Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 13 107 spørsmål


#Diverse

Meget pågående skjærer i nabolag

Vi har dessverre ekstremt mye skjærer i vår nabolag, nye reir hvert år og dette har blitt et stort problem da skjærene skader kattene i nabolaget samt er svært pågående/ aggressive.
De følger etter om man lufter hund i nabolaget og plager/skader katter på egen tomt såpass at vi til tider må bære kattene inn. Flere katter har også blitt angrepet såpass kraftig at de har måttet dra til dyrlegen med skadene
Hva gjør man med slikt og hvordan løses det ?
Jeg har prøvd med slik "fake fugl" på pinne, men til ingen nytte.

C. (29.05.2024)

Katter er mer et problem for fuglene enn motsatt, så her har vi dessverre ingen råd.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Fant fugleunge - hva bør gjøres?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg fant denne fugleungen på bakken. Like ved en sti hvor mange går forbi. Jeg klarte ikke finne noe reir i nærheten som jeg klarte å se. Jeg antar at dette er en skjære eller lignende, da den er ganske stor. Den er hjemme hos oss nå og den gaper og spiser mat. Jeg har foret den basert på det som står hos fuglehjelpen.no

Hva slags fugl kan dette være? Og hva bør jeg gjøre med den?

H. (29.05.2024)

Kanskje en stærunge. Må fores med insekter, mark eller melbillelarver.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Ødelagt rede

Hei! Sameiet vi bor i har hyret et firma for å beskjære lindetrærne i bakgården. Et av trærne hadde et nybygget skjærereir som nå er fjernet. Er dette lov? Er vi ikke midt i hekketida? Og er det noe som kan gjøres når skaden først har skjedd? Det var visstnok hverken egg eller unger i reiret.
Skjæreparet har holdt til i bakgården i mange år, men hva er det sannsynlig at de vil gjøre nå som det ikke lenger er noen steder å bygge rede her? Kommer til å savne den musikalske pludringen deres hvis de flytter.

N.N (29.05.2024)

Dette er trolig lovbrudd. Sjekk med Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Brushane

Er brushanebestanden på veg opp?
Hvor mange brushaner er vanlig i samme observasjon?

N.N (29.05.2024)

Dessverre ikke, arten har gått kraftig tilbake.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Ugle unger nederst i pipa på hytte

Funn av to stk ugle unger nederst i pipa, samt et uklekkey egg. Tok de ut, med hansker, dandert et rede av gress og la de oppå hytte taket. Lot feier luke stå åpen i tilfelle mor ugle var i pope løpet. Hun kom ut av feier luka og inn i hytta. Fikk fanget henne og slapp henne i nærheten av ungene. Men mor fløy rett til skogs. Nå hørte vi mor nede i pipa igjen.

Bør vi ta inn ungene igjen og legge de nederst i pipa, innenfor feier luka? Sjangsen for at annen rov fugl tar de til natta er jo stor !

M. (28.05.2024)

Ja, det er der hun forventer å finne ungene. Dette er trolig kattugle.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Utflydde stærunger

Har nylig sett siste stærunge forlate stærekassa. Uvisst hvor mange unger det var tilsammen, da de forlot kassa uten at vi så det. Kikker ned i kassa i dag. Den er tom. Mitt spørsmål er: Hvordan, under hvilken kategori, kan dette registreres i Artsobs.?

D. (28.05.2024)

Det er jeg usikker på, men det er jo en hekking.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Tjeld

Tjelden har ruget i kasse på påle i 32 døgn hvor lang tid kan det ta
Når skal jeg undersøke om det er noe feil med eggene

K.B. (28.05.2024)

Vent en uke til, hvis de ikke er klekket da, så må de være ubefruktet.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Diverse

Fugler og høy lyd

Hei, Jeg har fått noen fine meiser i et reir oppunder taket på verandaen min. Lurer på hvordan fugler vil reagere på høy musikk over flere timer - vil de kunne bli skremte og forlate reiret?

C.S. (27.05.2024)

Dessverre vanskelig å vite eller forutse.

Roar Solheim (28.05.2024)


#Diverse

Stell av hønseføtter.

Høne har klomper på føttene og lange negler. Klompene ble fjernet og neglene klippet med litt blod. Føttene vasket men hønen står ikke på føttene den ligger. Er det noe jeg kan gjøre.

N.N (27.05.2024)

Dette må du spørre hønseholdere om.

Roar Solheim (28.05.2024)


#Diverse

Svaler ønskes tilbake!

Hei! Naturen går jo sin gang, så påfølgende spørsmål er sikkert temmelig dumt..
Saken er at vi hadde svaler i en uferdig hytte for et par år siden. Imidlertid måtte vi etterhvert kle inn bjelken, hvor svalene hadde reder. Dessverre var jeg et par dager for sen til å sette opp en ny "svalekasse"! Jeg observerte svalene på søken etter sin gamle "fødselsplass", som etter noen minutter fly av gårde. De har naturligvis funnet seg et nytt sted, og nå står en full brukbar redeplass ubrukt. Håpet er at en ny generasjon etterhvert vil finne kassen, og etablere seg. Det er nok av mygg/insekter å leve av, men det er det jo sikkert der de fant sin nye plass også.. Vi ønsker tilbake myggspiserne, og artig selskap, men regner med at det ikke er annet å gjøre enn å vente i håpet...?

P.C. (26.05.2024)

Lag flere alternative hekkehyller i løpet av sommeren, så står de klare for neste vårs svaleankomst.

Roar Solheim (27.05.2024)

1 - 10 av 13 107 siste»»