Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 524 spørsmål


#Sykdom og skader

Linerle

Hei.
I går straffen liner la unge vinduet og lå på siden, klarte ikke og reise seg. Lot den ligge en stund, men ble ikke bedre. Tok den innog pakket den inn i teppe for og holde den varm (mye katter her). Hodet går liksom fram og tilbake. Har fått i den sukkervann og vanlig vann. Men spiser ikke. Hva kan jeg gjøre mer. Har vært inne i ett døgn snart.

A. (17.06.2024)

Hvis den ikke viser tegn til bedring, er det spørsmål om det er indre skader som tilsier at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (17.06.2024)


#Sykdom og skader

Grønnsisik som ikke kan bevege beina

En grønnsisik fløy på vinduet. Det er en unge. Den klarer å fly, men klarer ikke bevege beina og bare detter når den lander. Den bare velter over på siden når jeg setter den ned. H a gjør jeg?

M. (14.06.2024)

Vent og se om det bedrer seg etter 1-2 dager. Hvis ikke kan den ha ryggskade, og bør nok avlives.

Roar Solheim (15.06.2024)


#Sykdom og skader

Fugl fløy på vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

En liten fugl (kjenner ikke til arten?), fløy på vinduet og jeg gikk ut for å se til den. Den lå på ryggen og pustet voldsomt med nebbet åpent. Jeg plukket han opp og han åpnet øynene når jeg snudde han på bena. Han bæsjet litt og nå sitter han i armen min, øynene igjen og har en ynglende bevegelse ( ser ut som rask puls eller pust for meg, men aner ikke).

V. (12.06.2024)

Denne har nok fått en hjernerystelse, og trenger tid for enten å komme til hektene, eller så kan den også dø. Hold den inne til du ser hva som skjer.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Sykdom og skader

Hvordan avlive

Hei, jeg ser det flere ganger blir rådet om avliving i tilfeller med knekt vinge og andre større skader. Lurte på hva som er den mest humane og praktiske måten å gjøre dette på?

N.N (12.06.2024)

Den mest effektive og raske metoden er å slå hodet på fuglen flatt med en stokk, stein eller lignende - det er som med ett å slå av lysbryteren.

Roar Solheim (12.06.2024)


#Sykdom og skader

Død due med korn/frø

Fant en død due på terrassen idag, av merkene på vinduet har den nok flydd inn i vinduet og brukket nakken. Når jeg plukket den opp og la den i dobbel plastpose snudde jeg den og la merke til at den hadde et hull øverst på venstre bryst, med små beige kuler på størrelse med popkorn-kjertler i. Jeg tenkte at dette kanskje var en type egg fra et insekt, og la merke til at rundt om på terrassen lå det flere slike kuler. Når jeg plukket dem opp for å kaste dem var "konsistensen" veldig hard, mer som et frø/popkorn enn et egg. Mener å ha hørt en gang at maiskorn etc er farlig for fugler da det sammen med vann kan utvide seg i magen og rett og slett sprenge seg ut, men det høres nesten for tullete ut til å være sant. Tror dere det er det som har skjedd? Tok dessverre ikke bilde av såret før jeg pakket inn fuglen.

O. (09.06.2024)

Nei, dette er nok ikke dødsårsak her.

Roar Solheim (09.06.2024)


#Sykdom og skader

Blåmeis eller kjøttmeis skadet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant den på bakken, den fløy ikke og ser ikke ut som den er helt voksen. Måtte ta den med meg da denne var midt i en bilvei og ingen steder å eventuelt sette den. Ser ut som foten er skadet. Skal jeg la den være her litt eller sette ut i skogen eller hva?

N.N (05.06.2024)

Dette er en ung kjøttmeis. Mistenker at den kanskje kan ha kollidert med en bil. Den blir trolig fremdeles matet av sine foreldre, så kanskje best å sette den ut igjen nær der du fant den (men ute av veien).

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Skadet ung skjære

Denne sitter utenfor en matbutikk og ser ut til å være født nå i år. Den løfter ene foten, ser ut som den er skadet, og har fått halefjærene ødelagt. Kan den overleve selv? Bør jeg gjøre noe for å hjelpe?

M. (05.06.2024)

Fugler kan klare seg og leges på egen hånd. Alltid vanskelig å vurdere OM man bør gjøre noe, og om man SKAL gjøre noe, dessverre.

Roar Solheim (06.06.2024)


#Sykdom og skader

Funn av skadet, men ellers fin allmenntistand fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vingen er skadet, vil gjerne hjelpe den så det kan leges og kan leve fritt igjen!
Hvordan mate den? Og hva skal den mates med? Vet ikke alder, skal den ha slags velling eller "vanlig" mat? Og hvordan "oppbevare" den?

L. (02.06.2024)

Ung gråtrost. Vanskelig å vurdere skaden slik du holder fuglen, og om vingen vil kunne leges eller ikke. Spiser bl. a. meitemark, bær og overmoden frukt.

Roar Solheim (03.06.2024)


#Sykdom og skader

Måke med skadet vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Den har «slått leir» i hagen vår. Er ikke flyvedyktig, men virker ellers frisk. Usikker på om den får i seg nok mat. Hvis vi prøver å nærme oss så løper den, så vi holder avstand. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe?

N.N (29.05.2024)

Legg ut mat til den. Hvis det er vinge brudd tar det noen uker før den evt kan bli bra.

Roar Solheim (29.05.2024)


#Sykdom og skader

Dueunge (ganske stor) i busken

Hei, det sitter en dueunge i busken. Den er ganske stor, men det er nok skadet. Jeg har gitt den mat og vann. Den går bare littegrann bort, og halter. Den sitter nå på tredje dagen i samme busk. Det bor et duepar i et stort bjørketre noen meter fra busken. Hva gjør jeg?

N.N (28.05.2024)

Dessverre umulig å vurdere uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (28.05.2024)

1 - 10 av 1 524 siste»»