Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 7328 til 7337 av totalt 7532 spørsmål

Lenke

Fågellokal

Hej,
Jag är en Svensk som tänker besöka Tromsö i maj.
Fins det några fågellokaler där man kan se Lunnefågel
i närheten

Lars Hagberg (27.03.2007 16:33)

Hei!
De nærmeste lundekoloniene til Tromsø by er Sør-Fugløy og Nord-Fugløy som ligger på kysten noen mil nord for byen. Disse må man ha båt-transport for å nå.

Tore Reinsborg (28.03.2007 12:05)


Lenke

ER IKKE DETTE SKADELIG FOR FUGLEN ?

Jeg leser i " VÅR FUGLEFAUNA " nr. 2 2006 Nytt fra NOF.
om " Forekomst som forventet" og ser bilde av den stakkars
Dverggåsa med påmontert satellittsender og ringmerket.
Er ikke dette vondt og skadelig for fuglen?

MARI SKARSTEIN (14.03.2007 09:54)

Merking av fugl med satelittsendere er en viktig metode for å kartlegge artens trekkrute. For dverggåsa har dette vært kanskje det viktigste hjelpemiddelet for å redde de siste gjessene som finnes i Skandinavia. Senderen festes med et spesielt bånd rundt halsen og kroppen på fuglen. Det gjør ikke vondt, men fuglen synes sikkert ikke det er behagelig til å begynne med. Trolig vender de seg til en slik sender omtrent som vi vender oss til å ha på et armbåndsur. Det faktum at fuglene lever i flere år, og forplanter seg og får unger selv om de har en slik sender på seg, tyder på at utstyret ikke er altfor plagsomt. Men fordi det er et inngrep i dyrenes liv, så bør man alltid vurdere nøye viktigheten av bruk av slikt utstyr før det anvendes.

Roar Solheim (26.03.2007 10:30)


Lenke

Problemer med svaler

Hei, jeg har en gammel låve i Telemark og venter nå snart at svalene kommer for å innta låven. Det er imidlertid et stort problem for de "skitner" til alt i låven og har faktisk ødelagt flere ting som oppbevares der. Jeg lurer da på om det er en enkel måte til å slippe dem i låven, er det noe jeg kan sette ut eller skremme dem med?

Dagfinn (22.03.2007 14:23)

Hei!
Hvis du ikke vil ha svalene på låven vil det beste være å tette alle hull som de kommer inn gjennom. Videre må låvedøra være lukket hele tiden. Dette må da gjøres før svalene ankommer og starter reirbygging.

Tore Reinsborg (23.03.2007 11:47)


Lenke

hva spiser edderkopp

Anonym (20.03.2007 10:47)

Hei!
Edderkopper spiser hovedsakelig fluer og andre insekter. Du kan lese mer om edderkopper på nettstedet under:
http://no.wikipedia.org/wiki/Edderkopper

Tore Reinsborg (20.03.2007 14:55)


Lenke

Liker ikke å bli klappet

Jeg har en nokså tamm undulat på 4 måneder. Han sitter på hånden, og fingeren, kommer på fingeren når jeg lokker på han, ved å si navnet hans. Jeg får han inn i buret uten vansker. Og vi har ofte lange og hyggelige samtaler (vi skjønner ikke hverandre men han er interisert og "snakker tilbake". Men det er en ting han ikke liker og det er at jeg klapper han på hodet eller ryggen. Og hvis jeg skal klappe han på brystet hopper han bare opp på fingeren min!
Når jeg prøver å klappe han er på kvelden når han skal legge seg, da kommer han med advarende lyder og biter meg løst. Og han blir sur. Er det sånn at undulater ikke liker å bli klappet?? Eller går det ann å få dem til å like det, uten at de blir sure??
Jeg vil venligst ha svar så fort som mulig.
PS: hvis du ikke kan svare så vennligst gi meg beskjed om det er noen andre jeg kan spørre.

Fredrik ved Bestum (17.03.2007 21:56)

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.

Tore Reinsborg (19.03.2007 13:43)


Lenke

kari?

hei, er ei jente som har hatt en stor diskusjon på hvilken av fuglene kråke og skjur som blir kalt for kari?... ER nesten sikker på at det er kråke, men hadde bare vert gøy å få det bekreftet. Takk på forhånd

idan elise olsen ved kvn (14.03.2007 13:24)

Hei!
Etter det vi kjenner til, er kari brukt kun som et lokalnavn på kråke. Spesielt i Troms og Nordland har dette lokalnavnet blitt brukt.

Tore Reinsborg (14.03.2007 13:36)


Lenke

Beostær

Jeg og søstra mi har tenkt å få en beostær.. men vi lurer på en del ting:
1. Hvor får man tak i det?
2. kan man hente egg i skogen og bruke rugemaskin?
3. Hvordan oppfostrer vi den?
4. Skal den leve fritt eller i bur?
5. Hvor legger de egg?
6. Når er rugeperioden dems?
7. Hvor gammel kan en beostær bli?
8. Hva skal den spise?
9. Hvor kan vi finne mer fakta om beostæren, noen linker?

takk på forskudd!

Kaja (08.03.2007 18:41)

Hei!
Beostæren er en art som lever i det sørlige Asia, og kan her til lands kun skaffes via zoologiske forretninger. Disse vil kunne gi tips om hvordan man skal stelle og evt. avle på disse fuglene. På nettstedet under vil du finne noe informasjon, samt se et bilde av arten:
http://da.wikipedia.org/wiki/Beost%C3%A6r

Tore Reinsborg (09.03.2007 18:49)


Lenke

Tyngste fugl?

Jeg har forsøkt å finne ut dette, blant annet ved å lese hva som er svart på tilsvarende spørsmål her i forumet. Og jeg er litt forvirret når dere skriver at verdens tyngste flygedyktige fugl er Strotrappen på 21 kg, men at Norges tyngste er Svanen med 22,5? Betyr dette at Svaner vel kan bli 22,5 kg, men da er den ikke flyvedyktig lenger??

Jabben (06.03.2007 09:51)

Hei!
De nevnte vektene på henholdsvis knoppsvane og stortrappe er 22,5 kg og 21 kg. Når det gjelder å kåre verdens tyngste flygedyktige fugl, er det i dette tilfellet mer naturlig å bruke gjennomsnittsvekter. De oppgitte vektene var ekstremverdier funnet hos de to artene. Videre vites ikke om de to individene med de respektive vektene kunne fly. Den tyngste flygedyktige knoppsvanen og stortrappen er vel heller ikke målt? Gjennomsnittsvekten for hanner (tyngst av kjønnene) hos begge disse artene er ca 12 kg i den perioden av året de veier mest. Så vi kan vel kanskje kalle det dødt løp...

Tore Reinsborg (06.03.2007 13:56)


Lenke

Fiskeørn

Hvilket sted i Norge finnes det mest fiskeørn??

Andreas (05.03.2007 16:53)

Fiskeørna finnes i størst antall på Sør- og Østlandet i Norge. I tilleg finner man de i det østlige Trøndelag og i Finnmark. Den norske populasjonen ble i 1994 anslått av Norsk Ornitologisk Forening til å ligge på rundt 200 par.

Frode Falkenberg (06.03.2007 09:23)


Lenke

fotografering av reir

Hei. Er det generelt forbudt å ta bilder av reir her til lands? Jeg har nemlig tatt et bilde av et reir, -og fått beskjed om at all slik fotografering er forbudt? Jeg var på blåbærtur, kom over et måkereir på bakken, tok et bilde, trasket videre. Det kan da ikke være ulovlig? Undrende.

Anonym (03.03.2007 11:49)

Hei!
Det er ikke forbudt å ta reirbilder. Mange tidsskrifter publiserer ikke reirbilder utover bilder som i vitenskapelig sammenheng fungerer som dokumentasjon på f.eks en sjelden art eller et områdes kvalitet for en spesiell art. Denne holdningen har de lagt seg på for ikke å oppfordre til å forstyrre fuglene unødig i hekkesesongen.

Tore Reinsborg (05.03.2007 11:25)


««første 7328-7337 av 7532 siste»»