Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 078 til 1 087 av totalt 13 121 spørsmål


#Diverse

Kattugle

Hvor langt bærer lyden / ropene til kattugle?

B.L. (31.05.2023)

Det har vi dessverre ikke mål på, men under vindstille forhold tror jeg nok et kattuglerop kan høres på opp mot 1 km hold.

Roar Solheim (01.06.2023)


#Diverse

Hvor er gråtrosten?

Jeg bpr ved en trebevokst bekkedal på Byåsen Trondheim
Tidligere har det vært mye gråtrodt der som har laget mye lyd i vårnettene. I år: helt stille, ikke et skvatter. Hva har skjedd? Det er ikke jeg som hører dårligere. Jeg hørte fuglekongen synge tidligere i vår.

B.O.J. (01.06.2023)

Dessverre umulig å vite svar på, men gråtroster har blitt mer sjeldne i lavlandet gjennom flere år.

Roar Solheim (01.06.2023)


#Diverse

Rødstrupe

Hei!
Jeg har aldri brukt å ha rødstrupe i hagen tidligere. Nå har jeg sett to på få dager.Jeg bor i Rælingen kommune på Romerike. I tillegg har det vært en del på hytta, som ligger litt sør for Strømstad i Sverige. Er det tilfeldig, eller er det «rødstrupeår» i år?
Hilsen Gry

G. (01.06.2023)

Dette er nok tilfeldig.

Roar Solheim (01.06.2023)


#Diverse

Spørsmål:

I år er det ikke mange fuglunger,ei heller fra gås og ender. Hva kan årsaken være? Ser flere gås og ender uten unger….ø

R. (01.06.2023)

Umulig å si - det kan være lokale forhold. Langs Agderkysten er det flere grågåsfamilier med unger å se.

Roar Solheim (01.06.2023)


#Diverse

Kråkebarn

Hei, 2 kråkebarn har kommet ned på bakken fra redet sitt i treet i hagen vår, og har okkupert uteplassen, så vi ikke kan være ute fordi foreldrene angriper oss. Hvor lang tid kan vi regne med at det tar før de er flyvedyktige og vi kan sette oss ut i varmen igjen? Og, kan vi rive redet når de er ferdige med hekking?

Egentlig har jeg lyst til å sette ut både vann og mat til de, men de er SÅ aggressive, at jeg tør ikke å gå ut døra engang, så de kommer rundt huset og drikker vannet til småfuglene der. Har lyst til å sette ut vann nærmere der de er, sånn at de holder seg på ene siden av huset, og jeg, katten og småfuglene på andre siden. Situasjonen er ganske håpløs akkurat nå. Katten er, med rette, livredd også.

Gruer meg til ungene blir større, for ifjor kom en inn vinduet på soverommet mitt, og kom seg ikke ut igjen, og før jeg fant den, satt en forelder i et tre rett uttafor og vræla på meg, så jeg tror den hater meg. Den ungen ifjor krasja i vinduet mitt med et brak senere under flyvetrening, fikk nok en hjerneskade, sjangla hjemover på bakken, og la seg under treet og døde, og jeg er faktisk nesten helt sikker på at foreldrene synes dette er min skyld.

Vil de bli 'venner' med meg hvis jeg går ut med vann og noe mat, hvis jeg setter det på 'deres' side av huset, men selvfølgelig holder god avstand til ungene. For å prøve å få de litt unna uteplassen, og det å være ok med dem. Og, hva slags mat, isåfall?

M.A. (31.05.2023)

Det beste ville være å løfte ungene litt vekk fra der de er nå, slik at de kanskje kan holde seg på avstand fra dere. Ta på skikkelig jakke og hodebeskyttelse dersom kråkene virkelig angriper dere når dere gjør dette.

Roar Solheim (31.05.2023)


#Diverse

Fuglereir i vannet

Hei
Det er et fuglereir i et lite byvann som ligger i vannkanten i sivet. Ved mye regn stiger vannet ganske mye og reiret står i fare for å bli oversvømt. Kan en løsning være å løfte reiret, legge noen planker under og legge reiret tilbake? Eller er det ingenting å gjøre med det.

M. (29.05.2023)

Dette bør fuglene helst få klare selv. Inngrep som nevnt kan medføre større risiko for at fuglene gir opp reiret og forlater eggene, da er det bedre å risikere oversvømmelse.

Roar Solheim (31.05.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Kan jeg flytte trostunge ut av traffikert område ca 10m- vil foreldre finne den igjen? Foreldre er stressa nå, de ser ungen er i fare, bare lurer.

B.K.N. (29.05.2023)

Ja, det vil de nok, fordi de hører ungenes tiggelyder. Ungene hopper naturlig en del omkring, og foreldrene finner dem bare de ikke er for langt unna der de befant seg ved siste mating.

Roar Solheim (31.05.2023)


#Diverse

Ko ko

Er det andre fugler som til forveksling galer som gjøk?

H. (29.05.2023)

Ikke her i Norge.

Roar Solheim (31.05.2023)


#Diverse

Hvor er det blitt av hvitkinngåsa?

Hei, jeg holder til på Lindøya, helt innerst i Oslofjorden (i Oslo).I mange år har det vært veldig mange par med hvitkinngås på øya. I år har jeg sett bare en slik gås. Grågås er det masse av. Hvor har det blitt av hvitkinngåsa?

H. (29.05.2023)

Det er det dessverre umulig å vite svar på.

Roar Solheim (31.05.2023)


#Diverse

Stor flokk Grønnsisik på forplass

1. Det er lite Kjøttmeis og Granmeis på forplassen nå i forhold til hva det har vært, er de «fortrengt» av den store flokken med Grønnsisikene eller foretrekker de insekter nå som endelig snøen har gått?

2. Er Grønnsisiken naturlig tillltsfull eller er de blitt vant til oss? De fremstår som veldig tamme.

3. Klarer Grønnsisik å åpne solsikkefrø med skall?

4. Er de ferdig med hekketiden (første kull) nå i slutten av mai?

Sted: Eggedal.

A.N. (30.05.2023)

Meisene finner kanskje nok mat på egen hånd, og er opptatt med hekking vekk fra foringsplassen. Grønnsisik kan være svært tillitsfulle, tror nok de kan klare å åpne solsikkefrø med skall, vet ikke svar på siste spørsmål.

Roar Solheim (31.05.2023)

««første 1 078 - 1 087 av 13 121 siste»»