Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 419 spørsmål


#Sykdom og skader

Skadet spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en spettmeis utenfor huset, den har nok flydd i ruten. Den har hvilt nå et par timer trygg i en eske og virker til å ha kommet seg litt, men jeg ser at nebbet er litt skeivt og lurer på om den kan ha brukket kjeven. Fuglen har åpnet munnen et par ganger, men den har ikke lukket nebbet helt igjen. I tillegg virker den å ha dårlig balanse og har øynene lukket.

Er dette noe som kan bedre seg eller bør den avlives?

N.N (08.06.2023)

Hold den inne til i morgen. Nebbet ser ok ut.

Roar Solheim (08.06.2023)


#Sykdom og skader

Skjæreunge med dårlig fot

Hei! Vi måtte idag hjelpe en skjæreunge som satt fast inni veggen hos naboen , stor redningsaksjon med alle naboer tilstede for å hjelpe den ut. I kampen om å komme seg løs har nok foten fått seg en smell, usikker på om den er brekt eller forstua/forslått. Skjæreungen er ikke altfor ung, den har fått full fjætdrakt men usikker på om den har lært seg å fly. Pigg ellers utenom foten, spiser fra pinsett og drikker mann selv fra skål. Klarer denne seg med noen få dagers pleie? Står nå i et stort bur med vagler og har hatt inn en del busker og blader og slikt så den kan gjemme seg og hvis den vil prøve å fly opp på vaglene. Prøvde med mark å pinsett først men det ville den ikke ha, eneste den vil spise er kylling.

M.U. (06.06.2023)

Gi den noen dager, så kanskje den er klar for frislepp.

Roar Solheim (07.06.2023)


#Sykdom og skader

Baby skjære i kamp mot en måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så en måke angrep en skjære baby eller ung skjære den er liten i hvertfall den har hvert veldig rolig i mange timer men vi har gitt den mat og vann så nå er den mer aktiv og den er kontakt søkende men den har stygg skade rundt øye sitt og ser ut som det er noe galt med klørne og det kommer mye verk ut rundt øye ser ut som øyelokket er rivet delvis av Er noen gode tips for og hjelpe denne lille fuglen

N.H. (05.06.2023)

Hvis den spiser er det ikke stort annet som kan gjøres enn å se om skaden kan leges. Selv om synet ikke leges på den ene øyet, kan skjæra klare seg.

Roar Solheim (06.06.2023)


#Sykdom og skader

Fant en skjære liggende på ryggen

Hei, jeg fant en skjære igår liggende på ryggen. Vi tok den med hjem for å passe på den, men hørte fra en venn at det kan hende at den har fugleinfluensa. Er det veldig sannsynlig at den har det? I så fall, hvilke tegn er det man kan se etter som kan indikere dette?
Skjæra klarer ikke å stå oppreist veldig lenge, den ligger for det meste på sida. Når den står så sjangler den litt, og er relativt liten i størrelsen.

E.J. (05.06.2023)

Dessverre umulig å vurdere dette uten at en veterinær ser på fuglen. Den kan være kollisjonsskadet og ha balanseproblemer også.

Roar Solheim (05.06.2023)


#Sykdom og skader

Skadet tårnseiler

Bilde vedlagt spørsmålet

Har prøvd å ringe dere men svarer ikke.
Fant en skadet tårnseiler, den har alltid øynene lukket og kansje en brukket ving. Hva betyr at den har øynene lukket selv om den beveger seg

C. (01.06.2023)

Denne ser ikke bra ut. Når den ligger med lukkede øyne, kan det tyde på at den ikke har det bra. Denne kan se ut som at den ikke vil kunne klare seg, dessverre.

Roar Solheim (04.06.2023)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Har funnet en fugl i vannet den skalv og var kald og litt av tarmene lå ute av fuglen

S. (29.05.2023)

Høres ut som en fugl som dessverre må avlives dersom tarmene henger ut!

Roar Solheim (29.05.2023)


#Sykdom og skader

Due som sliter med å stå

Hei, jeg reddet idag en due som bare lå i en grøft på en parkeringsplass. Virket som om den hadde ligget der lenge og var nære på å dø.
Jeg har fått den hjem og den tok til seg mat og drikke med engang.
Fuglen har kviknet til igjen men den sliter veldig med å stå å holde balansen, detter anten frem eller bakover.
Vingene fungerer som de skal
Beina fungerer som de skal
Virker som om halen kan ha fått er brudd eller lignende
Støtter jeg den bittelitt så står den helt fint.

Er dette noe som kan gro eller gå seg til bare vi tar vare på den fremover?

V. (26.05.2023)

Gi den noen dager og se om den kommer seg.

Roar Solheim (28.05.2023)


#Sykdom og skader

Injured pigeon

Bilde vedlagt spørsmålet

Saved a pigeon from a magpie, they wanted to peck a pigeon, they wanted to eat it. The pigeon is small, probably fell out of the nest, not yet completely covered in feathers, still cannot fly, there is such a wound under the wing + the paw is probably broken. Please help, there is no money for the veterinarian, I washed the wound with chlorhexedine, the pigeon does not want to eat (refuses), I am afraid that I will put a splint on the paw incorrectly and the paw will grow incorrectly. What to do?

Tusen takk!!!

O. (26.05.2023)

The best to do here is probably to put the bird down.

Roar Solheim (26.05.2023)


#Sykdom og skader

Skjære med utvekster på føttene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Vi har de siste dagene hatt en skjære i hagen, med noen voldsomme utvekster på føttene sine. Den så ut som en ung voksen, kunne fly, men litt baktung, så den holdt seg mest på bakken, både vandrende midt på plena og gjemt i buskene. Den var nysgjerrig og spretten, og framsto ikke som direkte syk.
Men i dag fant vi den lille stakkaren midt i veien, og da fikk vi også sett litt på føttene: Hva er dette? Er det vanlig?

T. (25.05.2023)

Vet dessverre ikke hva dette skyldes, men lignende utvekster kan forekomme også hos andre fugler, særlig sett hos finkefugler. Har imidlertid ikke sett bilder av dette hos kråkefugler tidligere.

Roar Solheim (25.05.2023)


#Sykdom og skader

Stokkand alene

Bilde vedlagt spørsmålet

De siste dagene har det tuslet en stokkand i nabolaget. Den er ikke redd for biler eller noe, og går gjerne midt i bilveien.
Jeg legger ved noen bilder. Ser den pjusk ut? Ser noe rart ved halsområdet, men mulig den skal være slik?

S. (24.05.2023)

Dette er en stokkand hann. Selv om det ser ut som om den har et "søkk" i det brune feltet i brystet, er det neppe noe farlig/skadelig (men vanskelig å bedømme sikkert bare ut i fra et bilde).

Roar Solheim (25.05.2023)

1 - 10 av 1 419 siste»»