp at den ikke kan bestemmes.
Roar Solheim (16.05.2015)
Grå fugl med sort spist nebb og sort smal stripe på halsen. Størrelse som en skjære
Grå fugl med sort spist nebb og sort smal stripe på halsen. Størrelse som en skjære. Kom på fuglemateren i Hagen sammen med to skogsduer. Var veldig vare. Hvilken fugl kan det være?
A.N. (16.05.2015)
Svar:
Høres ut som en tyrkerdue.
Roar Solheim (16.05.2015)
Siland?
Hei igjen, og takk for svar. Jeg er fersking på fugler, men etter innkjøp av nytt kamera og fuglebok er interessen stigende for å få flest mulig arter ned på brikka. Problemet er ofte identifisering, så da var jo denne sida flott :)
Spørsmålet nå - siland, er det korrekt i dette tilfellet?
S. (16.05.2015)
Svar:
Ja, dette er en siland hunn.
Roar Solheim (16.05.2015)
Sildemåke?
Sliter litt med å finne ut om dette er sildemåke eller svartbak, men heller mot sildemåke?
S. (16.05.2015)
Svar:
Dette er en sildemåke. Spinklere nebb enn svartbak, og små, hvite flekker på tuppen av de lengste vingefjærene.
Roar Solheim (16.05.2015)
Hvem sine egg?
Oppdaget i helgen et rede i garasjen med 6 egg, ca 2cm store. Jeg tror redet er fraflyttet da jeg ikke har sett noen fugl i nærheten. Er det mulig å si hvilken art som har lagt eggene?
P. (11.05.2015)
Svar:
Er usikker på om dette kan være linerle eller gråfluesnapper. Linerle er nok mest sannsynlig.
Roar Solheim (16.05.2015)
Befruktning
Er en parring nok til å befrukte alle eggene hos fuglene? Hvis forskjellig fra art til art, hva med ærfugl og måker? Hvor lang tid fra parring til første egget er lagt hos ærfugl?
Sikker observasjon 9. Mai i år av svartrødstjert på øya Bremstein utenfor Vega i Nordland. Er denne arten registrert i Nordland eller videre nordover tidligere?
S.A.P. (10.05.2015)
Svar:
Dette varierer nok fra art til art. Hos storfugl og andre skogshøns med leiksystem kan det hende at en parring er nok. Hos fugler som holder sammen i par, skjer parringen hver dag under hele eggleggingen, og gjerne i flere uker også før første egg legges.
Roar Solheim (16.05.2015)
Ugler
Heisann! Jeg er veldig interessert i ugler og lurer på om du vet om forskjellige sider der det står mye utdypende info om dem og evt om det er noe spesielle bøker.På forhånd takk!
N.N (09.05.2015)
Svar:
Søk om ugler eller "owls" på nettet, og sjekk bokoversikten i NOFs butikk "Natur og fritid".
Roar Solheim (16.05.2015)
Seneste mulige egglegging hos kattugle
Hva er seneste dato du kjenner til for verping hos kattugle i Norge?
Jeg sjekket nylig kassen min, og det var ingen egg der, til tross for at det har vært en del kurtise og antageligvis paringsforsøk rundt den. Det var ingen tegn til at det har vært eggtyver på ferde, og kassen har vært overvåket av viltkamera mesteparten av våren.
5. april var første dag jeg filmet kattugleaktivitet i kassen i år, men det skal også nevnes at kameraet var borte en stund fra kassen fra ca 28. mars til førstnevnte dato.
Vedlagt er en ny film som er satt sammen av fem separate opptak. Dato og tidspunkter på opptakene er korrekte denne gangen:
https://www.youtube.com/watch?v=c9O-naFeUyA
Legg forresten merke til uglen som sitter i bakgrunnen på det første opptaket. Du kan se øynene dens iblant, når den snur seg mot kameraet. Jeg trodde først at det kunne dreie seg om en rivaliserende hann, men etterhvert har jeg begynt å tro at det faktisk er hunnen, og at det ikke er noen ugle inni selve kassen. (Jeg er klar over at det er en hann som har hodet inni kassen, og jeg vet hvilke lyder som kjennetegner hvert av kjønnene.) Jeg tror hannens atferd bare er en form for kurtise. Kan det stemme?
Forøvrig kom det en kattugle og satte seg i toppen av et lite tre noen få meter unna meg dagen etter at jeg hadde hengt opp kassen, i oktober i fjor. Den satt der i et sekund eller to og så på meg før den fløy videre. På det tidspunktet sto jeg selv under kassen og spikket på pinnen kameraet er montert på. Det er vel ganske uvanlig atferd hos kattugle, eller hva? (Den hadde mørkebrune/svarte øyne, så det var ikke haukugle.) Jeg har en mistanke om at det var en ung, uerfaren hann som ble klekket ut i min brors kasse (en kilometer unna) i fjor. Muligens individet som figurerer i denne filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=1kU7gvBCBN0
H. (09.05.2015)
Svar:
Kjenner ikke til hvor sent kattuglene kan legge, men litt ut i mai er nok på grensen. Perleuglene kan derimot starte egglegging så sent som i slutten av juni, men det er ganske uvanlig.
Roar Solheim (16.05.2015)