Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 374 spørsmål


#Sykdom og skader

Enbent blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Har enbent både kjøttmeis og blåmeis på besøk. Ser ikke ut som denne krabaten har problem med landingen selv med den enorme farten ved innflygning… Er det vanlig eller uvanlig at de er så i farta bare med en fot?

P.R. (28.01.2023)

Fugl kan faktisk klare seg selv med større handicap enn å mangle ett bein. Særlig spurvefugler takler bra en ettbeint tilværelse.

Roar Solheim (28.01.2023)


#Sykdom og skader

BLÅMEIS

hei,
en liten blåveis fløy inn kjøkkenvinduet og falt ned på gulvet, ble liggende noen sekunder på ryggen, jeg tok den opp og varmet den i hendene, den så frisk helt ut , og da jeg gikk ut på balkongen fløy den av gårde straks. kan den da være uskadd selv om den lå noen sekunder på ryggen først ?

M. (27.01.2023)

Ja. Den fikk nok en lettere hjernerystelse, men kom seg kvikt. Det er som regel det som skjer når fugler flyr på vinduer.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne er veldig pjusk og flyr lavt. Den ligger for det meste i ro. Er det noe jeg kan gjøre?

B. (27.01.2023)

Hvis du får tak i den, kan du sette den inne i en pappeske og se om den kommer seg. Da gir du fuglen beskyttelse mens den enten kommer seg, eller til slutt dør.

Roar Solheim (27.01.2023)


#Sykdom og skader

Kråker og skjære

Har noen fugler i Hagen med tørre flekker rundt øynene, de mangler dun/fjær der. Hva skyldes dette og er det noe mat jeg kan gi dem slik at de heles?

K.B. (26.01.2023)

Vet dessverre ikke hva dette skyldes. Det er ikke noe du kan gi dem som kan bedre situasjonen.

Roar Solheim (26.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompapp med uvanlige bein.

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget en dompapp med noe gult på beina. Hva kan det være?

H. (15.01.2023)

Det spørs om denne har en eller annen soppinfeksjon på beina, men det må nok veterinærprøve til for å finne ut hva det dreier seg om.

Roar Solheim (15.01.2023)


#Sykdom og skader

Hakkespett

Har en hakkespett som ikke vil fly, den bare svever nedover, er det noen dyrleger som du anbefaler til å se på den

H. (09.01.2023)

Nei - de kan ikke hjelpe den. Fuglen har trolig fått hjernerystelse etter vinduskollisjon. Det kan ta flere dager før fugler kommer seg fra slike møter. Noen ganger blir de helbredet, andre ganger ender det med at de dør, eller dessverre må avlives. Som regel må en bare ta tiden til hjelp.

Roar Solheim (09.01.2023)


#Sykdom og skader

Svarttrost

Hei fant en Svarttrost som virket kald og hadde is i fjærene. Jeg løfte den opp den sa ifra men virket litt psjusk. Den hadde i stjert fjær kun 1 og virket skadd på siden hadde et øye som verket det andre så den fint på. Men tok den iallefall inn i en skoeske gitt den eple og rosiner men vi

E.M.K. (05.01.2023)

Det høres ut til at du har gjort det mest riktige du kan bidra med her. Du må bare se om den kommer til hektene igjen. Stjertfjærene vokser ut igjen etter hvert.

Roar Solheim (05.01.2023)


#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har oppdaget noe merkelig på to dompaper. Det ser ut som om de har vanskelig for å spise. Først var det ei hoe. Hun kom tidlig om morgenen, og når hun først kom kunne hun bli en stund. Spiste på en litt rarr måte, det så ut som om ho mista masse solsikkefrø! Etter å ha spist satt hun gjerne på fulgematere lenge, sikkert en times tid.
I går kom en hanne som oppførere seg likedan. Han kommer før det er lyst om morgenen, og nå er jo klokka over 16, så det begynner å mørkne, men han sitter der. Spiser av og til, for så å bare sitte å "trykke" på materen. Nå har han fanktsik sittet der i 1 1/2 time!
Felles for de begge er at de heller ikke blir skremt til å fly sin vei. De andre småfuglene flyr jo om man går helt inntiil viduet, med ikke disse to! Selv om vi dunker litt på ruta blir de sittende. En annen ting med de to er at begge fluffer ut fjærne hele tiden de sitter der, selv om kanskje ingen av de andre småfluglene har fluffet ut fjærene sine!

N.N (04.01.2023)

Dette tyder på at fuglene er syke, men dessverre ikke godt å si hva de kan være rammet av.

Roar Solheim (04.01.2023)


#Sykdom og skader

Ugle

Det var akkurat en ugle som fløy på vinduet her. Den virka noe fortumlet og siden det er 10 minus ute satte jeg den i en kasse med pledd i. Den satt en liten stund og virket temmelig fortumlet, men fløy opp i skogen bak huset og satte seg der. Håper og tror det gikk bra med den. Men spørsmålet mitt er da egentlig hva gjør man når større fugler skader seg eller kræsjer slik. Kan jo ikke akkurat ta den inn. Er det noen men skal kontakte?

A. (03.01.2023)

Hvis fuglen ikke er for stor, er det beste du kan gjøre å sette den i en større pappeske og ta den inn slik at den får ro til den kommer seg igjen. Hvis fuglen er for stor til at du våger å håndtere den, må du prøve å få kontakt med lokale fuglefolk.

Roar Solheim (03.01.2023)


#Sykdom og skader

Hva bør en gjøre?

Hva bør du gjøre hvis en fugl kræsjer inn i vinduet ditt og ligger skadet?

P. (24.12.2022)

Ta fuglen med inn i en pappeske eller lignende, og se om den kommer seg. Ofte får fugl hjernerystelse når de flyr på et vindu. De kan komme til hektene ganske raskt, eller det kan ta noen timer til flere dager. Det viktigste er at du gir fuglen beskyttelse slik at den ikke blir tatt av rovfugler, kråkefugler, katter eller andre som lett får tak i en skadet og omtåket fugl.

Roar Solheim (25.12.2022)

1 - 10 av 1 374 siste»»