Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 507 spørsmål


#Sykdom og skader

Forplass og fugleinfluensa - igjen

Takk for en flott måte å få svar på spørsmål! Jeg lærer masse av spørsmål og svar, og liker oversikten over vanlige/uvanlige/sjeldne gjester. Ser at mange opp gjennom har spurt om fugleinfluensa, men siden det ikke har vært oppe i det siste, lurer jeg på om det er nye anbefalinger. Bor i Oslo, nær marka, har matet småfugl og fire ekorn gjennom vinteren. Har vasket fuglemater og ekornmater med vann og såpe ca hver uke, før ny mat. Vet du om det er registrert fugleinfluensa hos hagefugl? Ser at det var fugleinfluensa hos svaner sommer 23. Nye tilfeller av syk sjøfugl i Oslofjorden? Kanskje Mattilsynet eller Veterinærinstituttet har statistikk? Hunden og jeg har mye glede av å se på dyrelivet.

B.A. (20.04.2024)

Ingen nye meldinger hittil i vår.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Sykdom og skader

Syk Kaie

Fant en kaie utenfor huset, tydelig syk, veldig slapp ,kan ikke se noen ytre skader. ,Observerte den tidligere på morgenen, hadde da ikke en "normal" væremåte da den bare gikk rundt forsøkte å ta til seg mat på plenen og drikke i en sølepytt,(de er stort sett i aktivitet hele tiden) men la seg ned utenfor inngangspartiet etter hvert.
Hva kan jeg gjøre ? har lagt den i en skoeske på verandaen, med en vannskål tilgjengelig slik at den ikke blir tatt av kattene i området.

A.S. (16.04.2024)

Bare la den få noen dager og se om den kommer seg.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis med skadet øye

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne vesle fuglen har hoppet rundt matstasjonen i hele dag, den flyr men ikke veldig langt. Kan det være fuglekopper? Eller er den blitt hakket på? Ser ikke ut som de andre bryr seg om den, heller motsett, den jage de andre .. burde jeg ta den inn i bur et par dager? Nå i efta har den begynt å riste litt på hodet innimellom, som noe klør eller er vondt . Den gjorde Ikke det før i dag!

A.C. (15.04.2024)

Dessverre vanskelig å se hva dette kan skyldes. Best å la blåmeis takle dette selv.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Sykdom og skader

Salmonella

Ser en fugl på foringsbrettet som har tegn på salmonella. Jeg
Tenker å gå ut å avlive den, men hva skal jeg gjøre med den? Vil ikke at
Flere skal bli smittet, eller at katter skal finne den og spise den.

A.M. (15.04.2024)

Har dessverre ikke noen spesielle råd om at du bør gjøre noe med denne fuglen.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Sykdom og skader

Sjuke dompaper

Har hatt en liten flokk med Dompap i vinter, opp til 15, ca 50/50 han/ hun. Den siste uka har jeg sett på 2 hanner som døde og flere er sjuke. Oppblåste. Hvorfor?

N.N (04.04.2024)

Det er det dessverre ikke mulig å besvare uten at fuglene blir undersøkt av veterinær.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Sykdom og skader

Blåmeis med utvekst

Jeg har en gjest på fuglemateren. Den har god matlyst og virker å være i form. Den har en utvekst/ hårete byll på ene siden av nebbet.

Ø.S. (04.04.2024)

Vanskelig å vurdere uten bilde. Fugler kan leve lenge selv med slike hndicp.

Roar Solheim (04.04.2024)


#Sykdom og skader

Dompap kan ikke fly

Hei! Hvem kan hjelpe meg. Har fanget en dompap i dag som kan ikke fly lenger.. oppdaget den siden i går. Virker ikke syke.. spiser god.. han kan bli is skuren min.. hvem kan jeg ringe? Fuglehjelpen svarer ikke til nå

Y. (02.04.2024)

Det beste er om du holder den inne noen dager og mater den. Vanskelig å forstå hvorfor den ikke kan fly, den ser ikke ut til å ha noen synlige fysiske skader.

Roar Solheim (02.04.2024)


#Sykdom og skader

Dompap

Vi har hatt noen dompapen som er blitt så runde i kroppen. Det virker også som de sturer en del. De flyr vekk hvis vi kommer for nære. Hva kan dette være? De får vanlig for som solsikkefrø. Spiser de for mye?

I. (01.04.2024)

Nei, men de er nok syke. Vanskelig å vite hva som er årsaken, lite dere kan gjøre med dette.

Roar Solheim (01.04.2024)


#Sykdom og skader

Oppblåst dumpapp på terassen

Hei, svigers har mange dompap og kjøttmeis utenfor hytta da de forer fuglene på fuglebrett. De gir solsikkefrø. I dag når vi besøkte dem så vi en veldig oppblåst dompap inntil hytteveggen på terrassen. Den lå med hodet under vingen og så ut til å sove. Litt senere gikk jeg ut igjen og da tittet den opp, og 20 minutter senere så lå den død. Hva kan være grunnen?

N.N (31.03.2024)

Den var syk, men umulig å vite hvorfor. Den kan også ha kollidert med vindu og omkommet av hodeskader.

Roar Solheim (31.03.2024)


#Sykdom og skader

Fugl med utvekst på nebbet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har fuglemater med kamera, og oppdaget idag en kjøttmeis med en utvekst over nebbet. Vet dere hva dette kan være?

N.N (28.03.2024)

Trolig fuglekopper.

Roar Solheim (28.03.2024)

1 - 10 av 1 507 siste»»