Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 13 220 spørsmål


#Diverse

Måker

Dette er en filmsnutt fra Terracina i Italia. Jeg lurer på om dere kan si omtrenT hvor lang tid det vil ta før disse måkeungene kan fly?? Vi vil gjerne bruke terrassen.

G.L. (17.06.2024)

Kanskje et par uker.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Måsefamilie i hagen

Kommer hjem i dag og ser til min forskrekkelse at jeg har fått 2 bitte små måsunger på plenen min;medfølgende meget beskyttende foreldre.midt i ett boligfelt.
Problemet mitt er at jeg har robotklipper… jeg har selvfølgelig stoppet denne nå, men den kan ikke stå i flere dager da gresset vokser så fort.
Hva i all verden kan jeg gjøre? Vil jo så gjerne berge de små søte😍 her er flere rundt om med robotklippere så er redd de går i neste hage selv om jeg har stoppet klipper her.

C..K. (17.06.2024)

Vanskelig å gjøre annet enn å klippe manuelt en stund.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Imping feathers

Hei! Kom over et begrep jeg ikke finner en norsk oversettelse til. Når en poder eller skjøter fjær som har blitt skadet på (særlig) rovfugler; har du et norsk begrep for denne reparasjonen/prosessen?
Mvh

I.H. (17.06.2024)

Fjærskjøting høres bra ut.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Så en spurv som plukket opp ei reke med majones og fløy avgårde med den.

Bør jeg bli bekymret da jeg så en spurv plukke opp ei reke med majones og fløy avsted med den? Skulle den mate ungene med reke? Virket veldig unaturlig, synes jeg. Datoen var 10. juni.

N.N (17.06.2024)

Neppe noe å bekymre deg for.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Ørn

Det sies at noen ørne arter kan skifte fjærdrakt når den blir eldre og etter det kan leve opp til 30 år, men noen dør under denne prosessen

K.H.A. (17.06.2024)

Sludder. Ørner skifter fjær hvert år, men bare noen av vingefjærene per år. Ørner kan bli 30+ år.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Måkeunge

Det er en måkeunge uten for døren min. Måkrmoren er veldig aggressiv når jeg nærmer meg. og Dette gjør det vanskelig å komme in I huset

N.N (17.06.2024)

... javel....

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Blåmeisunger

Vi er blitt fosterforeldre til et par foreldreløse blåmeisunger. De har vært foreldreløse i ett døgn i en fuglekasse (foreldrene er tatt av katten). Vi har åpnet fuglekassen og av til sammen seks fugleunger var det bare to av dem som fortsatt levde. Vi har nå tatt reiret som var inne i kassen ut og lagt det i et fuglebur som vi har innendørs. Vi har ordnet med mat og vann, men ungene virker veldig slappe. Hva kan vi gjøre for at de skal overleve?

J.S. (16.06.2024)

De må fores kontinuerlig med insekter. Melormer går.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Flaggspett kjønn

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har tilsynelatende hatt to flaggspett-hanner på fuglebrettet gjennom vinteren. En litt mindre enn den andre, begge med rød nakkeflekk. Ingen iøynefallende forskjeller og størrelsen er ikke så ulik at det er lett å se forskjell når de er hver for seg. Nå møter de opp med en unge! Stor og fluffy, men tydelig ungfugl-tegnet.
Kan det være at vi har et par, hvor hunnen også har rød flekk i nakken?
Har aldri sett noen "hunner" her, så enten er de langt mer sky enn hannene, eller så er det et aldri så lite mysterium hvordan det har blir lagt egg her!

F.V. (15.06.2024)

Aldri hørt om hunner med rødt i nakken. Trolig hanner fra to forskjellige par.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Svarttrost og revir

Hei, jeg prøver å "opprette" en stærekoloni, 4 kasser. Men vi har mye svarttrost her, det bygges reir under og i nærheten av kassene. Virker som svarttrosten jager/ irriterer staten til ikke flytte inn i kassene. Har svarttrosten revir ? Hilsen Henning.

H.M. (16.06.2024)

Ja, men vanligvis bryr den seg ikke om stær.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Diverse

Rovfugl til fare for måkekyllinger

Hvilke rovfugler angriper et måkereir og kan drepe nyklekkede måsekyllinger. Tenker på måsereir i bebyggede områder langs Oslofjorden.

N. (15.06.2024)

Mest kråker og kanskje andre måker.

Roar Solheim (17.06.2024)

1 - 10 av 13 220 siste»»