Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 512 spørsmål


#Sykdom og skader

Fugl fløy inn i vinduet.

Bilde vedlagt spørsmålet

Fugl fløy inn i vinduet. Ser skadd ut. Den er våken men ligger i ro og bare puster raskt. Ser ut som den ene høyre vingen kan være skadet selv om jeg ikke er sikker på dette. Ser ut som den har smerter. Skal jeg bare la den ligge i ro eller avlive den?

J. (05.05.2024)

Ta den inn i en eske slik at den er beskyttet, og følg med. Enten kommer den seg, eller så dør den.

Roar Solheim (05.05.2024)


#Sykdom og skader

Døde Grønnsisik

Hei
De siste dagene har vi funnet noen døde Grønnsisik i hagen, ved foringsbrett. Vi har gravd de ned, men burde de heller leveres noe sted for å finne årsaken?

A.K. (29.04.2024)

Det er det lokaleMattilsynet som må vurdere dette.

Roar Solheim (29.04.2024)


#Sykdom og skader

Fugl ute gjemmer hodet i fjærene og nekter å fly

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fant en fugl utenfor huset i dag (2024-04-27) som ikke virker helt i form. Den kan bevege seg og flakser med vingene og går. Vi kan ikke se noen skade. Vi ville passe på at den ikke var i trøbbel for andre større fugler i området og har tatt den med inn. Fuglen har tilgang på frø, smør og vann. Den gjorde lite motstand for å bli plukket opp, og satt på fingen frivillig. Nå har vi funnet et fat med litt mat som den får være i fred på.

Den er gul svart og hvit og likner på bilder av en Grønnsisik, men vi er ikke eksperter (se bilde).

Vi tror den er en voksen fugl, men vi vet ikke.

Alle tips for hva vi kan gjøre mottas med takk!

L.R. (27.04.2024)

Ja, grønnsisik. Gi den tid og se om den kommer seg eller dør. Den Kan ha fått hjernerystelse ved vinduskollisjon.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Sykdom og skader

Måke 2

Bør den avlives? Måke på Kreta. Fått vann et par ganger, noe piggere. Men står kun korte stunder på beina.

L.L.B. (27.04.2024)

Hvis du er på stedet noen dager til, så la fuglen få en sjanse. Se om den blir bedre eller dårligere. I siste tilfelle bør trolig fuglen avlives.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Sykdom og skader

Måke

Er på Kreta. Ligger en måke på stranden. Pratet med dyrehjelp der. Fikk råd om vann og ha fuglen i en boks over natten. Gjorde det. Virker noe piggere men klarer ikke fly. Bruker vingene og kan stå på beina men virker kraftlag. Hva kan man gjøre?

L.L.B. (27.04.2024)

Ikke stort annet enn det du gjør/har gjort.

Roar Solheim (27.04.2024)


#Sykdom og skader

Forplass og fugleinfluensa - igjen

Takk for en flott måte å få svar på spørsmål! Jeg lærer masse av spørsmål og svar, og liker oversikten over vanlige/uvanlige/sjeldne gjester. Ser at mange opp gjennom har spurt om fugleinfluensa, men siden det ikke har vært oppe i det siste, lurer jeg på om det er nye anbefalinger. Bor i Oslo, nær marka, har matet småfugl og fire ekorn gjennom vinteren. Har vasket fuglemater og ekornmater med vann og såpe ca hver uke, før ny mat. Vet du om det er registrert fugleinfluensa hos hagefugl? Ser at det var fugleinfluensa hos svaner sommer 23. Nye tilfeller av syk sjøfugl i Oslofjorden? Kanskje Mattilsynet eller Veterinærinstituttet har statistikk? Hunden og jeg har mye glede av å se på dyrelivet.

B.A. (20.04.2024)

Ingen nye meldinger hittil i vår.

Roar Solheim (20.04.2024)


#Sykdom og skader

Syk Kaie

Fant en kaie utenfor huset, tydelig syk, veldig slapp ,kan ikke se noen ytre skader. ,Observerte den tidligere på morgenen, hadde da ikke en "normal" væremåte da den bare gikk rundt forsøkte å ta til seg mat på plenen og drikke i en sølepytt,(de er stort sett i aktivitet hele tiden) men la seg ned utenfor inngangspartiet etter hvert.
Hva kan jeg gjøre ? har lagt den i en skoeske på verandaen, med en vannskål tilgjengelig slik at den ikke blir tatt av kattene i området.

A.S. (16.04.2024)

Bare la den få noen dager og se om den kommer seg.

Roar Solheim (17.04.2024)


#Sykdom og skader

Kjøttmeis med skadet øye

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne vesle fuglen har hoppet rundt matstasjonen i hele dag, den flyr men ikke veldig langt. Kan det være fuglekopper? Eller er den blitt hakket på? Ser ikke ut som de andre bryr seg om den, heller motsett, den jage de andre .. burde jeg ta den inn i bur et par dager? Nå i efta har den begynt å riste litt på hodet innimellom, som noe klør eller er vondt . Den gjorde Ikke det før i dag!

A.C. (15.04.2024)

Dessverre vanskelig å se hva dette kan skyldes. Best å la blåmeis takle dette selv.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Sykdom og skader

Salmonella

Ser en fugl på foringsbrettet som har tegn på salmonella. Jeg
Tenker å gå ut å avlive den, men hva skal jeg gjøre med den? Vil ikke at
Flere skal bli smittet, eller at katter skal finne den og spise den.

A.M. (15.04.2024)

Har dessverre ikke noen spesielle råd om at du bør gjøre noe med denne fuglen.

Roar Solheim (15.04.2024)


#Sykdom og skader

Sjuke dompaper

Har hatt en liten flokk med Dompap i vinter, opp til 15, ca 50/50 han/ hun. Den siste uka har jeg sett på 2 hanner som døde og flere er sjuke. Oppblåste. Hvorfor?

N.N (04.04.2024)

Det er det dessverre ikke mulig å besvare uten at fuglene blir undersøkt av veterinær.

Roar Solheim (04.04.2024)

1 - 10 av 1 512 siste»»