Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 10 av totalt 13 850 spørsmål neste»
Skjærer og kråker dominerer
Hei! Bodde lenge i skogkanten i Bærum.Overvekt av skjære- og kråkereir, flere ganger daglig brakte de andres fugleunger som mat til egne.Hvite snøballer av skogsdue-unger var lette å få øye på der den ene etter den andre hang i nebbet
på skjærer og kråker.Bor nå nær Frognerparken i Oslo, og det samme her. SVÆRT mange skjære- og kråkereir hvor en enn går. Burde man ikke fjerne noen av disse reirene for å gi småfugl og andre fugler en sjanse? Knapt et fuglekvitter å høre. Knapt en småfugl å se. Korser meg for at vi får høre svarttrosten synge, duene lurte og alle småfuglene synge til våren🌱🐦⬛🍀
S. (14.03.2025)
Svar:
Det er nok best å la fuglene ordne slike forhold seg imellom på egen hånd. Vi kan ikke være vaktposter for frittlevende fugler, og blande oss inn i hvem som spiser hvem.
Roar Solheim (15.03.2025)
Ugleunge i Stavanger, mars 2025
Hei! Vi har sett en ugleunge på bakken i hagen vår i Stavanger. Se bilde.
1. hva slags ugle er det?
2. bør han allerede være ute på bakken? Det er fortsatt minusgrader her om natten, på dagtid er det sol i dag. Han sitter på samme plass i sola siden i dag kl0845 (3.5 timer) uten å røre seg.
3. bør vi gjøre noe / informere noen om dette for å sorge for at han overleve?
4. moren (?) sitter høyt oppe i treet ved siden av og så på oss da vi så på ungen.
A. (14.03.2025)
Svar:
Dette er en unge av kattugle. De kan hekke svært tidlig. Den mates av sine foreldre om natten. Ikke behov for å gjøre noe med hensyn til denne ugleungen.
Roar Solheim (15.03.2025)
Hønsehauk på jakt etter mat.
Hei!
Vi mistet en av våre høner til hønsehauken i går. Den ble observert på fersk gjerning. Hønene går til vanlig helt fritt, men er nå inne i helsikkret hønsehus og utegård. Vil hønsehauken holde seg lenge i vårt område fordi den nå har fått ferten av mat? Er det sånn at den nå vil forbli i området, eller vil den gi opp fort? Vi skjønner naturens gang og at «den enes brød er den andres død», men vil ikke miste alle våre høner. Takknemlig for faglig funderte innspill.
K.D. (14.03.2025)
Svar:
Hvis høner går fritt, vil de automatisk kunne tiltrekke seg hønsehauk på jakt. Eneste mulige beskyttelse er haukesikker innhegning for hønene. Har selv hatt høner som hadde slik hegn med haukesikkert tak over.
Roar Solheim (15.03.2025)
Blåmeis flyr inn i ruten
Hei, er en blåmeis? Som driver å flyr inn i glassdøren gjentatte ganger i løpet av dagen over en lengre periode. Det samme skjedde i fjor. Hva er grunnen til dette og er det noe å gjøre med?
K. (14.03.2025)
Svar:
Forsøker kanskje å jage vekk sitt eget speilbilde. Eneste mottiltak er å dekke til vinduet med noe ugjennomsiktig på utsiden.
Roar Solheim (15.03.2025)
Tyrkerdue
Har en flokk på 12 stk som er på besøk og spiser fuglemat. En av de ser litt pjusk ut og sitter under hekken (granhekk)vi har ventet i 2 dager på at den skal komme seg men flytter seg bare av og til. Er den syk? Hva skal vi gjøre?
H.L.A. (14.03.2025)
Svar:
Dessverre ikke mye du kan gjøre i en slik situssjon.
Roar Solheim (15.03.2025)
Trekkfugler .
Kan det være mulig at Gjøken har kommet tilbake allerede,Vi bor i Holandsvika I nærheten av Mosjøen .
N.N (14.03.2025)
Svar:
Nei, det er nok alt for tidlig.
Roar Solheim (15.03.2025)
Hvilken art er dette?
Hei
Artsorakel mener dette er en brunsisik. Etter det jeg har forstått er brunsisik nærmest en underart av gråsisik, så mulig det rett og slett bare er en gråsisik?
K.H. (13.03.2025)
Svar:
Vi prøver ikke på denne siden å forsøke å skille mellom de ulike fargevariantene av gråsisik, som en stund ble betraktet som egne arter, men som nå bare betraktes som EN art, nemlig gråsisik. Dette komplekset er alt for intrikat til å forsøke å skille fuglene ut i fra bilder som dette.
Roar Solheim (14.03.2025)
Katt og eiere mobbes av skjære og måse
Hei, pus mobbes av skjura, og måsen har gått så langt som å prøve å angripe meg dadet var måsunger i gata. Måsen er kjent for å være aggressiv mot mennesker i området. Skjura har nok derimot blitt litt skremt av vår tidligere innekatt fra Dyrebeskyttelsen som tidvis stirrer på sjura av nysgjerrighet. Katta er vanligvis redd for alt, så det var ganske overraskende at han ikke holdt seg unna store fugler.
Nettet skriver at det å mate sjura og forholde seg rolig kan opprette et mer vennlig forhold. Tror dere et vennlig forhold til meg kan gjøre at de tolererer pus mer?
Har dere tips for å holde måsen/måsungene unna? Har prøvd å spille lydklipp av havørn ol. Det begynner å bli skummelt å gå ut døra.
S. (13.03.2025)
Svar:
Skjærene kan nok bli mer fortrolige med dere, men vil neppe bli mer fortrolige med en katt, som er en naturlig fiende.
Måkene velger å hekke på hustak fordi det gir beskyttelse mot egg- og ungespisere, så det er vanskelig å få dem fra å hekke på slike steder. Det beste er å forsøke å holde ut at måkene forsvarer ungene sine i den perioden de er små, før de flyr og forlater hekkeplassen.Roar Solheim (13.03.2025)
Uglekasse. Lyd.
Satt opp den siste uglekassa mi i øsfold her om dagen, vet det er litt seint men kan det forsatt komme ugler?
Videre, kan spurvugle komme på lokkelyd mens det forsatt er lyst?
S.J. (13.03.2025)
Svar:
Svaret er ja på begge spørsmål.
Roar Solheim (13.03.2025)
Hvorfor samler alle meisene i samme hagebusk nå i mars?
N.N (13.03.2025)
Svar:
Hva mener du med "samler" - samler meisene ett eller annet i en hagebusk, eller samler de SEG i en hagebusk (dvs samler seg i en flokk)?
Roar Solheim (13.03.2025)